Ingredienser
1 porsjon
1 kilo margarin
¼ kilo
smult
2 liter vatn
1 del hvetemjøl
2 deler rug
Smurning:
2 liter fløte
(1,5 liter rømme, ½ liter fløte)
1,5 kg sirup
1 stor kopp sukker
2 pakker kardemomme
Fremgangsmåte:
Dette er store porsjoner. Varm opp vatnet (mjølka) ha i margarinen og smult og la det koke godt. Hell det kokede over mjølet og rør godt sammen. Rør deigen av og til før den blir kald. La den stå til neste dag eller til den er kald. Av deigen tar en små emner og baker tynn leiv. Legg på middels varm akke og stek den på den ene sida. Snu og smør kosse med en pensel på hele leiven, la den ligge litt, brett sammen og stek den ferdig. Tas av takka og skjæres opp i passe stykker.
Før i tida ble det brukt ”kussu” til å smøre utover kossa med. Det var en tjukk pinne kløvd i den ene enden, hvor en ren hvit klut ble festet.
Smurning
Søt fløte først. Kardemomme røres i sukkeret, sirupen lunkes opp.
Oppskriften er hentet fra: Hårdaskost og hærdasmat: gamle matretter fra Hedmark.
Utgitt 1980 av Hedmark Bygdekvinnelag
Gjengitt med tillatelse fra Hedmark Bygdekvinnelag
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Hedmark Bygdekvinnelag
(Intern: 18121)
Kategori:
Kaker
Land:
Norge
Fylke:
Hedmark
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2004-06-16
Oppdatert dato:2004-06-16
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift