10 l mjølk
1 bs osteløpe
¼ kg risengryn
1 dl rosiner
1 knivsodd salt
farin etter ønske
Fremgangsmåte:
Mål opp 8 l mjølk. Varm dette til ca 37ºC og ha i osteløpe. La dette stå lunt til det oster seg.
Resterende 2 l mjølk kokes opp under omrøring. La det småkoke ca 20 min. Ha så i en og en liter av den ostede mjølka. La det koke opp mellom hver liter. Rør godt. Når alt er blandet, lar en det småkoke under røring til det har en fin ostefarge.
Risengryn blandes i og alt kokes til passe tykk grøt. Rosiner og evt. litt sukker blandes i til slutt.
Til denne grøten kan en gjerne bruke geitemjølk, eller en kan skive opp litt geitost. Det gir ekstra god smak. Denne grøten bruktes i eldre tid både som morgenmat og til noon (aften). I nåtid serveres grøten helst med fløtevafler og kaffe.