Ratatouille sunt tilbehør med franske aner

Oppdatertdato: 2018-04-09 Publisert: Tema: Tilbehør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Kilder: Matoppskrift.no, Wikipedia




Ratatouille er bortsett fra å ha ett vanskelig navn, en sunn og tradisjonsrik rett som kan brukes som tilbehør eller egen rett. Dette er originalt en vegetarrett med bare grønnsaker fra Frankrike eller nærmere bestemt Provence.
Før var dette en grønnsaksstuing, men nå er det bestemte grønnsaker som settes sammen. Den moderne versjonen består av tomater som grunnlag, og så løk, hvitløk, aubergine, squash, paprika + urtene merian, basilikum, fennikel, basilikum, eller evt laurbærblader og timian. Og da etterhvert forskjellige kombinasjoner av dette.

Utover dette fins det forskjellige lokale variasjoner av denne retten. Og selvfølgelig flere måter å tilberede den på. Men vi har prøvd oss litt frem her hjemme og kommet frem til en måte som vi liker. Her har dere flere varianter og ett par eksempler på bruk sammen med andre retter. Ratatouille passer jo og som tilbehør til forskjellige kjøtt/fiske retter. F.eks. stekt kylling på ratatouille eller ratatouille ved siden av en god filet. Eller hvorfor ikke norsk kveite med ratatouille.

Men her har dere flere varianter og måter det kan brukes på.



Ratatouille


Prøv også Ratatouille.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 02.04.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 auberginer
1 løk
1 fedd hvitløk
3-4 paprika
1 squash
12 cherrytomater
1-2 dl olje
1 sitron
salt


Ett sunt og godt tilbehør til middag. Kan varieres med andre grønnsaker. Kjent bla fra områdene rundt middelhavet. Alene er dette veganer mat


Fremgangsmåte

Skjær auberginen i skiver. Strø over salt og la saltet trekke ut fuktighet i minst et kvarter. Sett gjerne en tallerken oppå.

Skjær løken i båter og stek i olje på lav varme til den begynner å bli myk. Ha den over i en gryte sammen med hvitløkfeddet som er delt i to, og sett gryta på svak varme.

Skjær paprika i tynne skiver, fjern frøene. Stek paprika på lav varme til den begynner å bli myk. Ha også den oppi gryta.

Skru opp varmen på stekeplaten. Stek auberginene i olje, i flere omganger. Ha dem i gryta etterhvert som de er ferdige. Vær litt gjerrig på oljen når du steker uten at de svir seg til pannen.

Skjær squash i skiver og stek dem et par minutter i pannen før du har dem i gryta. Ha i tomatene i gryta.

Smak deg fram med litt sitronsaft og salt. La det surre til tomatene såvidt begynner å sprekke, ca 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 80,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ratatouille 6


Prøv også Ratatouille 6.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gourmeten.no
Bildet er tatt av Gourmeten.no

Ingredienser

5 tomater
2 auberginer
2 løk
1 rød paprika
1 squash
1 hvitløk
timian
1 suppekvast
2 stilker flatbladet persille
1/2 ts sukker
salt
pepper

Billig olivenolje
God olivenolje Gran Cru Colle dell'Eremita


Ratouille er ikke bare en disneyfilm men er også en nydelig sør-fransk rett som er lagd av ferske grønnsaker.


Fremgangsmåte

Kutt i røffe biter.
Varm den billige olivenolje i en gryte.
Fres løken og hvitløken.
Rør inn tomater, auberginer, paprika, squash, suppekvast, timian,sukker, salt og pepper. Legg på lokk, og la grønnsakker småsurre i minst 30 min. Legg inn persille.


Legg i tallerken og hell over litt olivenolje (Gran Cru Colle dell'Eremita ).
Ratatouille kan serveres varm eller kald.
Passer perfekt med kylling, lam, hvit fisk, kan gjerne serveres kald med grillet kjøtt om sommeren.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 23,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Helstekt indrefilet med ratatouille


Prøv også Helstekt indrefilet med ratatouille.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.05.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Ca. 400 g indrefilet av svin
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss olje
2 ss hakket persille eller salvie

Ratatouille:
1 stk. Rødløk
1 båt hvitløk
1 stk. Squash
1 stk. Rød paprika
1 stk. Gul paprika
4 stk. Tomat
1 ts salt
½ ts pepper



Fremgangsmåte

1 Skjær løk og tomater i båter, squash i skiver og paprika i strimler. Hakk hvitløken og fres alt i stekepanna. Krydre, og ha det over i ildfast form.
2. Gni filetene inn med krydder og urter. Brun dem raskt i stekepanna. Legg de over i den ildfaste formen, sett steketermometer i den tykkeste delen.
3. Stek på 175° C til steketermometeret viser 70 °C, da er de rosa. Det tar 15- 20 minutter, avhengig av tykkelsen. Server med pasta eller potet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 56,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Stekt laks med parmesan.

Stekt laks med parmesan


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Alf Börjesson

Ingredienser

600 g laksefilet, uten skinn og bein
4 ts tapenade
salt og pepper
olje

Ratatouille
3 stk sjalottløk
1 boks hermetiske tomater, grovhakkete
1 ss tomatpuré
1 stk gulrot
1 stk squash
1 stk aubergine
0,25 stk kinesisk hvitløk
1 stk løk
3 ss olivenolje
salt og pepper

Parmesankrem
1 pk kremfløte
125 g parmesanost
salt og pepper


Laks kan tilberedes på mange forskjellige måter. Denne lakseretten med ratatouille og parmesankrem er en smaksrik kombinasjon som passer fint når du skal invitere gjester.


Fremgangsmåte

Ratatouille
Finhakk den 1/3 av sjalottløk, grovhakk resten.
Fres finhakket sjalottløk, tomat og tomatpuré i olje i ca. 2-3 minutter.
Skru ned varmen og la sausen surre i minst 30 minutter, gjerne lengre. Rør inn grønnsaker hakket i terninger. Ha i løk de siste minuttene.

Parmesankram
Kok inn fløte til det halve.
Rør inn revet parmesan så den smelter i fløten.
Smak til med salt og pepper.

Steking
Skjær laksefileten i jevne stykker, dryss lett med salt og stek dem gylne i olje, ca. 2 minuter på hver side.
Fordel ratatouillen på varme tallerkener med en laksefilet oppå.
Pynt med tapenade, en liten bit parmesan ost og server med parmesankremen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 148,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammeskiver på ovnsbakt ratatouille.

Lammeskiver på ovnsbakt ratatouille


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.10.2012
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

4 stk lammekotelett
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss rapsolje til steking
2 stk rødløk
1 stk rød paprika
1 stk aubergine
4 stk tomat
1 dl sorte oliven
2 ss frisk timian , finhakket
3 ss rapsolje


Lam med fransk smak.


Fremgangsmåte

1. Krydre lammeskiver og stek dem raskt på begge sider.
2. Skrell og skjær løk og paprika i båter. Rens og skjær aubergine i biter og tomat i båter. Legg alt over i en ildfast form og hell over olje.
3. Legg de stekte lammeskivene over og sett formen inn i ovnene på 200 °C i ca 25 minutter. Vend litt på grønnsakene under steketiden.

Serveres med brød

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 118,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pølser med ratatouille.

Pølser med ratatouille


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 500 g pølse- løkpølse, grillpølse e.l.
smø/olje til steking

4 tomater, evt. 1 boks hermetiske
2 løker, rød eller gul
1 squash
1-2 paprika
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts tørkede urter, evt. 1 ss finhakkede (timian,rosmarin, oregano, persille)



Fremgangsmåte

1. Skjær et kryss i toppen på tomatene og dypp dem i kokende vann. Trekk av skinnet, del dem i båter og ta evt. ut frøene.
2. Rens og del løken i båter, paprika og squash i litt store biter. Finhakk hvitløken.

3. Ha smør/olje i en kjele og tilsett hvitløken. La den surre litt før du har i grønnsakene. Rør forsiktig av og til mens retten småputrer ca. 15 minutter. Smak ratatouillen til med urtekrydder, salt og pepper.
4. Snitt pølsene og brun dem i middels varm panne.

Server med baguetter eller godt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingfilet med ratatouille.

Kyllingfilet med ratatouille


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.09.2010
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

4 stk kyllingfilet

Ratatouille:
5 stk tomat
1 stk gul paprika
1 stk grønn paprika
1 stk grønn squash
1 stk løk
2 båt hvitløk
ca. 1 ts salt
ca. 3 ss tomatpuré
2 ts tørket oregano


Kyllingfilet med ratatouille er en frisk og fargerik hverdagsrett. I tillegg er den både næringsrik, smakfull og rask å lage.


Fremgangsmåte

Stek kyllingfiletene i litt olje i en middels varm panne i ca. 4 minutter på hver side.

Skjær tomater, paprika og squash i terninger. Finhakk løken og press hvitløken. Fres grønnsakene i litt olje til de er møre. Smak til med krydder og tomatpuré.

Server kyllingfilet med ratatouille og eventuelt ris ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 54,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Karbonader med ratatouille.

Karbonader med ratatouille


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2010
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

600 g ferdigstekt karbonade
1 pose stekegrønnsaker med aubergine à 500 g
1 boks hermetiske tomater à 400 g
1 ts tørket oregano
½ ts salt
½ ts pepper
1 pk fersk tagliatelle à 500 g


Dette er en av våre aller enkleste retter. Her får du en god middag med minimal tilberedning og tidsbruk. Selv om dette er superenkelt, kan det godt være spennende.


Fremgangsmåte

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken.
2. Stek grønnsakene i en panne. Ha over tomater og krydre med oregano, salt og pepper. La det få et oppkok.
3. Varm karbonadene etter anvisning på pakningen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 153,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Torsk med ratatouille og byggris.

Torsk med ratatouille og byggris


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

600 g torskefilet, uten skinn og bein
1 ss rapsolje
salt og pepper

Ratatouille
1 fedd hvitløk
2 ss oregano
1 stk paprika, gul
1 squash, grønn
1 stk løk
1 ss rapsolje
140 g tomatpuré
4 dl hermetiske tomater, grovhakkede
salt og pepper

Tilbehør
byggris
sitron


Torsk med ratatouille er deilig og sunn hverdagsmiddag for hele familien. Denne vil garantert bli en ny favoritt.


Fremgangsmåte

Skjær torsk i serveringsstykker.
Stek torskestykkene i rapsolje på middels varme, i ca. 4 minutter på hver side. Ha i smør mot slutten av steketiden. Dryss over salt og pepper.

Ratatouille
Finhakk hvitløk og oregano, og skjær paprika, squash og løk i terninger.
Stek grønnsakene rapsolje i 2-3 minutter, og rør inn tomatpuré.
Tilsett hermetiserte tomater og oregano, og la det småkoke i 5 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Server torsken med ratatouille, byggris og sitronbåter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 84,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3125







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.