Her har dere en oversikt over de mest vanlige måter å tilberede poteter på. Dette er noe som flere har etterspurt og jeg viser
her en del basic oppskrifter på potettilbehør.
Det er ikke alltid så lett når en oppskrift er oversiktlig og forklarende, og så står det på slutten at den skal serveres med
hasselbackpoteter, bakt potet, hvitløkspoteter, duchessepoteter eller for den slags skyld Pamela Anderson poteter.
Oversikten er ment for dere som ikke har matlaging i genene og ønsker en enkel forklaring på de mange forskjellige begreper i
potetverdenen.
Her er gjennomgangen av de forskjellige fremgangsmåter
Først enkelt og greit, hvordan koke poteter?
Dette har jeg skrevet en hel artikkel om før men her er kortversjonen:
Kokte poteter
Poteter kan kokes med og uten skall.
Børstes og skylles godt før koking. Evt skrelles.
Legges i en gryte og dekkes så vidt med friskt vann.
Nypoteter bør legges i kokende vann.
Skrelte poteter kan ha salt i vannet og evt litt urter.
La de småkoke under lokk til de er møre. Tiden varierer fra 12 min til 30 min +-. Varierer med alder, størrelse og sort. Prøv om
de er møre med en spiss gaffel.
Hell av vannet og damp resten av det vekk.
Serveres nykokte og gjerne med persilledryss.
Kokte poteter i mikroen
3 porsjoner
6 stk poteter,
Ca 3 ss vann
Ca 0,5 ts salt .
Skrell potetene. Skjær dem i mindre biter hvis de er store. Legg dem en form. Hell i så mye vann at det står ca. 1 cm over
formens bunn. Dekk over formen. Kok potetene på høyeste effekt (800 W) i 7 minutter.
Salte potetene og la dem stå tildekket noen minutter før servering.
Så en metode som også kan brukes som selvstendig rett, nemlig bakte hele poteter.
Bakte poteter
Vask og skrubb potetene godt. Bruk gjerne store poteter, for da passer det med 1 til hver porsjon. Potetene kan og bakes i
alufolie. Skjær et kryss før baking. Pensle over krysset med litt olje og strø over litt salt. Sett i ovnen på 200 grader.
Tips: Gamle poteter er best. Sjekk potene etter ca. 40 min. De er ferdige når de er møre inni. Store poteter tar ca. 1
time.
Bakte poteter kan serveres som en egen liten rett med fyll i. Diverse rømmeblandinger, smør, mais, bacon ol passer fint.
Man kan og dele opp potetene før de legges inn i stekeovnen, se under.
Bakte krydderpoteter
1 porsjon
1-2 store poteter pr. Pers.
olje, smeltet smør eller margarin
salt
karve
OVNSTEMP: 225 grader
STEKETID: ca. 30 min.
Børst,skyll og tørk potetene og kløv dem på langs.
Legg potethalvdelene i en ildfast form eller langpanne. Pensle snittflatene med fettet. Strø på salt og krydder. La potetene
steke i ovn - bakes - til de er møre. Prøv med kakenål.
Serveres til stekte kjøttretter, røket pølse og bøkling eller som egen rett sammen med rørt smør.
Fløtegratinerte poteter(kalles og ovnsgratinerte, ovnsbakte eller gratinerte)
poteter (i skiver) ca 2 store pr person
løk
salt
muskat
fløte
hvitløk
pepper
ost (revet)
Skjær potetene i svært tynne skiver. Legg et lag poteter i ildfast form, ha over litt fløte, krydder, løk og hakket hvitløk. Slik
fortsetter du til du synes det er nok. Til slutt drysser du over litt revet muskat og drysser revet ost på toppen.
Stek ved ca 220 grader i ca en time. Titt på potetene underveis.
Tips: Hvis potetene er kokt på forhånd går det mye raskere.
Tips2. Man kan og steke de først uten ost i 15-20 minutter før man så drysser over osten.
Tips3. Er potetene kokte på forhånd tar det bare 10-15 minutter i stekeovnen.
Rasperisk (potetrisk)
6 porsjoner
1,5 kg poteter
200 g byggmel
2 ts salt
Smør til steking
Skrell poteter og mal dem. Tilsett mel og salt til en jevn røre. La den svelle. Stekes på smurt takke.
Røren formes som pannekaker. Stekes på begge sider ved middels varme.
Server med stekt flesk eller sukker.
Råstekte poteter
4 porsjoner
Ca 1,5 kg poteter
1 dl olivenolje snau
saften av en liten sitron
tørket timian eller basilikum
salt og pepper
Ca 2,5 ss smør
Disse råstekte potetene egner seg spesielt godt tilrette av lam eller de kan brukes alene. Lammekoteletter, Keftedes (greske
lammekjøttkaker) og annet kan stekes sammen med potetene. Sammen avgir de en enda bedre smak.
Tilberedningstid 10-15 minutter + ca 1 time i ovnen på 225 grader.
Varm stekeovnen til 225 grader. Skrell og del potetene i 8 -12 båter. Legg potetene i en ildfast form eller langpanne. Dynk
potetene med olje og sitronsaft og strø over med timian eller basilikum (eller en blanding av begge etter eget ønske), pepper og
salt.
Og PS til slutt:
Mandel og amadine poteter er potetsorter.
Båtpoteter
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
03.06.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
8 mellomstore poteter
Olivenolje
Timian
Salt
Pepper
Ypperlig og enkelt tilbehør. Denne bruker min sønn stadig vekk til grillmat ol. PÅ bildet ser dere også gulrot og sopp. Tilsett gulrot etter 5 min og sopp når det er 5-10 min igjen. Om en ønsker lite oppvask, bruk bakepapir i bunnen av skypannen.
Krydder er valgfritt, men bruk gjerne urter istedenfor slike krydderblandinger.
Vær obs på steketid som ofte er avhengig av ovnen. Sjekk innimellom. Dette er også avhengig av størrelse på bitene. Og la bitene være like store.
PS Neste gang vi lager dette hjemme skal jeg få tatt ett finere bilde.Fremgangsmåte
Varm opp ovnen til 200 grader
Vask potetene nøye og del de båter. Ca 8 pr potet.
Legges i skypanne og pensles med olje og drysses med krydder. Stekes en snau halvtime ved 200°C. Skal være gyllenbrune.
Ypperlig som tilbehør til kjøtt, men passer og alene som en kveldsrett
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
72,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pamela Anderson-poteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
10-12 poteter
1/2 dl olivenolje
salt, pepper, timian
Fremgangsmåte
Del potetene på langs i 8 båter, legg dem i en ildfast form. Hell olivenolje over, rist formen til potetbåtene er dekket av olje. Dryss med salt, pepper og timian. Stekes på 200 grader i ca. 40 min. til de er gyldne og fine. Kalles også for oppblåste poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Duchesse poteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.02.2004Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Arild Svensgams hjemmesideBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
800 gram store, gamle poteter
3 eggeplommer
50 gram myk margarin
½ tsj salt
Litt kvernet pepper
Egg til pensling
Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i småbiter. Kok dem i usaltet vann til de er møre. Mos dem og rør inn eggeplommer og margarin. Smak til med salt og pepper og pisk mosen porøs med mikser. Ha mosen i sprøytepose, sprøyt topper på bakepapirkledt stekeplate. Pensle toppene og stek dem gylne midt i stekeovnen, ca. 12 minutter på 225 grader, eller til de er gylne.
Smaker nydelig til selskapsmat og til stek med fløtesaus. Kokte grønnsaker er nyttig og godt tilbehør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Hasselbackpotet
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
10.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
4 mellomstore ovale poteter (ca 300 g)
1 krm salt
1 ms riven ost
Til steiking: 1 ms mjuk margarin
Steikjetid: 40-45 minutt
En av de bedre tilbehør til kjøtt ol er hasselbackpotet, men den kan og serveres som en liten smårett på kvelden eller natta. Som en variant fra vanlige bakte poteter. Da kan man putte på litt ekstra ost og litt sprøstekt bacon som på bildet + dryss med rosmarin.Fremgangsmåte
1 Set omnen på 225 ºC.
2 Smør ei eldfast form med litt margarin.
3 Skrell og skyl potetene.
4 Skjer potetene i tynne skiver, men ikkje heilt gjennom. Skivene skal henge saman i botnen.
5 Legg potetene i forma med dei skiva sidene opp.
6 Legg resten av margarinen i klattar over.
7 Set forma midt i omnen.
8 Etter ca 20 minutt: Aus eller pensle potetene med margarinen. Strø over saltet og osten.
9 Steik potetene til dei er mjuke og har brun farge. Prøv med ei prøvenål.
Supertips
Før du skjærer snitt i potetene, så legger du spisepinner på hver side av poteten. Da kan du skjære ned til kanten av disse og dybden blir perfekt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetsalat 6
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Stranda spekematBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
6 poteter
1/4 løk
1/2 sylteagurk
1/2 Grønt eple
Litt vårløk eller gressløk
Dressing:
2 dl. creme fraiche
1 dl. majones
1 ss. sennep
bittelitt karri
salt og pepper
Her er potetsalaten fra Stranda spekemat. Vi lagde den og klager ikke på smaken. Vi hadde rødt eple istedenfor grønt, men ellers samme oppskrift. Her kan man justere mye smak med sennepen, og evt bruke en sterkere versjon. Og syltegaurksaft er fint oppiFremgangsmåte
Alle har vel sin egen oppskrift på potetsalat. Her kommer vår. Vårt beste tips for å få en god potetsalat er å lage salaten på nykokte, lunkne poteter. Da smaker den best.
Slik gjør du det:
Kok potetene, avkjøl dem litt og del dem i terninger.
Lag dressingen ved å blande sammen alle ingrediensene.
Ha i potetene, løken og sylteagurken. Bland sammen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
142,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetchips - hjemmelaget
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.06.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
8 - 10 poteter
Matolje
Salt
Fremgangsmåte
Rens og skrell potetene og skjær dem i tynne skiver.
Varm olje i en panne med høye kanter eller i en gryte. Når oljen er varm legger du potetskivene i, ikke ta for mange av gangen. Prøv deg frem for å finne ut hvor varm oljen bør være for at potetskivene skal få en pen bruning. Snu potetskivene slik at de blir brune på begge sider.
Ta dem opp med hull-sleiv og legg over på et tørkepapir, slik at oljen renner av. Dryss over salt. Potetene bør kun dekkes til med papir, ikke folie, da blir de myke.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
130,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fløtegratinerte poteter 4
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
12 stk potet
1 stk løk
1 ss smør
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
4 dl matfløte eller kremfløte
1 dl revet hvitost
Fløtegratinerte poteter går aldri av moten og passer kjempegodt til kjøttretter. Hvis du ikke ønsker å gratinere med ost kan du sløyfe dette.
Tips:
Du kan også koke potetskivene i fløten før du setter disse i ovnen. Da trenger de mindre tid i ovnen og du kan lettere smake til blandingen før du setter den i ovnen.Fremgangsmåte
Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
Stek i ovnen på 200° C i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gresk potetsalat (Patatosalata)
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
17.06.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Arild Svensgams hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kilo poteter
1 dl olivenolje
1 stor løk
Saften av 1 sitron
Finhakket persille
Salt
Pepper
Enkel salat hvor vi brukte nypoteter. Ikke spar på olivenolja og bruk en som er god. Og smak godt til med salt og pepper. Smårett, forrett eller tilbehørFremgangsmåte
Kok potetene med skallet på. Skrell og skjær potetene i skiver og legg disse i en skål. Bland oljen, sitronsaften, persillen, saltet og pepperen sammen med løken som er skåret i skiver. Hell blandingen over potetene, bland godt og server.
Egner seg ypperlig som forrett.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
125 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetpuré med hvitløk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.06.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
10 stk mandelpotet
½ dl kremfløte
2 båt hvitløk
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts grovmalt pepper
Poteter er lett mottakelig for andre smaker. Her er deilige mandelpoteter smakt til med hvitløk. Passer til alt!Fremgangsmåte
1. Skrell potetene og kok dem i usaltet vann.
2. Mos potetene, og bland inn smør, fløte og presset hvitløk. Smak til med salt og malt pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
94,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rösti 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
10 stk potet
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss smør til steking
1 ss hakket bladpersille
Denne tradisjonsrike potetretten fra Sveits passer som tilbehør til de fleste kjøttretter.Fremgangsmåte
1. Forvarm stekeovn til 200 °C.
2. Skrell potet og riv dem grovt med et rivjern.
3. Bruk hendene og klem væske ut av potetene. Tørk godt med kjøkkenpapir. Bland i salt og pepper.
4. Stek røsti som en hel kake i en varm stakepanne (ca. 22 diameter) med smør. Snu den ved hjelp av et lokk eller en tallerken.
5. Hvelv røstien over på et bakepapirkledd stekebrett og stek videre midt i stekeovn i ca. 10 minutter, til den har fått en gyllen og sprø overflate. Dryss over persille før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
86,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelaget potetchips
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.06.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
8 stk potet
1 dl olje
2 ts salt
Lag ditt eget chips med din krydderblanding på ? spis det som snacks eller ha det ved siden av en skikkelig biff.Fremgangsmåte
1. Rens og skrell potetene og skjær dem i tynne skiver.
2. Varm olje i en panne med høye kanter eller i en gryte. Når oljen er varm legger du potetskivene i, ikke ta for mange av gangen. Prøv deg frem for å finne ut hvor varm oljen bør være for at potetskivene skal få en pen bruning. Snu potetskivene slik at de blir brune på begge sider.
3. Ta dem opp med en hull-sleiv og legg over på et tørkepapir, slik at oljen renner av. Dryss over salt. Potetene bør kun dekkes til med papir, ikke folie, da blir de myke.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
134,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetmos med ovnsbakt hvitløk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.03.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
2-3 hele hvitløk
2 ts olivenolje
½ ts tørket timian
2 kg melne poteter, f.eks mandelpotet
4 ss smør
ca 5-6 dl dl melk eller fløte
salt og kvernet pepper
Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 200 ºC. Kutt av toppen av hvitløken med en skarp kniv slik at tuppen av hvitløkbåtene kommer fram. Plasser hvitløken i en liten ildfast skål og drypp over olivenolje og timian. Bak hvitløken i ovnen i ca 45 minutter, eller til den er helt mør. Avkjøl litt og klem ut den myke innmaten. Mos innmaten fint med en gaffel. Sett tilside.
Vask og skrell potetene og kok dem i usaltet vann til de er møre, ca 20 minutter. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre. Mos potetene med smør og det meste av melk/fløten. Tilsett den moste hvitløken og smak til med salt og kvernet pepper.
Tilsett om nødvendig mer melk/fløte om mosen blir for tykk.
Brukes som tilbehør til kalkun
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelaget potetmos 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
21.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 poteter
1 3/4 dl melk
1 ss smør
3/4 ts salt
1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet og knus potetene med en gaffel eller potetmos-stapper. Tilsett smør og litt av melken og rør godt. Spe med resten av melken. Smak til med salt og pepper. Klippet gressløk, tynne purreringer eller litt revet muskat kan også være godt i hjemmelaget potetmos.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
76,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1734