Det er vinter ute og tid for mer varmende mat. Og gryteretter er populært i de fleste hjem. Her er forslag til hverdag, fest, kveldskos og helgemat. Hjemme lager vi med jevne mellomrom en eller annen gryterett, og for vårt vedkommende gjerne dobbel porsjon slik at det blir 2-3 dager med samme middag. Av og til passer det bedre å bare varme opp rester, og gryteretter er jo de perfekte rester til oppvarming. Personlige favoritter er en god lapskaus, frikasse, stroganoff og chili con carne på fredagen. Men her er de som vi liker best, de som har flest besøk og som dere har gitt flest stemmer + noen som kan være verd å prøve. En rett med lam er og med selv om det ikke er lammesesong.
Lapskaus fra Knut
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.08.2014Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Ca 350 gram kjøttrester, pølse ol.
2 store poteter
2 store gulrøtter
1 liten kålrabi
1 middels purre
250 gram sellerirot
250 gram pastinakk
250 gram andre grønnsaker eller rester
3 dl vann evt mer
1 buljongterning
Flatbrød, smør og persille
Ypperlig rett når det samler seg opp rester i kjøleskap. Denne er en av mine favoritter. Denne gangen brukte jeg rester av skinke, kjøttboller, potet og div grønnsaker.
Det er viktig å bruke smakfulle grønnsaker som persillerot, selleri, purre, løk ol. Vi hadde også i reddiker og neper.Fremgangsmåte
Kutt alle grønnsaker og poteter i terninger. Ha litt vann i en kjele med buljongterning. Ha i alle grønnsaker og kok opp. La koke til de er møre.
Ikke så lenge for da blir det bare grøt. Ha i kjøtt alt etter hva som brukes.
Ferdig kokt kjøtt, pølser og rester has i på slutten, rått i begynnelsen.
Smak til med salt og pepper.
Server rykende varm med smørklatt og dryss av persille. Flatbrød hører til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
62,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Farsefrikasse fra Knut
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.07.2012Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g farse
2 ts salt
5 stk gulrøtter
2 stk pastinakk
250 gram sellerirot
2 never bladpersille
10 cm purre
8-10 poteter
evt 2 stk persilerøtter
Saus:
75 g smør
50 g mel
1 liter kraft, melk
salt
pepper
karri
Dette er en favoritt her hjemme. Nydelig tradisjonell norsk mat med mye smak.Fremgangsmåte
Del opp alle grønnsaker(også poteter) i passende biter, ca 2-3 cm store og kok de i vann til de er møre med salt og en buljongterning, ca 10-12 minutter(pass på, skal ikke bli mos). Hell av kraften(tas vare på) og sett grønnsakene til side mens sausen lages.
Saus:
Smelt smør, rør i mel, spe med melk og grønnsakkraften.
Kok opp og smak til med salt, pepper og karri. Sett i farse kaker laget runde med skje.
La småkoke i 10 minutter.
Servering:
Legg opp grønnsaker på tallerkenen, og legg saus/boller ved siden av. Server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
70,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kylling stroganoff med sjampinjong
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.10.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
4 stk friske sjampinjong i skiver
400 g kyllingfilet i strimler
1 stk rød chili i biter om styrke ønskes
Evt 1 stk rød paprika
2 ss rapsolje
1/2 ts salt
1/2 ts svart pepper
2 1/2 dl matfløte
2 ss tomatpuré
0,5 ss kyllingbuljongpulver
2 ss hakket persille til pynt
4 porsjoner couscous
En variant av stroganoff med kylling. Veldig rask å lage og smaker skikkelig godt. Velg mellom paprika med og uten litt chili for sterkere versjon. Man kan og bruke kremfløte her og evt noen rester av creme fraiche ol.Fremgangsmåte
Skjær kylling og paprika(evt chili) i biter eller grove strimler. Del opp soppen.
Ha olje i en panne og stek først sjampinjong til den er lett brun. Tas opp og sett til siden.
Ha evt litt mer olje i og stek kyllingen noen minutter sammen med paprika/chili i biter. Om en ikke vil ha dette sterkt så ikke bruk chili.
Ha i salt og pepper. Tilsett så fløte, tomatpure og dryss over litt buljongpulver. Rør sammen og la det koke til alt er varmt og gjennomkokt. Dvs 3-5 minutter.
Server med couscous og dryss over hakket persille.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
142,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Fiskegryte 4
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
600 g torskefilet uten skinn og bein
200 g hermetiske eller frosne blåskjell uten skall
4 dl blåskjellkraft eller fiskebuljong
1 dl kaffefløte 10%
1 rød løk i tynne skiver
1 skive sellerirot i strimler
1 fennikel i strimler
1 ss olivenolje
2 hvitløksbåter, finhakket
3 ss finhakket dill
salt og nykvernet pepper
Skal vi spise mere fisk, trenger vi mange variasjonsmuligheter. Denne er spennende og lettvint, men ser ikke så fin ut:), men så smaker den bare nydelig. Vi hadde og noen reker i.
Det er utmerket å koke fisken i den sausen den skal serveres i.Fremgangsmåte
Surr løk, selleri og fennikel myke i litt olje. Tilsett hvitløk, kraft/buljong og kaffefløte og kok ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær fisken i biter på ca 2-3 cm og legg disse i gryten. La trekke ca 5 minutter eller til fisken er kokt, til slutt has blåskjell i. Server gryten med godt rugbrød..
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
62,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chili con carne 1
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
31.08.2002Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 liten løk
1/2 paprika
100 g kjøttdeig
2 dl hermetiske tomatar
1 pressa kvitløkbåt
1 ms tomatpuré
1/2 ts salt eller
1/2 ts buljongpulver
1/2 ts basilikum eller oregano
1 krm chilipepar
2 dl kokte kvite bønner (eller 1 boks bønner i tomatsaus)
1 ms finhakka persille
Til steiking: 2 ts mjuk margarin eller olje
Koketid: ca 20 minutt
Denne er nydelig og varmer godt. Utgangspunktet er en oppskrift jeg har hatt lenge på nettsiden, men med litt variasjon. Vi har i litt frisk grønn chili samt til pynt. Vi brukte og brune bønner og mer kjøttdeig enn oppskriften. Men dette er en rett som er lett å variere. Ble og servert med nachochips. Næringsberegning er for den originale.Fremgangsmåte
1 Skrell løken. Skjer han i terningar.
2 Ta bort kjernehuset på paprikaen og skyl han. Skjer han i tynne skiver.
3 Smelt margarinen i ei gryte eller ein kasserolle (knapt middels varme).
4 Ha i løk og paprika. Fres i omtrent fem minutt. Rør om med ein tregaffel.
5 Tilset kjøttdeigen. Steik han saman med løk og paprika i omtrent fem minutt. Mos kjøttdeigen med gaffel heile tida, slik at han blir ein grynete masse.
6 Tilset tomatar med krafta, kvitløk, tomatpuré, salt og krydder.
7 Kok på svak varme i omtrent ti minutt.
8 Tilset bønnene og kok opp. Ha i litt vatn dersom det er for tjukt.
9 Strø finhakka persille over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
77,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ungarsk paprikagryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.07.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
750 g svinekjøtt
4 skiver bacon
smør eller margarin
1 stor løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
salt
pepper
3 dl buljong (terning)
1 fedd hvitløk
maizena (kajennepepper)
En solid gryte som kanskje ikke passer om sommeren, men er det en kald kveld så prøv.
Vi hadde og i litt champinjong og grønn squash. + 2 rå jalapeno som vi har i drivhusetFremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger på 3 cm.
Skjær baconet i mindre terninger, brun dem i gryten.
Brun kjøttet i resten av baconfettet - til sett mer smør når det blir nødvendig, brun det i flere vendinger. Ta alt kjøttet opp av gryten og skru ned varmen.
Rens og hakk løk, brun den i gryten med smør. Rens paprika, skjær dem i terninger og la dem surre med løken et par øyeblikk. Paprikaen må ikke bli brun.
Tilsett kjøtt og buljong. Smak til med salt og pepper. La retten koke over svak varme til kjøttet er mørt, ca 45 minutter. Press hvitløken i gryten, gjennom en hvitløkpresse. Jevn sausen med litt maizenna rørt ut i kaldt vann. Eventuelt litt kajennepepper hvis du vil krydre mer.
Server gjerne med potetmos.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
77,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Skinke- og potetgryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Arild Svensgams hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
75 gram bacon i terninger
300 gram svinekjøtt i tynne strimler
2 store løk
1 – 2 ss margarin
400 gram poteter
1 boks hermetiske tomater i biter
1 tsj buljongpulver
1 dl fløte
Salt
Pepper
1 tsj paprikapulver
150 gram frosne grønne erter
1 – 2 tomater
En utrolig god gryte som både smaker og varmer. Vi byttet ut noen av potetene med søtpotet, men det gjorde det bare bedre. Og vi brukte rester av svinekjøtt + noe påleggsrester. Vi pyntet med tomat og basilikumFremgangsmåte
Stek baconterningene i eget fett til de er gylne. Tilsett svinekjøttet og brun det godt. Ha i eventuelt mer smør. Skrell og tilsett potetene i terninger. Skrell og skjær løken i terninger og ha den i gryta. La det hele surre noen minutter under omrøring. Ha i hermetiske tomater og buljong. Kok til potetene er møre. Hell over fløten og smak til med salt, pepper og paprikapulveret. Legg over ertene og la dette småputre. Del tomatene i skiver, legg på retten og server med godt brød. Pynt gjerne med litt grønne urter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
84,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Afgansk lam med spinat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.10.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1.1 kg lammekjøtt frikassekjøtt for eksempel
1/3 kopp olivenolje
330 g løk i store biter
4 ts hakket hvitløk
2 ts gurkemeie
1/4 ts muskat
1/4 ts malt kardemomme
1 ts knust chilipepper
1/2 ts kanel
900 g hermetisketomater i biter, uten væske
1 kopp brun kjøttkraft
150 g frisk spinat vasket
1/2 kopp yoghurt
1 ss raspet sitronskall
Salt til smak
1/4 kopp ristede pinjenøtter
Solid og smakfull rett i høstmørket. Og så er jo spinat så sunt iflg ekepertisen. Tar litt tid men det meste av tiden er jo i ovnenFremgangsmåte
Kutt lammekjøttet i biter og surr det i oliven olje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form.. Dekk til og bak i ovn ved 170 °C i vel 1 time.
Tas ut av ovnen og rør inn spinaten. La den kjølne litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter. Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kalkun Stroganoff
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1500 g kalkunfilet skåret i terninger
SMØR TIL STEKING
4 båt finhakket hvitløk
3 stk løk i skiver
400 g frisk sjampinjong i skiver
1 l vann
2 stk hønsebuljongterning
1 ts tørr sennep
1 ts worchestershiresaus
1 boks tomatpuré
2 boks hermetiske tomater
3 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts sukker
SALT OG PEPPER
Lag en en stor porsjon stroganoffgryte av en kalkunfilet. Da har du en deilig gryterett til 8 personer. Kalkunfilet er supermørt, derfor trenger derfor ikke gryten koke lenge.Fremgangsmåte
1. Brun kalkunterningene lett i en panne i flere omganger, og samle dem etter hvert i en stor kjele.
2. Fres hvitløk og løk, og ha det over i kjelen. Fres sjampinjongen i pannen, og ha også den over i kjelen.
3. Hell på hønsebuljong og de andre ingrediensene, til og med hakkede tomater. La alt småkoke i 5 minutter og ha i rømmen. Smak til med litt sukker, salt og pepper.
Server kalkun stroganoff rykende varm med ris, salat og godt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
71,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pork and tofu in oystersauce
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2013Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
700 gram svinekjøtt i terninger
4 biter ekstra fast tofu, stekt og i terninger
1/4 kopp hakket persille
1/4 kopp soyasaus
3 ss østerssaus
1 middels stor løk, finhakket
1 ss hvitløk, finhakket
2 ss saltede svarte bønner
1 kopp vann
1 spiseskje granulert hvitt sukker
2 ss matolje
Salt og pepper etter smak
4 porsjoner ris
Svinekjøtt og tofu i østerssaus.Fremgangsmåte
Varm en (jern)gryte og hell i matolje.
Når oljen er varm, stek hvitløk og løk.
Ha i svinekjøtt og stek i 5 minutter.
Tilsett persille, soyasaus og østerssaus og rør.
Hell i vann og la koke opp. La det småkoke i 30 minutter eller til svinekjøtt er mørt.
Ha i svarte bønner og stekt tofu og kok i 5 til 8 minutter.
Tilsett sukker, salt og malt svart pepper og rør. Stek i et minutt til.
Ta av varmen og ha det i en serveringsbolle.
Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
123,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3240