Tid for elg


Oppdatertdato: 2020-10-21 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Når høsten kommer og elgjegerne er kommet seg ut i skogen, blir det i mange tusen hjem over det hele land nye dufter i kjøkkenet. Da blir det alle variasjoner av elgkjøtt fra karbonader til de mest avanserte elgbiffer og steker. Og selv om undertegnede ikke jakter lenger, så har vi tilgang til viltkjøtt i perioder.
Men hva kan vi lage av alt dette kjøttet? Og det er mye mer enn bare karbonader og stek.
Få ett par tips her under eller se mer på mine "elgsider" hvor mange forslag er presentert.

Gjør det enkelt

Elggryte med wokgrønnsaker

Ingredienser:
600 g finstrimlet elgkjøtt
2 ss olje
1 pk frossen grønnsaksblanding, 400 g

Saus:
2 dl tomatjuice
2 ss chilisaus
1 ts salt
1 ts rosépepper
1 ts potetmel
2-3 ss vann

Fremgangsmåte:
Varm opp litt olje i woken eller stekepannen. Wok eller fres kjøttet under omrøring noen minutter. Ta opp kjøttet. Fortsett å wokke eller frese grønnsakene i resten av oljen på litt svakere varme i ca 5 minutter.

Bland sammen sausen og hell den over grønnsakene. Ha i kjøttet og la gryten småkoke noen minutter. Spe eventuelt med litt vann.

Server pasta og brød til.

Gjør det med marinade

Marinert elgstek

Ingredienser:
1 1/2 kg benfritt, mørt dypfryst elgkjøtt

Marinade:
1 l vann
1/2 dl salt
2 kjøttbuljongterninger
1 ss sukker
1 gul løk
1 gulrot
1 ts svart pepper
2 laurbærblad
1 bunt persille

Grønnsaksblanding:
20 babymais
4 røde paprika
3 pk. grønne bønner
2 ss olivenolje
1/2 ts salt

Fremgangsmåte:
Legg kjøttet utint i en form og stek det ved 100 C på nederste rille i 12 timer. Stikk et steketermometer inn i midten av steken etter 3-4 timer. Når termometeret viser ca 70 C og kjøttet er rosafarget er det ferdig.

Kok opp vannet til marinaden og tilsett salt, buljongterninger og sukker. Skrell løken og gulroten og skjær dem i skiver. Legg det i marinaden sammen med grovstøtt svart pepper og laurbærblader. Tilsett også finhakket persille.

Kok marinaden i 5-10 minutter. Hell den deretter over kjøttet i formen eller i en passe stor bolle. Marinaden må dekke alt kjøttet. La steken stå i minst 6 timer og skjær den deretter i tynne skiver.

Skjær babymais, renset paprikaer og bønner i centimeterstore biter. Fres det i smør noen minutter og tilsett salt.

Server grønnsaksblandingen sammen med steken.

Gjør det i gryten

Elggryte

Ingredienser:
3/4 kg elgkjøtt
250 g sjampinjonger
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper
2 krm sennepspulver
1 stk. rotselleri, ca 100 g
1 pastinakk
1 gulrot
1-2 ss smør/margarin
2 dl vann eller buljong
2 dl fløte
1/2 - 1 ss rognebær- eller ripsgelé

Fremgangsmåte:
Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter.

Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose.

Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet.

Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler.

Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten.

Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong.

La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter).

Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.

Gjør det i stekepannen

Elgkarbonader

Ingredienser:
750 g malt elgkjøtt
3 ss kavring
2 ss potetmel
1 ss salt
1 ts pepper
2 egg
3 dl vann

Fremgangsmåte:
Bland alt utenom kjøttet i en bolle, la det stå litt og svelle. Bland inn det malte kjøttet, form karbonader og stek dem i fett på panne.

Server med brunet løk, kokte grønne erter og gulrøtter og tyttebærsyltetøy.

Gjør det tradisjonelt

Einebærmarinert elgstek

Ingredienser:
1 1/2 kg elgstek
1 1/2 dl fløte

Marinade:
7 1/2 dl rødvin
1 rødløk
1 gulrot
5-6 knuste pepperkorn
5-6 hele nelliker
1 laurbærblad
1 ss knuste einebær
2-3 ss olje

Fremgangsmåte:
Legg steken i en trang porselenskrukke eller kar. Hell marinaden over steken så den dekkes helt. La det stå i kjøleskap i 3 dager. Snu kjøttet i marinaden to ganger hver dag.

Ta opp kjøttet og tørk det. Brun steken godt i fett i en gryte. Tilsett salt. Spe med en del av marinaden og la steken surre under lokk på svak varme i 1 1/2 time. Spe litt etter med resten av marinaden.

Ta steken opp og rør inn en jevning av hvetemel og kaldt vann. Ha i fløte og la sausen koke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær steken i tynne skiver.

Serveres med viltsaus, hasselbackpoteter, broccoli og erter.




Elggryte


Prøv også Elggryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.03.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3/4 kg elgkjøtt
250 g sjampinjonger
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper
2 krm sennepspulver
1 stk. rotselleri, ca 100 g
1 pastinakk
1 gulrot
1-2 ss smør/margarin
2 dl vann eller buljong
2 dl fløte
1/2 - 1 ss rognebær- eller ripsgelé


Gryterett med nydelig mild smak. Har en ikke elg kan man og bruke annet rødt kjøtt og gjerne litt ekstra selleri. Ser ikke så fin ut, men smaker nydelig.


Fremgangsmåte

Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter.

Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose.

Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet.

Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler.

Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten.

Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong.

La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter).

Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Elgkarbonader 4


Prøv også Elgkarbonader 4.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kg elgkjøtt, grovmalt
1 ts salt
2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl vann
2 ss potetmel
1/4 ts malt pepper
3-4 knuste einebær



Fremgangsmåte

Rør sammen kjøtt og salt. Spe med fløte og vann. Rør inn potetmel og krydder og form farsen til pene kaker.

Stek elgkakene i pannen. Server med kokte poteter, grønnsaker, brun saus eller viltsaus og tyttebærsyltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Elgkarbonader 1


Prøv også Elgkarbonader 1.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g malt elgkjøtt
2-3 kokte poteter
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper
1 1/2 ss hvetemel
1 stort egg
2 dl vann



Fremgangsmåte

Rør kjøttet sammen med poteter Rør inn krydder og mel. Tilsett sammenvispet egg og vann. Arbeid deigen raskt sammen. La den ikke bli for seig. Form deigen til karbonader, og stek de i brunet margarin. Server med stekt løk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kremet elggryte.

Kremet elggryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.11.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g grytekjøtt av elg
½ ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
6 dl kjøttbuljong (utblandet i vann) eller kraft
150 g aspargesbønner
200 g skogsopp eller annen sopp
1 pose stjerneløk
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
4 skive brunost
1 ½ ss maisstivelse (maizena)


En elggryte er snaddermat på en sur høst eller vinterdag. Fin for alt elgkjøttet som samler seg opp i fryseren, ialefall her hjemme. Den passer seg selv mens poteten koker.


Fremgangsmåte

1. Del grytekjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm. Krydre med salt og pepper og brun det godt i en gryte sammen med småløk. Slå på buljong og la det trekke ca. 20 minutter.
2. Del sopp i skiver og aspargesbønner i biter og tilsett i gryta. La det trekke i 5-6 minutter.
3. Ha i rømme og brunost, og jevn gryta med maizena utrørt i 3 ss kaldt vann.

Server kremet elggryte med kokte poteter, tyttebær og flatbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 100,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Viltkarbonader.

Viltkarbonader


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.06.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kg kjøtt av hjort, rådyr eller elg
1 egg
2 ss potetmel
1 ts pepper
3 ts Salt
1 løk finhakket
Evt litt melk til speing



Fremgangsmåte

Kjøttet males 1 gang på kvern. Rør inn salt til den blir litt seig. Rør så inn egg, løk, potetmel og pepper. Hvis deigen blir for fast kan den evt spees med litt melk. Brun først karbonadene ett par minutter på hver side, slå ned varmen og la de ettersteke under lokk i 10 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 21,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jegergryte med kantareller.

Jegergryte med kantareller


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melange
Bildet er tatt av Melange

Ingredienser

800 g elgkjøtt i biter
Flytende Melange
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss hvetemel
3 1/2 dl buljong fra terning
3 stk løk i båter
4 dl ferske kantareller eller annen sopp
Flytende Melange
6 stk einebær, knuste
1 stk laurbærblad
2 dl rødvin
1 stk rød paprika i biter
1 stk grønn paprika i biter
1/2 dl matfløte



Fremgangsmåte

Høstens elgkjøtt sammen med kantareller gir mye smak.
Tørk kjøttet godt og brun det i flere omganger i en panne i Melange. Ha kjøttet etter hvert over i en kjele og dryss med hvetemelet. Bland godt.
Kok ut pannen med halvparten av buljongen. Sil panneavkoket over kjøttet og dryss med salt og pepper. La kjøttet småkoke, mens de øvrige ingrediensene tilberedes.
Del opp løk og sopp og brun det i Melange i en panne. Ha sopp og løk over i kjelen til kjøttet og kok ut pannen med resten av buljongen. Sil panneavkoket over i gryten og tilsett rødvin.
Ha i einerbær og laurbærblad. La retten koke ca 1 time. Tilsett paprikabitene 15 minutter før retten er ferdig. Tilsett fløte og smak til.
Server jegergryten med potetmos og en salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 59,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsgryte av elg.

Rødvinsgryte av elg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.10.2010
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g grytekjøtt av elg
50 g bacon i terninger
1 pose stjerneløk
100 g frisk sjampinjong
2 ss margarin til steking
2 ss hvetemel
1 ts salt
½ ts pepper
2 dl rødvin
2 dl kjøttbuljong (utblandet i vann)
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian


Rødvin i gryta er en nydelig smak på sausen som kler skogens elgkjøtt. Denne gryteretten er grei å lage på forhånd, avkjøle, og ta med seg på tur når en for eksempel skal på hytta.


Fremgangsmåte

1. Stek bacon og løk til det er gyllent i en kjele. Ta det ut.
2. Del grytekjøttet opp i terninger, ca. 3 x 3 cm. Bland sammen hvetemel, salt og pepper. Vend kjøttet i melblandingen, og brun det i margarin på god varme.
3. Ha bacon og løk tilbake i gryta, hell på rødvin og buljong. Ha på krydder og la gryta trekke i ca. 20 minutter.
4. Tilsett sjampinjong skåret i skiver, smak eventuelt til med mer salt og pepper. La gryta trekke videre i 5-6 minutter.

Server rødvinsgryte av elg med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Elgpiroger.

Elgpiroger


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.10.2010
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
1 båt hvitløk
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts paprikapulver
1 ts tørket oregano
1 ss margarin
¼ stk purre
4 dl hvitost

2 pk ferdig pizzadeig (rå), langpanne
1 stk egg


Piroger smaker ypperlig til kveldskos, og er dessuten hendige å ha med seg både på tur og som nistemat. Vi har laget noen som barna garantert liker!


Fremgangsmåte

1. Finhakk hvitløk, og brun den sammen med elgkjøtt og krydder i en panne. Del purre i ringer, og la den surre med et par minutter. Ta det ut av panna og tilsett ost.
2. Rull ut pizzadeigen, og lag sirkler som er 16–17 cm i diameter. Bruk en skål eller lignende, og skjær rundt kanten med en pizzatrinse eller kniv.
3. Legg 1-2 ss fyll på hver sirkel, og pensle langs kanten med sammenvispet egg. Bruk en gaffel og trykk ned. Legg pirogene på stekebrett dekket med bakepapir.
4. Pensle pirogene med sammenvispet egg. Strø gjerne på litt oregano til pynt. Stek på 220 °C i 10-12 minutter.

Server nystekte elgpiroger som kosemat til kvelds eller ta dem med i sekken når du skal ut på tur.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 222,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Elggulasj 2.

Elggulasj 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.05.2014
Denne retten tar ca 35 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g grytekjøtt av elg
1 ss paprikapulver
1 ss hvetemel
1 ts salt
½ ts pepper
2 ts karve
1 ts malt merian
2 ss margarin til steking
100 g bacon
2 stk løk
2 båt hvitløk
1 stk laurbærblad
3 ss tomatpuré
2 ts sukker
1 l kjøttbuljong (utblandet i vann) eller kraft
2 stk rød paprika
1 skive knollselleri (sellerirot)
4 stk potet


Gulasjsuppe har sin opprinnelse fra Ungarn. Det er en smaksrik og kraftig suppe der paprika er en viktig ingrediens. Den lages opprinnelig med storfekjøtt, men smaker fortreffelig også med elg.


Fremgangsmåte

1. Brun bacon i terninger, hakk løk og finhakk hvitløk. Brun det lett i en i en kjele. Ta det ut.
2. Bland sammen paprikapulver, hvetemel, salt, pepper, støtt karve og merian. Skjær kjøttet i terninger, ca. 3x3 cm, og vend disse i mel- og krydderblandingen.
3. Brun kjøttet, ha i bacon, løk, tomatpuré, sukker og laurbærblad. Hell på kraft og kok opp. La suppa trekke 10-15 minutter.
4. Skrell potet og sellerirot og del i små terninger. Del paprika i biter, og tilsett grønnsakene i suppa. Kok til grønnsakene er møre, ca. 10 minutter. Smak til suppa med eventuelt mer krydder.

Server elggulasj med brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 61,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Elgburger.

Elgburger


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.10.2017
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss margarin til steking

4 stk hamburgerbrød

1 pk ferdigkuttet salatblanding
4 ss seterrømme
1 ss ravigottesaus
½ stk rødløk
1 stk pære
4 skive bacon


En real elgburger er suveren mat for de fleste. Prøv denne, med smak av sennep, pære og bacon.


Fremgangsmåte

1. Rør salt og pepper inn i kjøttet. Del kjøttdeigen i fire og form til hamburgere på en fuktet fjel.
2. Stek elgburgerne i margarin på god varme, ca. 2 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen.
3. Rør sammen rømme og ravigottesaus og bland det lett inn i salaten. Skjær løk i skiver. Sprøstek bacon. Del pæren i skiver og stek den lett i baconfettet.
4. Varm gjerne hamburgerbrødet. Legg salat og løk på bunnen. Legg burger, pæreskiver og bacon over. Ripsgelé smaker godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 178,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Knut´s enkle elgbiff.

Knut´s enkle elgbiff


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.08.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 biff pr person ca 200g Filet av elg
Løk
Valgfritt tilbehør, som feks: Erter, bønner, broccoli, eller andre grønnsaker
Bernaise saus eller annen saus.


Elgkjøtt og elgbiff er det mye av i våre frysere(vår hjemme og mine foreldre), da vi har vært så heldige å få være med i ett jaktlag for elg. Det er ikke alltid man får utdelt fine fileter av elgen da vi er 12-15 som skal dele, men av og til er man heldig og får en indre eller ytrefilet. Elgfilet kan stort sett tilberedes som storfe, og det er lite forskjell i forarbeid, steking og tilbehør. Men man kan jo tilpasse tilbehøret til at dette er viltkjøtt og ikke vanlig okse.


Fremgangsmåte

Elgbiff kan stekes som storfekjøtt.

Tilbehøret lages ferdig først. Jeg brukte erter/bønner, champignon og stekt løk med paprika. Lag og sausen ferdig først, om en bruker ferdig pose eller hjemmelagd er opp til dere.

Biffen tørkes godt og brunes godt på begge sider i smør. Bruk salt og pepper. La biffen surre litt for å bli ønsket farge inni.

Server med poteter, bakt potet eller pommes frites som jeg brukte. Kryddersmør på toppen av biffen smaker ekstra godt. Bruk slik ferdig du kjøper i butikken.

Les mer i min biffguide om steking av biff.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 139,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:33






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.