Det er igjen jul og maten står i sentrum for mange. Men med ribbe, pinnekjøtt, kalkun, fisk osv er det og behov for godt tilbehør.
Tilbehøret er jo ofte like viktig som selve selve hovedretten til en julemiddag. Og det er tradisjon over mange av tilbehørene som vi bruker. Tilbehør som lefser har jeg omtalt i egen artikkel, og øl, likør og akevitt har og egne artikler.
Men la oss se litt på surkål, kålrabistappe, erterstuing osv. Dette kan man jo med enkelthet lage selv og samtidig få litt lukt av jul i huset. Selvfølgelig kan alle disse kjøpes ferdig, men lager man dem selv blir de nok sunnere, smaker bedre og så er det jo mye koseligere. Vi har hjemme lagd flere av disse og under her kommer de forskjellige på rekke og rad. Jeg tar og med hjemmelagde medisterkaker og julepølse for den avanserte ++
Surkål eller rødkål
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
ca. 750 g hvit eller rød kål
2 epler (kan sløyfes)
1 ts salt
1-2 ts karve
ca. 2 1/2 dl kraft eller vann
ca. 2 ts eddik
ca. 2 ts sukker
Surkål er tradisjonelt tilbehør til jul, og den blir selvfølgelig best om du lager den selv fra bunnen av. Server den til ribbe, skinkestek, og som tilbehør til julens middager.Fremgangsmåte
Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft eller vann. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker. Rør evt. inn litt fett fra ribben i surkålen før servering.
Lager du surkål av rødkål bør eddiken blandes inn før koking. På den måten bevares rødkålens farge best.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
34,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kålrotstappe med fløte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 ½ kg kålrot
2 dl kremfløte
2 ss smør
smak til med salt og pepper
¼ ts malt muskat
litt av kokevannet
Kålrotstappe hører med til tradisjonsmat som pinnekjøtt, men prøv også gjerne til annet stekt og røkt kjøtt, sommer som vinter.Fremgangsmåte
Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålroten og ha i fløte, kokevann, smør og smak til med salt, pepper og muskat.
Tips:
Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet. Du kan også erstatte noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter. Da blir stappen mildere på smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
93,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Surkål med bacon
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
750 g hodekål
200 g bacon i små biter
1 stk. løk
5 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 stk. laurbærblad
4 stk. einebær
5 stk. hel nellik
1,5 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts sukker
5 ss eddik, 7 %
1 ts karve
Baconet er med på å fornye retten med sin salte og røkte smak.Fremgangsmåte
Snitt kålen i fine strimler. Stek baconbitene i varm panne og legg dem i en kasserolle sammen med kålen.
Tilsett strimlet løk, laurbærblad, einerbær, nellik og karve.
Hell på buljong. La det trekke på svak varme i 45 minutter - 1 time.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
61,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Gulrotstuing 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca. 1/2 kg gulrøtter
Hvit saus av:
2 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk (eller 3 dl melk og 1dl gulrotvann)
3/4 ts salt
Pinjekjerner
Fremgangsmåte
Gulrøttene skrelles og skjæres i skiver eller terninger før de kokes så vidt møre i lettsaltet vann. Hvit saus tilberedes ved å smelte smør, røre i mel og spe med melk. La sausen koke godt opp under konstant omrøring. Smak til med salt. Etter at gulrotskivene er tatt over i sausen, gis den et oppkok. Strø pinjekjerner over og evt. finhakket krus. Stuede gulrøtter er godt til både kokte og stekte fisk- og kjøttretter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
72,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sellerirotstappe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.11.2002Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noIngredienser
2 store poteter, skrelt og hakket
375 g sellerirot, skrelt og hakket
1,5 dl lettmelk
60 g smør
1 klype malt muskat
salt
nymalt svart pepper
Fremgangsmåte
Kok potetene og selleriroten sammen i 15-20 minutter, til de er møre. Hell av kokevannet og la grønnsakene renne godt av.
Bland potetene og selleriroten sammen med melk, smør og muskat. Rør med en gaffel og mos alle ingrediensene sammen til en jevn masse. Krydre godt med salt og pepper, og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
93,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kålrotstappe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
Ca 1 kg kålrot
1 liter vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
Kraft fra pinnekjøtt
Her er stappen servert med julepølse og vårløk som pynt. Med lettstekt julepølse er dette ett helt måltid før jul. Kålrotstappe kan så forbedres med å bytte vann med litt melk og fløte. Bruk gjerne litt urter eller krydder i også.Fremgangsmåte
Rens og del kålroten i skiver.
Kok skivene møre i lettsaltet vann.
Hell av kokvannet og mot kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøttet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
16,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pastinakk-krem
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.11.2017Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
500 g ferdig skrelt pastinakk
1 l vann
1 ts salt
Løken
1 stk sjalottløk
1 ss rapsolje
2 fedd hvitløk
Ved mosing
1 dl fløte
140 g kaldt smør
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ss hakket frisk oregano eller gressløk til pynt
Pastinakkkrem må vel være det beste tilbehøret til alt stekt kjøtt og evt fisk. Vi lagde denne og dette er utrolig godt.
Vi moste den slik at det ble litt klumper for at det skal bli litt bit i dette, og konsistensen minnet om potetmos. Lignende krem eller mos kan lages av gulrot, selleri, persillerot, kålrabi, søtpotet osv. Og gjerne en miks av flere. Også blomkål går bra sammen med for eksempel erter.Fremgangsmåte
1. Skrell og del pastinakken i mindre biter. Kok den mør i vann og salt.
2. Varm litt olje i en dyp panne og surr hvitløk og sjalottløken myk.
3. Sil av vannet og mos pastinakken i foodprosessor sammen med hvitløk og sjalottløk. Under mosingen tilsettes smør og fløte. Kjøres til en glatt krem, eller mer grov om du ønsker det..
3. Smak til med salt og nykvernet pepper, og pynt med litt oregano eller gressløk.
Tilbehør til stekt kjøtt og fisk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
228,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Medisterkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3/4 kg medisterdeig,
1/4 kg kjøttdeig,
2 ts salt,
4 - 5 ss potetmel,
snaut 1 ts pepper,
1/2 ts revet muskat,
(1/2 ts ingefær),
ca. 1/2 liter melk
Fremgangsmåte
Bland deigene sammen og elt dem med saltet. Rør inn potetmel og krydderne. Spe med melken, litt
etter litt, og rør deigen godt gjennom mellom hver speing. Form til runde kaker og brun dem på alle
kanter i smør i panne. Det blir ca. 20 stk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
137,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julepølse fra Utvik
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.05.2003Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noIngredienser
2/3 innmat
1/3 fleskekjøtt
20 g salt pr. kg kjøtt
8 g pepper/ingefær pr. kg kjøtt
2 poteter pr. kg kjøtt
1/2 flaske vørterøl pr. kg kjøtt
Fremgangsmåte
Mal alt det faste på kvern. Rør inn øl. Fylles i tarmer.
Røk pølsene 1 døgn. Damp sammen med saueribbe og svineribbe på julaften. Blir da kalt for Julaftasteik og serveres med kålrot/gulrotstappe med fiskelefser til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ertepuré
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2005Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
2 pk frosne erter (á 250 g)
2 båter finhakket hvitløk
4 stk. vårløk i tynne skiver (kun det grønne)
2 ss smør til steking
1 dl oksekraft eller vanlig kjøttbuljong (utblandet)
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
Dette er et godt alternativ til den tradisjonelle ertestuingen laget av tørkede erter. Denne tar kortere tid å lage, og er friskere i smaken.Fremgangsmåte
Fres hvitløk og vårløk i en kjele med smør til løken blir blank. Ha på erter, og fres i et par minutter slik at ertene får en fin grønn farge.
Hell på kraft og kok opp.
Trekk kjelen til side. Bruk en stavmikser og kjør til puré. Smak til med salt og pepper.
Server ertepuré til lutefisk, røkt lammelår og ulike kjøttretter. Puréen egner seg også godt som et element i ulike forretter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
82,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kålrotstappe med fløte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 ½ kg kålrot
2 dl kremfløte
2 ss smør
smak til med salt og pepper
¼ ts malt muskat
litt av kokevannet
Kålrotstappe hører med til tradisjonsmat som pinnekjøtt, men prøv også gjerne til annet stekt og røkt kjøtt, sommer som vinter.Fremgangsmåte
Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålroten og ha i fløte, kokevann, smør og smak til med salt, pepper og muskat.
Tips:
Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet. Du kan også erstatte noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter. Da blir stappen mildere på smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
93,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mandelpotetpure
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
600 g mandelpotet
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt
Passer til alt og alle… Enkelt og så godt!Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene.
Sil av vannet, og damp dem tørre.
Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
80,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ertestuing 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.02.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Eksportutvalget for fisk (EFF)Ingredienser
3 dl erter, tørre
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts sukker
vann
Ertestuing er et tradisjonelt tilbehør som brukes til mange retter. Du kan kjøpe den ferdig, men det beste er å lage den selv. Det er enklere enn du tror, det tar bare litt lengre tid.Fremgangsmåte
Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over.
Sil bløtevannet fra og kok ertene møre i nytt vann, 30—40 minutter.
Lag jevning av mel og melk og visp den i ertene.
Kok ertene videre i ca. 5 minutter.
Smak til med salt, pepper og sukker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
252,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:92