10 gode måter å bruke grønne bønner på


Oppdatertdato: 2022-09-11 Tema: Bønner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Vi har gjennom sommeren høstet flere kilo med grønne bønner i drivhuset og utenfor. Hvert år har vi sådd forskjellige bønner og dette er ypperlig å ha innimellom andre vekster. I år har vi hatt aspargesbønner, ertepeiser(grønne erter) samt longbeans (grønne ganske lange/grove bønner som ligner aspargesbønner). Det er og mange andre typer her, men vi foretrekker aspargesbønner. Det vi kaller ertepeiser er best rå i salater. Og de mer grove bønnene krever lengre koketid og finere oppkutting. Her er 10 gode oppskrifter hvor man bruker grønne bønner. Lykke til. Mvh Knut

Annonse



Dampkokte bønner


Prøv også Dampkokte bønner.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.10.2019
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

500 g grønne bønner
3 ss smør
1 ss strøkavring
1 bunt persille
salt


Nydelig tilbehør som vi bruker ved jevne mellomrom. Passer til det meste og kan faktisk spises alene som snacks. Kan og krydres litt ekstra.


Fremgangsmåte

Smelt smøret i en gryte og ha bønnene oppi. Legg lokk på og dampkok bønnene i smøret til de nesten er møre.

Tilsett strøkavring og la bønnene surre i nye 5-8 minutter. Krydre med salt. Dryss nyhakket persille på bønnene like før de skal serveres.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Amerikansk wok


Prøv også Amerikansk wok.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.07.2013
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Culinario
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3 ss stekeolje
700 g hvit fast fisk, tunfisk eller sverdfisk skåret i 5 cm store stykker, eller annen fisk
150 g hele sukkererter skåret på skrått i to
150 g squash skåret i strimler
150 g aspargesbønner hele
1 ss revet sitronskall
1 ss sitronpepper spesial
2 dl fiskekraft
1 dl fløte


Den smakskombinasjonen her er utrolig god, fløte, kraft og sitron. Vi brukte som dere ser laks, men opprinnelig skal det brukes tuna eller marlin. Denne er enkel og må bare prøves.


Fremgangsmåte

Varm opp olje i en stor wokpanne og wokstek fisk og grønnsaker fort i ett par minutter. Bland sitronskall og krydder sammen med kraft og fløte. Hell over fisken og la det surre i noen minutter på litt svakere varme til det er kokt inn litt. Serveres med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 136,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,15.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kremet pasta med stekt laks og aspargesbønner


Prøv også Kremet pasta med stekt laks og aspargesbønner.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.01.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 porsjoner pasta (penne)
100 g valnøtter
2 stk vårløkstenger
2 stk hvitløksfedd
1 gul paprika i biter
1 ss olje
400 g laksefilet
3 dl matfløte/kremfløte
1 pakke aspargesbønner
litt salt og pepper


En fyldig og rask pastarett som smaker godt. Her kan man og bruke røkt laks. Det beste er nok å bruke fersk pasta, men vi brukte faktisk rester av kokt pennepasta. Nydelig.


Fremgangsmåte

Kok opp vann og legg i pastaen og kok den etter anvisning på pakken. Spar litt av pastavannet til sausen.
Samtidig så koker en aspargesbønnnene noen minutter i lettsaltet vann.
Del laksen i terninger og stek den gyllenbrun i litt olje. Ta opp og sett til side.
Grovhakk valnøtter, finsnitt vårløk, del opp paprika og hakk hvitløk. Ha alt i pannen og fres det litt.
Tilsett fløte og lakseterningene. Kok opp, og la det tykne litt. Spe evt litt med pastavannet.
Ha nykokt pasta i sausen, og bland den godt inn.
Smak til med salt og nykvernet pepper.
Pynt med persille. Og server med bønner ved siden av.

Oppskriften er en variant av ICA sin med pepperlaks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 218,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Krabbesalat med aspargesbønner og safransaus.

Krabbesalat med aspargesbønner og safransaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.03.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bengt Wilson

Ingredienser

180 g renset krabbekjøtt, helst hvitt kjøtt
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ss finhakket frisk koriander
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss strøken, finhakket frisk ingefær
1/2 finhakket rød chilipepper
skall av 1/2 sitron, revet på fineste rivjern
salt
hvit pepper
100 g aspargesbønner
3 ss majones
3 ss rømme
1 knivsodd malt safran
1 syrlig eple i små terninger
salt
hvit pepper
4 skiver baguette skåret på langs og ristet i ovn


Saftig krabbekjøtt servert ristet brød er en flott rett som faller i smak hos alle. Oppskriften er en fristende forrett med krabbeklør, aspargesbønner og safransaus.


Fremgangsmåte

Alt til krabbesalaten blandes forsiktig sammen så krabben moses minst mulig. Smak til med salt og pepper. Denne forretten smaker best hvis den blandes rett før servering.

Aspargesbønnene renses ved å brekke av endene. Ha dem i fosskokende vann som er saltet som sjøvann. Det skal være så mye vann at det ikke kommer av kok når bønnene tilsettes. Bønnene trenger et par minutters koking og has straks i kaldt vann for å avkjøles. Da beholder bønnene sin friske grønnfarge.

Etter avkjøling tas bønnene opp av vannet og tørkes av. Bland sammen majones, rømme, safran og eplebiter. Smak til med salt og pepper. La sausen trekke 30 minutter før servering. Blir sausen for tykk kan den tynnes med litt fløte eller melk.

Anrett bønnene pent i to stabler på hver tallerken. En skje saus helles over hver stabel. Krabbesalaten anrettes på ristet baguette som legges over bønnestablene. Pynt gjerne opp med litt friske krydderurter og små salatblader.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Schnitzel med bønner.

Schnitzel med bønner


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

600 g skinkeschnitzel ­ ca. 1 cm tykke
ca. 1/2 ts peppermiks
ca. 1/2 ts salt
1 båt hvitløk
4 ss olje
1 boks hermetiske tomater
250 g frosne asparges-bønner
1/2 ts oregano
1/2 ts pepper
1/2 ts salt



Fremgangsmåte

1. Finhakk hvitløken og fres den i 2 ss av oljen i en liten kjele. Tilsett hermetiske tomater, pepper og oregano. La det småputre under lokk i ca. 5 minutter.
2. Tilsett bønnene og la de koke med i ca. 5 minutter til. Smak til med salt.

3. Krydre schnitzlene med salt og peppermiks. Bruk 2 ss olivenolje og stek dem i varm panne ca. 1 minutt på hver side.

Serveres straks med baguetter eller olivenbrød.

TIPS
Får du ikke tak i schnitzler, kan du skjære ca. 1 cm tykke skiver av flatbiff.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også 4-bønnesalat.

4-bønnesalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.03.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

150 g tørre store hvite bønner (butterbeans)
150 g tørre svarte eller brune bønner
250 g friske aspargesbønner
250 g sukkererter
150 g kalamataoliven
2 rødløk
1 rød chili
4 ss sukker
1 sitron, saften
6 ss olivenolje
4 ss sesamolje
1 ts salt
1 ts kvernet svart pepper



Fremgangsmåte

Bløtlegg bønnene hver for seg i minst 8 timer. Hell vekk bløtleggingsvannet, skyll bønnene og kok dem i usaltet vann til de er møre, ca. 30 minutter. Hell av kokevannet og avkjøl (det går også an å bruke hermetiske bønner). Rens aspargesbønnene og skjær av stilkfestet. Legg bønnene i kokende vann i 30 sekunder. Legg dem direkte over i isvann og avkjøl dem helt. Skjær sukkerertene på skrå og legg dem i isvann så de blir helt sprø. Del olivenene i to og skjær rødløken i fine strimler. Del chilien på langs, skrap ut frøene og finhakk den. Bland alle ingrediensene til salaten i en bolle.

Bland sammen ingrediensene til dressingen og rør godt slik at sukkeret løser seg. Hell dressingen over salaten og bland forsiktig. La gjerne salaten stå og trekke i kjøleskapet noen timer.

Brukes som tilbehør til kalkun

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grønn bønnesalat.

Grønn bønnesalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 boks hvite store bønner
1 dl selskapserter eller sukkererter
2 dl aspargesbønner ­ frosne kan brukes
1 dl brekkbønner
1 bunt vårløk
4 ss olivenolje
1 sitron ­ revet skall + saft
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
2 ss hakket mynte



Fremgangsmåte

1. Ha bønner og erter i en bolle. Skjær vårløk i skiver og ha over i bollen.
2. Rør sammen olje, sitronskall og saft, salt, pepper og mynte.

Hell over salaten og la den trekke smak i noen minutter før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Aspargesbønner og bacon.

Aspargesbønner og bacon


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 04.12.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

300 g aspargesbønner
1 ts salt
8 skiver bacon
1 l vann



Fremgangsmåte

Skjær av endene på bønnene og kok i ca. 5 minutter i lettsaltet vann. Avkjøles i kaldt vann. Del de i 8 buketter. Rull dem inn i en baconskive og stek i litt smør i 2-3 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 46,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Posjert egg på grønne bønner.

Posjert egg på grønne bønner


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.01.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 egg
1 ts hvitvinseddik
2 ts salt


300 g grønne bønner, renset, gjerne aspargesbønner eller for eksempel longbeans
1 ss olivenolje

1 dash pepper
4 ss sitronsaft
1 dash chiliflakes


Posjert egg er ypperlig til både smårett, forrett, smørbrød eller på en salat. Her har vi posjert egg på grønne bønner, men med en personlig med sitron, pepper og chiliflakes dryss


Fremgangsmåte

Kok bønnene i lettsaltet vann til de er knapt møre. Ha dem over i iskaldt vann. Tørk dem og hell over litt olivenolje. Varm dem opp igjen like før servering. De kan evt varmes opp lett i en stekepanne med litt olje, så de blir litt gyldne.

Kok opp vann i en vid kjele. Tilsett eddik og litt salt. Knekk eggene i en kopp/skål og ha dem forsiktig ned i vannet. La dem trekke i 3-4 minutter. Ta dem opp og legg dem på et kjøkkenpapir.

Server bønner med posjert egg og presset sitron over. Dryss med pepper og chiliflakes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Potetsalat med bønner.

Potetsalat med bønner


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

150 g salatbønner (andre grønne bønner kan også brukes)
1 kg potet
3 stk. vårløk i tynne skiver

Dressing:
saften av 1 stk. sitron
2 ss olivenolje
salt og pepper etter smak



Fremgangsmåte

Kok potetene og skrell dem. Damp bønnene i lettsaltet vann ca. 8 minutter.

Skjær poteter i skiver og bland med bønner og vårløk. Bland sammen olje og sitronsaft, salt og pepper.

Hell dressingen over potetene og server til f.eks. grillmat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3349



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.