Her hos oss i Sør er plommesesongen i full gang. Vårt plommetre med Victoria er ganske fullt i år, men ikke alle er så fine. Men smaken er der som den skal og fremover blir det mye småspising når en er ute i hagen. Husk og at det er mange typer plommer og noen oppskrifter passer nok bedre til den ene eller den andre typen. Plommer kan du selvfølgelig også kjøpe
Her er noen av de mest populære og mest leste oppskrifter på nettsidene med plommer som ingrediens, og alle er nærings og allergenberegnet.
Her er mer info om plommer med næringsinnhold og flere oppskrifter.
Tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt om plommer
Den norske plommesesongen er kort og intens og den er nå
Mye godt kan lages av plommer - både klassiske oppskrifter og nye smaker kan legges på glass.
Det spesielle med den norske plommesesongen er nettopp at den kommer fort og det bugner, så mange greier ikke å bruke opp plommene. Holdbarhet på plommer avhenger av hvor frukten er i modningsprosessen, men en moden plomme har veldig kort holdbarhet – kanskje bare et par dager i kjøleskapet. Er plommen mindre moden er holdbarheten lengre.
Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 sorter plommer. Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple. Frukten har et tynt spiselig skall og fargen varierer mellom gul, rød, blå eller sjatteringer av disse. De norske plommene er stort sett rødlige, med god sødme og mye smak.
Tenk på årets kanskje fineste julegave
Det aller beste er kanskje å spise dem rett fra kurven eller treet, men når magen er mett – hva skal vi da finne på? Det finnes mange måter å ta vare på plommer, og mye godt kan lages å legges på glass. Det kan bli nydelige julegaver, eller deilige fristelser å hente frem utover vinteren:
Plommesyltetøy kan brukes på brødskiva, til kakefyll eller til dessert. Du kan lage din egen variant med ulike smakstilsetninger, og du kan selv ha kontroll på sukkermengden.
Plommechutney er kanskje en mer sofistikert variant, smakssatt med hvitløk, chilli, spisskummen og nellik blir det nydelig tilbehør til viltkjøttet.
Et tips som vil overraske er plommer gratinert med blåmuggost – nydelig!
Både disse og flere gode plommetips finnes på
frukt.no.
Plommer er blodsukkervennlig snacks
Plommer inneholder mye kostfiber som mange spiser for lite av per i dag. Mye av det sitter i skinnet, så spis plommene med skinnet på. Det er også i skinnet du finner mesteparten av antioksidantene. Plommer har lav glykemisk indeks og er en blodsukkervennlig snacks. De inneholder relativt lite kalorier, men massevis av sødme og smak.
Her er det bare å fråtse!
Plommekompott
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.08.2014Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
30 stk plomme
200 g sukker
1 dl hvitvin
2 ss potetmel
4 ss kaldt vann
Plommekompott er en fin måte å få brukt plommer på. Alle typer kan brukes.
Plommekompott er en herlig dessert som ofte vekker nostalgi hos oss.
Server den gjerne lun med litt vispet krem til.Fremgangsmåte
Del plommene, fjern steinen og del fruktkjøttet i biter.
Ha plommene i en kjele, hell på hvitvin og sukker og la det koke opp. Småkoke videre i 10 minutter til plommene er møre.
Rør ut potetmelet i vannet og hell det forsiktig i plomme under omrøring. Plommekompotten må ikke koke etter at jevningen er tatt i.
La kompotten avkjøles litt før servering.
Server med vispet krem eller fløtemelk til. Noen mandelflak på toppen gir litt sprøtt å tygge på.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
85,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plommepai med mandler
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
Deig
125 g romtemperert smør eller margarin
3 dl hvetemel
2 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss vann
Fyll
150 g skåldede mandler
1 1/2 dl Dansukker Sukker
2 egg
3 dl crème fraîche
revet skall av en halv ubehandlet sitron
1 liter friske plommer
Pynt
Dansukker Melis
Når plommesesongen starter er man klar med plommepai.Fremgangsmåte
Bland sammen matfett, hvetemel, sukker og vann til en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform, ca. 28 cm i diameter. Prikk med en gaffel. La deigen stå kaldt i 30 minutter.
Mal mandlene. Bland deretter alle ingrediensene til fyllet, og ha dette i paiskallet. Del plommene i to og fjern kjernene. Trykk de halve plommene ned i røren. Stekes i nedre delen av ovnen ved 225 °C i ca. 30 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus, is eller lettvispet krem. Sikt over litt melis like før servering.
Plommene kan byttes ut med andre frukter eller bær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
267,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelaget plommesyltetøy
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
28.08.2016Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grip’s verdenBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 kg plommer
½ dl vann
3-4 dl sukker
saften av 1 sitron
½ pose fruktpektin (Certo)
Dette syltetøyet blir bare nydelig. Vi hadde og ett eple i gryta + at vi denne gangen og brukte kanelstang. Juster sukkermengde etter hvor søte plommene er, vi brukte mindre. Dvs smak på det!
Våre viktoria plommer var midt i blinken.
Vi skrelte dem også, men det er jo valgfritt. Er litt arbeid.Fremgangsmåte
Skyll og del plommene, ta ut steinene og del i mindre biter. Has i kasserolle og tilsett vann. Kok opp og la det småkoke i ca. 15 minutter. Rør i sukkeret og kok opp under omrøring. Bland inn pektin som anvist på pakken.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Plommesyltetøy med kanel og anis
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.09.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1-1½ kg plommer
1 kg Dansukker Syltesukker
2 kanelstenger
4 stjerneanis
200 g mandler
Fremgangsmåte
Skold plommene, og fjern skallet og steinen.
Skjær plommene i mindre biter. Skold mandlene og fjern skallet. Rør plommene og krydderet sammen i en gryte, og kok i 10 minutter under omrøring. Tilsett syltesukker og mandler, og kok i ytterligere 2-3 minutter.
Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over i varme, rene glass.
Skru på lokket. Oppbevar kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
239,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plommechutney 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.08.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kraft foodsBildet er tatt av
Kraft foodsIngredienser
1 kg plommer
1 stk eple
2 dl eplecidereddik
0,50 dl rosiner
2 dl sukker
2 stk hel ingefæ
r
1 ts chilipulver
0,25 ts salt
1 ss sukker, blandes med syltepulveret
1 pose Certo syltepulver
Plommechutney brukes som tilbehør til forskjellige middagsretter. Setter en god spiss på måltidet.Fremgangsmåte
Del plommene og ta ut stenene. Skjær eple i små biter. Kok opp frukten, rosiner, sukker, ingefær, chilipulver og salt i eddikvannet.
La det koke langsomt under lokk i ca. 1 time. Bland Certo Syltepulver med sukker og rør ned i blandingen. Kok i 1 min. Hell chutney i varme, rene glass. Legg på tette lokk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Opp-ned plommekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.02.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
2 stk egg
2 dl sukker
100 g smør
1 dl melk
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3 stk store plomme eller flere mindre
Bruk høstens plommer til å lage en herlig og frisk opp-ned plommekake. Smaker best servert lun med litt vaniljesaus eller iskrem til.Fremgangsmåte
1. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
2. Smelt smøret og tilsett i røren sammen med melken.
3. Bland bakepulver og vaniljesukker sammen med hvetemelet, og vend det inn.
4. Fjern steiner i plommene og skjær i båter.
5. Legg bakepapir i bunnen på en 22 cm springform og smør sidene og bunnen.
6. Plasser plommebåtene i bunnen av formen i det mønstret du ønsker og hell over røren.
7. Steke kaken på nederste rille i ovnen 190° C i 35–40 minutter.
8. Avkjøl kaken på rist i formen. Vent minst 15 minutter før du skjærer langs kantene og snur den over på et serveringsfat.
Tips: Server gjerne kaken med vaniljesaus, krem eller is til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
288,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plommer gratinert med blåmuggost
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.08.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk plomme
1 ss flytende honning
1 ts chilipulver
pepper
50 g blåmuggost
50 g pinjekjerner
Spenstig liten rett som kan serveres som tapas, til en god ost eller som tilbehør til en god middag. Plommer og blåmuggost er en kjempegod kombinasjon som er verd å prøve.Fremgangsmåte
Sett ovnen på 200°C.
Del plommene i to og ta ut steinene.
Legg plommene i en ildfast form med snittflaten opp. Pensle på honning og dryss over chilipulver og pepper etter smak.
Bak plommene i ovnen i 5 minutter.
Ta ut formen. Del osten i skiver og legg det på plommene.
Sett formen tilbake i ovnen på øverste rille og gratiner plommene i et par minutter til osten har smeltet.
Dryss over pinjekjerner som er ristet et par minutter i tørr varm panne.
Server gratinerte plommer som en tapasrett, smårett til kvelds, til ostebordet eller som tilbehør til middag.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
205,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sursyltede plommer
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 kg. plommer
5 dl eddik
600 g farin
evt. en bit ingefær
14 nellik
Fremgangsmåte
Plommene legges over på et rent glass med tett lokk. Eddik, sukker og krydder kokes opp og helles varm over plommene.
Etter 7 dager helles sausen av. Den kokes opp og plommene får koke med i 1 min. før det hele helles tilbake på rene og varme glass eller krukker. Tett lokk settes på.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
139,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
33,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3151