Jeg tok rett og slett en titt i fryseren vår og sjekket beholdningen av fisk. Jeg har en fisker i familien så det dukker alltid opp fisk her og der? Men vi er så heldig å ofte få fine fileter av de litt mer eksklusive fiskene som breiflabb, steinbit, kveite ol. Men akkurat nå fant jeg seifilet, kveitefilet, piggvarfilet og breiflabbfilet. All torsken vi hadde er spist, sammen med noen langefileter som er noe av den beste fisken jeg vet.
Men vi har sansen for sei, som er en nydelig fisk som ofte er billig. Og derfor lister jeg opp 10 gode oppskrifter med sei, kveite. piggvar og ett par breiflabb på slutten. En ting vil jeg og si. Mange av disse oppskriftene for hvit fisk, passer på de fleste hvite fiskeslag, så om du har en oppskrift med sei, så kan du bruke andre fiskeslag istedenfor og som blir like gode. Men for eksempel makrell blir litt annerledes da den er mye feitere.
Vi her hjemme bruker som regel både breiflabb, steinbit, uer, lange, kveite, piggvar ol om hverandre, med da sei som ett universal alternativ. Kveite bruker vi og som sushi, og det er alltid vellykket. Da må fisken være frossen først. Lykke til.
Stekt peppersei og rømmesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.10.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gladimat.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
800 g seifilet i 4-8 biter
litt hvetemel
hele pepperkorn gjerne sorte og røde
4 ss rapsolje
4 ss usaltet smør
salt etter smak
Rømmesaus
4 dl lys kraft / buljong
3 ss hvetemel
3 dl seterrømme
salt
pepper
småhakket gulrot
tørkede urter
Her tok vi en spansk en på sausen og lagde en hjemmelagd bernaisesaus med hakkede gulrøtter istedenfor. Litt morsomt men faktisk godt.
Ellers er jo sei en av våre favorittfisker og anbefales for alle. Med mye mer smak en de fleste andre fisker.Fremgangsmåte
Saus: Ha kraft i en kjele sammen med mel og rømme. Kok til sausen med hakket gulrot tykner, og smak godt til. Tilsett urter.
Knus raust med pepperkorn. Gi fiskestykkene et lett meldryss og vend dem i knust pepper. Varm opp stekepannen.
Tilsett smør/olje. La det frese godt før du legger i fisk. Skru ned til middels varme. Snu fisken når den er gyllen, og stek ferdig på andre siden. Steketiden avhenger av tykkelsen på fisken, 6–10 minutter totalt. Litt salt kanskje?
Serveres med en salat, kokte grønnsaker (etter valg) og gode poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
133,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Japansk tonkatsu med fisk
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
26.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
400gr sei i filet
2 ss hvetemel
1 pisket egg
3 ss brødsmuler
1 dash salt og pepper
2 ss matolje
Saus:
1 ss ketchup
2 ss worcestershiresaus
1,5 ss oystersaus
1 ss sukker
Evt litt tabasco om en vil ha det sterkere
1 ss sesamfrø
Ved siden av.
50 gr revet hodekål
2 porsjoner ris
Server med misosuppe
Originalt lages denne med svin eller kylling. Vi prøvde en versjon med sei. Veldig vellykket.
Fremgangsmåte
Bland mel med salt og pepper.
Fisken renses og tørkes. Varm olje i en panne og rull fisken i mel, så egg og til slutt brødsmuler. Stekes gyllen brune i en pannen. 2-3 minutter på hver side.
Ingrediensene til sausen bare blandes sammen, og juster evt med tabasco om en vil ha den sterkere.
Riv kål(evt salat), kok ris og lag evt misosuppe(valgfritt)
Server fisken med sausen ved siden av. Ris og kålsalat, og evt misosuppe.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
198,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt sei på aspargesseng
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
18.05.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
20 stenger grønn asparges evt noen hvite asparges
400 gram ferske seiefileter
1 ss smør til steking
1 dash salt og pepper
1 pakke Toro hollandaisesaus
2 porsjoner ris/pasta
En god kombinasjon vi prøvde. Seien var fersk som vi kjøpte på fiskebutikken.
Sei er en fisk som man burde prøve. De fleste oppskrifter med hvit fisk kan og lages med sei. Den er fast i fisken, har mye smak og er rimelig.Fremgangsmåte
Kutt seien i serveringsstykker. Varm opp smør i stekepannen og legg i seien. Krydre med salt og pepper. Stekes fint brune på begge sider.
Samtidig varmer man opp litt saltet vann, og lar aspargesene koke i 3-4 minutter. Er de lange så del de i 2.
Retten kan serveres med ris eller pasta, eller uten noen ting.
Og igjen samtidig lager man hollandaisesaus etter anvisning på posen. Men bruk litt mindre væske enn angitt.
Server med seiefiletene lagt opp på toppen av aspargesen med saus fordelt utover. Evt ris eller pasta, men dette er ikke nødvendig. Vi spiste uten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
159,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Fiskekarri
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
10.05.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
400 g breiflabbfilet
2 ss olje til steking
1 stk. løk i tynne ringer
3 ts karripasta
1 dl vann
1 dl kokosmelk
250 g sukkererter
2 stk. tomat
salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte
Skjær fisken i store terninger. Her kan du utmerket godt bruke annen fisk, f.eks. kveite. Brun fisken raskt i olje, ta dem opp og legg dem til side.
Brun løk og karri i olje til løken er gyllen. Hell på vann og kokosmelk og la løken surre til den er møre.
Rens sukkererter og del dem i to eller tre.
Flå tomatene ved å dyppe dem noen sekunder i kokende vann. Legg dem over i kaldt vann og flå skinnet av. Del tomatene og fjern frøene. Skjær tomatkjøttet i terninger.
Legg fisk, sukkererter og tomater i karrisausen og la retten surre 3-4 minutter til alt er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper og server ris til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
70,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ovnsbakt breiflabb
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.03.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes og Sarah Cameron SørensenIngredienser
800 g breiflabbfilet
1 stk squash
5 stk sjampinjong
1 stk paprika, rød
Marinade
1 dl olivenolje
1 stk sitron
1 ts salt
0,5 ts peppe
r
2 fedd hvitløk
1 ts estragon
0,5 dl persille, frisk
1 ss gressløk, frisk
Tilbehør
potet
blandet salat
Breiflabb kan du marinere og steike i steikeovnen. Dette er en rett som er enkelt å tilberede når du skal invitere venner på besøk.Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader.
Rør sammen ingrediensene til marinaden. Tilsett saften av sitronen og presset hvitløk.
Skjær fisken i serveringsstykker og la den ligge i marinaden i ca 30 minutter.
Skjær grønnsakene i biter og legg dem i en smurt ildfast form.
Legg den marinerte fisken over og fordel marinaden over grønnsakene og fisken.
Sett formen i stekeovn på 200 grader i ca 20 minutter.
Server retten med enten kokte poteter, brød eller ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Panert seifilet med grønn potetsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.04.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Kristin&VibekeIngredienser
600 g seifilet, uten skinn og bein
2 ss sitronsaft
1 stk egg
0,5 dl matfløte
1 stilk bladpersille
50 g parmesanost
3 ss griljermel
3 ss hvetemel
6 ss olje
salt og pepper
Potetsalat
650 g potet, liten type
30 g pinjekjerner
100 g ruccolasalat
2 fedd hvitløk
5 ss hvitvinseddik
2 dl olivenolje
50 g kapers
salt og pepper
Seifilet er en klassiker på middagsbordet, og det er ikke uten grunn. Det er en lettvint, rask og sunn middag. I denne oppskriften panerer du seien og gir den en smak av persille. En ny vri!Fremgangsmåte
Skjær sei i serveringsstykker. Drypp over sitronsaft, og dryss på salt og pepper.
Visp sammen egg og fløte i en bolle og rør inn finhakket persille.
Bland sammen revet parmesanost og griljermel i en annen bolle.
Vend først seistykkene i hvetemel, deretter i blandingen av egg og fløte og til slutt i blandingen av parmesanost og griljermel.
Stek sei gyllenbrun i olje ved høy varme.
Potetsalat
Kok potet og skjær i skiver.
Rist pinjekjerner på tørr panne og riv ruccolasalat grovt.
Kjør pinjekjerner, ruccolasalat, hvitløk, hvitvinseddik og olivenolje til en grov saus i en foodprosessor. Smak til med salt og pepper.
Bland potetskiver og kapers forsiktig inn i sausen. La potetblandingen stå og trekke i 30 minutter.
Server stekt sei med potetsalat, og pynt med litt ruccolasalat og revet parmesanost.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
219,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt sei med vårløk og gulrot
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
10.09.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
500 gr seifilet
3 ss Olivenolje
2 ss Sesamolje
1 håndfull(er) koriander
1,5 ss finhakket ingefær
2 stk vårløk
2,5 ss mørk soyasaus
1 ss sukker
1 liten gulrot revet i lange strimler
2 porsjon(er) jasminris
Stekt sei er rimelig og godt. Her en litt annerledes versjon.Fremgangsmåte
Seifileten deles opp og stekes 3 minutter på hver side i stekepannen med litt pepper. Settes til side
Varm opp en stekepanne med olivenolje og sesamolje i ca 1-2 minutter. Sett til sides.
Ha soyasaus og sukker i en bolle. Røres litt.
Legg fisken på en tallerken. Hell over den varme oliven/sesamoljen. Hell så på soyasaus og sukkerblandingen.
Sprinkle med frisk ingefær og snittet vårløk, høvlet gulrot og koriander.
Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
191,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Inside out Maki med kveite og avokado
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
27.02.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3 dl Sushi ris ferdig kokt
4 blad Noritang
0,5 stk Moden avokado i strimler
0,25 stk Agurk
150 gr rå kveite i strimler
Litt wasabi
1,5 ss Lyse sesamfrø
1,5 ss sorte sesamfrø
4 ss wakame
2 ss chilimajones
Soyasaus og syltet ingefær.
En av våre varianter av slike inside out makier. Her med rå kveite og avokado + agurk. Når en bruker wasabi på selve makirullen, vær forsiktig. Det skal bare en mikroskopisk stripe.
Kveite kan byttes ut eller suppleres med laks, reker, crabstick eller noe vi ofte bruker, stekt kylling!
Ren fersk kveite behøver normalt ikke fryses, men vi gjør det i ett par døgn før det brukes.Fremgangsmåte
1. Forbered sushi risen etter anvisning på pakken. Del risen opp i 4 porsjoner. Legg 1 plate noritang med den blanke side nedover på rullematten med den lange enden ut mot bordkanten. Fukt hendene og fordel 1 porsjon ris i et jevnt lag utover hele tangplaten. Legg husholdningsfilm over risen og vend deretter, så risen vender ned mot matten og med tangen oppover.
2. Skrell og skjær advocadoen i tynne skiver og fordel en passende mengde i en smal linje på den del av rullen, som er nærmest bordkanten. Fordel deretter en tynn kveitestrimmel og en tynn skive skrellet agurk. Påfør en veldig tynn stripe wasabi på makien. Her er det viktig med bare mikroskopiske mengder
3. Løft litt opp i den nærmeste ende av rullematten. Rull langsomt i en bevegelse vekk fra kroppen, så tangen omslutter fyllet. Rull videre med et jevnt, fast press og slipp matten og filmen ettersom rullen formes.
4. Hell sesamfrøene ut på en stor tallerken og rull sushien i dem, så risene dekkes av et tynt, jevnt lag.
5. Legg rullen over på et skjærebrett med sammenføyingen nedover. Skjær den i 6 like store stykker med en våt, skarp kniv. Gjenta med resten av ingrediensene. Server med soya, syltet ingefær og wasabi.
Pynt med wakame, sesam og chilimajones.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
157,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pannestekt piggvar med råkost, nypotet og spicy majonessaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.08.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
800 gr piggvarfilet eller annen fast fisk
3 dl tortillachips knust
1 dl brødsmuler
0,5 ts pepper
1 stk egg
0,5 stk sitronsaft
2 ss matolje
Råkost
100 gr gulrot revet
100 gr revet hodekål
Poteter
16 små poteter
2 ss solsikkeolje
2 ss persille
1 dash salt og pepper
Majonessaus
2 dl majones
2 ts sriracha saus etter smak
1 ts limejuice
Pynt
Persilleblader ol
evt sitronbåter
Vi er så heldig å ha tilgang til piggvar nå og da. Dette er en dyr fisk, men den er så fast og fin i konsistensen, at man av og til bør unne seg denne delikatessen. Her har vi lagd en kombinasjon som virker litt omfattende, men det går ganske radig unna. Fisken kan og frityrstekes om en ønsker det.
Piggvar er en mulighet for å få unger til å spise fisk. Lag fiskepinner av denne og server med pommes frites. La de være med å lage det.
Og en annen ting. En av de beste og enkleste dipsausene til stekt fisk er majones og chilisaus.Fremgangsmåte
Kutt opp fisken i avlange biter.
Bland chips, brødsmuler, pepper og evt salt.
Pisk egget med sitronsaften.
Varm litt olje i stekepanna og gjør følgende: Dypp fisken godt i eggeblandingen, ta den opp og rull den så godt rundt i chipsblandingen. Legges i stekepannen som er middels varm og la de steke 4-5 minutter på hver side, litt etter hvor store de er.
Rasp gulrot og litt hvitkål. Bland sammen.
Poteter
Vask potetene godt. Kutt de i tynne skiver men ikke helt gjennom. Legges på bakepapir og smøres med olje, La steke i ovnen ca 20-30 minutter. Dette kommer litt an på størrelsen. Pensle med olje underveis. Når det er 10-15 minutter igjen så drysser du med salt og pepper og drysser over litt urter.
Sausen
Rør sammen majones, lime og chilisaus. Smak til med mengde chilisaus, noen er veldig sterke.
Pynt
Frisk persille og sitronbåter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
148,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt breiflabb i sitrussaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.03.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes og Sarah Cameron SørensenIngredienser
1 kg breiflabbkoteletter
salt
peppermix
Sitrussaus
300 g klementin
1,5 dl fiskekraft
1,5 dl kremfløte
2 ss Grand Marnier likør
60 g smør
Tilbehør
2 stk sjalottløk
1 stk hjertesalat
smør
Breiflabb, også kalt marulk, er ofte å finne på menyen hos restauranter. Stekt breiflabb kan serveres med mange gode sauser og passer utmerket når du skal invitere gjester.Fremgangsmåte
250 g klementin og fiskekraft kokes til en mos. Kok blandingen inn til det halve.
Tilsett fløte og Grand marnier. Kok inn til det halve. Rør inn smør litt om litt. Tilsett hele klementinbåter og strimler av kokt revet skall av to klementiner rett før servering.
Surr sjalottløk i smør til den blir myk.
Tilsett salaten og vend den inn så den faller sammen.
Stek breiflabbkotelettene i en blanding av smør og olivenolje. Bruk god varme og la de ettersteke noen minutter på svakere varme.
Dryss salt og pepperblanding over.
Server med kokte poteter, gjerne mandelpoteter.
Tips: Andre typer sitrusfrukt kan brukes.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3266