Uvanlige småkaker til jul


Oppdatertdato: 2024-12-13 Tema: Julekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: silviarita


Alle kjenner til de 7 slag og de tradisjonelle småkakene til jul. Men etterhvert som jeg publiserer, nærings og allergen beregner oppskrifter fra flere kilder, dukker det opp en del interessante og morsomme kaker. Dette er kaker som ikke hører til de vanligste, men som samtidig ser gode ut og ikke er så vriene å bake. Alle er nærings og allergenberegnet. Noen av disse er og tradisjonskaker i andre land.
Kilder og fotograf står på oppskriften, mens jeg står for all nærings/allergen beregning.


Annonse



Italienske sitronkaker


Prøv også Italienske sitronkaker.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.02.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

240 g smør romtemperert
150 g sukker
3 ss friskpresset sitronsaft
360 g hvetemel
3 ts bakepulver
¼ ts salt
1 stk egg

Glasur:
2 dl melis
1 ss melk
Kakepynt


Italienske kaker med sitronsmak er en klassiker i det italienske kjøkkenet. Disse små sitronkakene kan lages og nytes året rundt, men passer spesielt godt i jula. Enkle å lage, og gir mange muligheter for pynting for både små og store fingre.


Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 180 °C. Pisk smør og sukker sammen til en luftig smørkrem. Rør inn sitronsaft.
2. Bland de tørre ingrediensene sammen i en annen bolle, og bland godt.
3. Tilsett melblandingen til smørkremen og ha i egget. Rør deigen godt sammen.
4. Form deigen til små kuler, og legg dem på en stekeplate med bakepapir.
5. Stek sitronkakene i ca 15 minutter. Ta dem ut av ovnen og avkjøl på rist.
6. Lag melisglasur av melis og melk.
7. Dypp toppen av hver kake i glasuren og pynt etter ønske.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 432,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 53,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kanelkaker med hakkede nøtter og perlesukker


Prøv også Kanelkaker med hakkede nøtter og perlesukker.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.12.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

4 dl hvetemel
1 dl potetmel
1 dl Dansukker Melis
2 ts malt kanel
200 g smør eller margarin
1 egg

Pensling
Eggehvite

Pynt
Dansukker Perlesukker
Hakkede mandler


Julekaker som er enkle å bake med kanel. Bruk gjerne pepperkakeformer


Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Kutt matfettet i mindre biter som has i melblandingen. Smuldre matfettet med hendene eller med en gaffel. Visp egget lett, hell det i bollen og arbeid sammen til en deig.
La hvile i kjøleskap i minst 1 time. Kjevle deigen ut på et melet bakebord, og trykk ut kaker ved hjelp av former. Legg kakene på brett med bakepapir. Pensle med eggehvite og strø på perlesukker og hakkede mandler.
Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 442,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Napoleonshatter 1


Prøv også Napoleonshatter 1.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 g smør
100 g sukker
1 stk egg
300 g hvetemel

Mandelfyll:
120 g mandler
2 stk eggehvite
120 g melis


Napoleonshatter er nydelige små munnfuller som er kjempegode til kaffen.


Fremgangsmåte

Rør smør og sukker luftig og hvitt, og rør inn egg og mel til en ganske fast deig. Melmengden avhenger av størrelsen på egget.
Sett deigen kaldt ca.1 time.
Kjevle deigen tynt og stikk ut runde kaker på 6-7 cm i diameter. Skåld mandlene, legg dem til tørk og mal dem når de er tørre. Visp eggehvitene stive med melis. Ha i de malte mandlene. Legg en kule mandelmasse midt på deigen og brett opp til en tresnutet hatt.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 ºC i ca.12 minutter. Avkjøl på rist.
Oppbevar kakene i en tett boks.


Raskt næringsinnhold

Denne retten har 441,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tyske skiver 2.

Tyske skiver 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Regal
Bildet er tatt av Regal

Ingredienser

500 g Regal Siktet Hvetemel
150 g melis
375 g smør
½ ts bakepulver


Dette er julekakene for den som ønsker å bake en lettvint variant av julens favoritter. Tar litt tid da deigen skal stå over natten


Fremgangsmåte

Dag 1: 1. Smør og melis røres hvitt. Arbeid mel og bakepulver inn og rull deigen til en stor pølse uten sprekker. La deigen hvile over natten. Dag 2: 1. Pølsen skjæres så i tynne skiver og skivene stekes ved 180 grader til de er gylne. 2. Avkjøles på rist og oppbevares i boks. 3. Skivene kan godt pyntes før servering med melisglasur i ulike farger.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 357,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 71,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Appelsin-cantuccini (italienske skorper).

Appelsin-cantuccini (italienske skorper)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 27.01.2009
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

4 dl hvetemel
2 dl Dansukker Brun Farin
1 ts vaniljesukker
2 ss Cointreau eller Grand Marnier
revet skall av 1 usprøytet appelsin
2 ss smør eller margarin
2 egg
200 g skåldede mandler


Småkaker med italiensk inspirasjon, dvs avanserte kavringer! Veldig godt med disse mandlene inni. Disse kakene har jeg faktisk spist flere ganger da vi kjøpte de med jevne mellomrom gjennom jobb.


Fremgangsmåte

Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Ha i likør, appelsinskall, matfett og egg og rør sammen til en deig. Arbeid inn mandlene. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Del deigen i to deler som formes til ruller, ca. 3 cm i diameter, på melet bakebord. Legg rullene på plate med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 12 minutter. Skjær i 1 ½ cm brede stykker. Legg stykkene tilbake på platen og dekk med et bakepapir. Stek i 10 minutter til. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 397,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også After Eight Surprise.

After Eight Surprise


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 1/4 dl Dansukker Finkornet Sukker
1 dl Dansukker Brun Farin
1 ss vaniljesukker
100 g smør eller margarin
1 ss vann
1 egg
6 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
2 krm salt
18 stk. After Eight
36 valnøttshalvdeler


Småkaker som smaker himmelsk! Kan også spises før 8 om kvelden!


Fremgangsmåte

Bland strøsukker, brun farin og vaniljesukker samt smeltet smør/margarin, vann og egg i en stor bolle og visp det med mikser til en jevn deig. Arbeid inn melet og bakepulveret. Ha deigen i en plastpose og la den hvile en times tid i kjøleskap.

Arbeid deigen smidig og form den til en pølse som skjæres i 36 biter. Del hver After Eight bit på midten. Kle hver sjokoladebit med deig og legg den på en stekeplate med bakepapir. Trykk fast en halv valnøtt på hver kake. Stek midt i ovn ved 175 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt og kjølig.

Du kan også lage en raskere og enklere variant av kaken. Når deigen formes til en pølse, skjæres den i skiver som stekes på midterste rille i ovnen i ca. 8 minutter. Når kakene kommer ut av ovnen, legges en hel eller halv After Eight på (avhengig av kakens størrelse), og en valnøttshalvdel settes på toppen

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 417,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 60,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sjokolade whoopies med appelsinfyll.

Sjokolade whoopies med appelsinfyll


Antall porsjoner = 25
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2012
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

100 g romtemperert smør eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
4 dl hvetemel
1 dl mandelmel eller malte mandler
1 ts vaniljesukker
2 ss kakao
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 egg
1 dl créme fraiche

Fyll
2 dl Dansukker Melis
100 g naturell kremost / Philadelphia ost
3/4 dl sjokoladenøttepålegg
Revet skall fra en økologisk appelsin
2 ss kakao
evt. 1 ss Cointreau likør



Fremgangsmåte

Visp smør og sukker jevnt og glatt. Tilsett de tørre ingrediensene. Ha i egg og créme fraiche og rør det til en jevn deig.

Ha deigen i en sprøytepose og trykk ut kaker på størrelse med en 20 krone på en stekeplate med bakepapir. Har du ikke sprøytepose, kan du bruke to teskjeer og fordele deig med.

Stek midt i ovn ved 175 grader i ca. 8 minutter. Pass på at kakene ikke brenner seg i kantene. Avkjøl på rist.

Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel dette på halvparten av kakene. Legg resten av kakene oppå fyllet. Kakene bør spises nylagde.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 340,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tyrkiske pepperkaker.

Tyrkiske pepperkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Tomas E. Karlsen
Bildet er tatt av Mills

Ingredienser

210 g mørk sirup
150 g Tyrkisk pepper-drops
150 g Melange i folie
1 egg, lett pisket
420 g hvetemel
4 g ingefær, malt
4 g stjerneanis, malt
16 g natron


Pepperkakebaking er for mange synonymt med jul. En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for Melange viser at nær én av tre nordmenn planlegger juleverksted med pepperkakebaking i år.

I undersøkelsen kommer det fram at deigen er nesten like viktig som den ferdige pepperkaken. Mer enn syv av ti «smugspiser» nemlig pepperkakedeig mens de baker pepperkaker. Da er det bokstavelig talt godt å gjøre en ny vri på de tradisjonelle pepperkakene. Piff opp deigen med knuste tyrkisk pepper-drops eller tilsett dine favorittsmaker.

Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for pepperkaker med smak er helt uimotståelig godt!


Fremgangsmåte

Mørk sirup og Tyrkisk pepper-drops varmes til dropsene har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.
Bland sammen mel, natron og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle, og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.

Kjevles ca. tre mm tykkelse, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader i seks-ti minutter.

Hvis du ønsker å bake inn drops i kakene er dette fint mulig. Stikk ut et hull, ca. to cm midt i kakene, og legg et drops i hullet. Dropset vil smelte når kaken stekes, og stivne når kakene blir kalde. Husk å smøre papiret med Melange når du gjør dette, ellers vil dropset sitte fast. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter avkjøling.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 322,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Risboller med sukrin.

Risboller med sukrin


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.06.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

200 g (sukkerfri) mørk sjokolade
250 g kokosolje uten smak
2 egg
90 g SukrinMelis
3 ss sterk kaffe
100 g puffet ris


Like populært for store og små.


Fremgangsmåte

Smelt sjokolade og kokosfett sammen på svak varme. Avkjøl.
Pisk eggedosis av egg og SukrinMelis. Lag litt god, sterk kaffe (gjerne en kopp ekstra til deg selv også, det passer godt sammen med de ferdige risbollene).
Rør kaffe og sjokolademassen inn i eggedosisen.
Ha i puffet ris og bland alt sammen forsiktig. Bruk to skjeer og lag topper på et brett kledd med matpapir, eller bruk muffinsformer av papir.
Oppbevar risbollene i kjøleskap til servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 472,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 39,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Romboller.

Romboller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

150 g smør
150 g sjokolade
3 egg
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 ts Dansukker Vaniljesukker
½ ts flaksalt
2 dl hvetemel
2 ss mørk rom
Dansukker Perlesukker


Små romboller som ligner punchboller. Snack før og i jula.


Fremgangsmåte

1. Sett ovnen på 175 °C.
2. Kle en form (20 x 20 cm) med bakepapir.
3. Smelt smøret i en gryte. Ta gryten av platen, og tilsett den hakkede sjokoladen.
4. Visp sammen egg, sukker, vaniljesukker og salt i en stor bolle.
5. Tilsett sjokoladen, og vend inn melet.
6. Hell røren i formen, og bak i ovnen i ca. 10 minutter.
7. La kaken avkjøles helt.
8. Smuldre kaken ned i en stor vispebolle, og tilsett rom mens du rører på lav hastighet.
9. Fortsett å blande til røren begynner å samle seg og du kan forme boller av den.
10. Rull til små boller, og vend dem i sukkeret.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 428,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Biscotti 3.

Biscotti 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

35 g mandler
45 g tørket aprikos
100 g smør
85 g sukker
2 stk. egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver


Server spennende italienske innslag på kakebordet til jul.


Fremgangsmåte

Hakk mandler og aprikoser grovt. Skjær smøret i tynne skiver. Rør smør og sukker luftig i en skål. Tilsett 1 egg av gangen. Tilsett de øvrige ingrediensene. Bland alt sammen til en deig. Form tre stenger på en bakeplate med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen i ca 10 minutter ved 200 grader. Skjær stengene i ca. 3 cm store stykker. La dem stå sammen, og stek stengene i 8 minutter til. Også dette ved 200 grader.

Oppbevar biscottiene i en lufttett kakeboks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 390,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3184
Slanking.Kjøttdeig.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.