Sveler. lapper eller bare små pannekaker?


Oppdatertdato: 2020-10-09 Tema: Pannekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Nå er jeg en av de heldig som fikk oppleve tradisjonen med svele på ferjene langs Vestlandet når jeg jobbet i Bergen, men leser jo nå at det er mest plastpakkede sveler i en automat. Men sveler eller lapper som noen sier er jo ikke så vanskelig å selv lage hjemme. Arbeidsmetoden er ganske lik pannekaker, men de lages mindre og ofte tykkere, samt at man ofte har litt ekstra godt oppi. Sveler eller lapper er og kjent i andre land men da under andre navn og ofte med poteter som råvare. Men her er noen varianter av norske oppskrifter på denne delikatessen, og som dere ser har vi prøvd oss på dette flere ganger. Og på slutten en oppskrift på blinis og en på crepes suzette




Svele


Prøv også Svele.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.08.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Det norske kjøkken
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 egg
2 kopper sukker
1 l kulturmelk
1 l hvetemel
2 ts natron
2 ts hornsalt
1 ss rømme


Smør avkjølte sveler med smør og strø med sukker. Del hver svele i to, brett over og server. Svelene kan også serveres med syltetøy og rømme, eller som vi gjorde i en stabel med frukt og bær + en klatt bringebærkesam


Fremgangsmåte

Visp egg og sukker. Tilsett kulturmelk og siktet hvetemel litt etter litt. Tilsett så natron og hornsalt utrørt i litt vann. Deretter rømme.

Sveler stekes på takke eller i stekepanne.

Serveres gjerne med smør og sukker, syltetøy eller brunost.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 209,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lapper grunnoppskrift


Prøv også Lapper grunnoppskrift.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

3 ss smør
4 dl hvetemel
3 dl melk
5 egg
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts bakepulver



Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre i matprosessor. La (helst) røren svelle i 15 minutter. Stek så lappene i litt smør eller olje i varm stekepanne. Snu dem når røren er stivnet på overflaten. Spis lappene lune med syltetøy eller rørte bær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 204,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sveler med bacon, avocado og honning


Prøv også Sveler med bacon, avocado og honning.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.09.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Pannekakene:
2 stk egg
1,5 dl sukker
4 dl kulturmelk eller kefir
2 dl skummet kultur
5 dl hvetemel
2 ts natron

Bacon og tilbehør
150 g sprøstekt bacon
4 ss flytende honning
1 avocado delt i skiver


En litt rar kombinasjon som passer fint sammen. Vi brukte flytende honning i slike plastflasker, og skikkelig bacon + skiver av bacon på toppen. Bruk helst kulturmelk i sveler, men blir det for tykt kan du tynne med litt skummet kultur.
Når du steker sveler kan du om du ønsker de tykke bruke en liten stekepanne. Ellers om røra er tykk må du breie røren ut i panna.


Fremgangsmåte

Sveledeigen blandes i en bolle og la stå å svelle i minst 1 time.
Sprøstek bacon i mellomtiden.
Svelene stekes passe tykke i stekepanne til de er gylne på hver side.

Ved servering:
Ha på tynne skiver med bacon og drypp over honning. Pynt med skiver av skrelt avocado uten stein.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 211,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Lapper.

Lapper


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.03.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4,5 dl hvetemel
3 dl surmelk
1,5 ts natron
3/4 dl sukker
3 egg


Lapper er norsk tradisjonsmat med mange forskjellige versjoner. Men surmelk og natron er fellesnevner. Her har vi pyntet med litt bær + boysenbærsyltetøy!


Fremgangsmåte

Visp sammen egg og melk, og ha i det andre.
Rør godt. Det skal ikke være klumper. Settes så til svelling i ca 30 minutter.

Ha smør i pannen og øs på tynne, runde lapper. Stekes på begge sider til pen farge.
Server med sukker eller syltetøy og evt rømme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 196,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sveler fra Jegstad gård.

Sveler fra Jegstad gård


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.02.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bondelaget
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 egg
200 g sukker
1 liter surmelk (eks. kefir)
600 g hvetemel
1 ts natron
1 ts hornsalt
2 ss vaniljesukker
175 g smør


Disse er utrolig gode. Bare glem pannekaker og lapper, når du har smakt disse er det ingen vei tilbake. Dette er en ganske stor porsjon som selvsagt kan deles opp.


Fremgangsmåte

Alt røres sammen. Smeltet smør røres inn til slutt. Røra må stå å svelle i 30 min. før steking. Stek små sveler/lapper lett brune på begge sider, i en vanlig stekepanne passer det med 3 stk samtidig. Serveres lunkne med evt syltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 232,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmelapper.

Rømmelapper


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.11.2014
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3 ss smør
4 dl hvetemel
3 dl rømme
6 egg
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts bakepulver


Fyldige og gode lapper med rømme.


Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre i matprosessor. La (helst) røren svelle i 15 minutter. Stek så lappene i litt smør eller olje i varm stekepanne. Snu dem når røren er stivnet på overflaten. Spis lappene lune med syltetøy eller rørte bær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 293,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blinis.

Blinis


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1/2 pk gjær eller 1 ts tørrgjær
4 dl lunken melk
200 g hvetemel
50 g fin sammalt hvete
4 eggeplommer
2 ss smeltet smør
3 ss rømme
1/2 ts salt
4 eggehviter
smør til steking

Tilbehør og pynt:
Rømme
sort kaviar eller lodderogn
litt finhakket rødløk
dillkvister


Klassisk russisk pannekake


Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken melk (eller bland tørrgjær i melet) og tilsett melet. Rør til alt er godt blandet. Dekk bollen med plast og la den stå kaldt natten over. Romtemperer røren og tilsett eggeplommer, smør, rømme og salt. Rør godt.
Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i røren. Sett røre med spiseskje til passe store blinis i middels varm stekepanne. Snu blinisene når røren har stivnet på overflaten. Legg 2-3 blinis på hver tallerken, ha på litt rømme og kaviar. Dryss over finhakket rødløk og pynt med dill.

Tips :
Blinisene kan stekes ferdige noen timer før. Pakk dem godt inn i folie og varm dem forsiktig i ovn før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 178,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lapper 6.

Lapper 6


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 stk egg
1 dl sukker
1 ts toppet vaniljesukker
2 dl syrnet melk eller melk
4 dl hvetemel
1 ts toppet bakepulver
smør til steking


Kjempegodt som kos på lørdag og søndag morgen, eller som dessert.


Fremgangsmåte

Visp sammen egg, sukker og vaniljesukker. Hell i melken.
Rør forsiktig inn mel og bakepulver. Rør minst mulig. La røren svelle i ca 15 minutter. Stek lappene i en stekepanne med litt smør i ved middels varme. Snu dem når røren stivner på den ene siden.
Spis dem gjerne lune med syltetøy, rømme, kesam eller ost.

Tips:
Har du lyst på rislapper, tilsetter du ca 2 ½ dl kald risgrøt til lappeoppskriften.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 234,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lapper fra dansukker.

Lapper fra dansukker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.06.2010
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 1/2 dl Sukker
4 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts Vaniljesukker
2 egg
1 1/2 dl melk

smør eller margarin til steking



Fremgangsmåte

1. Bland de tørre ingrediensene i en bolle.
2. Tilsett egget og melken, og rør til en jevn røre.
3. Stek lappene i stekepanne eller i et plettejern.
Utmerket turmat, men også gode hjemme med litt syltetøy og pisket krem.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 264,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Crêpes Suzette.

Crêpes Suzette


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2014
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

3 dl hvetemel
1/2 ts salt
5 dl melk
4 egg
smør til steking

Suzettesaus:
2 ss smør
2 eggeplommer
1 dl melis
saft og skall av 1 appelsin og 1/2 sitron
ca. 2 ss konjakk
ca. 2 ss likør (appelsin/sitrus)


En berømt fransk kjøkkensjef laget en gang pannekaker i likør til kong Edvard VII av England. Plutselig tok det fyr i pannekakene. Kjøkkensjefen lot ikke dette uhellet forstyrre serveringen. Kongen ble svært begeistret for den herlige smaken og pannekakene ble kalt Crêpes Suzette til ære for en ung dame som satt ved kongens bord.


Fremgangsmåte

Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle ca. 1/2 time. Stek så tynne pannekaker som mulig.

Smelt smøret i en panne. Rør sammen eggeplommer, melis, appelsin- og sitronsaft. Hell sausen i pannen, legg i pannekakene og la dem bli varme. Stenk over brennevin, la det bli varmt og tenn på. Gjør dette med gjestene som tilskuere. Pynt med appelsin-/sitronskall.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 153,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lapper med kokosmel.

Lapper med kokosmel


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

4 egg
4 ss Sukrin Gold
4 ss kokosmel
1 ts fiberhusk
1 ½ dl melk
Kanel og/eller kardemomme etter smak


Enkle og gode lapper laget med kokosmel. Så gode at de gjerne kan spises akkurat som de er.


Fremgangsmåte

Pisk eggene og tilsett Sukrin Gold. Bland deretter inn kokosmel, fiberhusk og melk. Smak til med kanel og kardemomme.
Stekes i stekepanne på litt over middels varme. Bruk en spiseskje røre per lapp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggmelslapper.

Byggmelslapper


Antall porsjoner = 15
Dato lagt inn eller oppdatert 13.06.2009
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

2 stk egg
4 dl kefir
2 dl sukker
220 g hvetemel
60 g byggmel
1 ts bakepulver
½ ts natron
litt smør eller olje til steking


Byggmelslapper smaker godt med pisket krem og friske bær, eller syltetøy. Passer ypperlig som ekstra kos til ettermiddagskaffen.


Fremgangsmåte

Visp egg, kefir og sukker til en jevn blanding. Tilsett mel, bakepulver og natron og bland alt sammen til en klumpfri røre. La røren svelle i ca. 30 minutter.

Stek lappene i middels varm stekepanne. Bruk en spiseskje til å legge røren i. Stek til de er lysebrune på kanten, snu dem og stek på den andre siden. Hvis platen blir tørr under stekingen, ta i litt smør eller olje.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 215,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sveler med sukrin.

Sveler med sukrin


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.04.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

2 egg 65 g Sukrin Gold 4 dl Kulturmelk (gjerne skummet) 50 g (2 ss) smør (smeltet) 240 g (4 dl) hvetemel 60 g (1 dl) FiberFin 1/2 ts natron 1/2 ts hornsalt


Litt sunnere sveler med sukrin og fiberfin. Sveler er skikkelig norsk vestlandsmat


Fremgangsmåte

Visp egg og Sukrin Gold sammen i en bolle og bland inn kulturmelk og smeltet smør. Bland hvetemel, FiberFin, natron og hornsalt og sikt det inn i det våte.
Røren skal ikke svelles. Stek store lapper på middels temperatur i tørr stekepanne eller på takke.
Server gjerne med FiberSirup Gold og eller et dryss SukrinMelis.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 179,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3289






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.