Frikasse er min favoritt på høsten


Oppdatertdato: 2024-09-26 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Frikasse i flere varianter er en av mine favoritter. Hjemme var det ofte frikasse på en eller annen måte, men lam og farseboller var de mest brukte ingrediensene. Dessverre er dette en gryterett som blir mer og mer sjelden på våre middagsbord og det er snart bare omsorgssentre som serverer dette. Men det er jo så utrolig godt, det er sunt med mange grønnsaker og heller ikke så vrient å lage siden det lager seg selv.
Men prøv en av disse rettene jeg har lagt ut under og du vil ikke angre. Og høsten er jo absolutt tiden for gode råvarer som lam, rotgrønnsaker og fisk. Men se under på de mest populære som jeg har på nettsiden og mine egne favoritter.


Annonse



Bollefrikasse


Prøv også Bollefrikasse.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2002
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g farse
2 ts salt
gulrøtter
persillerøtter
pastinakk
sellerirot
persille
Eller frosne grønnsaker

Saus:
75 g smør
50 g mel
1 liter kraft, melk
salt



Fremgangsmåte

Del opp grønnsaker og kok de i vann til de er møre. Hvis det brukes grønnsakblanding er det ikke nødvendig.

Saus:
Smelt smør, rør i mel, spe med melk og grønnsakkraft.
Kok opp og sett i farse kaker laget med skje. Det kan og brukes en boks med hermetiske kjøttboller.
La småkoke i 10 minutter.
Ha i grønnsakene og varm opp og server med poteter
Grønnsakene kan og serveres ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lettvint kyllingfrikassé


Prøv også Lettvint kyllingfrikassé.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 31.05.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

300-400 g kyllingfilet
2 gulrøtter
1/2 purre
1 løk
1/2 blomkålhode i buketter
10-15 sukkererter
4 dl vann
1 terning hønsebuljong

Frikassésaus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
1/2 dl matfløte
salt og pepper



Fremgangsmåte

Rens grønnsakene. Skjær gulrøtter og purre i skrå skiver, selleri i små terninger og løk i tynne kløfter. Kok opp vann med buljongterning og legg i grønnsaker og kyllingfiletene. Legg blomkålbuketter og sukkererter oppå. La småkoke til alt er akkurat gjennomkokt.

Smelt smør til sausen i en kjele, ha i hvetemel og spe litt etter litt med silt kraft fra grønnsaker og kyllingfilet. Rør godt og gi sausen et oppkok mellom hver gang du sper. Rør inn fløte og smak til med salt og pepper. Skjær kyllingfiletene i tykke skiver. Hell sausen over kylling og grønnsaker og server frikasseen på varme tallerkener med kokte grønnsaker til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 65,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lammefrikassè fra Oslo og Akershus


Prøv også Lammefrikassè fra Oslo og Akershus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2007
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

1 kg lammekjøtt med ben
6 dl vann
1 ½ ts salt
2 stk. gulrot
2 stk. persillerot
1 stk. blomkål
1 stk. purre

Saus:
6 dl kraft fra koking
4 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
3 ss hakket frisk dill
2 ½ ss lettrømme
1 ss sitronsaft
½ ts salt
¼ ts pepper


På Sør- og Østlandet er det ikke store forskjeller når det gjelder tilberedningsmåte for lammekjøtt. I tillegg til lammesteik og fårikål er lammefrikassè en fin tradisjon i dette området.


Fremgangsmåte

1. Del kjøttet i serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttet. Kok opp igjen og skum godt av. Tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 45 min.

2. Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryta og la grønnsakene småkoke videre i ca. 10 min eller til de er møre.

3. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Tilsett dill og rømme, smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Serveres med kokte poteter og flatbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 51,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Hønsefrikassé 2.

Hønsefrikassé 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.01.2004
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

kjøtt av 1 kokt høne
2-3 gulrøtter
1 purre
2 persillerøtter
1/2 sellerirot

Saus:
3 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl hønsekraft
1 dl kremfløte
salt og pepper

kokte poteter
hakket persille


Hønsefrikassé er nydelig norsk tradisjonsmat. Hønstrenger lang koketid på lav varme for å bli mørt, men når det er gjort er resultatet nydelig kraft og kjøtt.


Fremgangsmåte

Del det ferdigkokte hønsekjøttet i passe serveringsstykker. Skyll og rens grønnsakene.
Skjær dem i ca. 1 cm tykke biter og kok dem i 2-3 minutter. Smelt smør i en kjele, rør i mel og spe med (dvs hell i litt og litt) hønsekraft og fløte.
Rør sausen jevn for klumper mellom hver speing. La sausen koke 3-5 minutter og smak til med salt og pepper.
Legg kjøtt og grønnsaker på et varmt serveringsfat og hell sausen over.

Dryss på hakket persille og server frikasséen straks med nykokte poteter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eksklusiv kalkunfrikassé.

Eksklusiv kalkunfrikassé


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.06.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 kalkunfilet, 750 g, i 3 cm terninger
50 g smør
1 nett sjalottløk, skrellet, de største delt
400 g fersk sopp, delt
2 dl tørr vermut
2 dl hvitvin
8 dl god kyllingkraft/buljong (terninger + vann)



Fremgangsmåte

Fres kalkunbitene lett i smøret. Sett tilside og fres løk og sopp i det samme smøret til de er blanke. Legg kjøttet tilbake, hell på vermut og hvitvin. La dette koke sammen i ca. 3-4 minutter. Tilsett kraften og krydderet. Kok opp og la det hele trekke på lav temperatur til kjøttet er ferdig, ca. 10 minutter. Rør ut hvetemelet i litt vann og hell det i gryta mens du rører godt. (Bruk en sil til meljevningen, så unngår du klumper.) Hell i fløten, kok opp og smak til med salt, kvernet pepper og soyasaus. Dryss over raust med hakket persille ved servering.

Serveringsforslag
Sesongens grønnsaker og kokte poteter.

Tips:
Les alltid oppskrift og framgangsmåte nøye før du begynner, og sjekk at du har alle ingredienser og redskaper du behøver.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fiskefrikassé.

Fiskefrikassé


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.04.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

600 g torskefilet uten skinn og bein
2 gulrøtter i strimler
2 grener stangselleri i strimler
1 purre i skiver
2 dl fiskekraft/buljong
1,5 dl matfløte
1 ss maisenna
1 sitron
salt og hvit pepper



Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader.
Skjær fisken i porsjonsstykker.
Legg fisk og grønnsaker i et smurt ildfast fat.
Kok opp fiskekraft, fløte og maisenna og smak til med salt og pepper. Press saften av en halv sitron og rør den inn i sausen. Hell sausen over fisk og grønnsaker i fatet. Dekk med aluminiumsfolie og bak retten til alt er mørt.
Skjær den siste halve sitronen i skiver, del skivene i to og legg dem på fisken før servering. Kokte poteter er godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 65,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mors lammefrikassé.

Mors lammefrikassé


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 kg grytekjøtt av lam med bein i biter
6 dl vann
2 ts salt
3 stk gulrot
1 stk knollselleri (sellerirot)
1 stk løk
1 stk purre
12 dl kraft fra koking
1 ¼ dl hvetemel
2 dl kremfløte (kan utelates)
SALT OG PEPPER
saften av 1 stk sitron
1 bunt hakket frisk kruspersille


"Åh, så GODT!", er reaksjonen du kan risikere å få fra både store og små om du lager en stor, raus gryte med rykende varm lammefrikassé. Og godt, det er det!


Fremgangsmåte

1. Kok opp vann og legg i kjøttet. Kok opp på nytt og fjern skummet som danner seg på toppen. Senk temperaturen og tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 2 timer. Det er mørt når det løsner fra beinet.
2. Vask og skrell grønnsakene. Del grønnsakene i 2 cm tykke biter. Kok grønnsakene med kjøttet de siste 7 minuttene, eventuelt i litt kjøttkraft i en kjele for seg selv.
3. Sil kraften over i en ny kjele. Rør hvetemel ut i litt kaldt vann og hell jevningen i kraften under omrøring. Tilsett fløte, kok opp og la sausen koke i noen minutter. Smak til med salt, pepper, sitron og persille.

4. Legg kjøtt og grønnsaker tilbake i sausen og la alt bli gjennomvarmt.
Server med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 97,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kalvefrikasse med spede grønnsaker.

Kalvefrikasse med spede grønnsaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 kg kalvekjøtt (evt. lam)
(fra bryst, bog eller lår)
2 laurbærblader
Hel hvit pepper
1 løk
Grønnsaker:
4 persillerøtter,
8 stjerneløk
4 små gulrøtter
2 purre
Sukkererter
Aspargesbønner eller frisk asparges etter sesong.
Saus:
2 ss meierismør
1 dl hvetemel
6 dl kraft fra koking av kjøtt
2 dl kremfløte
Salt og hvit pepper fra kvern.
Dryss:
Hakkede riske urter f eks. persille og gressløk



Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i passende stykker og sett det over til koking i en kjele med rikelig kaldt vann. Kok opp og skum av. Hell av vannet. Hell over nytt kaldt vann. Kok opp og skum av.Tilsett laurbærblad, hel pepper og løk i små båter. Gjør i stand grønnsakene til frikasseen. Legg grønnsaksrester i kjøttkjelen. La kjøttet syde (trekke) 1 - 1 ½ time. La grønnsakene koke knapt møre i kjøttkraften de siste minuttene av kjøttets koketid.Ta av 6 dl kraft.

Smelt smør og tilsett mel, spe med varm kraft til sausen. Kok opp og la det putre ca. 30 minutter. Sil sausen og tilsett fløte. La sausen småkoke ca. 10 minutter før servering.
Server frikasseen fra en pen form. Legg kjøttet i og anrett grønnsakene rundt/over. Slå over sausen og dryss på kryddergrønt.

Ha rikelig med kokte nypoteter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Farsefrikasse fra Knut.

Farsefrikasse fra Knut


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.07.2012
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g farse
2 ts salt
5 stk gulrøtter
2 stk pastinakk
250 gram sellerirot
2 never bladpersille
10 cm purre
8-10 poteter
evt 2 stk persilerøtter
Saus:
75 g smør
50 g mel
1 liter kraft, melk
salt
pepper
karri


Dette er en favoritt her hjemme. Nydelig tradisjonell norsk mat med mye smak.


Fremgangsmåte

Del opp alle grønnsaker(også poteter) i passende biter, ca 2-3 cm store og kok de i vann til de er møre med salt og en buljongterning, ca 10-12 minutter(pass på, skal ikke bli mos). Hell av kraften(tas vare på) og sett grønnsakene til side mens sausen lages.

Saus:
Smelt smør, rør i mel, spe med melk og grønnsakkraften.
Kok opp og smak til med salt, pepper og karri. Sett i farse kaker laget runde med skje.
La småkoke i 10 minutter.
Servering:
Legg opp grønnsaker på tallerkenen, og legg saus/boller ved siden av. Server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 70,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammefrikasse med grønnsaker og urter.

Lammefrikasse med grønnsaker og urter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g beinfritt lammekjøtt eller 1,2 kg med bein (bog, nakke eller bryst)
vann
1 1/2 ts salt
hel pepper
1 laurbærblad
3 gulrøtter
2 persillerøtter
1 blomkål
1 purre

Saus:
5dl kraft
2 1/2 ss hvetemel
1 dl fløte/melk
1-2 ss sitronsaft
1/4 -1/2 ts sukker
frisk eller tørket dill, gressløk og persille
salt og pepper



Fremgangsmåte

1. Kok opp vann og legg i kjøttet, vannet skal så vidt dekke kjøttet. Kok opp på nytt og skum godt.
2. Tilsett salt, pepper og laurbærblad og la kjøttet trekke ca. 50-60 minutter.
3. Rens grønnsakene og del dem i mindre biter og la dem koke med kjøttet de siste 10 minuttene. Blomkål og purre trenger kortere trekketid enn gulrøtter og persillerot.

4. Sil opp 5 dl kraft til sausen og jevn med hvetemel utrørt i fløte/melk. Kok opp og la sausen koke uten lokk ca. 8 minutter. Smak til med salt, pepper, sukker, sitronsaft og urter.
5. Hell sausen over kjøttet og grønnsakene ved servering. Nykokte poteter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 81,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3173
Sommermat.Kjøttdeig.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.