Slik steker du lammestek


Oppdatertdato: 2022-04-15 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley, Alf Børjesson Kilder: Matprat.no


Påskeaften er lammestekdagen. Dette er mat som mange liker, det ser imponerende ut, smaker nydelig og er ikke så veldig vanskelig. I tiden før påske er det mye lammekjøtt til salgs og mange ferdig surrede steker som bare skal stekes.
Det beste er å la steken temperere seg på kjøkkenbenken noen timer i forveien, for da får du et enda bedre stekeresultat. Gni inn steken med salt og pepper, og gjerne også med hakkede urter som f. Eks rosmarin, salvie og persille. Deretter stikker du små lommer i steken med en spiss kniv, og putter inn hvitløksbåter i biter.

Bruk steketermometer! Stikk det inn på skrå, midt inn i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med beinet. Sett stekeovnen på 125 °C (dette er en fin temperatur som gjør at steken blir mør og saftig, og likt stekt helt gjennom). Legg den i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen. Liker du lammesteken rød, er den ferdig ved 65 °C. Når termometeret viser 70 °C er steken rosa, og ved 76 °C er den gjennomstekt. Du bestemmer. Og mens lammesteken gjør seg selv i ovnen, har du god tid til å sysle med andre ting, for eksempel tilbehøret.

Enklere kan det ikke gjøres…

Og her er våre 4 beste lammesteker etter deres vurdering.

Disse 4 er de mest populære etter dere leseres sine poeng. I løpet av de siste årene har 37155 lesere gitt karakterer, men selvsagt mange som har gitt på flere oppskrifter. De fleste vanlige, kjente, populære oppskrifter har fått karakterer, og vi selv bruker ofte disse når vi skal finne gode oppskrifter til testing.

Klassisk lammestek

6 porsjoner

1 stk stor lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 fedd hvitløk hakket
1 stk løk, i båter
3 stk gulrøtter
8 dl vann

Saus:
Ca 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
0,5 ts pepper
0,5 ts salt
Serveres med f.eks. Fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Fløtegratinerte poteter
12 stk poteter
1 stk løk
1 ss smør
2 ts salt
0,5 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl ost, reven

Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer

Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min
Slik gjør du:
1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.

Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Provencalsk lammestek

6 porsjoner

1 stk lammestek
3 ss sitronsaft
12 stk poteter
7 stk tomater
6 ss olivenolje
3 ss smør/margarin
2 bunt(er) persille
6 fedd hvitløk
Ca 1,5 dl strøkavring
100 gr parmesan eller annen hvit ost, revet
Ca 2 ts salt
Ca 1 ts pepper

Dette er den klassiske måten å steke lammestek på i Frankrike. Svært mange oppskrifter har poteter og/ eller grønnsaker under steken, slik at den gode kraften fra steken drypper ned på disse.

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.
4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C.

Lammestek med poteter og grønnsaker

8 porsjoner

1 stk stor lammelår, ca. 2,5 kg
3 fedd hvitløk
2 ts salt
0,5 ts pepper, grovmalt
1 ts rosmarin
5 dl vann,kokende
1 stk purre
1 fedd hvitløk
3 stk persillerøtter
2 stk gulrøtter
1 kg poteter
1 ts salt
0,5 ts pepper, grovmalt
1 ts provencekrydder
2 ss olivenolje

1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk de i inn i små, skrå lommer i steken.
2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk et steketermometer i steken og legg lammelåret i en ildfast form. Sett steken i ovnen ved 175 °C. Steketid ca. 2 timer eller til steketermometeret viser ca. 65 °C. Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steketiden.
3. Skrell og rens poteter og grønnsaker. Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsakene grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.
4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
5. Hell av 5 dl kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter mens steken hviler og du lager sausen.

Saus:
5 dl kraft fra steken
1 1/2 ss maisennamel rørt ut i 2 ss vann

Lammestek på potetseng

8 porsjoner

Ca 2,5 kg lammelår
1 ts pepper
tørket rosmarin
2 kg poteter
2 fedd hvitløk
Ca 9 stk sjampinjonger
1 bunt(er) persille
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts merian, tørket
1 ts rosmarin, tørket
3 dl buljong

Slik gjør du:
1. Gni inn steken med pepper og rosmarin. Stikk inn et steketermometer, slik at spissen blir stående omtrent midt i steken.
2. Skrell løk og poteter og skjær dem i skiver. Sjampinjong renses og skjæres i båter. Finhakk persille og hvitløk. Legg poteter, løk og sjampinjong i en langpanne eller ildfast form - dryss over persille, hvitløk, salt og krydder. Legg steken oppå og hell over buljongen.
3. Sett formen i forvarmet ovn ved 125° C. Stek til termometeret viser 70° C for rosa stek eller 76° C for grå stek - ca. 3 timer. La steken hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp.
Kjøtt og poteter kan serveres hver for seg. Eller du kan legge det oppskårede kjøttet tilbake på potetsengen.

Annonse



Marinert lammestek med snøfriskost


Prøv også Marinert lammestek med snøfriskost.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

2-3 kg utbenet lammebog
2 pk. (a 125g) Snøfrisk Naturell
1 rød paprika
1 liten rød chilli, finstrimlet
100 g soltørkede tomater
Salt og pepper
Marinade:
3 dl olivenolje
2 ss timian, finhakket
2 ss rosmarin, finhakket
3 båter hvitløk, presset
1 ts tabasco pepper sauce



Fremgangsmåte

I stekeovnen ved: 200 grader C, ca. 2 timer

Legg lammekjøttet på en fjøl med skinnsiden ned. Tørk med kjøkkenpapir og strø over salt og pepper.
Rør sammen olje, urter, hvitløk og tabasco i en bolle. Smør osten på kjøttet, legg over tomatene, paprika og chilli. Pensle med litt av marinaden og rull sammen fra langsiden. Surr med bomullstråd. Legg ruladen i en plastpose og hell over resten av marinaden. La ligge i kjøleskapet ca. 24 timer. Snu på plastposen av og til.

Forvarm stekeovnen til 250 grader C, legg inn lammebogen utildekket og skru ned temperaturen til 200 grader C. Stek lammebogen. Vi beregner ca. 30 minutter pr. 500g kjøtt.

La kjøttet hvile under folie ca. 15 minutter før du begynnert å skjære i kjøttet.
Server en god hvitløksaus, kokt ris eller poteter samt en god salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 245,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lammestek i ovnen med oliven, feta og tomat


Prøv også Lammestek i ovnen med oliven, feta og tomat.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 19.10.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk lammelår ca. 2,5 kg

FYLL:
2 stk finhakket sjalottløk
2 båt finhakket hvitløk
10 stk finhakket sorte oliven
100 g hakkede soltørkede tomater i olje
200 g smuldret fetaost
4 ss tomatpuré
2 ss brødrasp
2 ss hakket bladpersille
1 ss hakket frisk timian
1/2 ts salt
1 ts pepper


Lammestek passer fint som gjestemat nå i lammesesongen om høsten. Her er den fylt med godsaker.


Fremgangsmåte

1. Forvarm stekeovnen til 125 °C. Bein ut lammelåret (se videoen nedenfor), eller kjøp en som er ferdig utbeinet.
2. Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel det inni steken.
3. Rull steken sammen og surr den godt med hyssing. Gni steken inn med salt og pepper.
4. Legg steken i en langpanne og stikk inn et steketermometer. Se til at termometeret sitter i kjøttet og ikke i fyllet, da det vil angi feil kjernetemperatur.
5. Sett steken midt i stekeovn til termometeret viser 70 °C for medium stekt, eller 75 °C for gjennomstekt. Dette tar ca. 1 1/2 - 2 timer. La steken hvile i 20 minutter før den skjæres opp i skiver.

Server gjerne steken med en god salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 244,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fylt lammestek


Prøv også Fylt lammestek.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 2,5 kg lammelår
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts tørket rosmarin

Fyll:
1 dl brødrasp
1 løk
1 bunt persille
2 fedd hvitløk
1/2 ts tørket merian
1/2 ts salt


Hvis du virkelig ønsker å imponere gjestene dine, er det å servere fylt lammestek en sikker vinner. Ikke bare ser den flott ut, men kjøttet blir så utrolig saftig og smakfullt.


Fremgangsmåte

1. Skjær benet ut av lammesteken og fjern overflødig fett.

2. Hakk løk, persille og hvitløk og bland med brødrasp, merian og salt. Fordel fyllet inni steken og surr den sammen med bomullshyssing til en fast og jevn stek.

3. Gni inn steken med grovmalt pepper og knust rosmarin. Stikk inn et steketermometer og legg steken i et ildfast form eller liten langpanne. Stek i forvarmet ovn ved 125° C. Steken er rosa når termometeret viser 70° C og grå ved 76°. Steketid ca. 2-2 1/2 time.

4. La steken hvile før den skjæres opp.

Server med gratinerte poteter, grønne bønner og stekesjy smakt til med krydder og rødvin.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 155,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1738



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.