Norges sjømatråd eller www.godfisk.no som vi kjenner dem som, må som følge av kutt i finansieringen, effektivisere organisasjonen. Reduserte inntekter, og effektiviseringen skal sikre at man får mest mulig ut av ressursene, til det beste for sjømatnæringen.
Norsk Sjømatråd har i mange år vært en av mine gode kilder til oppskrifter som jeg kalkulerer og beregner før publisering. Og jeg håper fortsatt at de vil publisere gode oppskrifter og bilder fremover.
Samtidig har de nok vært en av de beste aktører for promotering av norsk sjømat og eksport av vår sjømat til andre land.
Sjømatrådet skal effektivisere organisasjonen som følge av kutt i markedsavgiften.
- Norges sjømatråd har det siste året hatt betydelig fokus på endringsarbeid. Som en følge av reduserte inntekter samt en forventning både fra eier og bransje om å drive mer effektivt må vi, som alle andre, effektivisere vårt arbeid slik at vi skaper mest mulig verdier av de midler vi til enhver tid forvalter, sier styreleder i Norges sjømatråd, Marianne E. Johnsen.
- I Sjømatrådet har vi fokus på kontinuerlig forbedring samt å sikre at vi har et Sjømatråd som er relevant for fremtiden, sier Johnsen.
Færre midler
Sjømatrådet finansieres gjennom en markedsavgift som de norske sjømateksportørene betaler.
Markedsavgiften for laks og pelagisk fisk ble halvert fra 0,6 til 0,3 prosent av eksportverdien ved årsskiftet. Dette medfører at Sjømatrådet får redusert budsjettet fra 555 millioner i 2016 til under 400 millioner kroner i 2018. Som alle andre må derfor også Sjømatrådet kontinuerlig vurdere aktiviteter, arbeidsmåte og organisering.
Sjømatrådet har tatt signalene fra myndigheter og bransje på alvor, og tilpasningene er i gang. Konsekvensen er at Sjømatrådet nedskalerer sin aktivitet, og etterstreber å arbeide enda mer effektivt, og rigger en organisasjon som skal kunne være mer dynamisk for fremtiden. Mye av reduksjonen i inntekter kan tas ut i reduserte kampanjer, men det er også behov for en reduksjon i administrative kostnader og bemanning.
Ledergruppen er allerede tatt ned fra sju til fem medlemmer, og det internasjonale arbeidet er mer effektivt organisert. Nå fortsetter arbeidet med å effektivisere organisasjonen.
- Utviklingen av et strømlinjeformet globalt konsept for markedsføring og en ny sentralisert byråstruktur er eksempler på tiltak. Dette er likevel ikke tilstrekkelig, så vi er også nødt til å tilpasse organisasjonsstrukturen vår, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.
Tydeligere rolle
Det er viktig at Sjømatrådet er en samlende kraft for sjømatnæringen når det gjelder markedsarbeid også fremover. Sjømatrådet må derfor tydeliggjøre sitt oppdrag, organisere seg deretter, utvikle en fremtidsrettet organisasjon og speile fokuset i hele næringen.
- Strategien er nå spisset, og Sjømatrådets rolle er ytterligere tydeliggjort. Samtidig som vi effektiviserer organisasjonen i Tromsø, innhenter vi innspill fra bransjeorganisasjonene og markedsgruppene om hvor det er riktig å satse i eksportmarkedene, sier Larsen.
Ønsker innspill på utekontorstruktur og tilstedeværelse globalt
Det vil de neste ukene bli sendt ut et innspillsnotat der Sjømatrådet ber bransjen om innspill på tilstedeværelse og innretningen for sin aktivitet ute i markedet.
Nedbemanner hovedkontoret
Norsk sjømat eksporteres til over 140 land. Ved siden av hovedkontoret i Tromsø har Sjømatrådet utsendinger i tolv land, som følger opp enda flere markeder. Effektiviseringen vil i første omgang medføre nedbemanning ved selskapets hovedkontor i Tromsø.
- Dette er en vanskelig, men helt nødvendig prosess. Vi har som målsetting å ha gjennomført prosessen før årsskiftet. Utekontorstrukturen skal være på plass innen mai 2018. Det er for tidlig å si hvor mange som blir berørt av nedbemanningen, men vi er opptatt av en god prosess med de tillitsvalgte og finne gode løsninger for de det gjelder, avslutter Larsen.
Og her på slutten har jeg lagt ut noen av de mest populære oppskriftene på fiskeretter som vi har lagd hjemme pr i dag.
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Steinbit i wok
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.01.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
800 g steinbitfilèt
2 ss olivenolje
150 g brokkolibuketter
1 liten gulrot
150 g kinakål
2 dl purre/vårløk i biter
1 ts finrevet frisk ingefær
1/2-1 rød chili
2 hvitløksbåter
1 løk
1 dl fiskebuljong/kraft
1/2 dl soyasaus
1/2 ts
maizena mel
salt og pepper
Å woke er blitt svært populært. Både fisk og kjøtt egner seg til denne måten å tilberede mat på.
Her kan man variere med andre fiskeslag, men bruk de som er faste.Fremgangsmåte
Gjør klar alle grønnsakene. De skal renses og kuttes i strimler eller skiver. Brokkolien deles i små buketter og stilken skjæres i skiver. Fiskefilèten skjæres i terninger ca 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet.
Varm oljen i en wokpanne til det ryker. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over. Stir-fry (stek raskt) brokkoli, gulrot, kinakål og purre 2-3 minutter og legg dem over fisken på fatet. Stir-fry deretter løk, hvitløk, ingefær og chili i 2 minutter. Tilsett soyasaus og fiskebuljong, jevne med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over fisken og grønnsakene
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
74,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekte krabbekaker med tartarsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.09.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
250 g renset krabbekjøtt (helst hvitt kjøtt)
olje og smør til steking
2 egg
1 ss majones
1 ss dijon sennep
1 ss worcestershire saus
1 ss finhakket persille
1 ss finhakket gressløk
1 ss søt chilisaus
5 loffskiver uten skorpe, I små terninger
salt
kvernet hvit pepper
Tartarsaus:
4 ss rømme
4 ss majones
1 ss kapers
1 hardkokt egg i terninger
1 ss finhakket sylteagurk
1 ss finhakket sjalottløk
1 ts dijon sennep
1 ts worcestershire saus
1 ss finhakket kjørvel
Kanskje en litt ukjent måte å tilberede krabbe på, men denne blir utrolig god og må bare prøves. Her med kald saus, og som forrett, men kanskje dette kan være en ide med pommes frites ved siden av som hovedrett.Fremgangsmåte
Knekk egg i en bolle og pisk dem sammen med majones, sennep, Worcestershire saus, persille, gressløk og chilisaus. Tilsett brødterningene og krabbekjøttet og bland forsiktig sammen så krabben ikke moses. Form som kaker og legg på matpapir. Sett dem kaldt i minst 2 timer før steking.
Alt til tartarsausen blandes sammen. Sausen blir best hvis den får trekke noen timer før servering. Sausen kan tynnes med litt melk eller fløte hvis den er for tykk.
Krabbekaker stekes på middels varm panne i olje og smør til de blir gyllenbrune og får en sprø overflate.
Denne forretten serveres varme sammen med kald tartarsaus og gjerne en frisk salat med olje og eddik dressing.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
212,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ovnstekt laksefilet i fløtesaus
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
12.01.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
600 g laksefilet
1 1/2 ts salt
1 ts hakket frisk estragon
1 ts rosépepper eller litt hvit pepper
1 dl tørr hvitvin eller 2 ss sitronsaft
3 dl kremfløte
1 ts sennep, gjerne fransk type
Dette smaker godt. Ikke noe slankemat, men men,Fremgangsmåte
Laksen kan tilberedes med eller uten skinn. Skjær laksefiletene i 3 stykker. Legg stykkene i en ildfast form. Dryss salt over fisken. Bland sammen estragon, pepper, vin, fløte og sennep og hell det over fisken. Stekes på nederste rille til laksen er akkurat gjennomkokt. 200 C i ca. 20 minutter. Server laksen i sausen. Kokte poteter, kokte bønner og gjerne agurksalat serveres til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
243,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Meksikansk fiskesuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.02.2014Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 glass Old El Paso Chunky Salsa (hot eller medium etter ønske),
1 hvitløksfedd,
5 dl vann,
1 fiskebuljongterning,
400 g torskefilet (gjerne dypfryst),
1/2 purre i ringer,
1 rød paprika i ringer,
2 dl maiskorn,
1 - 2 dl kremfløte,
salt,
sort pepper
Suppe med utrolig fin smak. Og fargen blir flott. Bruk gjerne litt ekstra snadder i denne som en ekstra fløteskvett og reker. Annen fisk kan og brukes, sei er fint.Fremgangsmåte
Bland Salsa med presset hvitløk, vann og fiskebuljong og la det koke opp. Legg i grønnsakene og fisken skåret i biter og la det trekke til fisken er gjennomkokt, ca. 10 minutter. Rør i fløten og smak til med salt og pepper. Server suppen sammen
med varmt brød og lettrømme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
64,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fisk i form 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2017Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
800 gr sei eller torsk
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 boks herm,tomater
1 purre
200 gr revet ost
1 dl fløte
dill
En av våre ganske enkle oppskrifter hvor vi bruker sei og vanlige tomater siden vi har masse hjemme i drivhuset. Men denne er skikkelig god og ganske barnevennlig, dvs mild og god. Ypperlig hverdagsmat.Fremgangsmåte
Smør en ildfast form.
Skjær fisken i serveringstykker og legg dem i formen.
Dryss på salt og pepper.
Fordel herm,tomatene over fisken.
Dryss over dill og purre.
Tilsett fløte og dekk med ost.
Stekes midt i ovnen 35-40 min ved 200 grader.
Server med poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt steinbitfilet
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.01.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca 800 g steinbitfilet
1 pose fiskesaus feks Toro Lofoten fiskesaus
Mel, salt og pepper
2 løk
4 porsjoner ris e
Dette er enkel og god mat. Steinbit er dyrt, men er av og til på tilbud.
Her har vi fornyet oppskriften med en blanding av løk, purre og sopp + litt salat ved siden av. Bruk evt ris eller poteterFremgangsmåte
Sett på ris eller poteter til koking
Bland litt mel med salt og pepper. Vend fisken i dette før den stekes lett i smør. Brun den på begge sider og la den så trekke til den er gjennomstekt.
I en annen stekepanne bruner du litt smør og har i løken. La den bli litt myk før du har i strimlet purre. La surre før du til slutt har i sopp og litt salatstrimler. La surre til soppen er myk og løken er brunet. Smak til med salt og pepper.
Server på en seng av løkblanding + saus og poteter/ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnkål med tomat, hvitløk og stekt torsk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.11.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kg frisk grønnkål (eller 450 g frossen)
2 ss olje
1-2 mellomstore løk
1-5 fedd hvitløk
1 boks hakkede tomater eller 5 friske tomater, flådde og hakkede
Saft og skal av ½ sitron
1 ts sukker
Salt og pepper
Grønnkål er en sjelden sak på våre bord, men her overrasket det. Dette er skikkelig godt og som tilbehør til pannestekt torsk var den perfekt. Jeg må prøve å få tak i mer av dette før sesongen er over.
Husk bare at grønnkål må kokes og evt stekes. Ikke noe særlig rått.Fremgangsmåte
Fisken:
Pannestek torskefileter gyldne i en blanding av smør og olje, salte og pepre.. Hold varme og sett til side.
Nøtter:
Hakkes og ristes fort i en varm panne. Sett til side.
Grønnkålen;
Rens grønnkålen for grove ribber og skyll den grundig.
Ha bladene i rikelig vann og kok dem 10 min.
La dem dryppe i et dørslag, til de er kjølt litt av.
Knug det siste vann av og hakk dem med en skarp kniv.
Frossen grønnkål skal bare tine igjennom.
Skrell og hakk løkene fint og svisj dem kort i oljen.
Tilsett den hakkede grønnkål og tomat og vend godt.
Tilsett salt og pepper, legg lokk på gryten og la det dampe for svak varme i ca. 20 min.
Smak til med sitronsaft og -skall samt sukker + nøttene og servér straks.
Tips:
Servér grønnkålen sammen med ris eller spaghetti.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
72,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ovnsbakt seigryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.10.2014Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
A. C. JohansenBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
800 g. Seifilet
1 middels purreløk
3-4 smakstomater
2 dl. rømme
2 dl. fløte
200 g. revet ost
3-4 ss strøkavring
salt/pepper
En god fiskegryte hvor tomater, rømme, fløte og ost gjør susen. Vi brukte sei, men andre fiskeslag kan jo og brukes. Prøv gjerne med laks. Ikke akkurat slankemat, men men!Fremgangsmåte
Start med å sette ovnen til 225 grader.
Bruk en ildfast form som rommer minst 1,5 liter.
Del seifileten opp i skiver, ca. 1,5 cm tykkelse. Legg stykkene flatt i formen. Krydre lett med kvernet pepper og salt. Strø over hakket purreløk. Rør sammen rømme og fløte og hell blandingen over fisken. Legg skivet tomat i tegelstensmønster så det dekker hele formen. Strø over revet ost og strøkavrong. Krydre gjerne igjen med litt kvernet pepper.
Sett formen i ovnen på midterste rille i ca. 30 min. Server med kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
176,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3050