Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Godt tilbehør til julematen

Oppdatertdato: 2017-12-21 Publisert: Tema: Tilbehør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Det er igjen jul og maten står i sentrum for mange. Men med ribbe, pinnekjøtt, kalkun, fisk osv er det og behov for godt tilbehør. Tilbehøret er jo ofte like viktig som selve selve hovedretten til en julemiddag. Og det er tradisjon over mange av tilbehørene som vi bruker. Tilbehør som lefser har jeg omtalt i egen artikkel, og øl, likør og akevitt har og egne artikler.
Men la oss se litt på surkål, kålrabistappe, erterstuing osv. Dette kan man jo med enkelthet lage selv og samtidig få litt lukt av jul i huset. Selvfølgelig kan alle disse kjøpes ferdig, men lager man dem selv blir de nok sunnere, smaker bedre og så er det jo mye koseligere. Vi har hjemme lagd flere av disse og under her kommer de forskjellige på rekke og rad. Jeg tar og med hjemmelagde medisterkaker og julepølse for den avanserte ++

Surkål eller rødkål


Prøv også Surkål eller rødkål.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Inkognito

Ingredienser

ca. 750 g hvit eller rød kål
2 epler (kan sløyfes)
1 ts salt
1-2 ts karve
ca. 2 1/2 dl kraft eller vann
ca. 2 ts eddik
ca. 2 ts sukker


Surkål er tradisjonelt tilbehør til jul, og den blir selvfølgelig best om du lager den selv fra bunnen av. Server den til ribbe, skinkestek, og som tilbehør til julens middager.


Fremgangsmåte

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft eller vann. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker. Rør evt. inn litt fett fra ribben i surkålen før servering.

Lager du surkål av rødkål bør eddiken blandes inn før koking. På den måten bevares rødkålens farge best.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 33,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kålrotstappe med fløte


Prøv også Kålrotstappe med fløte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1 ½ kg kålrot
2 dl kremfløte
2 ss smør
smak til med salt og pepper
¼ ts malt muskat
litt av kokevannet


Kålrotstappe hører med til tradisjonsmat som pinnekjøtt, men prøv også gjerne til annet stekt og røkt kjøtt, sommer som vinter.


Fremgangsmåte

Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålroten og ha i fløte, kokevann, smør og smak til med salt, pepper og muskat.

Tips:
Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet. Du kan også erstatte noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter. Da blir stappen mildere på smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Surkål med bacon


Prøv også Surkål med bacon.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

750 g hodekål
3 skiver bacon i små biter
1 løk
3 dl kjøttbuljong
1 laurbærblad
4 einerbær
5 hele nelliker
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts sukker
5 ss eddik



Fremgangsmåte

1. Snitt kålen i fine strimler. Stek baconbitene i varm panne og legg dem i en kasserolle sammen med kålen.
2. Tilsett strimlet løk, laurbærblad, einerbær og nellik.
3. Hell på buljong. La det trekke på svak varme i 45 minutter-1 time.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 43,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Gulrotstuing 2.

Gulrotstuing 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca. 1/2 kg gulrøtter

Hvit saus av:
2 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk (eller 3 dl melk og 1dl gulrotvann)
3/4 ts salt

Pinjekjerner



Fremgangsmåte

Gulrøttene skrelles og skjæres i skiver eller terninger før de kokes så vidt møre i lettsaltet vann. Hvit saus tilberedes ved å smelte smør, røre i mel og spe med melk. La sausen koke godt opp under konstant omrøring. Smak til med salt. Etter at gulrotskivene er tatt over i sausen, gis den et oppkok. Strø pinjekjerner over og evt. finhakket krus. Stuede gulrøtter er godt til både kokte og stekte fisk- og kjøttretter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sellerirotstappe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.11.2002
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

2 store poteter, skrelt og hakket
375 g sellerirot, skrelt og hakket
1,5 dl lettmelk
60 g smør
1 klype malt muskat
salt
nymalt svart pepper



Fremgangsmåte

Kok potetene og selleriroten sammen i 15-20 minutter, til de er møre. Hell av kokevannet og la grønnsakene renne godt av.

Bland potetene og selleriroten sammen med melk, smør og muskat. Rør med en gaffel og mos alle ingrediensene sammen til en jevn masse. Krydre godt med salt og pepper, og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kålrotstappe.

Kålrotstappe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Ca 1 kg kålrot
1 liter vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
Kraft fra pinnekjøtt


Her er stappen servert med julepølse og vårløk som pynt. Med lettstekt julepølse er dette ett helt måltid før jul. Kålrotstappe kan så forbedres med å bytte vann med litt melk og fløte. Bruk gjerne litt urter eller krydder i også.


Fremgangsmåte

Rens og del kålroten i skiver.

Kok skivene møre i lettsaltet vann.

Hell av kokvannet og mot kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøttet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 16,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Julepølse fra Utvik


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

2/3 innmat
1/3 fleskekjøtt
20 g salt pr. kg kjøtt
8 g pepper/ingefær pr. kg kjøtt
2 poteter pr. kg kjøtt
1/2 flaske vørterøl pr. kg kjøtt



Fremgangsmåte

Mal alt det faste på kvern. Rør inn øl. Fylles i tarmer. Røk pølsene 1 døgn. Damp sammen med saueribbe og svineribbe på julaften. Blir da kalt for Julaftasteik og serveres med kålrot/gulrotstappe med fiskelefser til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 62,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pastinakk-krem.

Pastinakk-krem


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.11.2017
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

500 g ferdig skrelt pastinakk
1 l vann
1 ts salt

Løken
1 stk sjalottløk
1 ss rapsolje
2 fedd hvitløk

Ved mosing
1 dl fløte
140 g kaldt smør
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ss hakket frisk oregano eller gressløk til pynt


Pastinakkkrem må vel være det beste tilbehøret til alt stekt kjøtt og evt fisk. Vi lagde denne og dette er utrolig godt.
Vi moste den slik at det ble litt klumper for at det skal bli litt bit i dette, og konsistensen minnet om potetmos. Lignende krem eller mos kan lages av gulrot, selleri, persillerot, kålrabi, søtpotet osv. Og gjerne en miks av flere. Også blomkål går bra sammen med for eksempel erter.


Fremgangsmåte

1. Skrell og del pastinakken i mindre biter. Kok den mør i vann og salt.
2. Varm litt olje i en dyp panne og surr hvitløk og sjalottløken myk.


3. Sil av vannet og mos pastinakken i foodprosessor sammen med hvitløk og sjalottløk. Under mosingen tilsettes smør og fløte. Kjøres til en glatt krem, eller mer grov om du ønsker det..

3. Smak til med salt og nykvernet pepper, og pynt med litt oregano eller gressløk.

Tilbehør til stekt kjøtt og fisk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 232,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ertepuré.

Ertepuré


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 5 dl frosne selskapserter
1/2 dl buljong
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 dl fløte



Fremgangsmåte

1. Kok opp ertene i buljongen. Bruk en stavmikser og kjør til puré.
2. Smak til med salt, pepper og fløte.

Serveres til lutefisk, røkt lammelår og ulike kjøttretter.

TIPS:
Dette er et godt alternativ til den tradisjonelle ertestuingen laget av tørkede erter. Denne tar kortere tid å lage, og er friskere i smaken.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ertestuing 1.

Ertestuing 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.02.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Eksportutvalget for fisk (EFF)

Ingredienser

3 dl erter, tørre
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts sukker
vann


Ertestuing er et tradisjonelt tilbehør som brukes til mange retter. Du kan kjøpe den ferdig, men det beste er å lage den selv. Det er enklere enn du tror, det tar bare litt lengre tid.


Fremgangsmåte

Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over.
Sil bløtevannet fra og kok ertene møre i nytt vann, 30—40 minutter. Lag jevning av mel og melk og visp den i ertene.
Kok ertene videre i ca. 5 minutter.
Smak til med salt, pepper og sukker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 236,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Medisterkaker.

Medisterkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3/4 kg medisterdeig,
1/4 kg kjøttdeig,
2 ts salt,
4 - 5 ss potetmel,
snaut 1 ts pepper,
1/2 ts revet muskat,
(1/2 ts ingefær),
ca. 1/2 liter melk



Fremgangsmåte

Bland deigene sammen og elt dem med saltet. Rør inn potetmel og krydderne. Spe med melken, litt etter litt, og rør deigen godt gjennom mellom hver speing. Form til runde kaker og brun dem på alle kanter i smør i panne. Det blir ca. 20 stk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 153,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kålrotstappe med fløte.

Kålrotstappe med fløte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1 ½ kg kålrot
2 dl kremfløte
2 ss smør
smak til med salt og pepper
¼ ts malt muskat
litt av kokevannet


Kålrotstappe hører med til tradisjonsmat som pinnekjøtt, men prøv også gjerne til annet stekt og røkt kjøtt, sommer som vinter.


Fremgangsmåte

Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålroten og ha i fløte, kokevann, smør og smak til med salt, pepper og muskat.

Tips:
Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet. Du kan også erstatte noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter. Da blir stappen mildere på smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mandelpotetpure.

Mandelpotetpure


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

600 g mandelpotet
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt


Passer til alt og alle… Enkelt og så godt!


Fremgangsmåte

Skrell og kok potetene.
Sil av vannet, og damp dem tørre.
Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:92





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.