Våre beste jordbæroppskrifter til dessert og kaker



Oppdatertdato: 2018-06-29 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Ragge Strand, Astrid Hals


Sesongen for jordbær er i full gang nå og som regel går disse dagene fort før sesongen er over. Benytt sjansen til å bruke denne nydelige råvaren i en god kake eller dessert. Jordbær er ikke bare med fløte på, men dette saftige bæret passer ypperlig i kaker og andre desserter, ikke minst fruktsalater og sauser. Jeg har plukket ut de beste oppskriftene etter deres egne karakterer og besøk. Så kos dere i sommervarmen med jordbær.

Kake med smak av sommer

Sukkerlake:
100 g sukker
2 dl vann
revet skall og saft av 1/2 sitron

Fyll:
5 plater gelatin
1 kg jordbær
1 1/2 dl seterrømme
3 dl kremfløte
Kokende varmt vann
1 tynt sukkerbrød

Bland alt til sukkerlaken og la den koke ca. 10 minutter eller slik at den tykner.
Legg gelatinplatene i kaldt vann ca. 10 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i 1/4 dl kokende varmt vann. Kjør rensede jordbær og sukkerlake i foodprocessor. Rør inn smeltet gelatin og la stå til det har tyknet litt.
Visp fløte og rømme til krem og vend forsiktig inn jordbærpureen. Legg et tynt lag sukkerbrød i bunnen av en rund kakeform. Hell blandingen over sukkerbrødet og sett i fryseboksen 1-2 timer. Server kaken pyntet med masse friske bær. Kaken kan serveres som iskake hvis den blir stående lenge i fryseboksen. Da er det imidlertid viktig at den får stå 1-2 timer i kjøleskapet slik at den blir passe spisemyk.

Vannbakkels med jordbær og krem

2 dl vann
100 gr smør
100 gr hvetemel
3 stk store egg

Fyll:
0,25 liter kremfløte
3 ss sukker
0,25 kg jordbær

Pynt:
melis

1 porsjon gir ca 15 stk vannbakkels
Kok opp vann og smør. Ta i alt melet og rør godt til deigen slipper kjelen. Avkjøl deigen noe. Rør inn eggene, ett om gangen. Rør til deigen blir lett og luftig. Sett deigen som klatter med to teskjeer på en smurt stekeplate. De kan formes runde eller avlange. Inn i ovn, midterste rille - 200*C - steketid ca. 35 min.
Etter 20 min. Senkes varmen til 150*C. Ovnsdøren må ikke åpnes. Avkjøl helt og deles i to. Pisk fløte og sukker til krem. Bland inn oppdelte jordbær. Fyll vannbakkelsene med jordbærkrem. Dryss over melis til slutt.

Creme Brulee med Snøfrisk-vri

4 porsjoner

Saus:
1 stk appelsin, skallet skåret i lange strimler
1 dl vann
1 ts sitronsaft
50 gr sukker

Pudding:
2,5 dl kremfløte
1 beger Snøfrisk 125 g
100 gr sukker
0,5 stang vaniljestang
6 stk eggeplommer
100 gr sukker
2 dl appelsinsaft

Fruktsalat:
250 gr jordbær
2 stk appelsiner

Pynt:
friske urter feks sitronmelisse
Melis

I ovnen 120 grader C ca 1/2 time
Kok opp appelsinstrimlene i litt vann. Slå av vannet. Kok så strimlene i 1 dl vann, sitronsaft og sukker.
Visp sammen fløte, Snøfrisk, sukker og vaniljestang. Kok opp, ta kjelen av platen og la blandingen trekke noen minutter. Visp eggeplommene. Visp dem i fløteblandingen og sil. Brun sukkeret og hell i appelsinsaften. La det koke inn til tykk saus. Visp dette i fløteblandingen og fordel i 4 former a 2 dl. Stek i vannbad. Avkjøl.
Del jordbærene i biter og appelsinene i skinnfrie båter. Hell over appelsinsausen med skallet og la det trekke frem til servering.
Dryss melis på de kalde puddingene og sett dem under grillen til melisen er karamellisert. Server som på bildet.

Enkel Fruktsalat

4 porsjoner

1 kurv jordbær
1 ananas
1 banan
1 kiwi
1 kurv physalis
100 g grovhakkede mandler

Alt deles i så biter og blandes lett. Serveres med pisket krem til.

Hvit sjokolademousse med jordbærpuré

6 porsjoner

275 gr hvit sjokolade
2 stk eggeplommer
1 stk egg
2 ss lys rom
4 dl kremfløte

puré:
0,5 kg jordbær
50 gr sukker

Brekk den hvite sjokolade i mindre stykker og smelt den over vannbad. Pisk eggeplommer og det hele egg sammen og rør det i sjokolademassen sammen med rommen. Pisk fløten stiv.
Rør først litt av kremen i og vend så resten i. Sett moussen kaldt et par timer.
Skyll og rens jordbærene. Ha dem i en blender sammen med litt sukker og blend til en jevn puré. Fordel litt jordbærpuré på tallerkjerner og form moussen som egg og legg et par egg i midten av hver porsjon.

Kald jordbærsuppe


Prøv også Kald jordbærsuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.02.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

250 g friske (eller fryste) jordbær
2,5 dl sukker lake (like deler vann/sukker)
1 sitron
1 beger creme fraiche
3 ss brunt sukker
Friske bær og syltet appelsinskall (apsikat)



Fremgangsmåte

Rens bærene godt. Ha dem i en food processor sammen med sukkerlake. Kjøres godt sammen og smakes til med sitronsaft. Sil suppen. Får stå kaldt til servering.

Pisk creme fraiche til stiv krem og smak til med brunt sukker. Fordel suppen i dype tallerkener og ha et fint «egg» creme fraiche i hver. Pynt med bær og syltet appelsinskall, evt. litt pyntesjokolade og noen friske blader av mynte eller sitronmelisse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 206,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pannacotta med bærmousse


Prøv også Pannacotta med bærmousse.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

3/4 l kremfløte
75 g sukker
kornene fra en vaniljestang
4 blader gelatin

Bærmousse:
300 g friske el. frosne jordbær el. bringebær
sukker


Pannacotta med forskjellige bær er bare nydelig.


Fremgangsmåte

Fløte, sukker og vaniljekorn kokes noen få minutter. Gelatin has direkte i den kokende fløte, og skal altså ikke stå i bløt først.
Pisk i gryten til gelatinen er smeltet. Fløtedesserten fordeles i 4 porsjonsskåler eller glass. Settes kaldt. Serveres med blendede bær smakt til med sukker og pyntes med sjokolade, valnøtter el. bær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 277,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hurtig jordbær dessert


Prøv også Hurtig jordbær dessert.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.07.2013
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 pose frosne jordbær, ca 400 gram
1/4 l. kremfløte
sukker etter smak

Pynt:
Sjokolade
evt. friske jordbær


Veldig enkel og god dessert. Lavkarbo om en ikke bruker sukker. Vi brukte ferske jordbær. Pyntet og med mynte samt jordbær.


Fremgangsmåte

De frosne jordbær og kremfløten blendes til bærene er helt knus. Smakes til med sukker underveis.
Blendes så igjen og helles til sist opp i dessert glass. Pyntes tilsist med friske jordbær og reven sjokolade på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 206,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pavlova.

Pavlova


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.04.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kakemonsen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 eggehviter
1 1/2 kopper sukker
2 ts 5% eddik
3 dråper vaniljeessens
1 ss maizena
1 kopp valnøtter

1 liten boks kremfløte
2 ts sukker
1 ts vanljesukker

12-15 jordbær
2-3 pasjonsfrukt


Pavlova er en klassisk festkake som passer til 17 mai ++ Kaken bør spises samme dag, blir fort bløt i kjøleskapet og flyter nesten vekk. Bunnen kan fryses.
Vi lagde kremen som en blanding av krem og litt romkrem. Blir god smak på den da.
Og frukt og bær på toppen er valgfritt, men vår versjon som dere ser på bildet var slettes ikke så gal.


Fremgangsmåte

Pisk eggehviter og sukker sammen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter, tilsett eddik, essens og maizena. Pisk i ytterligere 5 minutter. Rør forsiktig inn valnøttene med en slikkepott.

Tegn opp en sirkel på ca 24 cm i diameter på et bakepapir, snu papiret og fordel røren innenfor sirkelen. Glatt røren til en jevn kake.

Sett stekeoven 180 Grader.
Skru ned til 100 grader når kaken settes inn, stekes 1 time. Skru av varmen og sett en tresleiv i ovnsdøren, la kaken bli helt kald før den taes ut av ovnen.

Pisk krem med sukker og vaniljesukker. Bre utover kaken og legg frukt over.

Spesielle egenskaper
Glutenfri, Uten hvetemel

Kilde:
Magne

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 276,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jordbærmousse à la Tiramisu.

Jordbærmousse à la Tiramisu


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.07.2003
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1/2 liter jordbær
1 1/2 dl kremfløte
1 dl Kesam
3 ss melis
8 avlange italienske kjeks
(2 ss sitruslikør)
1/2 ts kanel


Inspirert av Italia. Vil du at kjeksen skal være sprø serverer du moussen med en gang, vil du derimot at den skal være litt myk, lar du moussen stå ca. ½ time før servering.
Du kan legge kjeksen først i glasset og fylle på jordbærkrem, eller blande kjeksene med kremen før servering.
Smaker utrolig godt!


Fremgangsmåte

Skjær jordbærene i små biter. Visp fløten til krem og bland i Kesam, jordbær og melis. Del kjeksen i biter og drypp likøren over. Fordel blandingen i fire glass sammen med kjeksen.
Dryss over kanel og pynt med jordbær.



Raskt næringsinnhold

Denne retten har 183,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jordbær i krem (Batido de fresas).

Jordbær i krem (Batido de fresas)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.07.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 g. Jordbær
1 sitron
4 ss. sukker
½ dl. hakkede valnøtter
½ dl. hakkede pistasjenøtter
2 dl. kremfløte
2 ss. Melis


Enkel og rask dessert. Vi har masse jordbær i hagen og dette er bare en av måtene å bli kvitt dem på. Jeg brukte og litt hakkede aprikoser.


Fremgangsmåte

Skjær jordbærene igjennom. Press sitronen og rør sukkeret i. Hell saften over jordbærene og la dem stå en times tid.

Vend rundt i jordbærene og dryss nøttene på. Pisk fløten stiv med melis og bred kremen ut over jordbærene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 180,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Barn av regnbuen - kake.

Barn av regnbuen - kake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.05.2004
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Astrid Hals

Ingredienser

Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt:
1 – 1 1/2 dl eplesaft eller -juice til dynking
9 dl kremfløte
ca 2 dl rødt syltetøy
1 kurv jordbær
3 bananer
sjokoladesaus på flaske
ca. 300 g marsipan
gul, grønn, rød og blå konditorfarge
noen seigmenn



Fremgangsmåte

Sukkerbrød
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Fyll og pynt:
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem godt. Legg et lag sukkerbrød på fatet og bre syltetøy over. Pisk først 6 dl av fløten. Ha på et lag av kremen og fordel delte jordbær og bananskiver over kremen. Sprøyt sjokoladesaus på kryss og tvers. Legg på neste lag sukkerbrød og gjenta det samme. Legg siste lag sukkerbrød over og dekk kaken med krem.

Kjevle ut en leiv med marsipan. Legg på bunnen av kakeformen og skjær ut en sirkel, stor nok til å dekke toppen av kaken. Legg marsipanen på kaken. Pensle den nederste halvparten av marsipanen med grønn konditorfarge. Den øverste halvparten males i regnbuens farger. Husk at rødt og gult blir orange, gult og grønt blir turkis og rødt og blått blir fiolett. Begynn med rødt innerst og avslutt med fiolett ytterst. Legg på seimenn som ”barn av regnbuen” og pynt med marsipanblomster i ”gresset”.

Pisk resten av kremfløten og fyll den i en sprøytepose. Sprøyt krembomber rundt kanten på kaken til slutt. Bruk kremsprøyte som har tut uten riller.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 251,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jordbærfromasj 2.

Jordbærfromasj 2


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 04.07.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

4 egg
1 1/2 dl sukker
4 dl kremfløte
8 plater gelatin
2 dl rørte jordbær


Dette er en rask og deilig dessert som alle kan få til.


Fremgangsmåte

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i blandingen med eggedosis og krem. Ha i bærene til slutt og bland lett. Fyll fromasjen i små skåler og sett den kaldt. Pynt desserten med jordbær og server jordbærsaus til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 269,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vannbakkels med bær.

Vannbakkels med bær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.10.2008
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Ingredienser

75 g margarin
3 dl vann
3 dl hvetemel
3 stk. egg
1 ½ dl kremfløte
1 ts sukker
1 ½ dl ferdig vaniljekrem
1 dl jordbær
1 dl bringebær
1 dl rips
1 dl blåbær


Vannbakkelsen er en gammel slager. Fyll dem med vaniljekrem og friske bær og du har en deilig dessert.


Fremgangsmåte

Kok opp vann og margarin (evt. smør). Tilsett alt melet, og rør kraftig til du får en jevn masse. Trekk kasserollen av platen, og tilsett ett og ett egg under kraftig omrøring. Lag store topper på en smurt bakeplate, det skal bli ca 16 stykker.

Forvarm ovnen til 200 grader, og stek vannbakkelsene i 25 minutter til de er gylne og høye. Husk å ikke åpne ovnsdøren før de er ferdige ellers kan de falle litt sammen. Avkjøl på rist.

Pisk fløte og sukker til en luftig krem, og bland med vaniljekrem.
Del vannbakkelsene i to, og fyll med kremblandingen og dine favorittbær (du kan godt bruke andre bær enn de vi har foreslått). Dryss gjerne over litt siktet melis like før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1663







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.