Gjør matpakken uimotståelig


Oppdatertdato: 2020-08-17 Tema: Hverdagsmat Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com Kilder: Helsedirektoratet


Barn og unge tilbringer mange timer i barnehagen eller på skolen hver dag og trenger minst ett skikkelig måltid der. En god og mettende matpakke gjør dagen bedre.
Å spise faste måltider er en viktig del av et sunt kosthold, enten man er barn eller voksen. Spiser du sunt og variert i løpet av arbeidsdagen, er det bra for helse og velvære samtidig som du får mer energi og bedre konsentrasjonsevne. Og det er lettere å holde vekten.
Barn og unge som hopper over måltider, har et dårligere kosthold med høyere innhold av fett og sukker og lavere innhold av de fleste vitaminer og mineraler, enn dem som spiser regelmessig.
Det kan være lurt å smøre matpakken kvelden før, da du sannsynligvis har bedre tid og kan lage en matpakke du har lyst på.

Her er noen tips som gjør matpakken mer fristende:

Litt planlegging

Det er enklere å lage sunne og fristende matpakker dersom kjøleskapet inneholder gode ting til matpakken. Skriv opp ting til matpakken på handlelisten, gjerne matvarer som gjør det mulig å variere og improvisere.
  • 1-2 ulike grove brød eller grove rundstykker, knekkebrød eller fullkornstortilla.
  • Minst tre forskjellige typer frukt og grønnsaker.
  • 1-2 typer kjøttpålegg.
  • Ost.
  • Leverpostei.
  • Egg.
  • Fiskepålegg, gjerne i småpakker.
  • Se gjerne etter nøkkelhullsmerket, som betyr at matvaren er et sunnere alternativ med mindre fett, salt og sukker, og mer fiber.

Innpakning

Det er synd å ødelegge en god matpakke med dårlig innpakning.
  • Legg frukt og grønnsaker i egen boks eller pose slik at den ikke moses. Da har du også noe å legge avfallet i.
  • Hell litt juice, lett vaniljekesam eller sitronsaft over oppskåren frukt så den ikke blir brun.
  • Ha et variert utvalg av bokser som passer til ulik mat, gjerne med flere rom. Lokkene må være tette så man kan ha med seg noe som er fuktig. Vanlig matpapir eller plastfolie fungerer bra til brødskiver.
  • Det finnes poser i passende størrelser med ”glidelås”-lukking.
  • Hvis maten skal være kald, finnes det matbokser med små kjøleelementer.

Fem i byggestener

Optimalt består en god og sunn matpakke av fem ingrediensgrupper. Grønnsaker (knaskegrønnsaker, salat), grovt brød, pålegg (kjøtt, fisk, ost eller egg), fisk, frukt og drikke. En slik variert matpakke gir en god matopplevelse.

Rester

Send gjerne matpakken en tanke når du lager middag. Lag for eksempel litt ekstra kylling, kjøttboller eller fisk til matpakken og lag en større porsjon salat. Pastasalat med grønnsaker er fin variasjon.

Mindre barn

Små barns appetitt svinger, men matpakken bør alltid tilpasses mengden de spiser når de har god appetitt. Heller litt i retur, enn for lite.
Maten bør være lett å spise og se innbydende ut når den er pakket ut. En liten overraskelse er som regel populært, et stykke pizza fra dagen før, litt oppskåret eller tørket frukt og nøtter. Eller kanskje en fin serviett.

Skolebarn

En del barn rekker ikke å spise maten i løpet av spisepausen, så det kan være en idé å lage en matpakke som kan deles opp og tas fram flere ganger.
Abonner på Skolefrukt slik at barnet får en frisk frukt eller grønnsak hver dag.

Ungdommer

Hvis de lager matpakken selv, får de med seg noe de liker. La dem også foreslå ting til handlelisten som kan friste i matpakken. Minn dem på å forsyne seg av gratis frukt og grønt som tilbys på skolen.

Drikke

Skummet melk, ekstra lettmelk, lettmelk og vann eller juice er sunn og god drikke til matpakken. Abonner gjerne på skolemelk.

Se flere råd på nettsiden til Helsedirektoratet. Nøkkelråd for mat og mosjon


Matpakke til første skoledag


Prøv også Matpakke til første skoledag.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.02.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

2 skive grovt brød
1 beger yoghurt
1 lite beger kornblanding
¼ stk honningmelon uten skall
1 kopp friske bær (jordbær og blåbær)

Omelett:
1 stk egg
1 ss vann
Litt salt


Solid og fristende matpakke. Om dette er standarden som settes for skoleåret så blir det fornøyde skoleelever


Fremgangsmåte

1. Velg et grovt brød du liker godt.
2. Lag omelett av egget, vannet og litt salt.
3. Skjær melon og jordbær i biter.
4. Plasser brødskiver, omelett, yoghurt, kornblanding, bær og melon i matboksen.

Tips! Husk å sende med skje til yoghurten, og gjerne en fin serviett.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Matpakkemuffins med brunost


Prøv også Matpakkemuffins med brunost.

Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 15.02.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Esten Borgos

Ingredienser

1 dl havregryn
1/2 dl vann
100 - 150 g brunost
11/2 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete, grov
21/2 dl sammalt hvete, fin
2 ts bakepulver
50 g rapsolje
4 stk egg
400 g yoghurt naturell
12 stk muffinsformer


Brunostmuffins er veldig godt, og en god kombinasjon av hvordan matkulturer møtes.


Fremgangsmåte

1. Forvarm stekeovn til 200 °C.
2. Legg havregryn i bløt i vann i ca. 5 minutter.
3. Del brunost i små terninger.
4. Bland hvetemel, sammalt hvete og bakepulver i en bolle.
5. Visp sammen egg, olje og yoghurt. Tilsett melblandingen og rør godt.
6. Rør inn havregryn og brunostbiter.
7. Plasser muffinsformer på et stekebrett. Bruk gjerne dobble former, så holder muffinsene seg i formen. Fyll formene 2/3 deler fulle.

Sett gjerne muffinsformene i et muffinsbrett om du har det. Da holder de seg pene i fasongen.

8. Stek muffinsene midt i stekeovnen i 20-25 minutter. Avkjøl på rist

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 229,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sunn og mettende matpakke


Prøv også Sunn og mettende matpakke.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2013
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 dl frokostblanding (4-korn)
50 g blå druer
½ stk kiwi
2 stk gulrot
1 beger yoghurt


En matpakke som passer bra som lunsj eller som frokost når du må opp tidlig og ikke rekker å spise noe hjemme.


Fremgangsmåte

Ha frokostblanding i en liten skål (som på bildet). Du kan godt dekke skålen med litt plastfolie.
Ha deretter resten av ingrediensene i en dyp matboks. Legg ved en serviett og en skje. Bland frokostblandingen med yoghurt før du spiser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Gulrotrundstykker.

Gulrotrundstykker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.09.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

5 dl lettmelk
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 stk gulrot (ca. 3 dl revet gulrot)
2 dl solsikkekjerner
1 dl hvetekli
350 g sammalt hvete, grov
500 g hvetemel


Et spennende rundstykke som passer godt til turmatpakken.


Fremgangsmåte

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.

Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Pensle dem lett med vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 251,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Matpakkebrød.

Matpakkebrød


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.08.2017
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

1 l skummet kulturmelk
500 g sammalt hvete, grov
200 g sammalt hvete, fin
400 g sammalt rug, grov
150 g sammalt rug, fin
1 dl lettkokte havregryn
1 dl havrekli
3 dl vann
1 pk gjær
400 g hvetemel
2 ts salt


Et godt matpakkebrød er avgjørende for en god matpakke. Her er et sunt og saftig brød til en deilig matpakke.


Fremgangsmåte

Bland sammen melk, sammalt hvete fin og grov, sammalt rug fin og grov, havregryn og havrekli til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.

Varm vannet til det er fingervarmt, 37°C. Smuldre gjæren og rør den ut i vannet. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2 liters former. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35-40 minutter.

Når brødene er ferdig hevet pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv i brødene. Dryss over havrekli.

Stek brødene på nederste rille ved 200 ºC i 50-60 minutter. Avkjøles på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 197,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blåbærmuffins 7.

Blåbærmuffins 7


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.01.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

60 g havregryn
3 dl melk
250 g sammalt hvete, fin
3 ts bakepulver
½ ts salt
150 g sukker
100 g blåbær
1 stk egg
6 ss rapsolje


Smakfulle og mettende blåbærmuffins. Ha de som tilbehør i matpakken, eller lag små blåbærmuffins og server på fest.


Fremgangsmåte

1. Bland havregryn og melk. La det stå og trekke i 10 minutter.
2. Bland sammen mel, bakepulver, salt, sukker og blåbærene i en stor bolle.
3. Rør inn et sammenvispet egg og oljen i havreblandingen. Tilsett havreblandingen sammen med det tørre. Rør til det så vidt er blandet, og fyll røren i smurte muffinsformer.
4. Stek muffinsene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 20 minutter. La dem avkjøles i minst fem minutter før de tas ut av formene.

Tips:
Blåbærene gir lett deigen en mørk farge. For å unngå dette, kan blåbærene drysses over muffinsrøren etter at den er fordelt i muffinsformene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 246,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Matpakkepita.

Matpakkepita


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.09.2016
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Veslemøy Vråskar

Ingredienser

1 stk fullkornspita
2 stk salatblad , gjerne både rød og grønn salat
2 skive mozzarella
1 ss pesto
2 ss hermetiske maiskorn
4 skive pastrami


Det er faktisk ikke særlig vanskelig å lage en matpakke som kan misunne de fleste som sitter rundt deg i lunsjen. Bare prøv matpakkepita fylt med mozzarella og pastrami.


Fremgangsmåte

Åpne pitabrødet som anvist på pakken.
Smør bunnen av pitaen med en spiseskje pesto. Legg på salat, mais, pastrami og mozarella.
Ha på en spiseskje pesto på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 218,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Omelettmuffins.

Omelettmuffins


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.09.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Alexander Benjaminsen

Ingredienser

6 stk egg
6 ss melk
150 g ferdigrevet ost
150 g kokt skinke eller fetaost
2 stk vårløk eller sjalottløk
50 g soltørkede tomater eller oliven uten stein
1/2 ts salt


En omelett eller en muffins? Lag omelettmuffins. En ny slager til matpakka. Vi har laget to varianter. Mulighetene er uendelige.


Fremgangsmåte

1. Sett stekeovnen på 180 °C, smør muffinsbrettet/formene med litt olje, kle med bakepapir (klipp litt store firkanter) eller med muffinsformer i papir. Pass på at papirkanten er over formene.
2. Del vårløk/løk eller purre i tynne skiver. Riv gulrot, del opp fetaosten i mindre biter. Riv osten eller bruk ferdig revet.
3. Visp egg og melk, tilsett ost og de andre ingrediensene. Bland godt sammen.
4. Fyll muffinsformene nesten fulle, pass på at ingrediensene fordeles nogenlunde likt.
5. Stek omelettene midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de såvidt har stivnet. Avkjøl litt før du løfter dem ut av formen med en skje.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 172,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1966






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.