
Vi spiser mer og mer rotgrønnsaker. Det er trendy over store deler av verden. Gode smaker, fine farger og lett tilgjengelig. Og veldig næringsriktig. Og rotgrønnsaker har vi omtrent hele året til salgs her i Norge, selv om vi i perioder importerer flere av disse. Nå er sommeren for tur og etter hvert vil flere av disse dukke opp på markedet.
Det er ingen overdrivelse å påstå at rotgrønnsaker har lange røtter som menneskeføde,- ja, flere tusen år bakover i tid. Og de produseres i dag over store deler av verden. Her i Norge produseres rotgrønnsaker over det meste av landet. De har god lagringsevne, de omsettes i alle grøntavdelinger og de er i hovedsak billige.
Rotgrønnsaker er næringsrike produkter med vitaminer, antioksidanter, mineraler, sporstoffer, viktige karbohydrater og naturlig fiber. De er svært enkle å tilberede hjemme ved kjøkkenbenken, men også i de mange restauranter. Og det er nettopp verdens mest trendy restaurantene som har tatt rotgrønnsakene tilbake på matfatet som moderne råvarer. Det skal vi være glade for.
Bruksområdene er mange: Kokte, ovnsbakte, i gryteretter, i wok, i supper, rå eller kokte i salater, i råkost, i moser, gratinerte, i omeletter, rå i staver som snacks med dipp til, i gjærbakst og kaker, som chips og til og med i smoothies.
Barn læres lett opp til å like rotgrønnsaker. Gulrøtter og kålrot har en lett søtsmak som barn lett tar til seg. De kan være utgangspunktet for å lære nye smaker.
Rotgrønnsaker er flotte å bruke som mellommat eller som et tillegg i matpakken både for små og store. Gulrøtter, kålrot, reddiker, polkabeter, m.fl. kan skjæres i skiver eller staver og tas med i en plastpose eller plastboks. Det er velsmakende, friskt, næringsrikt og inneholder ikke unødige kalorier. En gulrot eller en kålrotskive kan bidra til å unngå fristelser som sjokolade, boller, m.m. når sulten melder seg.
I de siste årene er det og blitt trendy på restauranter med for eksempel jordskokk, pastinakk, forskjellige beter, sellerirøtter med flere.
Røsti med kålrot og poteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2017Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk kålrot (450 g)
6 stk mandelpotet
1 ss hakket frisk kruspersille
salt etter smak
1 ss smør
1 ss olje
Lyst på en vri på tradisjonelle poteter? Lag en røstikake. Røsti kan du variere i det uendelige med f.eks. hakkede krydderurter og hakket løk. Den kan serveres som en egen rett eller som tilbehør til middager.Fremgangsmåte
Skrell og riv kålrot og poteter på den fine siden av råkostjernet. Press ut så mye væske som mulig. Rør inn hakket kruspersille og smak blandingen til med salt.
Varm olje og smør i stekepannen og klem kålrot- og potetblandingen ut til en flat kake. Stek den gyllen og sprø på undersiden, snu kaken og stek den ferdig på den andre siden.
Skjær røstien i snipper ved servering - gjerne i stedet for poteter til kjøttkaker, stekte kjøttpølser, fiskekaker eller andre retter av stekt kjøtt eller fisk, eller som her; som en selvstendig rett sammen med sprøstekt bacon og tyttebærsyltetøy.
Har du ikke mandelpoteter, går det greit med andre sorter også.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potet- og sellerisuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.03.2023Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
5 stk potet
1 stk løk
½ stk knollselleri (sellerirot)
1 l grønnsakbuljong (utblandet)
2 dl matfløte
2 ss finrevet frisk pepperrot
salt og nykvernet pepper
2 ss grønn pesto
2 ss rød pesto
En fantastisk god og smakfull suppe med poteter og sellerirot. Og superenkel og rask å lage. Den er kjempegod med litt pesto til - enten oppe i suppen eller ved siden av.Fremgangsmåte
Vask og skrell poteter, løk og selleri og del i biter. Kok i vann til alt er mørt.
Mos grønnsakene med en stavmikser til suppen har en fin, jevn og fløyelsaktig konsistens.
Smak til med salt og nykvernet pepper.
Server suppen med mønster av rød og grønn pesto.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
58,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marinert lammefilet med smørstekte rødbeter og spinat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
600 g ytrefilet av lam
4 ss olivenolje
2 båt hvitløk
2 stilk hakket frisk rosmarin
1 ss olje
1 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper
Myntedressing:
2 dl matyoghurt
4 ss finhakket frisk mynte
½ ts salt
¼ ts pepper
8 stk små rødbete
200 g brokkolini
2 stk rødløk
500 g babyspinat
1 boks store hvite bønner
2 ss smør til steking
2 dl quinoa frø
2 dl lammekraft
2 dl vann
Marinert lammefilet med smørstekte rødbeter og spinat, servert med en frisk mynteyoghurt, er et fantastisk måltid som pirrer smaksløkene.Fremgangsmåte
1. Renskjær lammefilet og legg den i en plastpose. Bland olje, hvitløk og rosmarin til en marinade, og hell det over kjøttet. La kjøttet ligge i marinaden minst en time.
2. Bland mynte og yoghurt sammen, smak til med salt og pepper. La det stå i kjøleskapet ca. 1 time før servering for å trekke smak.
3. Vask rødbeter og kok dem i lettsaltet vann med skallet på til de er møre, 20-30 minutter. Avkjøl, skrell og kutt rødbetene i båter.
4. Brun kjøttet raskt på alle sider i en panne med smør, etterstek den i ovn på 125 °C, ca. 20 minutter. Når steketermometeret viser 65 °C er kjøttet medium stekt. La fileten hvile i ca. 10 minutter før det skjæres opp.
5. Legg quinoafrø i bløt ca. 5 minutter. Hell av vannet og kok dem i kraft/vann i 10-15 minutter. Du ser en lysende hvit ring i hvert frø når de er ferdige.
6. Kok brokkolini i lettsaltet vann, ca. 2 minutter. Legg dem over i isvann, da beholder de den fine grønnfargen. Vask spinat, og skjær løk i tynne skiver.
7. Smelt smør i en varm panne, fres rødbeter og løk i 2-3 minutter. Vend inn spinat og bønner, og smak til med salt og pepper.
Tips
Du kan også blande kokte quinoagryn og rå spinat sammen med de stekte grønnsakene. Da får du en deilig lun salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
89,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Gulrotbrød med cottage cheese
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.02.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
5 dl lunkent vann
50 g gjær
2 ss olje
2 dl cottage cheese
1 ts salt
4 dl finrevet gulrot
4 dl grov sammalt hvete
800 g hvetemel
Dette brødet er bare så godt. Blir både saftig og smakfullt. Cottage cheese er litt vanskelig å blande, men det gjør ikke noe om det blir slike små osteperler i brødet. La de heve litt ekstra for ett mer luftig resultat. Og våre ble perfekte etter 35 min på nederste rille med varmluft. Da brukte vi brødformer.Fremgangsmåte
(2 brød)
Rør gjæren ut i litt av det fingervarme vannet, og ha det i en bakebolle. Tilsett resten av vannet, olje, cottage cheese, salt og revne gulrøtter.
Arbeid inn det grove og fine melet til en smidig deig, dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving i ca 1 time.
Ta deigen ut på et melet bakebord og del i to. Form til runde eller avlange brød, og legg dem på bakepapirkledd stekebrett eller i smurte/bakepapirkledde former. Dekk til og la brødene etterheve i ca 30 minutter. Pensle med litt melk eller olje og dryss med litt grovt mel før de stekes ved 200 C i 30-40 minutter på nederste rille. Avkjøl på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
207,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spaghetti Bolognese
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 ss margarin eller olje
1 løk
1 lite stk. sellerirot
1 gulrot
300 g kjøttdeig
1 ss hvetemel
1 glass rødvin eller buljong
1 boks tomatpuré
salt
pepper
hvitløkpulver
knust basilikum
1/2 kg spaghetti
reven ost
Spaghetti bolognese er rett og slett skikkelig studentmat. Her med hjemmelagd kjøttsaus. Kan og lages med ferdig saus fra glass. Vi hadde og i hakket rød paprika i sausen.Fremgangsmåte
Brun hakket løk lett i olje eller margarin. Tilsett finhakket eller reven gulrot, selleri og kjøttdeig. Rør med gaffel til kjøttet blir grått.
Dryss mel over, rør om , spe med væske.
Smak til med tomatpuré, salt, pepper, hvitløk og basilikum, og la sausen surre under lokk ca 15 min.
Kok spaghettien i rikelig lettsaltet vann til den er så vidt mør. Følg koketiden som er angitt på pakken.
Hell vannet av, damp spaghettien et øyeblikk i tørr gryte. Rør eventuelt en smørklatt i.
Anrett spaghettien på varmt fat, hell sausen i midten og dryss over med reven ost.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rødkålslaw
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
½ l finsnittet rødkål
1 stk eple - utkjernet, skrelt og skåret i løvtynne skiver
1 stk grovreven rødbete - ca 125 g
1 stk gulrot i fyrstikkstore strimler
1 dl sylteagurk, hakket
Dressing:
½ dl yoghurt naturell
½ dl majones
1 ts grovkornet dijonsennep
smak til med litt presset appelsinsaft
salt og pepper etter smak
1 bunt finhakket frisk gressløk
En liten vri på den populære amerikanske coleslaw, men med rødkål. Salaten smaker kjempegodt som tilbehør til de fleste middagsretter, men er også kjempegodt på hamburgeren eller som fyll i pitabrød. Super salat til frokost.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til salaten sammen i en salatbolle.
Rør dressingen sammen og smak den godt til med appelsinsaft og salt og pepper.
Vend dressingen godt inn i salaten.
Tips:
Smaker også veldig godt med noen appelsinfileter i salaten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
87,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsak-karbonader med sprøstekte selleristaver
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.07.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 stk kokt potet
2 stk revet gulrot
1 stk revet persillerot
1 skive revet kålrot
1 stk revet rødbete
1 stk finhakket rødløk
4 stk finhakkede soltørkede tomater
2 ss sylteagurk, hakket
1 dl revet hvitost
1 båt hvitløk - finhakket
2 stk egg
2 ss potetmel
2 ss hakket frisk kruspersille
1 ss hakket frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss soyaolje
Garnityr:
1 skive knollselleri (sellerirot) i fyrstikktynne staver
1 ss soyaolje
½ boks alfalfaspirer
4 skive grovt brød
Kan vi friste med karbonader laget av herlige revne rotgrønnsaker? Server dem med grovt brød og sprøstekte staver av sellerirot. Sunt, enkelt og supergodt!Fremgangsmåte
Riv og hakk alle grønnsakene og urtene, og bland alle ingrediensene til deigen. La deigen hvile litt.
Skjær sellerirot i fyrstikktynne staver, og stek dem sprø i en panne med litt olje. Legg over på papirhåndkle.
Form karbonader av deigen og stek dem i olje i en middels varm panne til de blir gylne og gjennomstekte.
Server grønnsakkarbonadene med grovt brød, sprøstekte selleristaver og alfalfaspirer, og også gjerne noen skiver rødløk, cherrytomat og sylteagurkskive.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Farsefrikasse fra Knut
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.07.2012Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g farse
2 ts salt
5 stk gulrøtter
2 stk pastinakk
250 gram sellerirot
2 never bladpersille
10 cm purre
8-10 poteter
evt 2 stk persilerøtter
Saus:
75 g smør
50 g mel
1 liter kraft, melk
salt
pepper
karri
Dette er en favoritt her hjemme. Nydelig tradisjonell norsk mat med mye smak.Fremgangsmåte
Del opp alle grønnsaker(også poteter) i passende biter, ca 2-3 cm store og kok de i vann til de er møre med salt og en buljongterning, ca 10-12 minutter(pass på, skal ikke bli mos). Hell av kraften(tas vare på) og sett grønnsakene til side mens sausen lages.
Saus:
Smelt smør, rør i mel, spe med melk og grønnsakkraften.
Kok opp og smak til med salt, pepper og karri. Sett i farse kaker laget runde med skje.
La småkoke i 10 minutter.
Servering:
Legg opp grønnsaker på tallerkenen, og legg saus/boller ved siden av. Server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
70,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet laks med jordskokkpuré
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.03.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Tom HagaIngredienser
800 g laksefilet, med skinn
solsikkeolje
salt og hvit pepper
Valnøtt- og sjampinjongolje
100 g sjampinjong
50 g valnøtter
0,75 dl valnøttolje
0,75 dl solsikkeolje
Jordskokkpuré
400 g jordskokk
0,75 dl matfløte
1 dl småbladet salat
stk bladpersille
Festmaten kan også tilberedes på grillen! Denne oppskriften krever litt tid, men den er verdt det. Om ikke for gjestenes ros – så definitivt for den deilige smakens del!Fremgangsmåte
Skjær laksen i 4 like store stykker.
Gni dem inn med valnøttolje, salt og kvernet hvit pepper.
Skrell jordskokkene og skjær dem i grove stykker.
Kok jordskokkene møre i vann uten salt.
Slå av vannet og kjør jordskokkene til en glatt pure med kokende fløte til passe fast konsistens.
Smakes til med salt og pepper.
Skjær sjampinjongene i terninger 5x5 med mer.
Rist valnøttene i tørr panne til de blir gylne.
Dryss på litt salt. Ta dem ut av pannen og kutt hver halve valnøtt i fire.
Stek sjampinjongene i samme panne i solsikkeolje.
Tilsett valnøttolje og valnøttkjerner. Smak til med salt og pepper.
Legg laksen på grillen med kjøttsiden ned.
Legg på lokket og grill de til du klarer å trekke av skinnet.
Legg laksen på tallerkener sammen med jordskokkpure og valnøtt- sjampinjongoljen.
Legg grovkuttet persille og spede salatblader
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
237,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2986