Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Gjør matpakken uimotståelig

Oppdatertdato: 2014-08-21 Publisert: Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Freeimages.com


Barn og unge tilbringer mange timer i barnehagen eller på skolen hver dag og trenger minst ett skikkelig måltid der. En god og mettende matpakke gjør dagen bedre.
Å spise faste måltider er en viktig del av et sunt kosthold, enten man er barn eller voksen. Spiser du sunt og variert i løpet av arbeidsdagen, er det bra for helse og velvære samtidig som du får mer energi og bedre konsentrasjonsevne. Og det er lettere å holde vekten.
Barn og unge som hopper over måltider, har et dårligere kosthold med høyere innhold av fett og sukker og lavere innhold av de fleste vitaminer og mineraler, enn dem som spiser regelmessig.
Det kan være lurt å smøre matpakken kvelden før, da du sannsynligvis har bedre tid og kan lage en matpakke du har lyst på.

Her er noen tips som gjør matpakken mer fristende:

Litt planlegging

Det er enklere å lage sunne og fristende matpakker dersom kjøleskapet inneholder gode ting til matpakken. Skriv opp ting til matpakken på handlelisten, gjerne matvarer som gjør det mulig å variere og improvisere.
 • 1-2 ulike grove brød eller grove rundstykker, knekkebrød eller fullkornstortilla.
 • Minst tre forskjellige typer frukt og grønnsaker.
 • 1-2 typer kjøttpålegg.
 • Ost.
 • Leverpostei.
 • Egg.
 • Fiskepålegg, gjerne i småpakker.
 • Se gjerne etter nøkkelhullsmerket, som betyr at matvaren er et sunnere alternativ med mindre fett, salt og sukker, og mer fiber.

Innpakning

Det er synd å ødelegge en god matpakke med dårlig innpakning.
 • Legg frukt og grønnsaker i egen boks eller pose slik at den ikke moses. Da har du også noe å legge avfallet i.
 • Hell litt juice, lett vaniljekesam eller sitronsaft over oppskåren frukt så den ikke blir brun.
 • Ha et variert utvalg av bokser som passer til ulik mat, gjerne med flere rom. Lokkene må være tette så man kan ha med seg noe som er fuktig. Vanlig matpapir eller plastfolie fungerer bra til brødskiver.
 • Det finnes poser i passende størrelser med ”glidelås”-lukking.
 • Hvis maten skal være kald, finnes det matbokser med små kjøleelementer.

Fem i byggestener

Optimalt består en god og sunn matpakke av fem ingrediensgrupper. Grønnsaker (knaskegrønnsaker, salat), grovt brød, pålegg (kjøtt, fisk, ost eller egg), fisk, frukt og drikke. En slik variert matpakke gir en god matopplevelse.

Rester

Send gjerne matpakken en tanke når du lager middag. Lag for eksempel litt ekstra kylling, kjøttboller eller fisk til matpakken og lag en større porsjon salat. Pastasalat med grønnsaker er fin variasjon.

Mindre barn

Små barns appetitt svinger, men matpakken bør alltid tilpasses mengden de spiser når de har god appetitt. Heller litt i retur, enn for lite.
Maten bør være lett å spise og se innbydende ut når den er pakket ut. En liten overraskelse er som regel populært, et stykke pizza fra dagen før, litt oppskåret eller tørket frukt og nøtter. Eller kanskje en fin serviett.

Skolebarn

En del barn rekker ikke å spise maten i løpet av spisepausen, så det kan være en idé å lage en matpakke som kan deles opp og tas fram flere ganger.
Abonner på Skolefrukt slik at barnet får en frisk frukt eller grønnsak hver dag.

Ungdommer

Hvis de lager matpakken selv, får de med seg noe de liker. La dem også foreslå ting til handlelisten som kan friste i matpakken. Minn dem på å forsyne seg av gratis frukt og grønt som tilbys på skolen.

Drikke

Skummet melk, ekstra lettmelk, lettmelk og vann eller juice er sunn og god drikke til matpakken. Abonner gjerne på skolemelk.

Se flere råd på nettsiden til Helsedirektoratet. Nøkkelråd for mat og mosjon


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1966

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.