
Ferie handler om å gjøre ting sammen, og hvorfor ikke forsøke å frigjøre tid ved å lage middager og andre måltider på forhånd?
Her noen forslag på smakfulle og sunne matretter som enten kan fryses ned og lett tines eller som du kan gjøre klar i en ildfast form som bare kan settes inn i ovnen mens du gjør andre ting.
Ha en god og avslappende vinterferie!
Gulrot og potetgrateng
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.08.2021Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk. store gulrot
6 stk. potet
1 ts salt
¼ ts malt hel hvit pepper
1 ½ ts tørket rosmarin
2 båt hakkede hvitløk
2 dl revet hvitost
2 ½ dl matfløte
Dette er en deilig grateng med gulrøtter og poteter som du kan servere som tilbehør til både kjøtt og fisk eller som en liten kveldsrett alene.Fremgangsmåte
1. Sett ovnen på 225 grader C. Skrell og del gulrøtter og poteter i tynne skiver. Forvell dem i kokende, lettsaltet vann i ca 5 minutter.
2. Hell av kokevannet. Bland gulrøtter, poteter, salt, pepper, rosmarin, hvitløk og halvparten av osten i en bolle. Hell alt over i en smurt ildfast form. Hell på fløten og strø på resten av osten.
3. Stek formen midt i ovnen i ca 30 minutter til formen er gyllen, og gulrøtter og poteter er gjennomkokte.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
94,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tomatpai med blåmuggost
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.09.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
Mager paideig:
2 ½ dl hvetemel
75 g smør
¾ dl kesam
Fyll:
2 dl crème fraîche
50 g blåmuggost
2 stk. egg
4 stk. tomat
50 g pinjekjerner
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en foodprocessor og kjør raskt til deigen samler seg. Sett deigen kjølig i ca. 30 minutter. Kjevle paideigen eller trykk den ut i en paiform, ca. 20 cm. i diameter.
Forstek paien ved 200 grader C i ca. 10 minutter. La den avkjøles. Bland sammen crème fraîche, blåmuggost og egg til en krem. Smør den over bunnen av paiskallet.
Del tomater i skiver og fordel oppå. Strø på pinjekjerner, og stek paien ved 200 grader C i ca. 30 minutter til den har fått fin farge
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
236 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fløtegratinerte poteter 4
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
12 stk potet
1 stk løk
1 ss smør
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
4 dl matfløte eller kremfløte
1 dl revet hvitost
Fløtegratinerte poteter går aldri av moten og passer kjempegodt til kjøttretter. Hvis du ikke ønsker å gratinere med ost kan du sløyfe dette.
Tips:
Du kan også koke potetskivene i fløten før du setter disse i ovnen. Da trenger de mindre tid i ovnen og du kan lettere smake til blandingen før du setter den i ovnen.Fremgangsmåte
Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
Stek i ovnen på 200° C i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Norsk Bacalaogryte
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
22.08.2002Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
1 kg ferdig utvannet klippfisk
1 kg poteter
2 store løk
1-2 dl olivenolje
2 boks herm. tomater (400 g)
1/2 boks herm. paprika (pimientos)
1 liten boks tomatpuré
1/2 frisk spansk pepper eller
1/4 ts tørket
Fremgangsmåte
Rens fisken for eventuelt skinn og ben, og skjær den i passe store porsjonsstykker. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Bruker du frisk spansk pepper, så hakk den i små biter.
Begynn med å brenne av oljen i en passe stor gryte: Det vil si at oljen varmes til det damper av den, så trekker du gryten til side og lar oljen avkjøles. Legg så i klippfisk, poteter, løk og tomater lagvis. Du kan bruke friske, flådde tomater i stedet for hermetiske, men da må du tilsette ca 4 dl vann. Ha i tomatpuré og paprika og dryss spansk pepper over.
La gryten stå og småkoke på svak varme i en drøy time, gjerne lenger. Rist den lett på platen av og til, ikke rør bacalaoen til grøt! (Dette er en tradisjonell bacalaorett fra Kristiansund hentet fra Spania). Server den rett fra gryten, gjerne med kald pils til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
132,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tomatgryte med skinkebiff
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.01.2011Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 stk skinkebiff à 150 g
1 stk løk
2 ss margarin eller olje til steking
1 boks hakkede hermetiske tomater
½ ss chilipasta (sambal oelek)
2 ss tomatpuré
Ca. 1 dl vann
1 ts salt
1 boks hermetiske kikerter
2 ts sukker
½ ts pepper
1 pk ruccula
En sunn og fristende gryte for hele familien.Fremgangsmåte
1. Del skinkebiffene tvers over i to. Brun margarinen i en jerngryte og fres skinkebiffene på høy varme på begge sider sammen med løk i båter.
2. Tilsett tomater, tomatpure, sambal oelek, kikerter, vann og salt.
3. La gryta trekke 3-4 minutter, smak til med litt sukker og pepper. Skjær rucculasalat i mindre biter, og bland den inn like før servering.
Server med ris eller potetmos.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spansk fiskegryte Zarzuela
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.01.2012Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BørjessonIngredienser
12 stk reker, med skall
30 stk blåskjell
600 g breiflabbfilet
6 stk sjøkreps, kokt
1 dl olivenolje
1 stk løk
1 stk chili, rød
1 boks hermetiske tomater
1 dl hasselnøtter
3 fedd hvitløk
2 ss persille, frisk
0,5 ts anisfrø
3 dl vann
salt og pepper
Denne smaksrike fiskegryten innholder både reker, blåskjell og breiflabb. Server den gjerne med ris eller brød. På spansk heter denne retten Zarzuela.Fremgangsmåte
Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du knakker på dem. Kast skjell som ikke lukker seg.
Skjær fisken i porsjonsstykker og rens sjøkrepsene.
Surr grovhakket løk og finhakket chilipepper i olje på middels varme i ca. 5 minutter, til løken er myk men ikke brun. Tilsett tomatene og la alt surre et par minutter.
Hell på vann og la det småkoke i 4-5 minutter.
Legg blåskjell og fisk i sausen og la det småkoke til alt er gjennomkokt og blåskjellene har åpnet seg. Smak til med salt og pepper.
Legg rekene i suppen.
Støt ristede hasselnøtter, hvitløk, anisfrø og persille fint i morter eller hurtigmikser.
Tilsett litt av vannet sammen med blandingen, slik at det blir en puré.
Rør blandingen forsiktig i retten og smak til med salt og pepper om nødvendig.
Server gryten med ris eller brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1282