Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Sodd fra Inderøy



Sodd fra Inderøy oppskrift.
Fotograf: Norsk Tradisjonsmat
"Sodd og skjenning" er den fremste festmaten på Inderøy, og flere bygder rundt det indre av Trondheimsfjorden. I bryllup, begravelse og andre merkedager i livet var sodd en del av menyen. Til de varme rettene, og spesielt sodd, hørte det spesielle festflatbrødet "skjenning". .
Etter at saueholdet i bygda minket ble det slutt på å lage soddet hjemme. Det blir nå fremstilt i slakteribedrifter i distriktet, og er fremdeles den mest populære og brukte festmaten. Soddet har gått over fra å være en forrett til å bli en selvstendig festmiddagsrett, med skjenning og kokte poteter til.


Ingredienser

10 porsjoner

2,5 kg sausekjøtt fra voksen sau
1 kg rent sauekjøtt til bolledeig (2 kg ferdig farse)
10 gulrøtter

Bollefarse:

kjøtt av lår og bog
100 g nyretalg pr. kg kjøtt
1 ss salt pr. kg kjøtt
1 1/2 ss potetmel pr. kg kjøtt
1 liter væske (3/4 l melk + 1/4 l fløte) pr. kg kjøtt til speing
muskatnøtt
kok kraft på beina


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Melk


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Fremgangsmåte:

Kjøttet skrapes av for å unngå hinner, trevler o.l. i kjøttdeigen, og står til neste dag. Mal det 14 ganger, med salt fra 2. gang. Potetmel og talg med de to siste gangene.
Spe med væske. 1 ms i gangen til passe fast farse. La den hvile innimellom. Krydre med muskatnøtt.

Sett pølsehornet på kjøttkvernen. Kjør bollefarsen gjennom, og kapp små boller ned i et fat med kraft i. Ha kokende kraft i en stor kasserolle på ovnen og trekk bollene i den ca 5 minutter. Det må ikke koke. Ta de opp og la de renne godt av. Avkjøl og sett de kaldt til de skal brukes.

Del kjøttet i store stykker og kok det i usaltet vann ca 1 1/2 time. Ta kjøttstykkene opp og avkjøl til neste dag. Skjær kjøttet i terninger, 1 cm store. Sil kjøttkraften gjennom sil og klede.
Rens og kok gulrøttene i lettsaltet vann. Del de i små biter og hold disse varme i gulrotkraften til servering.
Kok opp kjøttkraften og ha i kjøtt-terningene. Legg bollene i så de blir gjennomvarme. Gulroten skal være i en kjele for seg.

Ved servering blir kjøtt, boller, kraft og gulrot lagt i dype tallerkener og servert til hver enkelt gjest. Hvis det ikke er noen annen varmrett, er det vanlig å by soddet rundt tre ganger. Andre og tredje gang blir det øst opp i terriner, og alle forsyner seg selv. Skjenning og helst hjemmebrygget øl hører til.

FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13771)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori: Suppe
Land: Norge
Fylke: Nord Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Sodd fra Inderøy.Sodd fra Inderøy.
Denne retten har 89,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Inderøysodd fra Gjørv Gård.Inderøysodd fra Gjørv Gård.
Denne retten har 168,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sodd.Sodd.
Denne retten har 71,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.