
I grillsesongen som nå er begynt er en av mine store favoritter flintstek. Vi har funnet ut at disse, og gjerne
fedigmarinerte, er saftige, rimelige og har masse smak. Og samtidig er det jo så enkelt å bare legge de direkte
på grillen. Og jeg vet at vi ikke er alene om å like disse.
Flintstek
Flinstek er skinkeskiver av svin. De kommer fra låret og er ferdig oppdelt. Har gjerne bein i midten. Selges
fersk eller veldig ofte marinert. Man kan selvfølgelig selv marinere disse og på den måten styre smaken selv. Er
som regel bare i salg i grillsesongen.
En god grillsaus er fint å ha til pensling men er ikke nødvendig når den er ferdigmarinert. Flintstek passer og
sammen med annen grillmat, og kan brukes som hovedrett med andre småting som grilles. Til flintstek passer
selvfølgelig en god salat, en god saus, evt mais, potetsalat, grillede tomater mm.
Under her ser jeg på diverse tilbehør og lenger nede de forskjellige oppskriftene.
Madeirasaus
2 sjalottløk
1 dl rødvin
1/2 dl kraft/ buljong
1/2 dl madeira
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 sitron, saften
2 ts maizenna
2 ss vann
2 ss smør
1. Hakk løken og kok den sammen med rødvin i ca. 10 minutter. Hell på kraft og madeira og la det koke uten lokk i
10 minutter til
2. Sil vekk løken, smak til med salt, pepper og sitron. Rør maizenna ut i vann, og rør dette inn i sausen. Rør
inn smøret til slutt.
Fiken- og aprikosmarmelade
4 porsjoner
1 pk tørket fiken, 250 g
1 pk tørkede aprikoser, 250 g
1 1/2 dl portvin
1 nett stjerneløk
2 ss smør
1 dl balsamicoeddik
2 ss brunt sukker
1. Legg fiken og aprikoser i portvin natten over.
2. Rens løken og surr den forsiktig gyllen i smør.
3. Ha i fiken og aprikoser, tilsett eddik og sukker og la det småkoke under lokk i 10-15 minutter.
BBQ grillsaus
2 båter hvitløk. Presset
2 dl ketchup
1/2 dl varm honning
1 ss olje
2 ts karri
1 ss worcestershiresaus
1 ts paprikapulver
2 ts sitronsaft
1 ts tabasco
litt nykvernet pepper
½ ts salt
Alt røres sammen og pensles på flintsteken under grillingen
Eksotisk grillsaus
4 porsjoner
1/2 finhakket paprika
2 ss mangochutney
2 ss olje
1 ss honning
1/2 ts paprikapulver
Ingrediensene blandes godt sammen og kan enten pensles på kjøttet eller brukes som grillsaus ved siden av.
Grillsausen passer spesielt godt sammen til svinekjøtt, men kan godt brukes til pølser, lam og storfe.
Grillede tomater
4 porsjoner
4 tomater
smeltet smør til pensling
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ts oregano
1 dl revet ost (40 g)
Skjær et kryss med en skarp kniv i topp og bunn på tomatene. Ha tomatene i kokende vann ca 10 sekunder, til
skinnet løsner og kan fjernes. Pensle tomatene med smeltet smør og dryss over salt, pepper og oregano. Strø til
slutt over revet ost. Grill tomatene i ca 10 minutter.
Grillet mais
Maiskolber
Smør
Salt
Pepper
Maiskolber kan stekes både med og uten folie.
Den blir ekstra saftig foliestekt med en god klatt smør og får fin smak med et dryss salt og pepper. Beregn ca.
20 min.
Ha en god grillkveld!!
Grillet flintstek 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 flintstek, lårskive fra svin, ca 1 kg
1 ts nykvernet rosèpepper
1 ts salt
2 ss olje
1 ss frisk oregano, eventuelt timian, pesille, gressløk
Fremgangsmåte
1. Lag snitt i svoren, slik at flintsteken ikke krøller seg ved grilling.
2. Dryss over nykvernet pepper og salt.
3. Grilles ca 10- 15 minutter på middels varme, Må snues ofte. Mot slutten av steketiden legger du kjøttet på en kjøligere del av grillen, og legger lokket på. Er du heldig får du sprø svor!
4. Rett før servering drypper du over med litt olje, og masse hakkete friske urter.
Server med grillet mais, og en grønn salat.
Flintsteken kan du også pensle godt med grillsaus, hvis den ikke er marinert på forhånd.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Flintstek på grill med schaschlik-saus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.05.2003Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 mellomstore flintsteker, tynne
salt
pepper
2 ss tomatpuré
2 ss ketchup
2 ts karripulver
2 fedd knust hvitløk
2 ts grovmalt svart pepper
1 dl appelsinjuice
Fremgangsmåte
Hvis det er svor på steken, må du snitte opp kanten, spesielt rundt kulebeinet, ellers vil flintsteken vrenge seg på grillen. La den bli romstemperert og vel så det før du griller.
Salte og pepre kjøttet, legg det på grillen og prøv å få det godt svidd. 5-10 min på hver side. Når det pipler ut kjøttsaft på oversiden bør den få 2 min. til. Deretter snur du steken og lar den grille 2 min på baksiden. La hvile 4-5 min.
Bland ingrediensene til sausen som skal ha en dominerende, kraftig smak av svart pepper. Spe med appelsinjuice til konsistensen er riktig. Fordel sausen på kjøttet og del opp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
172,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Søt flintstek
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
27.11.2005Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 liten flintstek ca. 500 g
1/2 dl sviskejuice
8 svisker
10 druer
2 ringer ananas
Flintstek er populær grillmat, men av og til kan det være godt med en forandring. Prøv flintstek marinert i sviskejuice. Vi tipper du blir postivt overrasket!Fremgangsmåte
1. Legg flintsteken i en plastpose og hell på sviskejuice. La dette marinere i minst to timer.
2. Ta ut flintsteken, pensle med olje, og grill den ved middels varme ca. 10 minutter på hver side avhengig av tykkelsen.
Server med druer, ananas og sviske, salat og brød / loff.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
139,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Bourbon Street New York Steak
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 flintstek, en lårskive fra svin, ca 800 g
3 dl bourbon whiskey
1 dl mørkt brunt sukker
Nydelig grillet kjøtt med en sødme som vil gjøre at venner og familie vil trygle om mer.Fremgangsmåte
Nydelig grillet kjøtt med en sødme som vil gjøre at venner og familie vil trygle om mer.
1. Lag snitt i svoren med en skarp kniv. Legg kjøttet i en form, og hell over whiskey.
2. Strø sukker på den ene siden av kjøttet, og la det stå kjølig 1-3 timer.
3. Legg flintsteken på en varm grill med sukkersiden ned. La den steke til sukkeret er karamellisert 3-5 minutter, snu steken og la den steke ca 10 minutter til den er gjennomstekt.
Serveres med grillet maiskolbe med grillsmør
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
134,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Svinefilet med urtefølge
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.03.2008Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
GildeBildet er tatt av
GildeIngredienser
600 g Gilde Urtemarinert Svin Indrefilet
1 stk pk Gilde Spesial Hot Grill
2 stk ferske maiskolber
Rosmarinsmør:
100 g romtemperert meierismør
2 ss fersk rosmarin
½ stk hvitløksfedd
1 ts salt
¼ stk sitron (saften av sitron)
Bakt potet med urtekrem:
12 stk nypoteter
50 g crème fraîche
2 ss gressløk
2 ss basilikum
2 ss kjørvel eller flatpersille
noen dråper sitronsaft
1 ts salt
Fremgangsmåte
Grill svinefileten etter anvisning på pakken. Grill pølsene og server. Kok maiskolbene i ca. 6 minutter. Smør de inn med smør eller olje og grill de lett. Skjær av fine flak og legg urtesmøret oppå mens maisen ennå er varm.
Rosmarinsmør
Rør det romtempererte smøret smidig med visp i en bolle. Hell i sitronsaften og rør til smøret har tatt opp sitronen. Tilsett finhakket rosmarin, evt. hvitløk og salt. La stå i romtemperatur inntil det skal legges på maisen.
Bakt potet
Kok og grill eller bak potetene i stekeovn aluminiumsfolie. De nye potetene har et tynt og godt skall som er fullt spiselig. Rør sammen alle ingrediensene til en krem. Lag et snitt i toppen på poteten og klem slik at den åpner seg og gjør plass til kremen.
Legg en spiseskje urtekrem på poteten og pynt med litt grønt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet svinefilet med Rosemaries spesial potetsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.06.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
Ca 800 gr fersk svinefilet
MARINADE:
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1,5 dl hvitvin
2 stk pepperkorn, grovknuste
2 ss finhakket persille
1 ts sterk sennep
2 ts soyasaus
Potetsalat
4 store kokte poteter
2 kokte egg
1 hakket selleri stang
0,5 hakket løk
1dl hakket sylteagurk med saft
1/8 ts hvitløksalt
1/8 ts sellerisalt
2 ts sennep
malt sort pepper etter smak
2 ss majones
Potetsalaten er perfekt til grillmat. Den er litt gammeldags med masse smak. Kan og spises alene som smårett. Perfekt når man har kokte poteter til overs.Fremgangsmåte
Kjøttet og marinaden
Bland sammen ingrediensene til marinaden. La det stå et par timer før kjøttet legges i.
Det er enkelt å ha marinade og kjøtt i en kraftig plastpose og knytte godt igjen.
Legges i kjøleskap over natten
Tørk godt av kjøttet før det legges på varm grill. Først ca. 4 minutter på hver side på rist nær varmen, så flyttes risten opp og fileten får 3-4 minutter på hver side. Man kan pensle med en grillsaus under grillingen eller marinaden. Sjekk om det er nok stekt etter dine egne ønsker. Krydre evt kjøttet og la det hvile noen minutter før du skjærer i det.
Potetsalat
Kokte poteter skrelles og deles i terninger. Hardkokte egg skrelles og deles i biter. Selleri og løk deles opp. Poteter, egg, selleri og løk legges i en bolle.
Alt det andre blandes sammen i en annen bolle.
Så helles det over potetblandingen og blandes forsiktig sammen. Kan med fordel kjøles ned i kjøleskap før servering, men ofte kan en potetsalat være god lunken. Ved servering kan man pynte med egg.
Server gjerne med en grønn salat
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
116,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Flintsnadder
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
27.11.2005Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 liten flintstek ca. 500 g
2 ss olivenolje
3 ss appelsinmarmelade
En av sommerens store favoritter er flintstek. Svinekjøtt passer godt sammen med frukt, og her er en oppskrift med appelsinmarmelade.Fremgangsmåte
1. Bland oljen med appelsinmarmelade og mariner flintsteken i dette i ca. 2 timer eller mer.
2. Grill flintsteken ca. 8-10 min på hver side til den er gjennomstekt.
Server gjerne med en god appelsinskive og frisk salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
223,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Flintstek i stekepannen
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca 1 kg flintstek. Det kan gjerne brukes den som er ferdig marinert for grilling.
Smør
salt og pepper
Flintstek er enkelt og det fins nå forskjellige ferdig marinerte versjoner. Og i stekepannen smaker dette bedre enn koteletterFremgangsmåte
Tørk flintsteken godt og stek 2-3 minutter på hver side ved sterk varme.
Krydre og sett ned varmen, legg på lokk og la stå å småsteke i ca 20 minutter.
La steken hvile litt før den skjæres i skiver på tvers av trtevlene
Server med ris og evt småstekte tomater.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
196,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marinert flintstek med grillede grønnsaker
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
04.11.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 stk. marinert flintstek
8 stk. tomat
4 stk. vårløk
2 båt hvitløk
4 ss finhakket frisk timian
2 ts salt
1 ts pepper
2 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
Fremgangsmåte
Lag små snitt i svoren, slik at den ikke krøller seg når den legges på grillen.
Grill flintsteken i 15-20 minutter, på sterk varme de første 5 minuttene (ca 2 minutter på hver side). Snu den ofte mot slutten.
La den hvile 10 minutter. Flintsteken kan du dele i 2 eller 4 stykker og spise som biff, eller skjære den i skiver som en stek. Skjær tomatene i skiver og kutt vårløken i ringer. Finhakk hvitløksbåtene. Legg tomatskivene, vårløken og hvitløken på store aluminiumsfolieark.
Ha på hakket timian, salt og pepper. Bland sammen olje og balsamicoeddik og drypp det over grønnsakene.
Pakk hvert folieark godt sammen. Legg dem på grillen i ca 10 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
134,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:850