Nå er jeg en av de heldig som fikk oppleve tradisjonen med svele på ferjene langs Vestlandet når jeg jobbet i Bergen, men leser jo nå at det er mest plastpakkede sveler i en automat. Men sveler eller lapper som noen sier er jo ikke så vanskelig å selv lage hjemme. Arbeidsmetoden er ganske lik pannekaker, men de lages mindre og ofte tykkere, samt at man ofte har litt ekstra godt oppi. Sveler eller lapper er og kjent i andre land men da under andre navn og ofte med poteter som råvare. Men her er noen varianter av norske oppskrifter på denne delikatessen, og som dere ser har vi prøvd oss på dette flere ganger. Og på slutten en oppskrift på blinis og en på crepes suzette
Svele
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.08.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Det norske kjøkkenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
4 egg
2 kopper sukker
1 l kulturmelk
1 l hvetemel
2 ts natron
2 ts hornsalt
1 ss rømme
Smør avkjølte sveler med smør og strø med sukker. Del hver svele i to, brett over og server. Svelene kan også serveres med syltetøy og rømme, eller som vi gjorde i en stabel med frukt og bær + en klatt bringebærkesamFremgangsmåte
Visp egg og sukker. Tilsett kulturmelk og siktet hvetemel litt etter litt. Tilsett så natron og hornsalt utrørt i litt vann. Deretter rømme.
Sveler stekes på takke eller i stekepanne.
Serveres gjerne med smør og sukker, syltetøy eller brunost.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
209,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lapper grunnoppskrift
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
3 ss smør
4 dl hvetemel
3 dl melk
5 egg
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
Fremgangsmåte
Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre i matprosessor. La (helst) røren svelle i 15 minutter. Stek så lappene i litt smør eller olje i varm stekepanne. Snu dem når røren er stivnet på overflaten. Spis lappene lune med syltetøy eller rørte bær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
204,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sveler med bacon, avocado og honning
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.09.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
Pannekakene:
2 stk egg
1,5 dl sukker
4 dl kulturmelk eller kefir
2 dl skummet kultur
5 dl hvetemel
2 ts natron
Bacon og tilbehør
150 g sprøstekt bacon
4 ss flytende honning
1 avocado delt i skiver
En litt rar kombinasjon som passer fint sammen. Vi brukte flytende honning i slike plastflasker, og skikkelig bacon + skiver av bacon på toppen. Bruk helst kulturmelk i sveler, men blir det for tykt kan du tynne med litt skummet kultur.
Når du steker sveler kan du om du ønsker de tykke bruke en liten stekepanne. Ellers om røra er tykk må du breie røren ut i panna.Fremgangsmåte
Sveledeigen blandes i en bolle og la stå å svelle i minst 1 time.
Sprøstek bacon i mellomtiden.
Svelene stekes passe tykke i stekepanne til de er gylne på hver side.
Ved servering:
Ha på tynne skiver med bacon og drypp over honning. Pynt med skiver av skrelt avocado uten stein.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
211,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Lapper
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4,5 dl hvetemel
3 dl surmelk
1,5 ts natron
3/4 dl sukker
3 egg
Lapper er norsk tradisjonsmat med mange forskjellige versjoner. Men surmelk og natron er fellesnevner. Her har vi pyntet med litt bær + boysenbærsyltetøy!Fremgangsmåte
Visp sammen egg og melk, og ha i det andre.
Rør godt. Det skal ikke være klumper. Settes så til svelling i ca 30 minutter.
Ha smør i pannen og øs på tynne, runde lapper.
Stekes på begge sider til pen farge.
Server med sukker eller syltetøy og evt rømme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
196,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
32,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sveler fra Jegstad gård
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.02.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BondelagetBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 egg
200 g sukker
1 liter surmelk (eks. kefir)
600 g hvetemel
1 ts natron
1 ts hornsalt
2 ss vaniljesukker
175 g smør
Disse er utrolig gode. Bare glem pannekaker og lapper, når du har smakt disse er det ingen vei tilbake. Dette er en ganske stor porsjon som selvsagt kan deles opp.Fremgangsmåte
Alt røres sammen. Smeltet smør røres inn til slutt. Røra må stå å svelle i 30 min. før steking. Stek små sveler/lapper lett brune på begge sider, i en vanlig stekepanne passer det med 3 stk samtidig. Serveres lunkne med evt syltetøy.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
232,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
30,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmelapper
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.11.2014Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3 ss smør
4 dl hvetemel
3 dl rømme
6 egg
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
Fyldige og gode lapper med rømme.Fremgangsmåte
Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre i matprosessor. La (helst) røren svelle i 15 minutter. Stek så lappene i litt smør eller olje i varm stekepanne. Snu dem når røren er stivnet på overflaten. Spis lappene lune med syltetøy eller rørte bær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
293,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lapper 6
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 stk egg
1 dl sukker
1 ts toppet vaniljesukker
2 dl syrnet melk eller melk
4 dl hvetemel
1 ts toppet bakepulver
smør til steking
Kjempegodt som kos på lørdag og søndag morgen, eller som dessert.Fremgangsmåte
Visp sammen egg, sukker og vaniljesukker. Hell i melken.
Rør forsiktig inn mel og bakepulver. Rør minst mulig. La røren svelle i ca 15 minutter.
Stek lappene i en stekepanne med litt smør i ved middels varme. Snu dem når røren stivner på den ene siden.
Spis dem gjerne lune med syltetøy, rømme, kesam eller ost.
Tips:
Har du lyst på rislapper, tilsetter du ca 2 ½ dl kald risgrøt til lappeoppskriften.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
234,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
40,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sveler med sukrin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.04.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
2 egg
65 g Sukrin Gold
4 dl Kulturmelk (gjerne skummet)
50 g (2 ss) smør (smeltet)
240 g (4 dl) hvetemel
60 g (1 dl) FiberFin
1/2 ts natron
1/2 ts hornsalt
Litt sunnere sveler med sukrin og fiberfin. Sveler er skikkelig norsk vestlandsmatFremgangsmåte
Visp egg og Sukrin Gold sammen i en bolle og bland inn kulturmelk og smeltet smør. Bland hvetemel, FiberFin, natron og hornsalt og sikt det inn i det våte.
Røren skal ikke svelles. Stek store lapper på middels temperatur i tørr stekepanne eller på takke.
Server gjerne med FiberSirup Gold og eller et dryss SukrinMelis.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
179,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lapper fra dansukker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.06.2010Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 1/2 dl Sukker
4 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts Vaniljesukker
2 egg
1 1/2 dl melk
smør eller margarin til steking
Fremgangsmåte
1. Bland de tørre ingrediensene i en bolle.
2. Tilsett egget og melken, og rør til en jevn røre.
3. Stek lappene i stekepanne eller i et plettejern.
Utmerket turmat, men også gode hjemme med litt syltetøy og pisket krem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
264,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
48,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lapper med kokosmel
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.05.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
4 egg
4 ss Sukrin Gold
4 ss kokosmel
1 ts fiberhusk
1 ½ dl melk
Kanel og/eller kardemomme etter smak
Enkle og gode lapper laget med kokosmel. Så gode at de gjerne kan spises akkurat som de er.Fremgangsmåte
Pisk eggene og tilsett Sukrin Gold. Bland deretter inn kokosmel, fiberhusk og melk. Smak til med kanel og kardemomme.
Stekes i stekepanne på litt over middels varme. Bruk en spiseskje røre per lapp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Crêpes Suzette
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2014Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
3 dl hvetemel
1/2 ts salt
5 dl melk
4 egg
smør til steking
Suzettesaus:
2 ss smør
2 eggeplommer
1 dl melis
saft og skall av 1 appelsin og 1/2 sitron
ca. 2 ss konjakk
ca. 2 ss likør (appelsin/sitrus)
En berømt fransk kjøkkensjef laget en gang pannekaker i likør til kong Edvard VII av England. Plutselig tok det fyr i pannekakene. Kjøkkensjefen lot ikke dette uhellet forstyrre serveringen. Kongen ble svært begeistret for den herlige smaken og pannekakene ble kalt Crêpes Suzette til ære for en ung dame som satt ved kongens bord.Fremgangsmåte
Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle ca. 1/2 time. Stek så tynne pannekaker som mulig.
Smelt smøret i en panne. Rør sammen eggeplommer, melis, appelsin- og sitronsaft. Hell sausen i pannen, legg i pannekakene og la dem bli varme. Stenk over brennevin, la det bli varmt og tenn på. Gjør dette med gjestene som tilskuere. Pynt med appelsin-/sitronskall.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
153,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blinis
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
21.08.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
1/2 pk gjær eller 1 ts tørrgjær
4 dl lunken melk
200 g hvetemel
50 g fin sammalt hvete
4 eggeplommer
2 ss smeltet smør
3 ss rømme
1/2 ts salt
4 eggehviter
smør til steking
Tilbehør og pynt:
Rømme
sort kaviar eller lodderogn
litt finhakket rødløk
dillkvister
Klassisk russisk pannekakeFremgangsmåte
Rør gjæren ut i lunken melk (eller bland tørrgjær i melet) og tilsett melet. Rør til alt er godt blandet. Dekk bollen med plast og la den stå kaldt natten over. Romtemperer røren og tilsett eggeplommer, smør, rømme og salt. Rør godt.
Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i røren. Sett røre med spiseskje til passe store blinis i middels varm stekepanne. Snu blinisene når røren har stivnet på overflaten. Legg 2-3 blinis på hver tallerken, ha på litt rømme og kaviar. Dryss over finhakket rødløk og pynt med dill.
Tips :
Blinisene kan stekes ferdige noen timer før. Pakk dem godt inn i folie og varm dem forsiktig i ovn før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
178,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Byggmelslapper
Antall porsjoner =
15Dato lagt inn eller oppdatert
13.06.2009Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
2 stk egg
4 dl kefir
2 dl sukker
220 g hvetemel
60 g byggmel
1 ts bakepulver
½ ts natron
litt smør eller olje til steking
Byggmelslapper smaker godt med pisket krem og friske bær, eller syltetøy. Passer ypperlig som ekstra kos til ettermiddagskaffen.Fremgangsmåte
Visp egg, kefir og sukker til en jevn blanding. Tilsett mel, bakepulver og natron og bland alt sammen til en klumpfri røre. La røren svelle i ca. 30 minutter.
Stek lappene i middels varm stekepanne. Bruk en spiseskje til å legge røren i. Stek til de er lysebrune på kanten, snu dem og stek på den andre siden. Hvis platen blir tørr under stekingen, ta i litt smør eller olje.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
215,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3289