Vinterferie-mat


Oppdatertdato: 2019-02-22 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Inkognito, Kim Holthe Kilder: Mat.no


Ferie handler om å gjøre ting sammen, og hvorfor ikke forsøke å frigjøre tid ved å lage middager og andre måltider på forhånd?

Her noen forslag på smakfulle og sunne matretter som enten kan fryses ned og lett tines eller som du kan gjøre klar i en ildfast form som bare kan settes inn i ovnen mens du gjør andre ting.
Ha en god og avslappende vinterferie!


Annonse



Gulrot og potetgrateng


Prøv også Gulrot og potetgrateng.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.08.2021
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk. store gulrot
6 stk. potet
1 ts salt
¼ ts malt hel hvit pepper
1 ½ ts tørket rosmarin
2 båt hakkede hvitløk
2 dl revet hvitost
2 ½ dl matfløte


Dette er en deilig grateng med gulrøtter og poteter som du kan servere som tilbehør til både kjøtt og fisk eller som en liten kveldsrett alene.


Fremgangsmåte

1. Sett ovnen på 225 grader C. Skrell og del gulrøtter og poteter i tynne skiver. Forvell dem i kokende, lettsaltet vann i ca 5 minutter.
2. Hell av kokevannet. Bland gulrøtter, poteter, salt, pepper, rosmarin, hvitløk og halvparten av osten i en bolle. Hell alt over i en smurt ildfast form. Hell på fløten og strø på resten av osten.
3. Stek formen midt i ovnen i ca 30 minutter til formen er gyllen, og gulrøtter og poteter er gjennomkokte.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tomatpai med blåmuggost


Prøv også Tomatpai med blåmuggost.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

Mager paideig:
2 ½ dl hvetemel
75 g smør
¾ dl kesam

Fyll:
2 dl crème fraîche
50 g blåmuggost
2 stk. egg
4 stk. tomat
50 g pinjekjerner



Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en foodprocessor og kjør raskt til deigen samler seg. Sett deigen kjølig i ca. 30 minutter. Kjevle paideigen eller trykk den ut i en paiform, ca. 20 cm. i diameter.

Forstek paien ved 200 grader C i ca. 10 minutter. La den avkjøles. Bland sammen crème fraîche, blåmuggost og egg til en krem. Smør den over bunnen av paiskallet.

Del tomater i skiver og fordel oppå. Strø på pinjekjerner, og stek paien ved 200 grader C i ca. 30 minutter til den har fått fin farge

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 236 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fløtegratinerte poteter 4


Prøv også Fløtegratinerte poteter 4.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.11.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

12 stk potet
1 stk løk
1 ss smør
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
4 dl matfløte eller kremfløte
1 dl revet hvitost


Fløtegratinerte poteter går aldri av moten og passer kjempegodt til kjøttretter. Hvis du ikke ønsker å gratinere med ost kan du sløyfe dette.

Tips:
Du kan også koke potetskivene i fløten før du setter disse i ovnen. Da trenger de mindre tid i ovnen og du kan lettere smake til blandingen før du setter den i ovnen.


Fremgangsmåte

Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
Stek i ovnen på 200° C i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.



Raskt næringsinnhold

Denne retten har 100,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Norsk Bacalaogryte.

Norsk Bacalaogryte


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 22.08.2002
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

1 kg ferdig utvannet klippfisk
1 kg poteter
2 store løk
1-2 dl olivenolje
2 boks herm. tomater (400 g)
1/2 boks herm. paprika (pimientos)
1 liten boks tomatpuré
1/2 frisk spansk pepper eller
1/4 ts tørket



Fremgangsmåte

Rens fisken for eventuelt skinn og ben, og skjær den i passe store porsjonsstykker. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Bruker du frisk spansk pepper, så hakk den i små biter.

Begynn med å brenne av oljen i en passe stor gryte: Det vil si at oljen varmes til det damper av den, så trekker du gryten til side og lar oljen avkjøles. Legg så i klippfisk, poteter, løk og tomater lagvis. Du kan bruke friske, flådde tomater i stedet for hermetiske, men da må du tilsette ca 4 dl vann. Ha i tomatpuré og paprika og dryss spansk pepper over.

La gryten stå og småkoke på svak varme i en drøy time, gjerne lenger. Rist den lett på platen av og til, ikke rør bacalaoen til grøt! (Dette er en tradisjonell bacalaorett fra Kristiansund hentet fra Spania). Server den rett fra gryten, gjerne med kald pils til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 132,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tomatgryte med skinkebiff.

Tomatgryte med skinkebiff


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2011
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

4 stk skinkebiff à 150 g
1 stk løk
2 ss margarin eller olje til steking
1 boks hakkede hermetiske tomater
½ ss chilipasta (sambal oelek)
2 ss tomatpuré
Ca. 1 dl vann
1 ts salt
1 boks hermetiske kikerter
2 ts sukker
½ ts pepper
1 pk ruccula


En sunn og fristende gryte for hele familien.


Fremgangsmåte

1. Del skinkebiffene tvers over i to. Brun margarinen i en jerngryte og fres skinkebiffene på høy varme på begge sider sammen med løk i båter.
2. Tilsett tomater, tomatpure, sambal oelek, kikerter, vann og salt.
3. La gryta trekke 3-4 minutter, smak til med litt sukker og pepper. Skjær rucculasalat i mindre biter, og bland den inn like før servering.

Server med ris eller potetmos.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spansk fiskegryte Zarzuela.

Spansk fiskegryte Zarzuela


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.01.2012
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Alf Børjesson

Ingredienser

12 stk reker, med skall
30 stk blåskjell
600 g breiflabbfilet
6 stk sjøkreps, kokt
1 dl olivenolje
1 stk løk
1 stk chili, rød
1 boks hermetiske tomater
1 dl hasselnøtter
3 fedd hvitløk
2 ss persille, frisk
0,5 ts anisfrø
3 dl vann
salt og pepper


Denne smaksrike fiskegryten innholder både reker, blåskjell og breiflabb. Server den gjerne med ris eller brød. På spansk heter denne retten Zarzuela.


Fremgangsmåte

Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du knakker på dem. Kast skjell som ikke lukker seg.
Skjær fisken i porsjonsstykker og rens sjøkrepsene.
Surr grovhakket løk og finhakket chilipepper i olje på middels varme i ca. 5 minutter, til løken er myk men ikke brun. Tilsett tomatene og la alt surre et par minutter.
Hell på vann og la det småkoke i 4-5 minutter.
Legg blåskjell og fisk i sausen og la det småkoke til alt er gjennomkokt og blåskjellene har åpnet seg. Smak til med salt og pepper.
Legg rekene i suppen.
Støt ristede hasselnøtter, hvitløk, anisfrø og persille fint i morter eller hurtigmikser.
Tilsett litt av vannet sammen med blandingen, slik at det blir en puré. Rør blandingen forsiktig i retten og smak til med salt og pepper om nødvendig.
Server gryten med ris eller brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 97,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1282



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.