Ingredienser
1 porsjon
12 l. malt (byggkorn)
20 l. vann
30 l. sterk brisklåg
250 g. sirup
1 ½ kg. sukker
ca. 1 dl. Gjær
Fremgangsmåte:
Fyll kornet i et høvelig stort kar, gjerne eikekar, dynk med cirka 20 liter vann, men ikke mere enn at kornet trekker et i seg. La det stå natte over (1/2 døgn). Kok sterk brisklåg og slå cirka 5 liter av den varme lågen over kornet, som da blir som en tykk grøt. Etter ½ time slås ytterlige 5 liter varm låg over massen til det bli cirka 30 liter veske. La så det hele stå 1 time uten å røre det. Så fylles alt over i bryggepanna og kokes ½ time under tett lokk. Det er nødvendig å røre i massen av og til og i det hele passe godt på at det ikke legger seg ved bunnen. Så siles det hele fra, og brygget koker ytterlige ½ time tilsatt sirup og sukker. Brygget siles så i en eiketønne, - på forhånd rengjort med briskelåg.
Avkjøles til 35 grader C. (mjølkevarm/handlunken). Gjæren røres ut med litt av brygget og tilsettes. Etter 24timer skummes tønna, settesi kjelleren og spunses godt. Det må være kran på tønna. Etter 8 dager er ølet ferdig. Denne oppskriften er fra 1879. I våre dager er det ikke nødvendig å lage malt selv, det kan kjøpes på glass i kolonialbutikken.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Matoppskrift.no
(Intern: 16564)
Kategori:
Ølbrygging
Land:
Norge
Fylke:
Oppland
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2003-12-01
Oppdatert dato:2003-12-01
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.