
Ett godt ostebord er ikke noe en bare forbinder med syforening og rødvin, men er noe man kan servere i mange anledninger. Ett blandet utvalg av oster passer fint for ett vennelag en kveld, en kameratgjeng, venninneflokk eller klubbkveld.
Det fins så mange typer ost at man omtrent ikke kan gjenta seg selv, og det er bare fantasien og smaken som setter grenser.
Ost kan serveres på andre måter enn bare til ostebord. Server ost som en egen rett, osteanretning, som en forrett, mellomrett eller dessert.
Mengder generelt
Anbefalt mengde ost per person (Varierer litt etter ostetyper, gjester og anledning :)
200 g ost per person til osteaften.
150 g ost til snacks
75 g til forrett
125 g ost til dessert
Ostetyper
Du kan velge en eller flere oster.
Disse gruppene bør være representert:
Faste og halvfaste oster: Vellagret Gulost, Parmigiano Reggiano, Manchego, Gruyère, Jarlsberg, Sveitser, Edamer
Hvite geitoster: Chèvre, Caprino, eller en av de nye med norsk opphav.
Hvitmuggoster: Camembert, Brie, St. Marcellin
Kittmodnet ost – Ridder, Port Salut, Munster, Saint -Albray
Blåmuggoster: Gorgonzola, Danablu, Roquefort, Castello, Royal Blue, Norzola, Normanna, Stilton
Kremoster: Snøfrisk, Kremost, Prèdou, Buko, Mascarpone, Ricotta, Tolko
Skjær osten opp litt, i skiver eller staver, ellers er det koselig å sitte rundt bordet og skjære selv. Det er ikke nødvendig med mange ulike oster, velg gjerne to eller tre, men ha rause stykker av dem.
En vanlig smørkniv til hver ost er greit nok, men man bør heller sette frem skjæreverktøy, slik man gjør i opphavslandene. Som minimum bør hver ost ha sin egen skjærekniv.
En stor kniv er nødvendig for å dele opp store runde oster, mens en riflet tomatkniv eller en rotkniv er hendige når osten skal skjæres i serveringsklare stykker. Ostehøvelen passer best til faste, hvite oster.
Ostene bør ikke serveres direkte fra kjøleskapet. De fleste oster får først frem den riktige smaken, fuktighet og aromaen etter ca. 1 time oppbevaring i romtemperatur. Husk å dekke til ostene i denne periode.
Presentasjon
Må ost nødvendigvis serveres på fat? Selvfølgelig ikke! Ofte kan det være spennende å benytte originale anretninger på ostebordet.
Flate steiner, rustikke trefjeler, speilplater, aluminiumsfolie – mulighetene er mange.
Tilbehør
Brød – gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine.
Kjeks – nøytrale, søte, salt og krydret.
Smør – godt smør til brødet.
Frukt – Søt og godt modnet frukt passer perfekt til ost. Pærer, aprikoser, fersken og druer.
Nøtter – salte og ristede nøtter er godt tilbehør til ost.
Honning – Serveres ost som dessert er honning og salte nøtter et godt følge.
Grønnsaker som reddiker, stangselleri, paprika etc. Har lenge vært tradisjonelt tilbehør på osteanretninger. Man kan selvfølgelig servere dette til ost, men skal det serveres vin til osten vil vinen da bli ” slått i hjel ” av de rå grønnsakene.
spekeskinke og ulike salamityper servert med sølvløk og sylteagurk passer også sammen med enkelte typer ost.
Drikke til ost
Av drikke foretrekker mange vin. Det er ofte en myte at den må være rød. Vel så ofte smaker det med en hvitvin til ost. Til blåmuggost smaker det godt med en søt hvitvin. Man kan og bruke portvin og sherry.
Spesialtips ang vin til ost fra Carl Jørgen Fjermeros
Chevre/hvit geitost
Jo mer vi reiser jo oftere tar vi med hjem ost og ostevaner. Chevre er geitost, men ikke den vi forbinder med geitost, dvs den brune(som en bare kan gi opp å prøve vin til), men en hvit ost som fins i mange forskjellige smaker. Her i norge blir det nå lagd flere slike oster og Den Blinde Ku lager en hvit geitost som Carl Jørgen virkelig anbefaler.
De importerte osten er som regel ikke helt modne og da trengs det en hvitvin med en del restsødme.
Münster og Pont-l'Évéque
Dette er kraftige, bløte oster som smaker mye. Her passer det med en Gewurztraminer hvitvin.
Brie
Brie er en ost som det er mange versjoner av. Her passer det med en sterkvin med sødme. Husk at det er veldig forskjell på ostene her. Bruk heller litt ekstra på en ekte fransk brie med fyldig smak.
Camenbert
Her kan vi skille mellom de norsk produserte og importerte. En norsk passer med en lett rødvin, mens importerte som er mer modne vil fungere med en tysk riesling. Her virker ikke rødvin pga mye syre.
Telleggio/Saint Paulin/Morbier
Dette er halvfaste oster som det er ganske mange typer av. Carl Jørgen anbefaler særlig Grand Morbier. Her kan det brukes en Italiensk Sauvignon eller en Beaujolais
Stilton
Til Stilton anbefales det en portvin, gjerne en Tawney. Niepoort Tawny 10 Years Old er ett bra alternativ eller en Nieport LBV.
Ett tips fra Carl Jørgen ang stilton er: Rør stilton sammen med portvin og la det stå i en uke, snadder!! Og ikke bruk rødvin til blåmuggost, det blir ekkel smak i munnen.
Gorgonzola/norzola
Her bør en skille mellom de lette og de mer tyngre ostene med mye! Smak. Noen av disse er ganske tøffe å spise og da trengs det en Tokayer.
Eksempler på osteanretninger, små og store
Ost og portvin
6 personer
250 gr Le Rustique Camembert
100 gr Royal Blue
150 gr Ridder
100 gr Jarlsberg med lett røksmak
Tilbehør:
Kjeks
Frukt, gjerne pærer og druer
Portvin
Ta osten frem ca. 1 timer før servering slik at den blir temperert. Del den i pene biter og server den sammen med kjeks og frukt. Et glass portvin til setter prikken over i-en.
Ost med honning og sharonfrukt
6 personer
225 g blåmuggost, gjerne Royal Blue eller Norzola
200 g Gräddost
friske dadler
sharon frukt
6 ts honning
Tilbehør: Baguetter
En fristende anretning som passer som en liten mellomrett eller koserett for seg selv.
Skjær blåmuggost i trekanter og fordel på tallerkener sammen med Gräddost i tykke biter. Skyll frukten og tørk dem. Del hver frukt i mindre båter. Fordel frukt likt på alle tallerkener sammen med osten og brødet. Fordel honningen over blåmuggosten ved servering.
Tips: Retten kan anrettes i god tid og settes kjølig tildekket med plast, men uten honning. Sharonfrukten kan erstattes av friske pærer. Husk at osten skal stå ved stuetemperatur minst 1 time før servering.
Enkelt ostefat til 6
150 gr Royal Blue
200 gr Ridder eller Port Salut
400 gr Jarlsberg
150 gr Camembert
380 gr Gräddost
Frukt og grønt: Druer, epler,pærer,kiwi, stilkselleri og rød paprika
Drikke: te eller eplesider
Brød,loff og kjeks
Ostekos til 4
150 gr Sveitser eller vellagret Norvegia
150 gr cheddar
Ca 2,5 stang(stenger) selleri
200 gr druer
2 stk epler
100 gr valnøttkjerner
Sett frem en bolle med snacks når praten går før dere skal gå til dekket bord eller foran peisen som kos.
Fyll bollen med ostebiter og annet godt som osten liker seg i
Skjær osten i terninger, eplet i båter, stilksellerien i biter og fordel det i en stor bolle sammen med druene og nøttene.
Lite ostebord fra Arla
4-6 personer
200g HØNG Danablu
400g Sorte Sara - dansk gulost
200g HØNG Guldbrie
200g Danslot Ananas
Stort ostebord for viderekommende fra Arla
200g Galbani Gorgonzola Erborinato
100g Zanetti Grana Padano
100g Chèvre
200g HØNG Guldbrie
100g Tolko Romterte
200g Buko Blokk Pikant
100g Gamle Ole - vellagret dansk gulost
100g Alter Mommar
Ost til nattmat for 6 personer
4 ss finhakkede, soltørkede tomater
125 gr kremost, naturell
3 ss melk
litt nykvernet pepper
stilkselleri eller knaskerøtter
Ca 225 gr uvasket Ridderost eller vellagret Norvegia eller Edamer
150 gr hvitløksmarinerte, sorte oliven
Usøtet kjeks
Inviter hjem etter teater eller kino, eller la dette være nattmaten hvis du har selskap hjemme. Dette kan gjøres i stand i god tid og settes tildekket i kjøleskap. Husk at kjeksen ikke haes på rett før servering. Husk riktig temperatur ved servering.
Rør de hakkede tomatene sammen med kremost og melk, smak til med nykvernet pepper. La blandingen godgjøre seg i kjøleskap minst ½ time før servering.
Anrettes i bolle med stilkselleri skåret i staver eller knaskerøtter. Del osten opp litt eller legg kniv på fatet. Oliven serveres i en liten bolle. Usøtet fullkornkjeks smaker godt til.
Ostefat - trinn for trinn
6 personer
Til dette ostefatet har vi valgt følgende oster:
380 g Gräddost
150 g Royal Blue
250 g Ridder
125 g Snøfrisk Dill
250 g Jarlsberg
Tilbehør: Eple, druer, stilkselleri, reddiker, gul paprika
Velg et nøytralt fat, gjerne tre eller glass. Legg eplet på salatbladene midt på fatet. Eplet bør skjæres etter hvert som man forsyner seg. Skjær ostene i skiver/vifter og legg dem i felt. Legg på resten av ostene, men ha fremdeles plass til frukt og grønnsaker. Legg så på frukt og grønnsaker i feltene mellom ostene. Bruk frukt og grønnsaker etter årstid og pris. Anretningen får rene, fine linjer når frukt og grønnsaker samles i grupper. Da ser fatet pent ut selv etter at gjestene har begynt å forsyne seg.
Brød, kjeks og smør er godt tilbehør.
Ost i godt selskap
Sett frem en bolle med snacks når praten går før dere skal gå til dekket bord eller foran peisen som kos.
Fyll bollen med ostebiter og annet godt som osten liker seg i selskap med.
4 personer
150 g Sveitser eller vellagret Norvegia
150 g cheddar
2 – 3 stilker selleri
200 g druer
2 epler
100 g valnøttkjerner
Skjær osten i terninger, eplet i båter, stilksellerien i biter og fordel det i en stor bolle sammen med druene og nøttene.
Ost til drinken
Vil du ikke blande alle ostene i en bolle kan du anrette dem på fat. Godt smaker det også med en ostedipp sammen med agurkstaver og chips.
6 – 8 personer
300 g Gräddost, Jarlsberg eller Sveitserost
3 – 4 stilker selleri
200 g Camembert eller Brie
200 g blå eller grønne druer
½ agurk
100 g tortilla chips eller vanlige chips
Dipp
125 g (1 beger) kremost med krydder
¾ dl kremfløte
Skjær osten i stenger og anrett dem på fat eller fjel med stilkselleri i staver. Legg Brie/Camembert på samme fat, hel eller i trekanter, sammen med druer i små buketter.
Rør fløten i kremosten så det blir en smidig krem. Smak eventuelt til med litt grovt salt. Dypp agurkstaver og chips i ostekremen.
Videre lesing
Se vår temaside om ost:
Tema ost!
Les mer om de forskjelige ostetyper:
Oversikt over ostetyper
Chèvre- og paprika-tarteletter
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
24.06.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
4 plater butterdeig
ca. 200 g chèvre (gjerne norsk) i biter
ca. 200 g grillet, marinert paprika i biter (se under)
2 ss timian, finhakket
6 egg
6 ss kremfløte
salt og kvernet pepper
Grillet marinert paprika
2 røde paprika, delt i to, uten kjerner og hinner
2-3 ss balsamicoeddik
olivenolje
1 hvitløksbåt
2-3 stilker basilikum
1 rød chili
urtesalt og kvernet pepper
Fremgangsmåte
Tin butterdeigen, del hver plate i to og kjevle ut litt. Kle tartelettformer eller sandkakeformer med deigen,
la litt henge utenfor. Legg chèvre og paprika lagvis i formene, dryss på litt timian mellom lagene. Visp
sammen egg og kremfløte, krydre med salt og pepper og fyll formene nesten opp. Stek midt i ovnen i ca. 20-
25 minutter ved 220 °C til deigen rundt kantene har hevet seg og overflaten er gyllen.
Grillet marinert paprika
Sett på grillelementet i ovnen. Legg paprikaene på aluminiumsfolie og grill dem til skallet er nesten
helt svart og bobler seg. Legg paprikaene i en tett plast pose, knyt igjen og avkjøl. Trekk skallet av, skjær
paprikakjøttet i strimler og mariner det i balsamicoeddik og olivenolje med hvitløk, chili, basilikum, salt og pepper minst i 1/2 time.
Tips:
• Grillet paprika kan også kjøpes ferdig på glass.
• Du kan bytte ut paprika med marinerte soltørkete tomater i biter. Chèvre kan byttes ut med fetaost eller annen ost i biter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
188,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,41.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bruschetta med smeltet chevre
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
8 skive grovt brød
½ glass tomatpesto (rød pesto)
8 skive chevre (hvit geitost)
Disse sandwichene passer fint å servere i selskap, som for eksempel på 17. mai.Fremgangsmåte
Skjær brødet på skrå og smør på litt rød pesto. Skjær chèvre i skiver og legg oppå brødet.
Grill dem i ovnen på 200 °C i 5 minutter. Osten skal være godt gratinert når du tar den ut.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
300,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt camembert med rosin og aprikos kompott
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.05.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
150 g camembert
1 stk egg
3 ss brødrasp
50 g valnøttkjerner
3 ss honning
Rosin- og aprikoskompott
2 dl tørket aprikos
1 dl rosiner
1 dl vann
½ dl sukker
½ dl portvin eller lign
Dette er den perfekte avslutningen på et godt måltid. Enten servert som dessert eller en liten mellomrett før desserten serveres.Fremgangsmåte
Vend osten først i lett sammenpisket egg, deretter i en blanding av finhakkede valnøtter og brødrasp.
Stek osten i smør på middelsvarme til osten får en gylden stekeskorpe. Hell over litt honning i en tynn stråle før servering.
Hell vann og sukker i en liten kjele og kok opp. Tilsett de øvrige ingrediensen og la det hele små koke under omrøring i ca 20 minutter til aprikosene er møre. Spe på med vann hvis væsken fordamper for raskt.
Kompotten serveres kald eller lun ved siden av den stekte camemberten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
265,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1569