Fisk har ulike egenskaper. Det er lurt å tenke på når du legger sjømat på grillen.
Fet og mellomfet fisk
som ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, uer, makrell eller sild kan du legge rett på grillristen, tre på et grillspyd, legge i dobbel grillrist, grille i wok eller pakke i aluminiumsfolie.
Mager fisk
som torsk, sei, hyse eller hvitting, griller du best i dobbel grillrist eller i aluminiumsfolie.
Hel småfisk
Sild, makrell og småsei kan grilles hele rett på grillen eller i dobbel grillrist.
Småfisk kan fylles med gressløk, persille eller andre friske urter.
Skalldyr
som reker, krabbe, blåskjell, kamskjell, sjøkreps og hummer kan varmes på grillen.
Krepsdyr som er kokt på forhånd skal bare lunes. Pakkes i folie og legges på glørne. Når de åpner seg er de ferdige.
Pass på at de ikke blir liggende for lenge på grillen!
Fiskeprodukter
som fiskekaker eller fiskeburgere legges rett på rist, tres på spyd eller varmes i folie og spises i et pita- eller nanbrød.
Utvannet klippfisk og tørrfisk
er en spennende råvare som du kan legge rett på grillen, grille i grillrist eller i wok. Pass på at klippfisken er godt utvannnet, ellers kan den bli for salt.
Noen huskeregler
- Rengjør grillristen og pensle den med litt olje.
- Husk å pensle fisken med smeltet smør, olje eller marinade.
- La overskudd av marinade renne av.
- Fjern alle bein fra fileten, men behold skinnet på.
- Fiskeskinnet bevarer kraften i fiskekjøttet.
- Kullet skal være glødende og skikkelig varmt før du starter grillingen.
- En dobbel grillrist gjør grilling av fisk enkelt.
- La grillen stå lunt.Trekk og vind gir ujevn varme.
- Husk at all sjømat ettersteker i 1 til 2 minutter etter at den er tatt vekk fra varmen.
Grilltiden for fisk er avhengig av fiskens tykkelse og avstanden til grillkullet:
Skiver og fileter: 3 - 4 minutter når de ligger 6 - 7 cm fra glørne.
Hel fisk på ca. 300 g: 6 - 10 minutter når de ligger 10 - 15 cm fra glørne.
Større fisk ca 1 kg: 15 - 20 minutter når den ligger 15 cm fra glørne.
Fisken er ferdig grillet når du ser små fett/væskedråper på overflaten.
Fisk i folie er ferdig når fiskekjøttet løsner fra beina.
For at fiskekjøttet ikke skal sette seg ved, er det viktig å pensle fiskeskivene med olje eller smør. Grill dem gyllenbrune på hver side. Dryss på salt og pepper når de er ferdig grillet. Fiskeskivene blir ekstra saftige og smakfulle hvis de får trekke i en marinade i ca 1 time før grilling.
Marinade
4 ss olje
4 ss sitronsaft
1 liten revet løk
5 knuste pepperkorn
1 fedd presset hvitløk
2 ts salt
Bland alle ingrediensene og hell marinaden over fisken.
Agurksalat lager du lett ved å høvle en slangeagurk i tynne skiver. Bland lett med et beger Créme Fraiche. Smak til med salt. Anrett i bolle med salatblader og finklippet dill.
Som tilbehør til fisken kan det serveres en frisk agurksalat og kokte poteter
Helstekt makrell på grill
Grilltid: 15-25 min.
Ca. 15 cm fra glørne
2 store eller 4 små makrell
salt, pepper
1 sitron
2-3 løk
1 fennikel eller 1/2 stangselleri
3-4 ss olje
Rens og tørk makrellen godt og gni dem inn- og utvendig med grovt salt. La fiskene trekke 10 min. Skjær renset løk i tynne ringer og renset fennikel i skiver og strimler.
Skyll fisken lett, tørk den og fyll buken med løk og fennikel. Lukk buken med tannstikkere eller grill-nåler. Pensle fisken med en blanding av sitronsaft, pepper og olje og grill til fiskekjøttet er fast ved ryggbenet. Pensle flere ganger med oljen og snu fisken når den er fast og lysebrun på undersiden.
Eventuelle rester av løk og fennikel grilles på et stykke smør- eller oljepenslet aluminiumsfolie ved siden av makrellen. Serveres med sprø pariserloff og en grønn salat.
Grillet klippfisk
600 g utvannet og renset klippfisk
olivenolje
hvit pepper
chili eller hvitløk
Skjær fisken i passe porsjonsstykker og pensle dem med olje. Legg fisken rett på grillristen og grill den 5-6 minutter på hver side. Etter grilling kan den evnt. krydres med pepper, chili, hvitløk eller et annet krydder.
Pass på at du ikke bruker krydderblandinger som inneholder salt, da kan det lett bli for salt. Server klippfisken med en god salat og brød.
Grillet sei i pita
600 g filet av sei
olivenolje
salt
grovmalt pepper
pitabrød
ost
salat
Pensle fiskestykkene med olje og legg dem i en dobbel grillrist. Fisken kan også marineres på forhånd : Grill dem til de er pent gyllenbrune på hver side. Varm pitabrødet på grillen mens du griller fisken. Legg 1 skive ost på toppen rett før den er ferdig og la den smelte litt. Legg fiskefileten med den smeltede osten inni pitabrødet sammen med salat og eventuelt dressing.
God grill!
Ingefær- og chilimarinade til laks
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.06.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
2 ss ingefær, frisk
1 stk chili, rød
2 fedd hvitløk
0,5 dl olje
2 ss sitronsaft
En god marinade gjør underverker for enkle grillspyd. Denne oppskriften med ingefær og chili må bare prøves neste gang laks skal på grillen.Fremgangsmåte
Finhakk ingefær, chili og hvitløk og bland sammen med olje og sitronsaft.
Ha lakseterninger i marinaden, legg på lokk og la marinere i kjøleskapet i minimum 1 time, gjerne lengre.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
421,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
44,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet slettvar eller annen flatfisk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.12.2002Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
800 g filet av slettvar eller annen flat fisk
200 g finhakket sjalottløk
2 ss smør
1 finhakket hvitløkbåt
2 ss frisk rosmarin
3 grener timian
saften av 1 lime
1 ts salt
1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
Surr finhakket sjalottløk og hvitløk i 2 ss smør/margarin og 2 ss vann til vannet er borte.
Tilsett hakkede urter og presset lime.
Smak til med salt og pepper.
Pensle fiskefiletene med smør og dryss på salt og pepper.
Grilles i dobbel grillrist eller stekes på panne.
Server med løkblandingen og potet, salat eller kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
94,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Laks og ørret på grillen
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.09.2002Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
800 g laksefilet:
eller 800 laksekoteletter
salt
peppermiks
olivenolje eller smeltet smør
frisk timian eller persille
aluminiumsfolie
Fremgangsmåte
Midtstykke er fint å grille helt, det har jevn tykkelse slik at hele stykke trenger like mye varme og like lang tid. Pensle med olivenolje eller smeltet smør. Dryss salt og grovkvernet peppermix over. Legg folie over for å holde varmen.
Laksekoteletter:
Fest endestykkene med tannpirkere. Pensle med olivenolje eller smeltet smør. Dryss salt og grovkvernet peppermix over.
Laks kan marineres og krydres med timian og persille.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
230,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Grillet makrell 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
2 stk Makrell.
Marinade:4 ss olje
4 ss sitronsaft
1 liten revet løk
5 knuste pepperkorn
1 fedd presset hvitløk
2 ts salt
Makrell er bare nydelig på grillen. Her servert med grillede søtpoteter, agurksalatFremgangsmåte
Grilltiden:
Avstand fra steketid (på fra glørne hver side):
Skiver og fileter: 6-7 cm - 4-7 min
Hel fisk på ca 300 g: 10-15 cm - 6-10 min
Hel fisk på ca 1 kg: ca 15 cm - 15-20 min
Fisken er ferdig når fiskekjøttet løsner fra bena.
For at fiskekjøttet ikke skal sette seg ved, er det viktig å pensle fiskeskivene med olje eller smør. Det kan og lønne seg å skyve de rundt hele tiden, slik at de ikke brenenr fast. Grill dem gyllenbrune på hver side. Dryss på salt og pepper når de er ferdig grillet.
Fiskeskivene blir ekstra saftige og smakfulle hvis de får trekke i en marinade i ca 1 time før grilling.
Bland alle ingrediensene og hell marinaden over fisken.
Agurksalat lager du lett ved å høvle en slangeagurk i tynne skiver. Bland lett med et beger Créme Fraiche. Smak til med salt. Anrett i bolle med salatblader og finklippet dill.
Som tilbehør til fisken kan det serveres en frisk agurksalat og kokte poteter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Reker på spidd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.04.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g store rensede reker
200 g friske sjampinjonger
2 grønne paprikaer
Marinade:
1 dl olje
1-2 ss sitronsaft
1/2 ts worcestershiresaus
tabasco
2 ts paprikapulver
salt
hvit pepper
Nær reker blir liggende i marinade får de en tydelig bedre smak. Vi lot dem ligge ett par timer. Du kan marinere rekene før de tres på spiddene. Annet kan og fylles på spiddene her.Fremgangsmåte
Rens sjampinjongene. Skjær paprikaene i biter.
Tre sopp, paprika og reker på spidd. Legg spiddene i marinaden og la dem ligge der i ca 30 minutter.
Ta spiddene opp. La dem renne godt av og grill i 6-8 minutter.
Server med sitronbåter, pepperrotsmør og ristet brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillede marinerte reker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.02.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
AllrecipesBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2,25 dl olivenolje, extra virgin
15 g hakket frisk persille
1 sitron, saften
3 cl sterk peppersaus, chilisaus
3 fedd hvitløk, hakket
15 g tomatpuré
1 ts tørket oregano
1 ss salt
1 ts malt svart pepper
1 kg store reker, skrelles, men bruker du scampi så behold halen. Her kan man bruke rå eller kokte
Denne kan serveres med ris, salat eller brød. Som full rett eller bare snacks. Bruk både norske reker eller scampi. Evt rå scampi.Fremgangsmåte
I en stor bolle, bland sammen olivenolje, persille, sitronsaft, chilisaus, hvitløk, tomatpuré, oregano, salt og sort pepper. Hell marinaden i en stor plastpose som kan forsegles, ha i skrelte reker, knyt sammen og mariner i kjøleskap i 2 timer.
Forvarm grillen til middels lav varme, evt grillelement i ovnen. Sett reker på grillspyd, la spydet gå gjennom 2 ganger.
Ha litt olje på grill rist. Grill rå reker i 5 minutter per side (kokte kortere), pensle hele tiden med marinaden som er til overs.
Server med salat, brød eller ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
318,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
29,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blåskjell med tomat og vårløk på grillen
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.06.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 kg blåskjell
½ dl sitronsaft
1 dl hvitvin
3 stk store tomat
1 bunt vårløk
2 båt hvitløk
1 dl hakket frisk kruspersille
1 dl hakket frisk dill
et stort ark dobbel aluminiumsfolke
Visste du at du kan grille blåskjell? Legg dem på grillen i folie, tilsett masse hakket vårløk og tomater i biter, gjerne også deilige friske krydderurter - og nyt! Plukker du blåskjellene selv, så er det viktig at du sjekker blåskjellvarselet der du er.Fremgangsmåte
Skjær tomater i terninger og vårløk i skiver. Knus hvitløken og finhakk kruspersille og dill.
Vask blåskjellene.
Ha alle ingrediensene på et stort ark dobbel aluminiumsfolie.
Brett godt sammen slik at pakken blir tett og legg den på en god varm grill - gjerne under lokk. Grill i 4-6 minutter til skjellene har åpnet seg.
Server grillede blåskjell med ferskt godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
41,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:302