10 oppskrifter på bacalao


Oppdatertdato: 2021-01-18 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Denne retten er nok ikke så veldig kjent blant mange, men undertegnede er godt kjent med bacalao fra min tid i Bergen og Vestlandet. Norge har en stor klippfisk industri med utstrakt eksport av klippfisk som brukes i bacalao, og noe av denne fisken havner jo i våre egne fiskegryter, selv om det mest eksporteres til bla Brasil, Portugal og andre land rundt Middelhavet bla. Den kombinasjonen av fast god fisk, tomater og potet, lager en smaksopplevelse om må prøves. Og mye av retten lager seg selv, med utvanning og koking. Her er flere bacalaooppskrifter med litt variasjon. De fleste med høy poengsum fra dere.
Lykke til



Brasiliansk bacalao


Prøv også Brasiliansk bacalao.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.03.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

700 g klippfisk, utvannet og renset
400 g potet, liten type
2 stk paprika, rød
2 stk paprika, grønn
2 stk paprika, gul
1 stk løk
6 fedd hvitløk
100 g oliven, sort
olivenolje


Bacalhau da Mama Rose er en brasiliansk julerett med norsk klippfisk. Denne retten passer godt å servere til søndagsgjestene eller til en fin familiemiddag.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader og kok potet. Skjær klippfisk i serveringsstykker, paprika i strimler, løk i skiver og finhakk hvitløk.
Stek løk og hvitløk i olivenolje og legg i en ildfast form.
Stek klippfiskstykkene gylne i olivenolje og legg dem sammen med løken. Surr paprikastrimlene i olivenolje ca. 1 minutt.
Legg paprika og sorte oliven pent rundt fisken, og drypp litt olivenolje over. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek ca. 5 minutter.
Stek de kokte potetene i olivenolje på stekepannen.
Server klippfisken sammen med de stekte potetene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ovnsbakt bacalao med bacon


Prøv også Ovnsbakt bacalao med bacon.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.03.2013
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

800 g klippfisk, utvannet og renset
8 stk potet
2 stk løk
2 fedd hvitløk
1 boks hermetisk paprika
10 stk cherrytomat
100 g baconskiver
2 dl olivenolje
40 g oliven, sort
pepper, grovmalt


Ovnsbakt bacalao er oppskriften på en festrett som er så enkel at du like gjerne serverer den til hverdags. I denne formen ligger alle de deilige smakene du forbinder med bacalao.


Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.
Skrell potetene og skjær dem i skiver. Kok dem møre i usaltet vann. Rens løk og skjær i skiver, finhakk hvitløken, skjær paprika i biter og del cherrytomat i to.
Del baconskivene i fire biter og skjær klippfisk i serveringsstykker. Varm opp olivenolje og hvitløk og hell hvitløksolivenolje i en ildfast form slik at den dekker bunnen.
Legg potet, klippfisk, løk, paprika, bacon, tomat og oliven lagvis i formen. Kvern litt pepper mellom hvert lag. Hell over resten av hvitløksolivenoljen til slutt.
Stek i ca. 30 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kjetils beste bacalao


Prøv også Kjetils beste bacalao.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.08.2002
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

700 g utvannet og renset klippfiskfilét
8 middelstore poteter i skiver
3 - 4 løk i tynne skiver
3/4 dl olivenolje
1 ss tomatpuré
1 boks grovhakkede hermetiske tomater, 400 g
1/2 ts pepper
Dersom du vil ha mere smak:
4 hvitløkbåter, finhakkes
1 paprika i strimler
1/2 - 1 chili, finhakket eller
1/4 ts chilipulver
50 g fylte grønne oliven
eller sorte oliven uten sten
4 ss finhakket frisk persille



Fremgangsmåte

Varm olivenoljen i en gryte og rør inn tomatpureen. Tilsett de hermetiske tomatene.

Legg så klippfisk, løk og poteter lagvis i sausen. Legg hvitløk og chili innimellom om du ønsker.

Kok opp og la kjelen stå og trekke/småkoke på svak varme til potetene er kokt.

Litt frisk persille og sorte oliven på toppen ved servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Mirita style bacalao.

Mirita style bacalao


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.08.2002
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

600 g utvannet renset klippfiskfilét
3-4 dl melk
olivenolje
2 store løk i ringer
3 ss finhakket persille
2 finhakkede hvitløkbåter
2 store modne tomater i biter
1/2 gl øl
1 laurbærblad
1 ts revet frisk ingefær
400 g poteter i skiver
nykvernet pepper



Fremgangsmåte

Legg fisken i melk 1 time.

Ta den ut tørk den og stek i olivenolje. Stek løk, hvitløk og persille gyldne i olje. Ha tomatene i pannen sammen med ølet. Kokes til tomatene er møre.

Tilsett ingefær og laurbærblad og smak til med pepper og ev salt. Ta vekk fra varmen. Rens potetene og skjær dem i rundinger eller terninger. Stekes i olje. Dryss med salt.

Ha først litt saus over i en ildfast form, så fisken og et nytt lag med saus. Legg deretter over de stekte potetene og resten av sausen. Settes i stekeovn 5 minutter. Serveres med salat og en god vin.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Klippfiskgryte fra Liguria Italia.

Klippfiskgryte fra Liguria Italia


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.08.2002
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

600 g utvannet og renset klippfisk
5 - 6 modne tomater
1 gren stilkselleri i små terninger
1 gulrot i små terninger
1 liten løk i små terninger
2 hakket hvitløksbåter
5 ss olivenolje
ca 1 l grønnsakkraft/buljong
4- 5 poteter i terninger
noen grener bredbladet persille
noen grener basilikum
3 ss pinjenøtter eller mandler
salt og nykvernet pepper



Fremgangsmåte

Skjær fisken i porsjonsstykker. Skold tomatene, fjern skinn og kjerner og del dem i små biter. Surr gulrot, stilkselleri, løk og hvitløk i olje. Tilsett fisken og surr den litt.

Ha i tomater og buljong og dryss over litt pepper og ev litt salt. La småkoke ved svak varme.

Skrell potetene og skjær dem i ca 1 cm store terninger. Legg dem over fisken og kok ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper og dryss over persille, basilikum og pinjenøtter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tante Ginas bacalao.

Tante Ginas bacalao


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.08.2002
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

900 g ferdig utvannet klippfisk
1dl olivenolje
4 hvitløkbåter
1 ss hakket persille
1 ss oregano
2 bokser herm. tomater (à 500 g)
1/2 spansk pepper
1/2 dl tørr hvitvin
pepper
evt. salt



Fremgangsmåte

Vann ut fisken godt til denne retten, gjerne i 2 dager, og fjern eventuelt skinn og ben. Skjær den opp i 5 cm store stykker.
Varm opp olivenoljen i en gryte og stek fisken gyllen. Ha i hakket hvitløk, persille, oregano og grovhakkede tomater samt den finhakkede spanske pepperen. Bland forsiktig. La alt småkoke i ca 5 minutter. Ha i hvitvin. Sett gryten i stekeovnen ved 220 C i 20 minutter.
Smak til med pepper og salt hvis det er nødvendig. Server bacalaoen glovarm med en god salat og kokte poteter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Norsk Bacalaogryte.

Norsk Bacalaogryte


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 22.08.2002
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

1 kg ferdig utvannet klippfisk
1 kg poteter
2 store løk
1-2 dl olivenolje
2 boks herm. tomater (400 g)
1/2 boks herm. paprika (pimientos)
1 liten boks tomatpuré
1/2 frisk spansk pepper eller
1/4 ts tørket



Fremgangsmåte

Rens fisken for eventuelt skinn og ben, og skjær den i passe store porsjonsstykker. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Bruker du frisk spansk pepper, så hakk den i små biter.

Begynn med å brenne av oljen i en passe stor gryte: Det vil si at oljen varmes til det damper av den, så trekker du gryten til side og lar oljen avkjøles. Legg så i klippfisk, poteter, løk og tomater lagvis. Du kan bruke friske, flådde tomater i stedet for hermetiske, men da må du tilsette ca 4 dl vann. Ha i tomatpuré og paprika og dryss spansk pepper over.

La gryten stå og småkoke på svak varme i en drøy time, gjerne lenger. Rist den lett på platen av og til, ikke rør bacalaoen til grøt! (Dette er en tradisjonell bacalaorett fra Kristiansund hentet fra Spania). Server den rett fra gryten, gjerne med kald pils til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 132,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt bacalao på portugisisk.

Stekt bacalao på portugisisk


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.08.2002
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

800 g renset og utvannet filet av klippfisk
3 stk paprika 1 av hver farge
1 dl olivenolje
3 ss frisk hakket oregano
700 g poteter i skiver
6 - 10 fedd finhakket hvitløk
1 laurbærblad



Fremgangsmåte

Skjær fisken i serveringsstykker og paprikaen i ringer. Legg fisken i en smurt langpanne og fordel de andre ingrediensene omkring og over fisken.

Drypp olivenoljen over fisk og grønnsaker. Bakes i stekeovn ved 180 grader i ca 15 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 175,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bacalao med pasta penne.

Bacalao med pasta penne


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.03.2013
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Hamdan

Ingredienser

400 g klippfisk, utvannet og renset
300 g pasta
0,5 dl olivenolje
2 fedd hvitløk
1 dl oliven, grønn
2 ss smør
0,5 stk løk
2 ss hvetemel
2 dl lettmelk
1 stk laurbærblad
1 dl matfløte
1 dl parmesanost
1 ss persille, frisk
0,5 stk rødløk
0,5 stk tomat
salt og pepper
smør
olivenolje


Klippfisk, pasta, tomat, løk og parmesan! Tenk at norsk klippfisk og en variant av fiskegrateng kan vekke så mange minner om varme kvelder ved Middelhavet. Bacalao er en klassisk rett laget med blant annet klippfisk. Prøv denne ovnsbakte varianten med pasta penne i stedet for potet.


Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.
Skjær klippfisk i strimler og kok pasta etter anvisning på pakken.
Varm olje i en kasserolle og surr finhakket hvitløk til den er gyllen.
Legg klippfisk i kasserollen sammen med oliven. Surr videre i 2 minutter og sett kasserollen til side.
Smelt smør i en kasserolle, rør inn hvetemel og spe med litt melk om gangen.
Rør godt og tilsett laurbærblad. La sausen koke på svak varme i 20 minutter mens du rører av og til.
Tilsett matfløten og kok opp.
Ta ut laurbærblad og rør inn halvparten av den revne parmesanosten og finhakket persille.
Tilsett klippfisk og kokt pasta. Smak til med salt og pepper.
Hel blandingen over i en smurt ildfast form, pynt med skiver av tomat og rødløk og drypp over litt olivenolje.
Dryss resten av parmesanosten over og gratiner i ovnen ca. 10 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 245,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bacalao til mange.

Bacalao til mange


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 25.03.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Esten Borgos

Ingredienser

1,5 kg klippfisk, utvannet og renset
1 kg potet
3 stk løk
1 dl olivenolje
2 stk paprika, rød
70 g tomatpuré
3 boks hermetiske tomater, grovhakkete
4 fedd hvitløk
1 stk chili, rød
1 ts pepper
kajennepepper
100 g oliven, sort
persille, frisk
2 dl vann


Skal du ha venner på besøk, og trenger mat til mange bør du prøve deg på denne deilige bacalaogryten med klippfisk. Garantert en suksess enten du er på hytten eller i byen.


Fremgangsmåte

Skrell potetene og løken og skjær dem i tynne skiver. Skjær paprikaen i strimler og finhakk chili og hvitløk.
Varm olivenoljen i en gryte og rør inn tomatpuréen.
Tilsett hermetiske tomater, vann, hvitløk og chili. Bland godt og kok opp. Legg så klippfisk, løk, poteter og paprika lagvis i sausen. Kok opp og la kjelen stå og trekke/småkoke på svak varme til potetene er møre. Tilsett mere vann dersom det virker tørt.
Rist litt på kjelen i løpet av koketiden.
Smak til med pepper og kajennepepper om nødvendig.
Legg i oliven etter ønske og dryss over litt persille rett før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 121,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3305






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.