En verden av tilbehør. Til grillmat og annet. Del 2.


Oppdatertdato: 2020-06-17 Tema: Tilbehør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Brød og korn


Del 2 av den oversikten over tilbehør jeg har laget kommer her. Her er og noen som kanskje ikke er tilbehør, men som jeg tar med siden jeg ser at disse går igjen i mange oppskrifter. Og er det mange som kan forklare hva en relish, coulis eller pistou er?
Men vi lager og flere av disse hjemme og flere er kanskje familiær med pure, kompott og curd? Men her er oversikten og lykke til.

Og med aktuelle oppskrifter på noen lenger nede.

Dette er del 2 av denne oversikten jeg har laget

Hummus

Hummus går igjen som ingrediens i flere retter særlig fra Midt Østen og Nord Afrika. Og dette er og en egen oppskrift. Hummus er ett tilbehør som er lagd av moste kikerter eller andre bønner, og som blandes med sesampaste, sitronsaft, olivenolje, salt og hvitløk. Men og denne kan smakes til med andre krydder og urter.

Alle ingredienser blandes som regel i en blender. Men oppskrift er lenger nede.

Hummus brukes ved siden av forskjellige retter og samtidig er det veganer. Men for andre passer det ved siden av grillet kjøtt og fisk.

Chutney

Chutney kommer opprinnelig fra India og er sagt på en enkel måte en slags konsentrert syltetøy eller marmelade. Den brukes ofte som basis i andre sauser og tilbehør. Chutney bruker både eddik og sukker i blandingen, men siden man og ofte bruker grønnsaker av forskjellige typer er chutney ikke nødvendigvis søt. Den kan og være sterk og godt krydret. Er i nærheten av en relish som nevnes under her.
Vi bruker chutney som tilbehør til middagsretter og det passer til kjøtt bla. I kjøleskapet har vi flere chutney glass stående og vi bruker bare litt av de nå og da for bedre smak i retter.

Relish

Relish er en løs samlebetegnelse på forskjellige typer chutney, marmelade og syltede grønnsaker. Kommer ofte fra grønnsaker med urter og frukt feks. Oftest er frukt eller grønnsaker i små biter i en slags saus. Mange vil si at chutney er en relish. Andre typer relish er ajvar, noen typer salsa og flere blandinger med konserverte grønnsaker. Brukes ved siden av feks grillmat.
Personlig vil jeg si at chutney minner mer om sterkt syltetøy og relish om konserverte grønnsaker i små biter.

Oppskrift lenger nede.

Kompott

Som regel en dessert som koker frukt og bær sammen med sukker. En slags tynt syltetøy med sukker slik at det får konsistens som grøt.
I norsk mattradisjon er kompott en ofte brukt dessert og det er mange oppskrifter på disse hos meg.

Curd

Er egentlig ett melkeprodukt som lages ved koagulering av melk. Cottage cheese er en type, men!
I oversikten her tar jeg opp lemon curd som forekommer i mange oppskrifter. Det er ett slags sitronsmør men kan og lages av andre sitrusfrukter + feks mango, bringebær, bjørnebær osv. Brukes som ett pålegg eller for å smaksette desserter, yoghurt og feks pai. Når det blendes med smør får det en fin og kremete konsistens.

Confit

Er fra fransk og betyr noe som er kokt sakte over lang tid ved lav temperatur rundt 90 grader. Som regel er det kokt i olje eller sitt eget fett. Smaken på råvaren blir veldig fremtredende og god. Og samtidig blir dette og brukt som en konserveringsmetode og ingrediensen kan lagres lenge.
Kjøtt confit er mest kjent for den franske confit de canard. Dette er langtidskokt and, helst lårene. Også en versjon med gås.
Frukt confit er rett og slett kandisert frukt. Dvs frukt/bær som er kokt lenge i sukkerlake. Også grønnsaker kan kokes på denne måten.
Confit kan man kjøpe ferdig.

Pistou

Dette er en saus laget av krydder, urter og olivenolje. En kald saus som nok opprinnelig kommer fra Frankrike. Den er veldig enkel å lage og man bruker bare noen få ingredienser, dvs olivenolje, basilikum, hvitløk og salt. Men det er flere varianter som har i litt ekstra snadder, som regel ost og litt tomat i forskjellige mengder. Sausen minner om pesto og brukes i forskjellige supper eller som tilbehør til andre retter. Både på smørbrød, til pasta osv.

Coulis

Dette er bær eller evt frukt som moses med melis/sukker og blir en saus. Skal ikke kokes. Brukes som en dessertsaus. Smaker godt på pannacotta eller en brule. Også sammen med riskrem og iskrem.

Pure

Dette er rett og slett forskjellige ingredienser som blendes til en jevn masse. Feks erter, gulrot, kål ol. Oftest kokes de og så blendes med litt krydder, smør, fløte ol. Potetpure eller mos er jo kjent. Vi har og hatt gode erfaringer med pastinakkpure, selleripure

Pilaff

Kan minne om risotto. En risrett hvor risen kokes i kraft/buljong etter at den er sautert i olje. Pilaff brukes om andre ingredienser også, feks cous cous, hirse og bulgur mfl.

Piperade

Dette er en saus med løk, paprika og tomater som er krydret med sterk pepper. En opprinnelig spansk saus.

Ratatouille

Ett sunt og godt tilbehør til middag. Kan varieres med andre grønnsaker. Kjent bla fra områdene rundt middelhavet. Alene er dette veganer mat.

Hvor mange kalorier i de forskjellige tilbehørene

På slutten her en rask oversikt over kaloriinnholdet i de over nevnte tilbehørene. For mer info gå inn på de enkelte oppskriftene lenger nede eller søk på nettsiden min..
  • Hummus: ca 170 kcal pr 100 gr
  • Chutney: ca 130 kcal pr 100 gr
  • Relish: ca 60 kcal pr 100 gr
  • Kompott: ca 90 + kcal pr 100 gr
  • Curd: ca 250 kcal pr 100 gr
  • Coulis: ca 100 kcal pr 100 gr
  • Pistou: ca 600 kcal pr 100 gr
  • Pilaff: ca 350 kcal pr 100 gr
  • Piperade: ca 125 kcal pr 100 gr
  • Pure av mandelpotet: ca 100 kcal pr 100 gr
  • Ratatouille: ca 80 kcal pr 100 gr

Annonse



Hummus 2


Prøv også Hummus 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.04.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

400 g kokte kikerter
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
2 ss tahini
saften av 1 sitron
Litt vann li mikser
Salt og pepper


Hummus brukes som tilbehør men og som veganer pålegg


Fremgangsmåte

Kjør alt i en foodprosessor til det er jevnt. Tilsett evt vann for riktig konsistens. Dette kommer an på hvor mye vann det er i kikertene. Brukes til dip eller pålegg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 201,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rabarbrachutney


Prøv også Rabarbrachutney.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

500 g rabarbra i biter
150 g rosiner
1 1/2 dl hvitvinseddik
3 dl Dansukker Sukker
2 ss revet, frisk ingefær
2 ts Colmans sennepspulver
1 ts salt
2 kryddermål kajennepepper


Nå skyter rabarbraen i været, og det er på tide å høste de første spede stilkene. Rabarbraen, som opprinnelig kommer fra Kina, ble tidligere ansett for å ha styrkende egenskaper. Rabarbrapai er en klassiker, men alternativene er mange og lekre.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en kjele, og la det trekke på svak varme under lokk i 10 minutter. Rør om og kok under omrøring i ytterligere ca. 5 minutter til chutneyen får ønsket konsistensen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 145,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Chilirelish


Prøv også Chilirelish.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

3 tomater
1 rød paprika
1 gul paprika
1 chili
1 løk
2 båter hvitløk
1 ss olivenolje
1/2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 ts salt
1/2 ts kajennepepper
1/2 dl sukker
1/2 dl eplesidereddik, eller vanlig 7 % eddik
1/2 dl persille



Fremgangsmåte

1. Ta skallet av tomatene ved at du fjerner stilken og lager et kryss i bunnen av tomaten. Ha tomatene i kokende vann til skallet løsner. Legg over i isvann og dra av skallet.
2. Finhakk tomater og grønnsaker og fres de i olje på sterk varme. Tilsett krydder, sukker, eddik og persille.
3. Skru ned varmen og la relishen småkoke på svak varme i 20 minutter. Avkjøl.

Relishen egner seg ypperlig til alle typer grillet kjøtt og holder seg minst en uke i kjøleskapet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 53,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pistou.

Pistou


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.10.2002
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

4 båt hvitløk
20 blad frisk basilikum
120 g revet parmesan
11/2 dl olivenolje


Pistou er den franske varianten av den italienske pestoen. Den er uten pinjekjernenøtter. Uendelig mange bruksmuligheter - som saus på dine spesial ostesmørbrød, til spekemat, til grillet kjøtt, poteter og grønnsaker, til pastaretter - du vet sikkert om flere....


Fremgangsmåte

Bland sammen basilikum og hakket hvitløk i en foodprocessor eller hakker.
Tilsett oljen i en tynn stråle under kjøring.
Rør inn parmesan til slutt.
Evt smak til med litt salt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 622,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 61,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Piperade


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.04.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

1 løk
2 røde paprikaer
2 grønne paprikaer
2 tomater
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
havsalt
nykvernet svart pepper



Fremgangsmåte

Skjær løken og paprikaen i pene strimler. Del tomatene i båter og fjern kjernene. Finhakk hvitløken. La løken og paprikaen syde i olje uten at det tar farge, ca 10 minutter.

Tilsett tomatbåtene og hvitløk og la det syde videre på svak varme i 3 minutter. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Denne baskiske paprikasalaten kan brukes både varm og kald, sammen med f.eks. reker og blåskjell, gjerne med noen oliven på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 100,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ratatouille.

Ratatouille


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 29.04.2003
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 auberginer
1 løk
1 fedd hvitløk
3-4 paprika
1 squash
12 cherrytomater
1-2 dl olje
1 sitron
salt


Ett sunt og godt tilbehør til middag. Kan varieres med andre grønnsaker. Kjent bla fra områdene rundt middelhavet. Alene er dette veganer mat


Fremgangsmåte

Skjær auberginen i skiver. Strø over salt og la saltet trekke ut fuktighet i minst et kvarter. Sett gjerne en tallerken oppå.

Skjær løken i båter og stek i olje på lav varme til den begynner å bli myk. Ha den over i en gryte sammen med hvitløkfeddet som er delt i to, og sett gryta på svak varme.

Skjær paprika i tynne skiver, fjern frøene. Stek paprika på lav varme til den begynner å bli myk. Ha også den oppi gryta.

Skru opp varmen på stekeplaten. Stek auberginene i olje, i flere omganger. Ha dem i gryta etterhvert som de er ferdige. Vær litt gjerrig på oljen når du steker uten at de svir seg til pannen.

Skjær squash i skiver og stek dem et par minutter i pannen før du har dem i gryta. Ha i tomatene i gryta.

Smak deg fram med litt sitronsaft og salt. La det surre til tomatene såvidt begynner å sprekke, ca 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pilaff med stekt kjøtt fra Tyrkia.

Pilaff med stekt kjøtt fra Tyrkia


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.10.2007
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

800 g renskåret lammekjøtt i strimler
2 ss olje til steking
1 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts malt koriander
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 beger crème fraîche
3 ss pinjekjerner eller andre usaltede nøtter

Pilaff:
3 dl langkornet middagsris
3 ss olje til steking
2 båt hvitløk , finhakket
1 stk. løk , finhakket
1 ts gurkemeie
6 dl kjøttbuljong (utblandet)
100 g rosiner
1 ts salt


Det tyrkiske kjøkkenet er en smeltedigel med påvirkning fra den gamle ottomanske kulturen, Midtøsten, Balkan og Sentral-Asia. I Norge har vi trykket kebaben til vårt hjerte, men det tyrkiske kjøkkenet har så mye mer å by på. Ris pilaff med lam, for eksempel.


Fremgangsmåte

1. Varm olje i en panne og brun kjøtt i omganger. Tilsett koriander, paprikapulver, salt, hakkede tomater og vann. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i ca. ½ time, til det er mørt. Rør inn créme frâiche og smak til med salt og pepper.

2. Ris pilaff:
fres løk og hvitløk myk og blank i litt olje. Tilsett ris og gurkemeie og la den frese med i et par minutter. Hell i buljong og rosiner. Kok opp, sett på lokk og senk varmen til laveste punkt. La risen stå i ca. ½ time. Sjekk om den er ferdig, og smak evt til med litt salt.

3. Form risen ved å presse den i en skål og hvelve den på et fat. Anrett kjøttet rundt og dryss over hakket persille og pinjekjerner eller andre usaltede nøtter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 163,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lemon curd 2.

Lemon curd 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.07.2009
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

revet skall og saft av 3 stk sitron
2,5 dl sukker
3 stk egg
125 g smør i terninger


Lemon curd kan oversettes til sitronsmør og smaker friskt og godt ved siden av nybakte scones.


Fremgangsmåte

Ha sitronsaft, skall, sukker og egg i en kjele. Rør blandingen over svak varme til det tykner, men ikke koker.
Ta kjelen av platen, og visp inn smøret. Sett til avkjøling.
Tips: Smaker godt ved siden av nybakte scones!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 280,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ytrefilet av lam med piperade.

Ytrefilet av lam med piperade


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.09.2010
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

800 g ytrefilet av lam
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss margarin eller olje til steking

Piperade:
2 ss olje
2 ss tomatpuré
1 stk gul paprika i biter
1 stk rød paprika i biter
1 stk rødløk i båter
3 stk tomat i båter
4 båt finhakket hvitløk
1 dl hvitvin
1 dl lammekraft eller buljong
2 ss finhakket frisk rosmarin
1 ts salt
1 ts pepper


Piperade er et klassisk fransk tilbehør, ikke så altfor ulikt ratatouille. Smaker ypperlig til lammefileten.


Fremgangsmåte

1. Brun kjøttet raskt i en stekepanne, etterstek i ovnen på 125 °C i ca. 20 minutter. La det hvile i 10 minutter.
2. Varm opp oljen og surr tomatpuré, paprika, løk, tomater, hvitløk og krydder. Tilsett vin og kraft og kok opp. Smak til piperaden med salt og pepper.
3. Skjær kjøttet i biter eller skiver og servér med piperade.

Servér med potetpuré eller salat.

Tips:
Vend 3 sammenpiskede egg i piperaden for å gjøre den fyldigere, da kalles den baskisk omelett.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mandelpotetpure.

Mandelpotetpure


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

600 g mandelpotet
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt


Passer til alt og alle… Enkelt og så godt!


Fremgangsmåte

Skrell og kok potetene.
Sil av vannet, og damp dem tørre.
Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 80,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Plommekompott.

Plommekompott


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.08.2014
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

30 stk plomme
200 g sukker
1 dl hvitvin
2 ss potetmel
4 ss kaldt vann


Plommekompott er en fin måte å få brukt plommer på. Alle typer kan brukes.
Plommekompott er en herlig dessert som ofte vekker nostalgi hos oss.
Server den gjerne lun med litt vispet krem til.


Fremgangsmåte

Del plommene, fjern steinen og del fruktkjøttet i biter.
Ha plommene i en kjele, hell på hvitvin og sukker og la det koke opp. Småkoke videre i 10 minutter til plommene er møre.
Rør ut potetmelet i vannet og hell det forsiktig i plomme under omrøring. Plommekompotten må ikke koke etter at jevningen er tatt i.
La kompotten avkjøles litt før servering.
Server med vispet krem eller fløtemelk til. Noen mandelflak på toppen gir litt sprøtt å tygge på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bærcoulis.

Bærcoulis


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

Bringebærcoulis:
400 g friske bringebær
100 g melis
saften av ½ stk sitron

Multecoulis:
1 dl vann
1 dl sukker
saften av 1 stk sitron
400 g multer


En coulis er en silt bærsaus som ikke er kokt. Du kan lage coulis av mange bærslag, men til juldessertene er det godt bringebærcoulis og multecoulis.


Fremgangsmåte

Til bringebærcoulis:
Kjør alt sammen i en blender eller med en stavmikser til en jevn saus.
Sil saften og sett den kjølig til du skal servere den.

Til multecoulis:
Kok opp en sukkerlake og ha den i en blender sammen med multer og sitronsaft.
Kjør til en glatt saus.
Smak til med sukker.
Sil sausen og sett den kjølig til du skal servere den.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3129



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.