10 anbefalte og populære gryteretter


Oppdatertdato: 2023-03-17 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Det er vinter ute og tid for mer varmende mat. Og gryteretter er populært i de fleste hjem. Her er forslag til hverdag, fest, kveldskos og helgemat. Hjemme lager vi med jevne mellomrom en eller annen gryterett, og for vårt vedkommende gjerne dobbel porsjon slik at det blir 2-3 dager med samme middag. Av og til passer det bedre å bare varme opp rester, og gryteretter er jo de perfekte rester til oppvarming. Personlige favoritter er en god lapskaus, frikasse, stroganoff og chili con carne på fredagen. Men her er de som vi liker best, de som har flest besøk og som dere har gitt flest stemmer + noen som kan være verd å prøve. En rett med lam er og med selv om det ikke er lammesesong.


Annonse



Lapskaus fra Knut


Prøv også Lapskaus fra Knut.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.08.2014
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Ca 350 gram kjøttrester, pølse ol.
2 store poteter
2 store gulrøtter
1 liten kålrabi
1 middels purre
250 gram sellerirot
250 gram pastinakk
250 gram andre grønnsaker eller rester
3 dl vann evt mer
1 buljongterning

Flatbrød, smør og persille


Ypperlig rett når det samler seg opp rester i kjøleskap. Denne er en av mine favoritter. Denne gangen brukte jeg rester av skinke, kjøttboller, potet og div grønnsaker.
Det er viktig å bruke smakfulle grønnsaker som persillerot, selleri, purre, løk ol. Vi hadde også i reddiker og neper.


Fremgangsmåte

Kutt alle grønnsaker og poteter i terninger. Ha litt vann i en kjele med buljongterning. Ha i alle grønnsaker og kok opp. La koke til de er møre.
Ikke så lenge for da blir det bare grøt. Ha i kjøtt alt etter hva som brukes.
Ferdig kokt kjøtt, pølser og rester has i på slutten, rått i begynnelsen.
Smak til med salt og pepper.

Server rykende varm med smørklatt og dryss av persille. Flatbrød hører til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 62,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Farsefrikasse fra Knut


Prøv også Farsefrikasse fra Knut.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.07.2012
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g farse
2 ts salt
5 stk gulrøtter
2 stk pastinakk
250 gram sellerirot
2 never bladpersille
10 cm purre
8-10 poteter
evt 2 stk persilerøtter
Saus:
75 g smør
50 g mel
1 liter kraft, melk
salt
pepper
karri


Dette er en favoritt her hjemme. Nydelig tradisjonell norsk mat med mye smak.


Fremgangsmåte

Del opp alle grønnsaker(også poteter) i passende biter, ca 2-3 cm store og kok de i vann til de er møre med salt og en buljongterning, ca 10-12 minutter(pass på, skal ikke bli mos). Hell av kraften(tas vare på) og sett grønnsakene til side mens sausen lages.

Saus:
Smelt smør, rør i mel, spe med melk og grønnsakkraften.
Kok opp og smak til med salt, pepper og karri. Sett i farse kaker laget runde med skje.
La småkoke i 10 minutter.
Servering:
Legg opp grønnsaker på tallerkenen, og legg saus/boller ved siden av. Server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 70,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kylling stroganoff med sjampinjong


Prøv også Kylling stroganoff med sjampinjong.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2018
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 stk friske sjampinjong i skiver
400 g kyllingfilet i strimler
1 stk rød chili i biter om styrke ønskes
Evt 1 stk rød paprika
2 ss rapsolje
1/2 ts salt
1/2 ts svart pepper
2 1/2 dl matfløte
2 ss tomatpuré
0,5 ss kyllingbuljongpulver
2 ss hakket persille til pynt
4 porsjoner couscous


En variant av stroganoff med kylling. Veldig rask å lage og smaker skikkelig godt. Velg mellom paprika med og uten litt chili for sterkere versjon. Man kan og bruke kremfløte her og evt noen rester av creme fraiche ol.


Fremgangsmåte

Skjær kylling og paprika(evt chili) i biter eller grove strimler. Del opp soppen.
Ha olje i en panne og stek først sjampinjong til den er lett brun. Tas opp og sett til siden.
Ha evt litt mer olje i og stek kyllingen noen minutter sammen med paprika/chili i biter. Om en ikke vil ha dette sterkt så ikke bruk chili.
Ha i salt og pepper. Tilsett så fløte, tomatpure og dryss over litt buljongpulver. Rør sammen og la det koke til alt er varmt og gjennomkokt. Dvs 3-5 minutter.

Server med couscous og dryss over hakket persille.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 142,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fiskegryte 4.

Fiskegryte 4


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.03.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

600 g torskefilet uten skinn og bein
200 g hermetiske eller frosne blåskjell uten skall
4 dl blåskjellkraft eller fiskebuljong
1 dl kaffefløte 10%
1 rød løk i tynne skiver
1 skive sellerirot i strimler
1 fennikel i strimler
1 ss olivenolje
2 hvitløksbåter, finhakket
3 ss finhakket dill
salt og nykvernet pepper


Skal vi spise mere fisk, trenger vi mange variasjonsmuligheter. Denne er spennende og lettvint, men ser ikke så fin ut:), men så smaker den bare nydelig. Vi hadde og noen reker i.
Det er utmerket å koke fisken i den sausen den skal serveres i.


Fremgangsmåte

Surr løk, selleri og fennikel myke i litt olje. Tilsett hvitløk, kraft/buljong og kaffefløte og kok ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær fisken i biter på ca 2-3 cm og legg disse i gryten. La trekke ca 5 minutter eller til fisken er kokt, til slutt has blåskjell i. Server gryten med godt rugbrød..

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 62,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chili con carne 1.

Chili con carne 1


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 31.08.2002
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 liten løk
1/2 paprika
100 g kjøttdeig
2 dl hermetiske tomatar
1 pressa kvitløkbåt
1 ms tomatpuré
1/2 ts salt eller
1/2 ts buljongpulver
1/2 ts basilikum eller oregano
1 krm chilipepar
2 dl kokte kvite bønner (eller 1 boks bønner i tomatsaus)
1 ms finhakka persille

Til steiking: 2 ts mjuk margarin eller olje
Koketid: ca 20 minutt


Denne er nydelig og varmer godt. Utgangspunktet er en oppskrift jeg har hatt lenge på nettsiden, men med litt variasjon. Vi har i litt frisk grønn chili samt til pynt. Vi brukte og brune bønner og mer kjøttdeig enn oppskriften. Men dette er en rett som er lett å variere. Ble og servert med nachochips. Næringsberegning er for den originale.


Fremgangsmåte

1 Skrell løken. Skjer han i terningar.
2 Ta bort kjernehuset på paprikaen og skyl han. Skjer han i tynne skiver.
3 Smelt margarinen i ei gryte eller ein kasserolle (knapt middels varme).
4 Ha i løk og paprika. Fres i omtrent fem minutt. Rør om med ein tregaffel.
5 Tilset kjøttdeigen. Steik han saman med løk og paprika i omtrent fem minutt. Mos kjøttdeigen med gaffel heile tida, slik at han blir ein grynete masse.
6 Tilset tomatar med krafta, kvitløk, tomatpuré, salt og krydder.
7 Kok på svak varme i omtrent ti minutt.
8 Tilset bønnene og kok opp. Ha i litt vatn dersom det er for tjukt.
9 Strø finhakka persille over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ungarsk paprikagryte.

Ungarsk paprikagryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.07.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

750 g svinekjøtt
4 skiver bacon
smør eller margarin
1 stor løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
salt
pepper
3 dl buljong (terning)
1 fedd hvitløk
maizena
(kajennepepper)


En solid gryte som kanskje ikke passer om sommeren, men er det en kald kveld så prøv.
Vi hadde og i litt champinjong og grønn squash. + 2 rå jalapeno som vi har i drivhuset


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger på 3 cm.

Skjær baconet i mindre terninger, brun dem i gryten.

Brun kjøttet i resten av baconfettet - til sett mer smør når det blir nødvendig, brun det i flere vendinger. Ta alt kjøttet opp av gryten og skru ned varmen.

Rens og hakk løk, brun den i gryten med smør. Rens paprika, skjær dem i terninger og la dem surre med løken et par øyeblikk. Paprikaen må ikke bli brun.

Tilsett kjøtt og buljong. Smak til med salt og pepper. La retten koke over svak varme til kjøttet er mørt, ca 45 minutter. Press hvitløken i gryten, gjennom en hvitløkpresse. Jevn sausen med litt maizenna rørt ut i kaldt vann. Eventuelt litt kajennepepper hvis du vil krydre mer.

Server gjerne med potetmos.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skinke- og potetgryte.

Skinke- og potetgryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.12.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Arild Svensgams hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

75 gram bacon i terninger
300 gram svinekjøtt i tynne strimler
2 store løk
1 – 2 ss margarin
400 gram poteter
1 boks hermetiske tomater i biter
1 tsj buljongpulver
1 dl fløte
Salt
Pepper
1 tsj paprikapulver
150 gram frosne grønne erter
1 – 2 tomater


En utrolig god gryte som både smaker og varmer. Vi byttet ut noen av potetene med søtpotet, men det gjorde det bare bedre. Og vi brukte rester av svinekjøtt + noe påleggsrester. Vi pyntet med tomat og basilikum


Fremgangsmåte

Stek baconterningene i eget fett til de er gylne. Tilsett svinekjøttet og brun det godt. Ha i eventuelt mer smør. Skrell og tilsett potetene i terninger. Skrell og skjær løken i terninger og ha den i gryta. La det hele surre noen minutter under omrøring. Ha i hermetiske tomater og buljong. Kok til potetene er møre. Hell over fløten og smak til med salt, pepper og paprikapulveret. Legg over ertene og la dette småputre. Del tomatene i skiver, legg på retten og server med godt brød. Pynt gjerne med litt grønne urter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 84,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Afgansk lam med spinat.

Afgansk lam med spinat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.10.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1.1 kg lammekjøtt frikassekjøtt for eksempel
1/3 kopp olivenolje
330 g løk i store biter
4 ts hakket hvitløk
2 ts gurkemeie
1/4 ts muskat
1/4 ts malt kardemomme
1 ts knust chilipepper
1/2 ts kanel
900 g hermetisketomater i biter, uten væske
1 kopp brun kjøttkraft
150 g frisk spinat vasket
1/2 kopp yoghurt
1 ss raspet sitronskall
Salt til smak
1/4 kopp ristede pinjenøtter


Solid og smakfull rett i høstmørket. Og så er jo spinat så sunt iflg ekepertisen. Tar litt tid men det meste av tiden er jo i ovnen


Fremgangsmåte

Kutt lammekjøttet i biter og surr det i oliven olje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form.. Dekk til og bak i ovn ved 170 °C i vel 1 time.
Tas ut av ovnen og rør inn spinaten. La den kjølne litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter. Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kalkun Stroganoff.

Kalkun Stroganoff


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1500 g kalkunfilet skåret i terninger
SMØR TIL STEKING
4 båt finhakket hvitløk
3 stk løk i skiver
400 g frisk sjampinjong i skiver
1 l vann
2 stk hønsebuljongterning
1 ts tørr sennep
1 ts worchestershiresaus
1 boks tomatpuré
2 boks hermetiske tomater
3 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts sukker
SALT OG PEPPER


Lag en en stor porsjon stroganoffgryte av en kalkunfilet. Da har du en deilig gryterett til 8 personer. Kalkunfilet er supermørt, derfor trenger derfor ikke gryten koke lenge.


Fremgangsmåte

1. Brun kalkunterningene lett i en panne i flere omganger, og samle dem etter hvert i en stor kjele.
2. Fres hvitløk og løk, og ha det over i kjelen. Fres sjampinjongen i pannen, og ha også den over i kjelen.
3. Hell på hønsebuljong og de andre ingrediensene, til og med hakkede tomater. La alt småkoke i 5 minutter og ha i rømmen. Smak til med litt sukker, salt og pepper.

Server kalkun stroganoff rykende varm med ris, salat og godt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pork and tofu in oystersauce.

Pork and tofu in oystersauce


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.09.2013
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

700 gram svinekjøtt i terninger
4 biter ekstra fast tofu, stekt og i terninger
1/4 kopp hakket persille
1/4 kopp soyasaus
3 ss østerssaus
1 middels stor løk, finhakket
1 ss hvitløk, finhakket
2 ss saltede svarte bønner
1 kopp vann
1 spiseskje granulert hvitt sukker
2 ss matolje
Salt og pepper etter smak

4 porsjoner ris


Svinekjøtt og tofu i østerssaus.


Fremgangsmåte

Varm en (jern)gryte og hell i matolje.
Når oljen er varm, stek hvitløk og løk.
Ha i svinekjøtt og stek i 5 minutter.
Tilsett persille, soyasaus og østerssaus og rør.
Hell i vann og la koke opp. La det småkoke i 30 minutter eller til svinekjøtt er mørt. Ha i svarte bønner og stekt tofu og kok i 5 til 8 minutter.
Tilsett sukker, salt og malt svart pepper og rør. Stek i et minutt til.
Ta av varmen og ha det i en serveringsbolle.
Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3240



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.