10 mest populære gryteretter med lam


Oppdatertdato: 2021-10-08 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Nå er det tiden for fårikål og lammekjøtt. Men lammekjøtt er mer enn bare fårikål og flere andre gode gryteretter kan lages med lammekjøtt. Rundt om i verden er lammekjøtt ofte brukt i slike gryter, og lam godtas av de fleste religioner. Det fins milde og saftige retter, og sterke krydrede retter. Her er ett knippe fra forskjellige land og som har scoret poeng hos dere. Lykke til


Annonse



Afrikansk gryte


Prøv også Afrikansk gryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.10.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dr Heiko Santelmann
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

125 g grovt hakket løk
1-2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 l buljong uten gjær (fra Helios)
100 g ublødte halvkokte kikerter
125 g gulrøtter
200 g tomater
50 g nepe
200 g aubergine
125 g paprika
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts paprika
1/2 ts koriander
1/2 ts chili
1/2 ts støtt nellik
1/2 ts kanel
1/2 ts spisskummen (cumin)
600 g grønne bønner eller okra
200 g squash
200-300 g lammekjøtt eller kylling


Gryterett med nydelig aroma. Denne er det mye god smak i. Vi brukte lam og det passer fint nå på høsten med en slik varmende gryterett.


Fremgangsmåte

Fres løk, hvitløk og krydder i oljen
Kryddermengden kan varieres. Smak deg frem. Dersom du skal ha lam eller kylling, stek kjøttet først. Tilsett buljong, kikerter, kylling og grønnsakene som er skåret i store terninger - unntatt okra /grønne bønner og squash. Kok under lokk i 20 min.
Tilsett squash og okra/grønne bønner og kok ytterligere 10 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 51,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Afgansk lam med spinat


Prøv også Afgansk lam med spinat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.10.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1.1 kg lammekjøtt frikassekjøtt for eksempel
1/3 kopp olivenolje
330 g løk i store biter
4 ts hakket hvitløk
2 ts gurkemeie
1/4 ts muskat
1/4 ts malt kardemomme
1 ts knust chilipepper
1/2 ts kanel
900 g hermetisketomater i biter, uten væske
1 kopp brun kjøttkraft
150 g frisk spinat vasket
1/2 kopp yoghurt
1 ss raspet sitronskall
Salt til smak
1/4 kopp ristede pinjenøtter


Solid og smakfull rett i høstmørket. Og så er jo spinat så sunt iflg ekepertisen. Tar litt tid men det meste av tiden er jo i ovnen


Fremgangsmåte

Kutt lammekjøttet i biter og surr det i oliven olje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form.. Dekk til og bak i ovn ved 170 °C i vel 1 time.
Tas ut av ovnen og rør inn spinaten. La den kjølne litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter. Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lam i curry


Prøv også Lam i curry.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 06.10.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

600 g lammekjøtt fra bog eller lår
4 dl yoghurt naturell
1 ss soyaolje til steking
1/2 ts kardemomme
1 ss fersk hakket ingefær
3 båter hvitløk
1/2 ss chilipulver
1 stk chili
1 løk
1 ss garam masala
1 liter vann
noen kvister frisk koriander
1 ts salt


Når lam marineres i yoghurt blir det mildt på smaken. Karri svitsjer du sammen med løkblandingen, Juster styrken selv her.


Fremgangsmåte

Karri gir denne retten en ny og spennende vri. Serveres med ris.

Skjær kjøttet i store biter og bland det i yoghurten og la det stå kaldt en stund. Kutt opp løk, hvitløk, ingefær og chili (skrap ut frøene) i små biter. Varm opp oljen i en dyp kjele. Fres kardemomme, chilipulver og løkblandingen til kokepunktet. Ha deretter i vannet og rør det godt sammen. Sett på lokk og la det koke til det er mørt. Smak til med garam masala, salt og eventuelt frisk, finhakket koriander. Serveres med kokt ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Lam Mishmishiya.

Lam Mishmishiya


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.05.2003
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg lammebog eller lammelår uten bein
6-8 tørkede aprikoser
2 store løk
3 paprika i forskjellige farger
2 lime
1 boks hermetiske tomater, knuste
2 ss malt koriander
3/4 l vann
3 ss rosiner
6 stenfrie svisker
40 g malte mandler
1 knivsodd safran evt. gurkemeie
4 ss hakket persille
3 ss pinjekjerner eller valnøtter
salt
nykvernet pepper



Fremgangsmåte

Skyll aprikosene i rennende vann og legg dem i bløt til de er myke.

Renskjær kjøttet for sener og fett. Del det 2-3 cm store terninger. Brun det raskt i en stekepanne. Legg kjøttet over i en gryte.

Grovhakk løk og paprika. Skjær lime i skiver. Fres løken og ha den over i gryta sammen med paprika, lime, hermetiske tomater og koriander. Tilsett vannet og kok opp. La det trekke ved svak varme i 30 minutter.

Kok opp aprikosene i det vannet de ble bløtlagt i. Sil av vannet, men ta vare på det. Tilsett aprikoser, rosiner og svisker i kjøttgryta. Varm opp mandlene i aprikosvannet. Tilsett safran eller gurkemeie, og hell alt over i gryta. La kjøttet trekke til alt er mørt. Strø over litt persille og pinjekjerner like før servering. Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Indisk lammekorma.

Indisk lammekorma


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g lammekjøtt, gjerne fra lår
1 løk
2 ts revet frisk ingefær
3 båter hvitløk
1 ts korianderfrø
2 ts ground cumin
1 ts kardemommekjerner
1 ts salt
½ ts cayennepepper
2 ss olje
1 løk
3 ss tomatpure
2 dl yoghurt naturell


Det indiske kjøkken er påvirket av blant annet monguler, portugisere, persere og briter og hver region har sine tradisjoner. Krydder og smaker møtes og det resulterer i mange gode retter. Her er det lammekjøtt som skal trekke i yoghurt og krydder til det er mørt!


Fremgangsmåte

Her får lammekjøtt trekke i yoghurt med en smakfull krydderblanding til det er mørt.

1. Kutt kjøttet i 3 cm terninger, legg det i en bolle.
2. Del 1 løk i båter og riv ingefæren. Legg dette sammen med hvitløk og det øvrige krydderet i en foodprosessor, kjør til en fin masse. Eventuelt kan man bruke en morter eller finhakke ingrediensene. Hell blandingen over kjøttet og sett det til side i en time.
3. Del den andre løken i skiver, varm oljen i en stor panne, tilsett løken og stek på medium varme mens du rører til løken er myk. Skru opp varmen og tilsett lammekjøttet, stek i ca 5 minutter til kjøttet har en nøttebrun overflate.
4. Tilsett tomatpuré og 2 spiseskjeer av yoghurten. Rør til det er samlet. Kok til overflødig væske er borte. Tilsett den resterende yoghurten, 2 spiseskjeer om gangen. Rør til nesten all væsken er borte. Legg på lokk og la kjøttet trekke i sausen til det er mørt, ca 30 minutter på svak varme. Tilsett litt vann dersom blandingen blir for tørr.
Server med ris og indisk brød

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chairo stew - Gryterett fra Bolivia.

Chairo stew - Gryterett fra Bolivia


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 kg grytekjøtt fra lam, uten bein
ca. 1 ½ l vann
2 små gulrøtter
6 små poteter
1 liten løk
2 hermetiske maiskolber
2 dl grønne erter
2 dl hvite bønner, hermetiske
1 ts oregano
1 ts persille
1 ½ ts salt
1 ts kvernet sort pepper

Evt.
1 ss maisenna
½ dl kaldt vann


Tradisjonell gryterett hvor alle ingrediensene koker med kjøttet og sammen gir en fabelaktig god smak.


Fremgangsmåte

1. Del lammekjøttet i store terninger, legg det i en kjele hell over vann. Kok opp og senk så varmen. La kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 1 time. Skum av underveis.

2. Skrell gulrøtter og poteter, del gulrøttene i terninger og potetene i båter. Ha grønnsakene i gryta sammen med kjøttet og la det trekke videre til grønnsakene er møre.
3. Hakk løken og del maiskolbene i 8 biter. Tilsett i gryten sammen med erter, bønner, oregano og persille. La det trekke i ca. 10 minutter til alt er gjennomvarmt.

4. Smak til med salt og pepper og jevnt evt. med maisenna utrørt i kaldt vann.

Tips!
I stedenfor maiskolber kan du også bruke minimais, frisk eller hermetisk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 68,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chanfana à Moda de Coimbra.

Chanfana à Moda de Coimbra


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 ½ kg grytekjøtt av lam med bein
2 ss olivenolje
1 stk løk i båter
2 båt hvitløk
1 stk laurbærblad
6 stk hel nellik
Ca. 7 ½ dl rødvin
1 ts salt
½ ts pepper


Chanfana er en av Portugals mest kjente retter, spesielt i innlandet. Retten består opprinnelig av geitekjøtt kokt i rødvin i lang tid, etter samme prinsippet som coq au vin. Ettersom geitekjøtt ikke er så lett å få tak i her i Norge, har vi laget retten på lam. Like godt og spennende.


Fremgangsmåte

1. Ha kjøttet i en Chanfanagryte, vanlig jerngryte eller i en ildfast form med lokk sammen med alle de andre ingrediensene. Hell på vin. Sett på lokk og stek retten ved 200°C i forvarmet ovn i 1 time.
2. Skru varmen ned til 180°C og hell evt. på mer væske. Stek videre i ca. 2 timer. Ikke rør i gryten, hell bare på mer vin slik at retten ikke tørker eller svir seg fast i formen.
3. Retten serveres på fat med stekesjyen over. Retten kan også lages over natten. Stek retten først en time ved 200°C, skru så ned temperaturen til mellom 80 og 100°C og stek til nesten morgen.

Server med kokte poteter eller ris, godt brød, kokte rotgrønnsaker eller en enkel salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 140,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Indisk lammegryte.

Indisk lammegryte


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

400 g lammekjøtt, uten ben, fra stek eller bog
1 løk
2 ss olivenolje
3 ss indisk karrypasta
1 boks hakkede tomater
1 ts sukker
2 ss kokosmasse


En gryte som er rask å lage samt virkelig smaker indisk. Vi brukte indisk karrypasta fra Masalamagic og det var mer enn nok med 2 ss, så pass på. Blir det for sterkt så ha litt yoghurt eller rømme ved siden av. Denne kan og lages med annet kjøtt, og vi tok litt foskjellige rester fra fryseren.


Fremgangsmåte

1.Del lammekjøttet i terninger, og hakk løken. Ha dette i en varm stekepanne med olje, og tilsett karrypastaen når løken er blitt gyllen.

2.Hell på tomatene, og la gryta trekke i 10-15 minutter.

3.Tilsett sukker og kokosmasse. Klipp gjerne litt frisk koriander over. Server sammen med ris og en salat.

Karrypasta kjøpes på glass og er en perfekt smakssetter til en mengde middager. Den består av de mest særegne krydderne fra østen: hvitløk, ingefær, kummin, chili og gurkemeie.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Afghansk lammerett med spinat.

Afghansk lammerett med spinat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg grytekjøtt av lam med bein
2 ss olivenolje
3 stk løk
2 båt hvitløk
2 ts gurkemeie
¼ ts malt muskat
¼ ts malt kardemomme
1 ts chilipulver
½ ts malt kanel
4 boks hermetiske tomater i biter, uten væske
2 ½ dl lammekraft eller buljong
150 g frisk spinat
1 dl yoghurt naturell
1 ss raspet sitron skall
1 ts salt
2 ss ristede pinjekjerner


En nydelig ovnsrett. Denne retten krever en del jobb, men er verdt det.


Fremgangsmåte

1. Kutt lammekjøttet i 3 x 3 cm biter og surr det i olivenolje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.

2. Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form. Dekk til og stek i ovn på 170 °C i vel 1 time.

3. Ta formen ut av ovnen og rør inn spinaten. Avkjøl litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter.

Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lam i karri 2.

Lam i karri 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

750 g magert lammekjøtt uten ben
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
1 ss karri
1/2 ts tørket timian
5 dl vann
1 paprika
1 eple
2 fersken
2 bananer
saften av 1/2 sitron
meljevning av 1 ss hvetemel og 1 dl vann


Det finnes et hav av spennende oppskrifter på lammekjøtt. Prøv noe nytt og server lam i karri. Her finner du mange ulike krydderier satt sammen. Beregn god tid når du skal lage denne, det er da du får frem de ekstra gode smakene.


Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm. skrell og hakk løken.
2. Brun smøret i varm gryte og brun kjøttstykkene rundt det hele.
3. Tilsett løk, salt og krydder og la det surre litt. Tilsett vannet og la det koke opp. Slå ned varmen og la gryten trekke på svak varme i ca. 30 minutter.

3. Mens kjøttet trekker, skjæres paprika i strimler, eple og fersken i biter og bananer i skiver. Press sitronsaft over bananskivene.
4. Tilsett paprika og epler i gryten - la den trekke ca. 10 minutter til. Tilsett meljevning, fersken og banan og la til slutt alt trekke i ca. 5 minutter.

Serveres med ris og for eksempel en "eksotisk salat".

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3241



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.