Det beste pålegget du kan lage til jul


Oppdatertdato: 2019-12-02 Tema: Pålegg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Sild, sylte og leverpostei er bare noen av mange pålegg man kan lage nå i førjulstiden og da ha ferdige til de store julefrokostene og buffetene når jula nærmer seg. Selvsagt kan mange av disse kjøpes i butikken og mange gjør det, men er det ikke noe med sjarmen over å kunne servere hjemmelagd sylte eller sild til gjestene? Flere av oppskriftene på nettsidene mine er gamle og velprøvde og flere av de har mange besøk og høy poengsum fra dere. Og her er de beste av disse som dere allerede nå kan begynne å lage.



Tomatsild 3


Prøv også Tomatsild 3.

Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 25.11.2002
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

6 kryddersildfileter

Saus:
3 ss tomatpuré
2 ss 7% eddik
2 ss vann
4-6 ss sukker
1 klype pepper
3 ss olje
1 løk i tynne ringer
1 laurbærblad
dill


En gammel oppskrift av uviss opprinnelse.


Fremgangsmåte

Vann ut sildefiletene ca. 30 min. og tørk dem godt. Skjær filetene i 2 cm brede biter på skrå. Legg løk og sild lagvis i glass eller krukke og laurbærblad på toppen.
Pisk sammen alle ingrediensene unntatt olje til sausen. Oljen piskes inn til slutt i en tynn stråle. Hell sausen over silden og la den trekke noen timer, gjerne til dagen etter. Pynt med dill.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 160,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Oksetunge


Prøv også Oksetunge.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 oksetunge
4 pepperkorn
1 laurbærblad
1 gulrot, i biter
1/2 løk, i båter
2-3 l vann



Fremgangsmåte

1. Hell så mye vann i kjelen at det dekker kjøttet. Kok opp og skum av før krydder og grønnsaker legges i.
2. La tungen trekke på 90ºC i 2 1/2-3 timer.
3. Ta den opp og trekk skinnet av mens den er varm. Skjær et snitt foran under tungespissen og trekk skinnet forsiktig av.
4. La den gjerne avkjøle i kraften. Skjær den i tynne skiver fra spissen og bakover.

TIPS:
Kokt, kald tunge er nydelig julepålegg som smaker godt sammen med f.eks. ulike majonessalater, litt rømme og tyttebær, frukt, sylteagurk, hakket løk eller løkmarmelade.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 42,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Julepostei med medister


Prøv også Julepostei med medister.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g lever av svin
100 g spekk
150 g gjerne grov medisterdeig
½ stk løk
1 dl hvetemel
2 stk ansjosfileter
2 stk egg
1 dl matfløte
½ dl kraft fra spekk, kjøtt og lever (må siles)
2 ts salt
½ ts pepper
½ ts malt ingefær
1 ts tørket timian


Julepostei - en herlig julegave til den som har alt - eller servert lun sammen med bacon i julehøytiden. Nydelig! Denne posteien har litt medisterdeig i seg, slik blir posteien lettere og har samme gode smak.


Fremgangsmåte

Skjær lever og spekk i terninger, ha over i en kjele med kokende vann. La det småkoke i ca. 10 minutter.

2. 2. Ha lever, spekk og de andre ingrediensene, bortsett fra fløte og kokekraft, i en kjøkkenmaskin. Kjør på full hastighet i noen få sekunder. Senk til halv hastighet mens du sper med kraft og fløte. Øk hastigheten og bland godt.

3. 3. Smør en ildfast form som rommer ca. 1 1/2 l. Hell i farsen.

4. 4. Sett formen i en langpanne med vann og stek i stekeovnen på 175° C i ca. 1 time. For å vœre sikker på at posteien er ferdigstekt kan du bruke et steketermometer. Den skal ha en kjernetemperatur på 76° C

Tips:
Har du lyst til å gjøre posteien ekstra fin til julefrokosten, kan du pynte med f.eks. oliven og sylteagurk på toppen av posteien før du tar den ut av formen. Ha over lys aspic. Sett posteien kjølig til aspicen har stivnet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 204,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Sylterull.

Sylterull


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.10.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Ca. 1,2 kg buklist/sylteflesk
2-3 ts salt
1 ts pepper
1/2 ts malt nellik
1/2 ts allehånde
1 ts ingefær
3 ts gelatin pulver eller
ca. 7 ss bindesvor



Fremgangsmåte

Del buklisten i tre lag, som henger sammen, ved først å legge stykket med svorsiden ned på fjelen. Bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget, men skjær ikke helt igjennom når du kommer til enden. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjær ut det neste laget nesten ned mot svoren, uten å skjære helt igjennom når du kommer til enden. Brett ut de sammenhengende lagene, svoren skal være i enden av kjøttstykket.

Er kjøttstykket fett kan det legges på tynne skiver av rent svinekjøtt. Dryss krydderblandingen jevnt over hele det lange kjøttstykket. Rull sammen - start rullingen fra motsatt side av svoren - slik at den kommer ytterst. Surr med bomullstråd og pakk den fast inni et klede, kjøkkenhåndkle eller lignende. Surr på nytt med bomullstråd.

Legg sylterullen i kokende vann, kok opp og la trekke ved 80 grader C i 1 1/2 til 2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.

Ta opp sylterullen og la den hvile i 15-20 minutter før den legges under press. Øk presset etter hvert som den avkjøles (til ca. 6 kg press). La den ligge i press i et døgn. Sylterullen kan legges i lake til lettsalting i 1-2 døgn, hvis den er lite salt. Oppbevar sylten i oppbevaringslake.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 377,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 35,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Leverpostei 7.

Leverpostei 7


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

150 g svinelever
100 g fett svinekjøtt (nakke, ribbe e.l.)
1 liten løk
4 ansjosfileter
1 1/2 dl melk
3 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts allehånde
1 egg



Fremgangsmåte

1. Renskjær leveren, og del den i mindre biter.
2. Skjær kjøtt og løk i mindre biter, og kjør dette sammen med lever og ansjos i foodprocessor.
3. Tilsett de andre ingrediensene, og kjør til massen er jevn.
4. Ha det over i en smurt form og stek i vannbad på 175ºC i ca. 1 time. Leverposteien er ferdig når steketermometeret viser 76ºC.

TIPS:
Det er en fordel å koke opp litt vann og la leverbitene trekke i dette et par minutter. Avkjøl godt. Dette gir en smidigere konsistens på leverposteien.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 221,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ribbesylte.

Ribbesylte


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.12.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Lasse Fløde

Ingredienser

1 kg ribbe med svor
1 ss salt
1 ts pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts allehånde
1/2 ts ingefær
5 ts gelatin pulver
1/2 finhakket løk (kan sløyfes)


Sylte er et klassisk norsk julepålegg. Lag en god og saftig sylte selv.


Fremgangsmåte

1. Ta ut bena med en skarp kniv. Skjær langs begge sidene på benet. Skjær så under, og vipp det ut. Eller be om hjelp i butikken.
2. Kok opp vann og legg ribba i. Den skal nå trekke ved kokepunktet i ca. 2 1/2 time.
3. Bland sammen krydder, gelatinpulver og løk. Kle en brødform med aluminiumsfolie.
4. Ta ribba opp og la den renne av seg. Skjær ribba i skiver på langs.
5. Legg svoren ned i formen først, ha på litt krydderblanding, og legg på neste lag med kjøtt. Fordel krydderblandingen mellom hvert lag.
6. Pakk aluminiums-folien rundt sylta, legg på 2 -3 kg press og sett den kjølig til neste dag.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 340,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 31,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Glassmestersild 1.

Glassmestersild 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.03.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

5 filéter av kryddersild
1 rød løk i skiver
1 pepperrot i skiver
1 gulrot i skiver
1 ts frisk ingefær i skiver
1 ts sennepsfrø

Marinade
2 dl 7 % eddik
4 dl vann
3 1/2 dl sukker

Tilbehør:
Grovt rugbrød



Fremgangsmåte

Start med å koke eddikmarinaden.
Smak på silden du har kjøpt. De fleste sildetypene har godt av et par timer i kaldt vann eller skummet melk. Melk uansett type trekker lett ut saltet.
Tørk sildefilétene og skjær dem i biter.
Legg løk, grønnsaker, krydder og sild lagvis i et glass eller en krukke.
Tøm over godt avkjølt sursildlake.
Sett på lokk og la silda stå 1 døgn før servering.
Server med grovt rugbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ingefær- og appelsinsild.

Ingefær- og appelsinsild


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Studio Dreyer & Hensley

Ingredienser

6 stk kryddersildfilet
1 stk appelsin
25 g ingefær, frisk
0,5 stk løk

Eddiklake
1 dl eddik, 7%
2 dl sukker
3 dl vann
2 stk laurbærblad
5 stk pepper, hel sort


Sild er en av klassikerne på koldtbordet når det er høytid. I denne oppskriften med appelsin og ingefær vil du få en friskere smak på silden.


Fremgangsmåte

Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer dersom de er for salte.
Skjær sildefiletene i biter.
Skrell og skjær det gule på appelsinskallet i tynne strimler.
Forvell appelsinskallet ved å koke opp skallet i kaldt, usaltet vann og sile av kokevannet. Dette gjøres to ganger.
Riv ingefær og skjær løk i tynne strimler.

Eddiklake
Bland eddik, sukker og vann.
Kok opp og sett til side for avkjøling.
Tilsett appelsinskall og revet ingefær.
Legg sild, løk, laurbærblad og sortpepper lagvis i et glass. Hell over avkjølt eddiklake.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Akevittsild 2.

Akevittsild 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

2 glass sursild
4 stk sjalottløk
8 stk einebær
5 cl akevitt
0,5 ts pepper, hel sort
1 ts dill
0,5 ts timian


Akevitt er noe som ofte serveres til silden, så hvorfor ikke prøve denne oppskriften hvor både sild og akevitt serveres fra samme krukke?


Fremgangsmåte

Skjær sjalottløken i skiver og del einerbærene i biter med en kniv. Hell laken fra sursilden over i en bolle og bland den med akevitt, einerbær, pepperkorn, timian og dill.
Legg løk og sild i en pen krukke og hell over den nye laken. Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sennepssild 1.

Sennepssild 1


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

Sennepssaus
100 g majones
3 ss sennep
2 ss dijonsennep
3 ss dill, frisk
1 ts eddik, 7%
1 ts sukker
pepper

Sennepssild
6 stk sildefilet, krydret
0,5 stk løk


Sennepssild, tomatsild og sursild er de klassiske silderettene, og her gir deg oppskriften på hvordan du lager sennepssild fra grunnen av.


Fremgangsmåte

Bland majones med sennep, dill, eddik og sukker. Smak til med pepper ev. sukker og eddik.
Med denne som basis kan du lage din egen sennepssild.
Skjær løken i tynne skiver og skjær fileter av kryddersild i biter på skrå. Legg sild og løk lagvis i et glass eller krukke.
Hell sennepssausen over.
La sennepssilden få stå i kjøleskapet i et døgn før bruk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 296,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kryddersild til julebordet.

Kryddersild til julebordet


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 kg fersk sild

Lake:
4 dl eddik 7 %
5 dl vann

Krydderblanding:
1 dl salt
3 dl Dansukker Melis
2 gule løk i skiver
1 ss knuste krydderpepperkorn
1 ss knuste hvitpepperkorn
5 smuldrede laurbærblad
1 ss malt ingefær
½ ss malt kryddernellik


Kryddersild med fersk sild. Kan nok lages med spekesild. Passer på grovt brød.


Fremgangsmåte

Rens og skyll silden, men la ryggbenet være igjen. Legg sildene oppå hverandre i en passe stor plastboks. Bland sammen ingrediensene til laken, og hell den over silden. La stå kaldt 1 døgn.
Ta opp silden, og la den renne av. Gjør klar krydderblandingen, og legg lagvis med silden i en krukke. Legg press på, og sett kryddersilden kaldt 5–6 døgn for å modnes. Server på smørbrød eller med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 237,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3253







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.