17. mai menyforslag nr 3. den eksklusive!

Oppdatertdato: 2018-05-16 Publisert: Tema: 17_mai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no




Her er det siste av 3 forslag til 17. mai meny fra meg. Denne er litt annerledes og krever litt mer, men om en har gjester og vil lage litt ekstra så! Den er 3 retter og man kan lage noe på grillen eller i stekeovnen. I tillegg har jeg lagt inn alternativ lenger nede slik at man får 2 forretter, 3 hoved og 2 dessertforslag + 2 forslag til kake som passer. Alle oppskrifter er beregnet for næringsinnhold og allergener. De er fra forskjellige kilder hos meg.



Festmousse med ørret


Prøv også Festmousse med ørret.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Godfisk.no

Ingredienser

1 pk lys aspik
2 1/2 dl vann
500 g kokt, renset ørret
1 dl lettrømme
2 ss presset sitron
3-4 ss majones
1 1/2 dl kremfløte
50 g røykt ørret i terninger
frisk dill



Fremgangsmåte

Løs opp aspiken i kokende vann og avkjøl. Ha fisk, rømme, sitron og majones i en foodprocessor og kjør til alt er godt blandet. Rør inn frisk dill og røykt ørret.

Tilsett aspiken.

Pisk fløten og vend den forsiktig i fiskeblandingen. Fyll blandingen i en form som er skylt i kaldt vann. La formen stå kjølig i 2-3 timer.

Moussen hvelves på et fat og pyntes med litt røykt ørret, majones og frisk dill.

Til forrett kan moussen lages i små former, som for eksempel en vanlig kaffekopp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 180,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Oksefilet Wellington


Prøv også Oksefilet Wellington.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 indrefilet av storfe, midtstykket, ca. 1,2 kg
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
2 ss smør/olje til steking

1 pk frossen butterdeig
1 egg

Soppmasse til fyll:
150 g sjampinjong
1 løk
2 ss smør
3 ss hakket persille
2 dl ferske brødsmuler
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Grønnsaker:
12 asparges
6 tomater
1 pose spinat, 250 g
2 endivesalater
4 sjalottløk
2 ss smør
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 sitron, saften av denne



Fremgangsmåte

Ovn: 200ºC i ca. 20 minutter

1. Dersom du har hele fileten, skjæres endestykkene vekk. Brun fileten i stekepanna, krydre, og sett den til avkjøling.

2. Finhakk sjampinjong og løk. Stek i smør under omrøring til all væske har fordampet, ca. 10 minutter. Tilsett persille og brødsmuler. Smak til med salt og pepper.

3. Legg butterdeigplater sammen så de danner en stor nok flate til å rulle rundt fileten. Pensle pisket egg i skjøten og lim dem sammen. Legg halvparten av soppmassen langs midten av butterdeigen. Fileten legges oppå, deretter soppmasse på toppen. Pakk butterdeigen rundt fileten og lim igjen med pisket egg. Legges med "sømmen "ned på bakepapir på stekeplaten. Bruk kanter og avskjær fra butterdeigen til å lage mønster på toppen. Pensle med sammenpisket egg og sett den til avkjøling til den skal stekes. Kan gjerne stå ustekt til neste dag.

4. Stek på 200ºC i ca. 20 minutter til steke-termometeret viser 57ºC.

TIPS:
Endestykkene av fileten kan brukes til en gryterett eller biff.

Grønnsaker
1. Rens og kok aspargesen i 1 minutt.
2. Dypp tomater i kokende vann og flå dem. Skjær av toppen og hul ut.
3. Hakk sjalottløk og endivsalat og rist dette i panna sammen med vasket spinat. Krydre med salt og pepper.
4. Fyll tomatene med spinatblanding og drypp sitronsaft over. Sett på toppen, og stek dem i ovnen på 200ºC i ca. 5 minutter.

Anrett asparges og tomater og server til Wellington sammen med madeirasaus (se egen oppskrift).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ekte sjokolade fondant


Prøv også Ekte sjokolade fondant.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 02.05.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Henrik
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

125 g SALTET smør
125 g sukker, gjerne uraffinert
150 g sjokolade, helst 70 prosent kakao
85 g hvetemel
4 egg


P.S.
Jeg anbefaler å prøvesteke en fondant først, da det er store variasjoner på ovner og former.
Steketiden avhenger selvfølgelig også av hvor store former du bruker.

Fondant blandingen holder seg minst 1 uke i kjøleskap.


Fremgangsmåte

Smelt smør og sukker.
Grovhakk sjokoladen og emulger den gradvis inn i blandingen. Sikt inn hvetemel, og rør til slutt inn et og et egg.
Blandingen bør nå være forholdsvis tykk og blank.

Fyll massen i porsjonsformer, men la det være igjen ca 1cm da fondantene hever under steking.
Stekes ved 180° i ca. 7-8 min

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 399,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Biff av indrefilet med pannestekt asparges og øste.

Biff av indrefilet med pannestekt asparges og øste


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g indrefilet av storfe
1 ss olje
1 ts smør
1 ts nykvernet sort pepper
1 1/2 ts salt

Pannestekt asparges og østerssopp:
16 grønne asparges
1 ss olivenolje
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
8 østerssopp, eller annen god sopp

Mandelpotetpuré:
600 g mandelpoteter
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt

Soppsaus:
200 g sjampinjong
1 sjalottløk, finhakket
1 ts smør
1 ts olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
2 dl buljong/kraft
1 dl fløte
1 ss rømme



Fremgangsmåte

1. Del indrefileten i 4 like store biffer. Stek på middels sterk varme i ca. 3 minutter på hver side. Dryss over salt og pepper. Skru ned varmen, og la dem hvile på svak varme noen minutter før serverering.

2. Skrell den nederste delen av aspargesen. Skjær østerssoppen i skiver. Vend asparges og østerssopp i litt olje, og krydre med salt og pepper. Stek på middels god varme i panna, eller bruk en grillpanne.

3. Skrell og kok potetene. Sil av vannet, og damp dem tørre. Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.

4. Del sjampinjongene i 4 og brun dem i panna med smør og olje, sammen med sjalottløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett buljong og fløte, kok inn til du får en saus med passe tykk og fin konsistens.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chilikongekrabbe med lime og koriander.

Chilikongekrabbe med lime og koriander


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.05.2012
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Eksportutvalget for fisk (EFF)

Ingredienser

2 stk kongekrabbeben, rå
1 ss chili, rød
1 ss hvitløk
1 ss ingefær, frisk
1 boks hermetiske tomater, grovhakkete
1 dl sweet chilisaus
0,5 dl soyasaus
1 stk lime
koriander, frisk
olje


Denne oppskriften med saftig kongekrabbe passer godt som forrett til middagsselskapet. Stekt kongekrabbe med chili, hvitløk og ingefær er spennende og fantastisk godt.


Fremgangsmåte

Finhakk chili, hvitløk og ingefær.
Del kongekrabbebena først i 5 cm lange biter, og deretter på langs. Varm litt olje i en panne, tilsett krabbe, chili, hvitløk og ingefær, og stek i ca. 30 sekunder mens du rører.
Tilsett en boks hakkede tomater, sweet chilisaus og soyasaus. Kok opp og tilsett saften av en lime og grovhakket koriander rett før servering.

Tips:
Dersom du bruker kokt kongekrabbe så skal den bare vendes raskt i chiliblandingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 43,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også 17.Mai Pavlova.

17.Mai Pavlova


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 23.09.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

6 stk. eggehvite
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maismel
1 ts vaniljesukker

Fyll:
5 dl kremfløte
5 dl ferdig vaniljekrem
300 g friske bær



Fremgangsmåte

I stekeovn: Forvarmes til 250 °C, senkes til 100 °C stekes i ca 1 time

Tegn opp sirkel på 26 cm i diameter på et bakeparir. Visp eggehvitene til hard skum i en helt ren bolle. Ha i eddiken mens du visper. Tilsett sukker, maisenamel og vaniljesukker litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper.
Når massen er blank og smidig har du den på bakepapiret, innenfor sirkelen. Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader.
Stek bunnen. Marengesen er sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles og flytt den forsiktig over på fat. Rett før servering vispes fløten tilsatt sukker til krem og blandes med vaniljekrem.
Pynt med rikelig med bær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 211,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel dessert i rødt, hvitt og blått.

Enkel dessert i rødt, hvitt og blått


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.04.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

3 dl kremfløte
2 ss sukker
150 gr jordbær
150 gr bringebær
200 gr blåbær


Enkel dessert med bær i glass! Minimal innsats og maksimal kos - slik lager du en enkel dessert i glass med krem og friske bær. Perfekt 17 mai dessert.


Fremgangsmåte

Pisk kremfløte og sukker til luftig krem.
Legg bær og krem lagvis i pene glass og servér!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 171,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Festfin 17.mai-kake.

Festfin 17.mai-kake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.05.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Sukkerbrød:
6 stk egg
180 g sukker
180 g hvetemel
1 ts bakepulver

Rabarbra- og jordbærfromasj:
3 stk egg
300 g jordbærsyltetøy , gjerne blandet med rabarbrasyltetøy
3 dl kremfløte
5 stk gelatinplater
1 dl melk eller sherry til dynking
ca. 2 dl kremfløte
ca. 300 g marsipan eller ferdig marsipanlokk

Pynt:
1 kurv jordbær
125 g blåbær
1 pk gelépulver med jordbærsmak , gjerne hurtiggelé


Lag en ekstra flott marsipankake til nasjonaldagen. Kaken passer dessuten godt til andre store anledninger.


Fremgangsmåte

1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 22-24 cm. i diameter, ved 160 °C i 45 minutter
2. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i ½ dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. Sett fromasjen kaldt noen minutter til den er passe stiv.
3. Lag jordbærgelé som anvist på pakken, og la den bli tyktflytende uten å stivne. Del sukkerbrødet i tre og dynk med melk eller sherry.
4. Pisk kremfløten og fordel krem over og rundt kaken. Legg en sirkel av matpapir, ca. 10 cm. i diameter oppå kaken. Bre over marsipanlokket. Skjær en stjerne i marsipanen der matpapiret ligger, og trekk marsipan-"klaffene" opp. Ta forsiktig bort matpapiret og fordel gelédyppede jordbær og blåbær i åpningen. Fest et pyntebånd rundt kaken til slutt.

Tips
Jordbær og rabarbra smaker utrolig godt sammen, men du kan også lage fromasjen med jordbærsyltetøy alene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 217,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt piggvar med soya- og hasselnøttsjy.

Stekt piggvar med soya- og hasselnøttsjy


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.04.2013
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Tom Haga

Ingredienser

750 g piggvarfilet
8 stk asparges, hvite
salt og pepper

Potetmos
50 g smør
0,5 bunt gressløk
200 g mandelpotet
1 dl melk
salt og pepper

Soyasmørsaus
5 ss smør, usaltet
1 ss soyasaus
1 ts sjalottløk
1 ts ingefær, frisk
1 fedd hvitløk
2 ss hasselnøttflak
0,5 stk sitron
salt og pepper


Piggvar er en eksklusiv fisk som passer til fest. Sammen med hvite asparges, mandelpoteter og andre godsaker har du en oppskrift som faller i smak hos alle.


Fremgangsmåte

Skrell og kok asparges i lettsaltet vann til den er mør.
Stek piggvarfilet på en side med klaret smør i stekepanne med høy varme. Ta så pannen til side, legg på lokk og la fisken trekke til den er ferdig.

Potetmos
Kjør smør og gressløk i en food prosessor til en glatt masse.
Lag potetmos av potetene, rør inn gressløksmøret og melk.

Soyasmørsaus
Brun smør og fjern bunnfallet. Varm opp soyasaus og bland den med smøret. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk, revet ingefær og hasselnøttflak. Smak til med sitronsaft og revet skall av sitron.
Server den stekte piggvaren med potet-og gressløkkrem, hvite asparges og soya-nøttesmøret.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 154,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3134





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.