Slik lagar du sushi som er trygg å ete


Oppdatertdato: 2018-02-21 Tema: Sushi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Pixabay Kilder: Mattilsynet


Når ein skal lage til sushi, og liknande produkt med rå fisk, er det svært viktig med ferske råvarer, god kjøling og god hygiene. På den måten kan ein sikre eit måltid av god kvalitet, som er helsemessig trygt å ete.
Sushi er ein japansk matrett som består av shari (marinert ris) kombinert med andre ingrediensar kalla neta, ofte rå fisk og annan sjømat. Rå fisk aleine blir ikkje kalla sushi, men sashimi.

Dette er viktig når du skal lage sushi:


 • Bruke fersk fisk
 • Oppbevare fisken kjølig
 • Ha god hygiene
 • Kjøle ned risen raskt etter koking
 • Fjerne eventuelle parasittar
 • Djupfryse villfisk i minst eit døgn

Fersk fisk

Sushi er eit produkt med svært kort lagringstid, fordi kvaliteten raskt blir redusert. Sjekk derfor produksjonsdato på pakken når du kjøper inn fisk til sushi og sashimi, slik at denne er ferskast mogleg. Kjøper du fisk eller sushi i ferskvaredisk, må du spørje butikkpersonalet. Når du kjøper ferdig emballert sushi, må du ta omsyn til bruksdatoen som er ført opp på pakninga. Det vanlege når sushi blir seld i butikk, er at vara held seg eit par dagar ved rett lagring.

Kjøling

I tillegg til reine og friske råvarer, er rett oppbevaringstemperatur og god hygiene under handteringa viktige føresetnader for lagringstida. For fisk og sjømat er det strenge krav til temperatur ved lagring, frå produksjon til omsetnad i butikk. Ved lagring i kjøleskåp skal temperaturen vere 4 °C eller lågare.

God hygiene

Når ein handterer fisk som skal etast rå, er det svært viktig med god hygiene, slik at ikkje helseskadelege bakteriar blir tilført eller får høve til å utvikle seg i matvara. Dette fordi vara ikkje kjem til å bli steikt eller kokt, noko som ville ha drepe eventuelle bakteriar. God hygiene er også viktig når ein handterer andre ingrediensar til sushi. Risen som nyttast må kjølast ned raskt etter koking, for å unngå utvikling av helseskadelige bakteriar, eller giftstoffer frå desse bakteriane.

Fjerne parasittar

Villfisk kan innehalde parasittar, eller kveis, som kan gi mageinfeksjon hos menneske. I tillegg til å fjerne synlege kveis, skal ein djupfryse villfisk som skal etast rå i minst eitt døgn. Slik drep ein eventuelle kveis i fisken som ein ikkje har fått fjerna. Norsk oppdrettslaks som blir brukt til sushi, treng ikkje frysast først, då undersøkingar viser at denne fisken ikkje inneheld levande parasittar. Andre oppdretta artar må frysast på lik linje med villfisken.

Sidan kveis er vanlege hos villfisk i sjøen, kan det hende at du får med deg fisk frå butikken som inneheld kveis. Er det mange kveis på fisken, kan du gå tilbake til butikken og klage på produktet. Er det berre nokre få, kan du gjerne fjerne desse sjølv. Det viktigaste er at fisken blir fryst før den blir brukt til sushi. Produsentar av sushi og restaurantar mv som serverer sushi, må kunne dokumentere at råvarer av villfisk og anna oppdrettsfisk enn laks har vore frosen til en indre temperatur på -20 °C eller lågare i minst 24 timar.

Fisk om ikkje kan etast rå

Fisk frå fiskefamilien Gempylidae, som til dømes oljefisk/smørmakrell og Escolar kan ikkje etast rå som i sushi. Denne fisken inneheld mykje ufordøyelege fettsyrer (voksestere), og kan i rå tilstand gje diarè, kvalme/oppkast, magesmerter og hovudverk. Gempylidae må ikkje forvekslast med smørfisk, som kjem frå fiskefamilien Stomateidae, og er trygg å ete rå som i sushi. Opplysningar om familienamn og krav til handtering, skal gå fram av merkinga, for å sikre riktig behandling av slike produkt.

Kosthaldsråd til gravide

Gravide kan ete sushi laga av rå, fersk marin fisk, for mer detaljer se Kostråd til gravide

Sushiris

Det er også viktig å være nøye med ris som skal brukes til sushi. Risen kan holdes varm over 60°C eller kjøles ned raskt til under 4°C.

Mange mener risen er best egnet når den er romtemperert. For at risen skal være trygg i bruk under slike lagringsforhold, må den surgjøres før bruk.

Tips ved surgjøring av ris:

 • Bruk en oppskrift/resept på blandingsforholdet mellom ris, eddik, sukker og salt som sikrer at pH i risen blir lav nok til å hindre bakterievekst.
 • Blanding på slump medfører en risiko for at pH ikke blir lav nok.
 • Surgjøring må skje like etter at risen er ferdig kokt for å gi god effekt.
 • Surgjort ris oppbevart i romtemperatur, må brukes samme dag som den er laget.

 • Annonse  Sushiris


  Prøv også Sushiris.

  Antall porsjoner = 4
  Dato lagt inn eller oppdatert 27.08.2014
  Denne retten tar ca 20-40 min å lage
  Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
  Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
  Bildet er tatt av Freeimages

  Ingredienser

  2 kopper sushiris, ca 500 g
  2 1/2 kopp vann
  1 1/2 ss riseddik
  1 ss sukker
  1 ss salt


  Sushiris er ganske enkelt å lage, men man bør følge fremgangsmåten. Etter som en får trening så går det fortere etterhvert. Husk at eddik lukten forsvinner i den ferdige sushien.
  Vi bruker riskoker hjemme og det blir alltid vellykket.


  Fremgangsmåte

  Hell risen i en bolle og skyll den i vann. Rør rundt med hånden i et par minutter. Bytt vann tre-fire ganger. Vannet skal være helt klart når du er ferdig med å skylle. Hvis du har tid bør du la risen stå i vann i en time før du koker den.

  Kok opp vann i en riskoker eller en dyp teflonstekepanne med lokk. Ha i risen og la den koke på sterk varme i 2 minutter, middels varme i 5 minutter og på lav varme i 15 minutter - hele tiden med lokket på. Legg et kjøkkenhåndkle under lokket. Det trekker til seg fuktighet.

  Mens risen koker, ha eddik, salt og sukker i en liten gryte og varm opp til sukkeret er oppløst. Sett eddikblandingen til kjøling.

  Ha risen i en stor bolle. Fjern eventuell ris som har brent seg. Rør forsiktig i risen med en tresleiv til den er avkjølt. Hell eddikblandingen over risen, dråpe for dråpe slik at den blir jevnt fordelt. Risen skal nå være blank og fin. Ikke bløt, men definitivt klissete.

  Raskt næringsinnhold

  Denne retten har 148,75 kcal pr 100 gram.
  Denne retten har 33,22 gr karbo pr 100 gram.
  Denne retten har 0,23 gr fett pr 100 gram.
  Denne retten koster Kr: 1,16.- pr 100 gram.

  Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

  Maki Sushi


  Prøv også Maki Sushi.

  Antall porsjoner = 1
  Dato lagt inn eller oppdatert 02.02.2014
  Denne retten tar ca 60 min å lage
  Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
  Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
  Bildet er tatt av Matoppskrift.no

  Ingredienser

  1 ark nori
  75 g fisk
  agurk
  salt
  200 g ferdig sushiris
  1 ts wasabi


  Varier innholdet i makirullene med rå laks og røket laks, kveite, reker, crabstick og som vi ofte bruker, kylling!


  Fremgangsmåte

  Maki Sushi er ris og fisk rullet i en spesiell tang som heter nori (som du får kjøpt på delikatesse forretninger). Det samme hvis du har behov for en bambusmatte.

  Legg arket med nori på en bambusmatte eller på en tørr fjøl. Dekk 2/3 av norien med ris. Skjær fisken i en bit som er så tykk som en blyant. Skjær agurken som litt tynnere enn en blyant. Strø litt salt over agurken. Legg en stripe fisk og en bit agurk i midten av risen. Hell over en tynn, tynn stripe washibi. Rull norien sammen i en jevn bevegelse. Fuktigheten fra risen gjør den klebrig så den bør feste seg lett. Skjær makirullen i 6 små biter. For at kniven ikke skal klebe seg fast når du skjærer er det lurt å fukte den litt med en blanding av vann og riseddik.

  Makiruller spises som sushi, men ettersom det er wasabi inni rullen kan du dyppe den i soyasaus som ikke er blandet med wasabi.

  Raskt næringsinnhold

  Denne retten har 116,49 kcal pr 100 gram.
  Denne retten har 21,18 gr karbo pr 100 gram.
  Denne retten har 0,67 gr fett pr 100 gram.
  Denne retten koster Kr: 6,51.- pr 100 gram.

  Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

  Sashimi (Sushi)


  Prøv også Sashimi (Sushi).

  Antall porsjoner = 1
  Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2015
  Denne retten tar ca 10-20 min å lage
  Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
  Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
  Bildet er tatt av Knut Pettersen

  Ingredienser

  100 g renskåret, rå ørretfilet
  wasabi (grønn sterk pepperrot)
  syltet ingefær
  soyasaus


  Vi lagde sashimi en kveld her og brukte i tillegg limejuice over. + ett lite dryss av sesamfrø. Vi hadde og litt wakame ved siden av.


  Fremgangsmåte

  Anrett 5 eller 7 pent skårne biter ørret på en tallerken sammen med syltet ingefær, litt wasabi og en liten skål soyasaus. Sprinkle over litt limesaft og sesamfrø. Denne kan og serveres med ris ved siden av.

  Raskt næringsinnhold

  Denne retten har 132,5 kcal pr 100 gram.
  Denne retten har 5,92 gr karbo pr 100 gram.
  Denne retten har 6,72 gr fett pr 100 gram.
  Denne retten koster Kr: 13,34.- pr 100 gram.

  Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

  Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

  Prøv også Temaki Sushi.

  Temaki Sushi


  Antall porsjoner = 2
  Dato lagt inn eller oppdatert 14.01.2016
  Denne retten tar ca 20-40 min å lage
  Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
  Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
  Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

  Ingredienser

  ½ kopp kokt sushi ris
  1 ark med nori (tang ark)
  ½ kopp fyll

  Til fylling, velg alt etter smak.
  Feks:
  Laks rå eller røket, tunfisk.lakserogn, agurk, avocado, gulrot osv


  Temaki sushi er og kjent som hand-rolled sushi. De koniske sushiene er enkle å spise og populære i Japan ved mer uformelle serveringer. Som ved annen sushi er det valgfritt hva du ønsker inni.
  Denne gir 2 stk temaki sushi.

  Om en ikke får de fine av utseende, så går dette veldig fort å lære seg. Husk å ikke ha for mye ris eller fyll på.


  Fremgangsmåte

  Kutt evt fisk og grønnsaker i små avlange biter. Vi hakket laksen sammen med vårløk og sitron.
  Del noriarket i 2. Sørg for at hender er tørre. Hold noriarket i hånden med den blanke siden ned og ut. Bred ut et tynt lag ris på 1/3 av arket begynt fra venstre. Putt fyll vertikalt på midten av risen. Begynn å rulle fra nedre venstre hjørne. Rull til en fin konisk sushi er ferdig. Lim evt sammen med en liten klatt ris.
  Prosessen gjentas med neste nori ark.

  Server som vanlig sushi med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.

  Hvordan du koker sushiris ser du her:

  Raskt næringsinnhold

  Denne retten har 175,7 kcal pr 100 gram.
  Denne retten har 11,49 gr karbo pr 100 gram.
  Denne retten har 10,84 gr fett pr 100 gram.
  Denne retten koster Kr: 5,98.- pr 100 gram.

  Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

  Prøv også Nigiri Sushi.

  Nigiri Sushi


  Antall porsjoner = 4
  Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2003
  Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
  Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
  Bildet er tatt av Matoppskrift.no

  Ingredienser

  150 g fersk fiskefilet (f.eks. laks, tunfisk eller breiflabb)
  kokt sushiris
  serveres med:
  soya-saus
  wasabi (pepperrot)
  syltet ingefær  Fremgangsmåte

  Skjær vekk alle stygge deler av fisken. Alt fett og alle skinnbiter må vekk. Plukk ut bein fra fileten. Legg fileten på en fjøl. Skjær fisken ved å føre kniven rett nedover for så å trekke den tilbake. Ikke bruk den vanlige sagbevegelsen, da det er lett for å ødelegge strukturen i fisken. Hvert fiskestykke skal være mellom en halv og én centimeter tykt. Begynn å skjære på den tykkeste siden av fileten.

  Form en drøy spiseskje ris til en fingerform med hendene. Smør hendene inn med en blanding av riseddik og vann, da blir det ikke så klissete. Legg et stykke fisk oppå.

  Hell soyasaus i en liten bolle. Ha i litt wasabi som du rører inn med pinnene eller en teskje. Løft sushien med pinnene eller hendene. Dypp fiskesiden i soyablandingen og spis. Noen dypper rissiden i soya. Det er vanlig å spise en skive syltet ingefær mellom hver bit sushi for å rense smaksløkene.

  Raskt næringsinnhold

  Denne retten har 178,11 kcal pr 100 gram.
  Denne retten har 18,2 gr karbo pr 100 gram.
  Denne retten har 7,05 gr fett pr 100 gram.
  Denne retten koster Kr: 14,02.- pr 100 gram.

  Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

  Prøv også California inside-out maki.

  California inside-out maki


  Antall porsjoner = 2
  Dato lagt inn eller oppdatert 07.10.2013
  Denne retten tar ca 45 min å lage
  Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
  Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
  Bildet er tatt av Knut Pettersen

  Ingredienser

  3 dl Sushi ris
  6 stk Noritang
  1/2 stk Moden avokado
  6 stk Crab sticks
  1/4 stk Agurk
  3 ss Lyse sesamfrø


  Sushi er fantastisk godt og her er en slik inside out maki. Vi serverte den med frityrstekt kylling. En nydelig kombinasjon. Prøv og å legge strimlet kylling inn i sushiene, fantastisk godt.


  Fremgangsmåte

  1. Forbered sushi risen. Del risen opp i 6 porsjoner. Legg 1 plate noritang med den blanke side nedover på rullematten med den lange enden ut mot bordkanten. Fukt hendene og fordel 1 porsjon ris i et jevnt lag utover hele tangplaten. Legg husholdningsfilm over risen og vend deretter, så risen vender ned mot matten og med tangen oppover.
  2. Skrell og skjær advocadoen i tynne skiver og fordel en passende mengde i en smal linje på den del av rullen, som er nærmest bordkanten. Fordel deretter 2 delte crabsticks, tynn laksestrimmel og en tynn skive skrellet agurk.
  3. Løft litt opp i den nærmeste ende av rullematten. Rull langsomt i en bevegelse vekk fra kroppen, så tangen omslutter fyllet. Rull videre med et jevnt, fast press og slipp matten og filmen ettersom rullen formes.
  4. Hell sesamfrøene ut på en stor tallerken og rull sushien i dem, så risene dekkes av et tynt, jevnt lag.
  5. Legg rullen over på et skjærebrett med sammenføyingen nedover. Skjær den i 4 like store stykker med en våt, skarp kniv. Gjenta med resten av ingrediensene. Server med soya, syltet ingefær og wasabi.

  Raskt næringsinnhold

  Denne retten har 175,87 kcal pr 100 gram.
  Denne retten har 17,33 gr karbo pr 100 gram.
  Denne retten har 7,39 gr fett pr 100 gram.
  Denne retten koster Kr: 10,2.- pr 100 gram.

  Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++  Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


  Intern:3108
Info.Pølser.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.