Ingredienser
1 porsjon
50 l. Vann
ca. 1 l. tørket humle
2 kg. brunsukker (kandis)
noen stk. hel ingefær
1 kopp gjær (ca. 100 g.
Fremgangsmåte:
1 porsjon gir ca 50
liter
Tidligere var det vanlig å brygge på 50 liters tønne som hadde et kvadratisk lite lokk på langsida og en rund liten åpning i kanten på en av endestykkene. Den kvadratiske åpningen skulle være opp når tønna lå på langs, - det lille runde hullet ble da i nedre kant hvor det ble satt i en kran for tapping av øl.
En del av vannet sammen med humle og ingefær kokes opp og trekker i cirka 4 - 5 timer, settes så til avkjøling til det holder cirka 40 grader C. Tilsett sukker og oppløst gjær. Bland så i resten av vannet og fyll det i hele tønna, - brygget må nå holde cirka 35 grader. Øltønna dekkes godt med skinnfell eller lignende og settes på et lunt sted cirka et døgn. Da tar man bort skummet som er kommer opp mot lokket, og tønna settes kaldt til ettergjæring i kjeller eller lignende. Ferdig til servering etter cirka 2 uker.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Matoppskrift.no
(Intern: 16563)
Kategori:
Ølbrygging
Land:
Norge
Fylke:
Hedmark
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2003-12-01
Oppdatert dato:2003-12-01
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift