Gode oppskrifter i plommesesongen


Oppdatertdato: 2021-09-02 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Her hjemme er det begynnelsen på plommesesongen og det begynner å dukke opp modne plommer. Vi har ett stort victoria plommetre,som igjen vil gi mye plommer. Noen år er det lite smak i de, men i år er de smakfulle foreløpig.
Men det går an å bruke plommeme til andre ting enn bare å spise direkte. Og for de som har masse plommer i hagen så er nok dette løsningen om en ikke ønsker å tilbringe for mye tid på hjerterommet.
Her er ett utvalg av mine beste plommeoppskrifter.

Annonse



Asiatisk Plommesaus til fritert mat


Prøv også Asiatisk Plommesaus til fritert mat.

Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 24.01.2022
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

20 stk røde plommer
4 fedd hvitløk
1 dl hakket rødløk
1 ss raspet ingefær
1,2 dl soyasaus
2 ss chilisaus

Evt hvis plommene er sure:
1-2 ss brunt sukker
2 ss honning

Evt om de er veldig søte:
2-3 ss eplecidereddik

Evt en kryddermiks:
1 ts femkrydder miks


En fin saus som passer til fritert og stekt mat. Denne er passende nå i plommesesongen. Vi prøvde denne til både vårruller og stekte kyllingklubber.
Kanskje litt ukjent saus for oss nordmenn, men i asia blir slike sauser brukt mye. Denne kalles og duck saus, og vi har sett denne typen i asiatiske butikker. Kan lages både sterk og svak. Det fins mange forskjellige oppskrifter på denne, så varier gjerne litt i oppskriften, dvs smak først og så tilsett evt mer chilisaus, sukker, eddik, krydder osv. Vi brukte store victoria plommer og de er søte og saftige.


Fremgangsmåte

Ta ut stein og del plommene i små biter.
Bland disse med resten av ingrediensene i en gryte.
Varmes opp og småsurrer i 20 minutter mens du rører av og til.
Bruk så stavmikser til å blande sausen godt. Blir den for tykk ha i litt vann. Smak om den er for sur eller søt, og rør evt inn iflg ingredienser. Sur rør inn sukker og honning, og søt litt ekstra eddik.

Evt kryddermiks for bedre smak.

Sausen kan fryses i flere mnd eller stå i kjøleskapet opp til 1-2 uker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 47,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,15.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Plommesyltetøy med kanelstang


Prøv også Plommesyltetøy med kanelstang.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.08.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kraft foods
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 kg plommer
700 g sukker
2 dl vann
1 stk sitron, saften av den
3 stk kanelstang
1 pose Jam syltepulver


Om plommene er veldig saftige, reduser vannet til bare 0,5 dl. Man kan og bruke certo. Disse syltepulverene forandres av og til, men bruk den man finner.


Fremgangsmåte

Kok opp vann, kanelstenger og sukker.
Ha i delte, stenfrie plommer og la det koke til plommene er møre.
Tilsett Jam Syltepulver og kok videre i 2 min.
Hell på varme, rene glass.
Legg på tette lokk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Plommegrøt


Prøv også Plommegrøt.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.08.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

500 g. Plommer
1/2 liter vann
2 dl. sukker etter smak
4 ss. jevning
1 ts. Vaniljesukker


Plommegrøt er godt og fint som dessert. Denne er fra Danmark og smaker bare nydelig.


Fremgangsmåte

Plommene vaskes, renses, stenes ut og kokes i vannet under lokk ca. 5 min. Mosen søtes.

Jevning og Vanilesukker røres ut i 1 dl kaldt vann og helles i frukten på en gang og røres inn. Brukes det potetmel skal det ikke kokes etter at jevningen has i.
Den helles opp, drysse med sukker og avkjøles.

Fløte eller melk serveres til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Plommer med varm krem.

Plommer med varm krem


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 09.06.2010
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

300 g plommer
1 ss Dansukker Sukker

Kremen
4 ss Dansukker Lys Sirup
2 ts smør
1 ts malt kanel
1 stjerneanis
1/2 krm malt kryddernellik
litt nymalt hvit pepper
2 dl crème fraîche



Fremgangsmåte

Del plommene i to og fjern steinene. Fordel plommene på to tallerkener med snittflaten opp. Ha på litt sukker.

Hell sirup, smør og krydder i en kasserolle. La koke et par minutter og tilsett crème fraîche.
Det er viktig å røre hele tiden slik at kremen ikke skiller seg.
Server den varme krydderkremen over plommene med krem eller vaniljeis til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 193,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Karamelliserte plommer i eggestand.

Karamelliserte plommer i eggestand


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 12.03.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

12 stk. Plommer
60 g smør
60 g sukker
1 ts malt kanel
1 ts garam masala

Eggestandrøre:
1 stk. egg
2 stk. eggeplomme
70 g sukker
2 dl melk
2 dl kremfløte
25 g hvetemel
½ stk. sitron skall
1 stk. Vaniljestang


En frisk og lett dessert, passer perfekt som avslutning til en treretters middag.


Fremgangsmåte

Del plommene i to og fjern steinene. Stek plommene gyldene i smør og sukker med krydder.
Fordel de karamelliserte plommene i seks godt smurte ildfaste porsjonsformer eller i en større ildfastform.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett melk, kremfløte, en splittet vaniljestang og finrevet sitronskall av en halv sitron i en kjele og varm blandingen til like under kokepunktet.

Tilsett den varme melke- og fløteblandingen i en tynn stråle i eggedosisen, mens du pisker.

Hell blandingen over plommene og stek i 20 – 25 minutter ved 180 °C. Desserten er ferdig når eggestanden har stivnet og fått en gylden farge. Server lun med vaniljekesam smakssatt med kanel.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 179,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Min egen plommepai.

Min egen plommepai


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

Paibunn:
60 g myk margarin
2 1/2 dl hvetemel
1 dl melis
100 g cottage cheese

Fyll:
1 l plommer
1 1/2 dl sukker
2 egg
2 dl matfløte
2 ts vaniljesukker



Fremgangsmåte

Smuldre margarin og mel. Bland i melis og cottage cheese og kna sammen til en smidig deig.
Kjevle deigen ut og kle en 26 cm paiform. Prikk deigen med en gaffel og forstek bunnen ved 200°C i ca. 10 min. Avkjøl.
Fjern plommesteinene. Legg plommene tett i tett i bunnen av paiformen. Dryss på litt av sukkeret. Visp sammen egg, fløte, sukker og vaniljesukker og hell det over plommene.
Stek paien ferdig ved 180 grader C i ca. 45 min. Server paien lun, gjerne med vaniljeis eller vaniljekrem til. Nydelig!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Plommekake.

Plommekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.08.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

175 g smør
2 dl brunt sukker
10 stk plomme
1 ts vaniljesukker
3 stk egg
1 dl hvetemel
1 dl finmalte mandler


Plommer er kanskje best å spise som de er, men av og til ønsker vi variasjon. Bak en deilig plommekake og server den til kaffen eller som dessert. Bak flere og frys ned til siden.


Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180°C.
Bruk en kake- eller paiform. Smør den med litt smør før du legger i bakepapir (slik at det fester seg).
Smelt 2 spiseskjeer med smør og hell i formen på bakepapiret. Dryss over 3 spiseskjeer av det brune sukkeret.
Del plommene i to og fjern steinene. Legg plommene i formen med skinnsiden ned.
Ha resten av smøret, resten av det brune sukkeret og vaniljesukker i en kjøkkenmaskin. Kjør i noen sekunder.
Tilsett et egg av gangen og rør godt mellom hver gang.
Tilsett mel og finmalte mandler og kjør igjen.
Stek kaken midt i ovnen i ca. 50 minutter. Avkjøl.
Kaken smaker nydelig med litt vaniljekesam eller is til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 260,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Plommemarmelade med syltesukker.

Plommemarmelade med syltesukker


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 04.08.2020
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

800 g plommer, valgfri type
400 g Dansukker Syltesukker
2 kanelstenger

Smakstilsetning
2–3 ss mørk rom


Bruk årets plommeavling til en hjemmelaget plommemarmelade! Plommesyltetøyet smaker fortreffelig både på brødskiven og som fyll i rullekaker.


Fremgangsmåte

Skåld plommene, og fjern skallet og steinen. Bland plommer, syltesukker og kanelstenger i en kasserolle og kok i 3–4 minutter under omrøring.
Ta ut kanelstengene og skum godt av. Miks marmeladen godt, men la det være igjen litt biter.
Smak til med rom og kok videre i 2 minutter.
Hell over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 165,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2239



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.