En verden av tilbehør. Til grillmat og annet. Del 1.


Oppdatertdato: 2020-06-15 Tema: Tilbehør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Det finnes mange tilbehør som sauser, pureer, salsa og masse typer man hører om, men vet dere alle hva de forskjellige er? Hvordan de lages? Hvor de brukes og kan man lage de selv?
Vi hjemme bruker noen av disse til daglig og lager de som oftest selv. Feks Aioli og tzatziki, men det er en hel haug av forskjellige sauser og tilbehør du kan lage selv og som smaker utrolig godt til forskjellige retter.
Her under er en grundig gjennomgang på en del av disse, med aktuelle oppskrifter på noen lenger nede.

Dette er del 1 av denne oversikten jeg har laget

Aioli

Aioli er rett og slett majones med knust hvitløk rørt inn. Man kan lage majonesen selv først eller bruke ferdig majones. Tilsett knust hvitløk og smak til med salt, pepper og litt sitronsaft. Majonesen skal helst lages på olivenolje.
Aioli kan brukes ved siden av brød, på kuvertbrød, til poteter og ved siden av tapasretter. Passer og fint til reker.

Majones

Er grunnlaget for aioli som over. Men hos oss brukes det mest som pålegg sammen med reker, kjøttpålegg, leverpostei, i salater ol. Lages av eggeplommer som du pisker inn olje i. Og smaker evt til.
Majones kan og lages ved bruk av stavmikser, vi har prøvd og det funker. Eggeplommer røres sammen med det andre (unntatt olje) i en beholder. Sett i stavmikseren og kjør i vei mens du heller i olje. Gjerne en god olivenolje. Beveg mikseren opp og ned til ønsket konsistens. Bruk 1 dl olje pr eggeplomme. Og 1 ts sterk sennep, 1 ts vineddik, 1 dash salt og pepper og 2-3 ts vann.

Tzatziki

En gresk agurksalat med yoghurt, hvitløk og litt annet. Brukes som tilbehør og kjøler ned maten litt. Vi lager dette av og til og bruker slik gresk naturell yoghurt som vi presser ut litt av væsken fra. Agurk gir mye væske.

Tapenade

Tapenade er en pure laget av oliven, ansjos, kapers, hvitløk, olivenolje og litt annet. Smaker litt sterkt og salt. Brukes som tilbehør til mange forskjellige retter, men også bare på brød som den gjorde originalt. Kommer fra Provence i Frankrike.

Raita

Dette er en indisk yoghurtsaus som kjøler ned når man spiser krydret mat. Kan nesten minne litt om gresk tzatziki men har indisk smak i tillegg fra bla koriander og mynte. Det finnes flere typer og raita brukes ved siden av sterk indisk mat eller annen sterk mat.

Pesto

Dette er en original saus fra Italia med basilikum, olje, hvitløk, ost (parmesan eller annen hard ost), pinjenøtter ++. Ypperlig sammen med pasta. Pesto får du kjøpt i flere merker og vi har alltid en stående i kjøleskapet. Men pesto kan du og lage enkelt selv om du har en god blender.

Salsa og salsa verde

Salsa er en type saus som kan ha flere typer ingredienser. Mest kjent er salsa verde som er en grønn saus brukt ofte i både meksikansk, italiensk, spansk og fransk kjøkken, og som ligner på pesto. Men salsa navnet brukes og om andre blandinger som brukes som tilbehør f.eks. med diverse frukt, ananas, mango, agurk, tomater ol. Poenget er nok at i disse andre variantene er det små biter av ingrediensene og ikke bare en saus som er finmost i en blender som verde typen. Flere av disse brukes ofte sammen med meksikansk mat hvor det finnes flere forskjellige styrkegrader av den alt etter innhold av chili.
Chimichurri er en versjon av denne fra Sør Amerika.

Guacamole

Dette er en enkel saus med avokado, sitron, chili, tomat, løk osv. Kan varieres en del. Vi bruker denne som tilbehør til bla meksikansk mat. Kommer nok opprinnelig fra Mexico. Uten for mye chili er den ganske svalende i sammen med sterkere mat.

Gremolata

Også en saus som minner om pesto. Kommer nok fra Italia og består av hakkede urter, hvitløk, sitron, ansjos ++, men i den enkleste versjonen bare persille, hvitløk og sitron. Passende ved siden av kjøtt og grillmat, særlig lam feks.

Hvor mange kalorier i de forskjellige sausene

På slutten her en rask oversikt over kaloriinnholdet i de over nevnte sausene. For mer info gå inn på de enkelte oppskriftene. Men man ser jo at de som har olje i seg fort får mange kalorier
  • Aioli: ca 700 kcal pr 100 gr
  • Majones: ca 750 kcal pr 100 gr
  • Tzatziki: ca 40 kcal pr 100 gr
  • Tapenade: ca 400 kcal pr 100 gr
  • Raita: ca 45 kcal pr 100 gr
  • Pesto: ca 500 kcal pr 100 gr
  • Salsa og salsa verde: ca 114 kcal pr 100 gr
  • Guacamole: ca 130 kcal pr 100 gr
  • Gremolata: ca 30 kcal pr 100 gr



Aioli 3


Prøv også Aioli 3.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 05.03.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Aioli er en hvitløksmajones fra Sør-Frankrike som helst skal lages med olivenolje.
75 g majones
1-2 fedd hvitløk, presset


Aioli er en hvitløksmajones fra Sør-Frankrike som helst skal lages med olivenolje.


Fremgangsmåte

Rør majones og hvitløk sammen.

Serveres til fiskesuppe, sopp, snegler, kokte grønnsaker

og ristet brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 698,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 75,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tzatziki 2


Prøv også Tzatziki 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 slangeagurker
3 fedd hvitløk
3 dl yoghurt naturell
salt og pepper



Fremgangsmåte

La yoghurten renne av gjennom et kaffefilter ca 30 minutter. Riv eller skjær agurkene i små terninger. Press eller hakk hvitløken over i yoghurten. Bland agurk, yoghurt, salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 29,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tapenade - olivenpuré 1


Prøv også Tapenade - olivenpuré 1.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.03.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Alf Börjesson

Ingredienser

4 stk ansjosfilet
300 g oliven, sorte, uten sten
1 fedd hvitløk
2 ss kapers
1 ts dijonsennep
1 dl olivenolje
pepper
salt

Tilbehør
brød
salat



Tapenade er en puré av oliven og ansjos. Dette er en klassisk puré som opprinnelig kommer fra Provence. Den serveres ofte på brød gjerne sammen med salat og grønnsaker.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene og mos dem i foodprosessor eller med stavmikser.
Smak mosen til med pepper, eventuelt også litt mer salt hvis ansjosen ikke gir nok saltsmak.
Server på brød eller sammen med salat og grønnsaker etter ønske.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 409,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 41,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Basilikum pesto.

Basilikum pesto


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.09.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Hamduved.dk
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

2 bundter basilikum
3/4 dl ristede pinjekerner
2 fed presset hvidløg
3/4 dl fintrevet parmesanost
3/4 dl olivenolie
salt og peber


En i utgangspunktet dansk oppskrift fra Hamduved Økologisk samling


Fremgangsmåte

Skyl og tør basilikummen. Kommes i en food-processor sammen med pinjekerner, hvidløg og parmesanosten.
Blendes til det er finthakket. Med motoren i gang tilsættes olivenolien i en tynd stråle, til det danner en pasta.
Smag til med salt og peber.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 356,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 35,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 26,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Raita.

Raita


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.11.2002
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat og Mer
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 dl naturell yoghurt
1 ts myntesaus
2 ss hakkede korianderblad
en klype chilipulver
1 tomat
1 bit agurk (6-8 cm)
litt salt


Deilig indisk yoghurt- og agurksaus som kjøler ned en opphetet gane. Passer til indisk mat eller annen sterk mat. Enkelt å lage.


Fremgangsmåte

Skrell og finhakk agurken. Flå og finhakk tomaten.Ha yoghurten i en bolle, og pisk den lett med en gaffel til den blir kremete.Bland inn agurk, tomat, myntesaus og 1 1/2 ss hakkede korianderblad.Smak til med litt salt, sett kjølig. Dryss over chilipulver og resten av korianderbladene før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 49,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Guacamole fra Knut.

Guacamole fra Knut


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2014
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 avokado
sitronsaft
1 tomat, hakket
1 chili, hakket
1/2 løk
frisk koriander


Guacamole smaker kjempegodt. Kan varieres i styrke med chili. Brukes som dipp eller tilbehør til f.eks. Grillmat


Fremgangsmåte

Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med gaffel.

Press over litt sitronsaft. Ha i hakket tomat, hakket chili, løk og litt finhakket, frisk koriander.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta penne med pesto og kylling.

Pasta penne med pesto og kylling


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

300 g pastarør (pasta penne)
4 kyllingfileter
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
3 ss pesto
3/4 dl kremfløte
50 g parmesan
noen topper frisk basilikum


Pasta penne er min favorittpasta. Denne gangen brukte vi fullkorn penne, som var veldig godt. Opprinnelig er det ikke brokkoli og chili i denne oppskriften, men vi syns det passet til her.


Fremgangsmåte

Kok pastaen som anvist på pakken. Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Stek dem raskt i litt olje i en panne eller wok til de er hvite rundt det hele, ha i brokkoli og chili. La surre litt sammen med kyllingen. Ha på salt, pepper og ferdigkjøpt pesto. Hell fra vannet på pastaen og ha den i pannen sammen med kjøttet. Tilsett fløte og rør alt godt sammen. Smak til retten med eventuelt mer salt, pepper eller pesto. Server retten med revet parmesan og frisk basilikum på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 196,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gremolata.

Gremolata


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.04.2003
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av grafik_design

Ingredienser

2 sitroner, vasket
3 persillebunter
5 hvitløkfedd, finhakket


Italiensk tilbehør. Gremolata er tradisjonelt tilbehør til blant annet Ossobuco. Prøv den også på kyllingfileter.


Fremgangsmåte

Riv sitronskallet fint.

Skyll persillen og sørg for at den er skikkelig tørr, ellers blir resultatet klisset. Hakk persillen svært fint, eller kjør den raskt i mikser. Bland sitron og persille med hvitløken.

Gremolata er best nylaget, men holder seg noen dager i kjøleskapet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 30,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jordbær- og mangosalsa.

Jordbær- og mangosalsa


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 30.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

250 g friske jordbær
1 mango
6 tørkede aprikoser
2 sjalottløk
1 ts hakket frisk rød chili
2 ss frisk mynte
2 ss frisk koriander
2 lime, saften av disse
3 ss sukker



Fremgangsmåte

1. Bløtlegg aprikosene i lunkent vann i en time.
Skjær jordbær, mango, aprikos og løk i små terninger. Hakk chili meget fint (mengden avpasses styrken). Mynte og koriander finhakkes også.

Bland det hele sammen. Smak til med salt, sukker, limesaft og chili.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 72,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fersk lammeribbe med gremolata.

Fersk lammeribbe med gremolata


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 kg lammeside
2 ss grov sennep
4 ss olivenolje
2 båt hakket hvitløk
2 stilk hakket frisk rosmarin
1 ½ ts salt
1 ts pepper

Gremolata
1 stk sitron finhakket skall
1 bunt finhakket bladpersille
3 båt finhakket hvitløk



Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 125 ºC.
2. Skjær fine ruter i fettet på oversiden av lammeribbene.
3. Bland sammen sennep, olje, hvitløk, rosmarin, salt og pepper. Pensle blandingen på ribbestykkene. Legg stykkene i en langpanne og stek dem midt i ovnen på 125 °C ca. 1½ time.
4. Hev temperaturen i ovnen til 225 °C og stek videre i ca. 30 minutter, eller til lammeribba har fått en fin, gyllen farge, og løsner lett fra beinet.
5. Bland sammen ingrediensene til gremolataen og sett den til side.
6. Ta lammeribba ut av ovnen og la den hvile et par minutter. Bruk en skarp, stor kniv, og skjær den i fine stykker ved å følge ribbena. Legg opp på et fat og dryss gremolata over. Server med en gang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Salsa verde Oliver


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.05.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no

Ingredienser

1 kg ferske reker med skall
1 skrelt hvitløkbåt
1 ss kapers
1-2 sylteagurker (etter størrelse)
6 ansjosfileter
1/2 kopp persille (uten stilker)
1/2 ss dijonsennep
1 1/2 dl vineddik
3 ss olivenolje (extra virgin)
havsalt
pepper fra kvern



Fremgangsmåte

Finhakk for hånd eller ha hvitløk, kapers, agurk, ansjos og urter i en food processor. Kjør raskt sammen. Tilsett sennep og eddik.
Tilsett olje i en tynn stråle under kjøring til riktig konsistens. Smak til med pepper fra kvern, litt salt og kanskje ørlite eddik til?

Fordel salsaen i 4 dype tallerkener eller i store glass. Fyll opp med nypillede reker og ha noen med skall til pynt. Server med toast og sitron/lime. En sterk tomatsaus er godt på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 111,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3127






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.