Gode tips til å bruke matrestene i kjøleskapet


Oppdatertdato: 2018-10-08 Tema: Matsvinn Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alexandra, Munchen


Hva er i kjøleskapet?
I disse dager er det mer og mer snakk om å få ned kasting av mat eller matsvinn. Og dette er noe vi forbrukere kan gjøre noe med. Det er masse snakk om hva man kan gjøre i det daglige, ved innkjøp, planlegging før besøk i butikken og når man lager maten hjemme. Også ved grundig planlegging av menyen hjemme. Men når det samler seg opp i kjøleskapet kan det være greit med noen enkle og gode oppskrifter for å bruke disse restene, slik at det ikke ser ut som en restemiddag men en unik gourmetopplevelse:)
Lenger nede her er de oppskriftene, rettene og tipsene vi selv bruker hjemme. Hos oss samler det seg mest opp risrester, grønnsaker, kylling og svinekjøtt. Ikke så mye potet og annet kjøtt. Vi har og noen ganger brødrester, egg som er gått ut på dato og bønner/linser.

Men før jeg går gjennom de mest aktuelle oppskriftene og rådene så vil jeg nevne noen ting:

  • Bruk mitt spesialsøk etter oppskrifter basert på hva du har av råvarer. Dette har vært på nett i mange år og er en enkel metode for å få opp forslag:
    Mitt kjøleskapsøk
  • Den mest kjente resteretten er vel pytt i panne, og den finner du her i mange varianter: Pytt i panne oppskrifter
  • For dere som bor i Oslo kan dere ta en tur ned på Oslo S og se hvor mye mat som kastes hvert 10 minutt i Norge. Les mer her:
    Matsvinnuke med installasjon på Oslo S

Og så tips og link til oppskrifter

Poteter

Vi bruker ikke så mye poteter men for de som bruker de er det lett at det samler seg opp kokte poteter i en bolle i kjøleskapet

En rask måte er selvfølgelig som nevnt i en pytt i panne, men hvorfor ikke mose poteter inn i kjøttdeig og lage burgere/kjøttkaker. Nydelig med krydder og løk.
Ellers kan du lage følgende:

Asiatisk potetsalat
Potetomelett
Løk og potetpai
Tyske potetpannekaker med rå poteter

Eller bare prøv skiver av kokte poteter på brød med kaviar, majones eller annet.

Ris

Ris er fint å bruke i stekepanne med diverse tilbehør, men og ved siden av andre vanlige middagsretter, Våre risrester forsvinner alltid i løpet av 2-3 dager.
Her er eksempler:

Rispanne med strimlet egg
Stekt ris med kylling
Stekt ris med crabstick
Stekt ris

Pasta

Pastarester er det ikke så ofte vi har i kjøleskapet, men av og til ligger det spaghetti igjen etter middager. Denne kan du feks kutte i biter og brukes i en tomatsuppe. Og selvfølgelig andre pastatyper som penne ol er ypperlige i en pastasalat. Pastasalat er og ypperlig for kyllingrester ol.

Pastasalat
Kylling og pastasalat
Tomatsuppe

Kjøtt og pølser

Kjøttrester og pølser har vi ofte i kjøleskapet. Her kommer pytt i panne inn, men og andre ting vi har prøvd. Pølser kuttet i skiver er fint på pizza, evt på grandis sammen med litt osterester.
Rent kjøtt passer og fint i en wok, gjerne som tilskudd i en annen oppskrift som trenger litt ekstra kjøtt. Eller så er det bare å kutte kjøttet i biter, ha i woken sammen med en blanding wokgrønnsaker. Hell så over ferdig woksaus og det smaker herlig.
Kyllingrester er og fint i salater. Prøv gjerne med pasta som nevnt tidligere, men og med couscous eller bulgur i en salat. Slike rester kan og brukes i diverse meksikanske retter i sammen med eller istedenfor kjøttdeig og fileter.

Pizza med pølserester
Pølsewok
Kylling med nudler

Fisk og skalldyr

Her er det heller ikke så ofte vi har rester, men skulle du ha feks kokt eller stekt fisk så bruker vi disse feks til å lage enkle fiskeburgere med, tilbehør i en wok eller faktisk i en kald salat. Fisk passer med poteter og egg i salat.
Fiskeburgere som har fersk fisk i oppskriften fungerer like bra med kokt eller stekt fisk. De trenger da heller ikke steke så lenge.
Skalldyrrester ligger vel ikke lenge, men en majonessalat basert på kokte reker, krabbe eller kreps/hummer er virkelig godt.

Fiskeburger
Rekesalat med forskjellige rester i

Egg

Egg blir ofte ikke liggende lenge, og rå egg har ganske lang holdbarhet etter datoen er gått ut. Kokte egg bruker vi igjen i salater, eggesalat, pastasalat ol. Kokte egg er jo og godt på brødskiver sammen med majones ol. Og så passer jo kokte egg i tomatsuppe.
Rå egg som begynner å bli gamle blir kanskje til en kake, eller feks omelett. Omelett er og en grei måte å bli kvitt litt grønnsaker på.

Egg og kyllingsalat
Egg og tunfisksalat
Omelett med rester

Rå, kokte og stekte grønnsaker

I mange av tipsene over brukes det og grønnsaksrester. Om de er slappe rå fra bunnen av kjøleskapet eller kalde kokte. Gryteretter, wok, gratenger, salater, omelett osv er steder hvor vi bruker rester av grønnsaker.
Tomater samler seg gjerne opp og de kan med letthet kjøres i blender og fryses som grunnlag for tomatsauser. Alle rotgrønnsaker går i wok eller gryterett, eller selvsagt som pytt i panne. Kokte grønnsaker kan og brukes i brødbakst.

Grønnsaksomelett
Grønnsakswok
Grunnlag tomatsaus

Brød

Brødrester har vi lite av. Vi kutter brødet normalt i skiver og fryser det i porsjonsposer. Skulle vi glemme noe i brødboksen som er tørt, kan man lage arme riddere eller feks dele opp brødet, tørke det i stekeovnen, knuse det og bruke det som strøkavring/brød. Også krutonger til suppe eller som tilbehør til suppe.
Ellers om brødet er tørt, hjelper det med noen sekunder i mikroen eller brødristeren. I mikroen blir det mykt og i risteren spisende:)

Arme riddere
Christinas arme riddere
Brødkrutonger

Her er hvordan du lager brødrasp. Metode fra brodogkorn.no

Skjær brødet i skiver. Ha brødskivene utover et stekebrett.
Sett stekebrettet med brødskiver i ovnen på 120° i ca. 20 minutter eller til brødet er tørt.
Snu skivene midt i steketiden, slik at de ikke blir brent. Avkjøl brødskivene på rist.
Rasp brødet når skivene er blitt kalde. Alternativt ha skivene i en tett plastpose og kjevle over til det er blitt brødrasp.

Andre artikler og linker til tips om restemat

Mye om Arme Riddere

Pølserester

Rester til begjær

Tips om lagring av rester

Melkerester

Bruk rester etter jul og nyttår

Mine tanker om matsvinn


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3166Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.