Sodd fra Inderøy

Ingredienser

10 porsjoner

2,5 kg sausekjøtt fra voksen sau
1 kg rent sauekjøtt til bolledeig (2 kg ferdig farse)
10 gulrøtter

Bollefarse:

kjøtt av lår og bog
100 g nyretalg pr. kg kjøtt
1 ss salt pr. kg kjøtt
1 1/2 ss potetmel pr. kg kjøtt
1 liter væske (3/4 l melk + 1/4 l fløte) pr. kg kjøtt til speing
muskatnøtt
kok kraft på beina

Annonse

Fremgangsmåte:

"Sodd og skjenning" er den fremste festmaten på Inderøy, og flere bygder rundt det indre av Trondheimsfjorden. I bryllup, begravelse og andre merkedager i livet var sodd en del av menyen. Til de varme retene, og spesielt sodd, hørte det spesielle festflatbrødet "skjenning". Se egen oppskrift under bakverk.
Etter at saueholdet i bygda minket ble det slutt på å lage soddet hjemme. Det blir nå fremstilt i slakteribedrifter i distriktet, og er fremdeles den mest populære og brukte festmaten. Soddet har gått over fra å være en forrett til å bli en selvstendig festmiddagsrett, med skjenning og kokte poteter til.

Kjøttet skrapes av for å unngå hinner, trevler o.l. i kjøttdeigen, og står til neste dag. Mal det 14 ganger, med salt fra 2. gang. Potetmel og talg med de to siste gangene.
Spe med væske. 1 ms i gangen til passe fast farse. La den hvile innimellom. Krydre med muskatnøtt.

Sett pølsehornet på kjøttkvernen. Kjør bollefarsen gjennom, og kapp små boller ned i et fat med kraft i. Ha kokende kraft i en stor kasserolle på ovnen og trekk bollene i den ca 5 minutter. Det må ikke koke. Ta de opp og la de renne godt av. Avkjøl og sett de kaldt til de skal brukes.

Del kjøttet i store stykker og kok det i usaltet vann ca 1 1/2 time. Ta kjøttstykkene opp og avkjøl til neste dag. Skjær kjøttet i terninger, 1 cm store. Sil kjøttkraften gjennom sil og klede.
Rens og kok gulrøttene i lettsaltet vann. Del de i små biter og hold disse varme i gulrotkraften til servering.
Kok opp kjøttkraften og ha i kjøtt-terningene. Legg bollene i så de blir gjennomvarme. Gulroten skal være i en kjele for seg.

Ved servering blir kjøtt, boller, kraft og gulrot lagt i dype tallerkener og servert til hver enkelt gjest. Hvis det ikke er noen annen varmrett, er det vanlig å by soddet rundt tre ganger. Andre og tredje gang blir det øst opp i terriner, og alle forsyner seg selv. Skjenning og helst hjemmebrygget øl hører til.TjenesterSett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Suppe
Land: Norge
Fylke: Nord Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
Oppskriften har hatt 19281 lesere totalt.
Oppskriften har fått 4,7 poeng totalt (av max 6) fra 15 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 13771)

Prøv en lignende oppskrift

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!