Ingredienser
Ørret, røye eller sik. Helst fet høstfisk.
Salt
Sukker
Kar eller liten tønne
Fremgangsmåte:
Det brukes fersk, fet fisk. Renses og skylles godt. Må ikke komme i forbindelse med jord. Husk å være renslig og vask alt før bruk. Hvis det kommer uønskede bakterier til, kan det dannes giftige stoffer. For eksempel diaregifter.
Salt og sukker blandes i forholdet 50 g salt pr 1 ts sukker.
Noen bruker bare denne blandingen i buken, mens andre bruker den overalt.
Legg ett lag saltblanding i bunnen av ett kar. Strø saltblanding i buken og hodet på fisken og legg den hode/hale i karet, med buken oppover. Legges tett i tett. Det skal ikke være store hulrom.
Strø saltblanding mellom lagene og legg neste lag på. Helst på tvers av det første.
Slik legges det lag på lag med salt på toppen. Det siste laget presses ned med ett lokk med noe tungt på. Laken som dannes skal stå over fisken, hvis ikke må det kokes noe som helles på.
Hvis man ikke ønsker den stramme lukten kan man skifte laken noen ganger.
Oppbevares i kald kjeller og er ferdig om 5-6 uker.
Ved bruk skylles den og renses. Serveres på koldtbord eller med poteter og lefser.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Matoppskrift.no
(Intern: 2979)
Oppskriften er
middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Røkt/gravet/saltet
Land:
Norge
Fylke:
Aust Agder
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2003-01-01
Oppdatert dato:2003-01-01
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.