
Selve grillmaten er oftest grei å tilberede. Fyre opp grillen og legge det på. Evt pensle med marinade/olje og snu regelmessig. Pass på at grillmaten ikke blir brent og at den blir gjennomstekt.
Men hva med marinade, krydder og oljer?
Etter flere år i denne bransjen er det flere oppskrifter på krydder og marinader som peker seg ut, og jeg skal her gi noen av de beste tipsene til oppskriftene på krydder og marnader
Hjemme griller vi med jevne mellomrom, men ikke så ofte som mange andre. Vi bruker en Weber kullgrill, en elektrisk og sønnen en gassgrill. Gass er nok det enkleste utendørs, kull det som har mest sjarm og elektrisk under tak når det regner. Noe vi alltid gjør er å pensle grillrista med olje før grilling, og selvfølgelig rengjøre den skikkelig etter grillingen.
Først marinering
Marinade er en blanding man lager og heller over grillmaten før grilling. Den skal da ligge som regel kaldt i noen timer og opp til ett døgn.
Her er min ide at man blander marinaden og har den sammen med råvarene i en plastpose. Masser dette litt og sett kaldt. Kjøtt kan gjerne ligge ett døgn. Fisk og mer skjøre råvarer holder noen timer, og vær da forsiktig med masseringen!
Hensikten med marinering er å gi kjøttet/fisken ekstra smak, kjøttet kan og bli mørere.
Alle marinadene her kan og brukes som pensling ved grillingen.
Grillolje og grillkrydder
Grillolje er en oljeblanding man pensler maten med under grillingen. Denne kan og blandes med en krydderblanding og man kan da kombinere olje og krydder under penslingen. Men om man bruker salt så vent til slutten.
Slike olje og krydderblandinger kan man enkelt lage selv, men også kjøpe ferdig.
Vi bruker selv en grillolje med krydder. Denne er helt enkel men bruk en varmebestandig olje, feks raps eller solsikke.
Krydderblandinger kalles og "Rub"
Honning- og hvitløksmarinade
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.06.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer HensleyIngredienser
3 ss ingefær, frisk
3 fedd hvitløk
2 stk sitron
2 ss honning
2 ss olivenolje
1 ss soyasaus
2 ts sukker
pepper
Denne spennende marinaden med kombinasjon av honnning og hvitløk passer godt til både steinbit, breiflabb, kveite, laks og makrell.Fremgangsmåte
Riv ingefær, og press hvitløk.
Press saften av sitron, og bland med de andre ingrediensene til marinaden.
Smak til med litt pepper, og ev. salt og sukker.
La fisken ligge og marinere i 2-4 timer i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kylling souvlaki med tzatziki
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
04.07.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 stk kyllingfileter i jevne biter som passer på spidd
Marinade:
0,5 dl olivenolje
2 ss sitronsaft
2 fedd hvitløk knust
1 ts tørket oregano
0,5 ts salt
Tzatziki saus
3 dl gresk naturell yoghurt
0,5 agurk revet uten skall
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk knust
1 dash salt
Grillspyd
Vi fant og ut at kylling gjerne kan marineres lenger, for eksempel 1-2 døgn. Har en litt kyllingbiter til overs så la de ligge i marinaden til neste dag og bruk de for eksempel i en rask wok ol. Den ekstra tiden er jo marinering, for dette er raskt å lage.Fremgangsmåte
Bland marinaden i en bolle, kutt opp kyllingen i 2 cm biter og legg den i. Rør rundt og la dette stå i kjøleskapet for noen timer, 3-4 ca.
Bland alt til sausen i en annen bolle og la denne også stå kaldt til servering. Denne blir litt mer enn til 2 porsjoner og kan brukes til andre retter
.
Fyr opp grillen og ta ut kyllingbitene. Tre de på spyd og grill de på alle sider til de er gjennomstekt. Evt pensle med resten av marinaden.
Server med tzatzikisausen, en salat og for eksempel ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
145,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chilimarinade
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.11.2005Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 dl olje
saft av 1 sitron
2 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
1/2 løk i ringer
2 ts paprikapulver
5-6 pepperkorn
2 hele syltede chili
Fremgangsmåte
Bland ingrediensene godt sammen. Marinaden passer godt til alle typer kjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
459,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
48,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Teryakimarinerte makrellfileter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
8 makrellfileter
Teryakimarinade (kan kjøpes ferdig på flaske)
Marinade:
1 dl soyasaus
1 dl tørr sherry
1 ts sukker
1 presset hvitløkfedd
1 ts ingefær, frisk finhakket
Mariner makrellen i teriyakimarinade før du legger den på grillen for en eksotisk smak. Jasminris som tilbehør gir også denne tradisjonelle råvaren fra havet et asiatisk preg.
Fremgangsmåte
Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la den koke i 5 min. Avkjøl.
Pensle makrellfiletene på begge sider flere ganger med marinaden.
Stek dem på grill eller tørr stekepanne i 2-3 minutter på hver side.
Serveres nystekte med resten av marinaden ved siden av. Bruk gjerne salat og kokt jasminris som tilbehør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
118,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tacokrydder
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.07.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
3 ss chilipulver
21/2 ts malt chilipepper , helst chiliflak
21/2 ts tørket oregano
2 ss malt spisskummen
2 ss paprikapulver
21/2 ts hvitløkspulver
2 ss havsalt
2 ts sort pepper
1/4 ts malt anis
Tacokrydder lager du enkelt selv! Fyll krydderet på glass med tett lokk. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang.Fremgangsmåte
1. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.
Ønsker du en litt mer hot variant, kan du tilsette 1/2 ts cayennepepper i blandingen.
2. Ha krydderblandingen på et rent glass med tett lokk.
Bruk ca. 2 ss av krydderblandingen og 1 dl vann til 400 g kjøttdeig eller kjøtt i strimler.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
242,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 30,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Honning- og ananasmarinade
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.07.2012Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
kraften fra 1 boks hermetisk ananas i ringer (liten boks)
2 ss hvitvinseddik , evt. Vanlig eddik
3 ss olje
2 ss honning
1 stk finhakket rød chili
Prøv denne marinaden med honning og ananas til kyllingfileteneFremgangsmåte
1. Bland sammen marinaden i en pose. Varm eventuelt på honningen for å få den flytende, slik at den kan blandes med resten av ingrediensene. Legg i kjøttet og knyt posen. La det marinere minst et par timer, og gjerne natten over.
2. Pensle gjerne kjøttet et par ganger med marinaden i løpet av steketiden. Honningen er med å på å gi en gyllen farge.
Tips
Ananasen fra boksen kan enten tilsettes i salat eller den kan stekes for seg selv på et stykke aluminiumsfolie penslet med olje.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
288,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
54,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.12.2010Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper
Med denne krydderblandingen blir du elsket og respektert av alle. Dette er gudmoren til alle krydderblandinger, den er like viktig og uunnværlig som grillkull og stekespade. Godt krydder kan gjøre underverker med maten!
Denne oppskriften gir ca 2,5 dl ferdig blandet krydder og passer aller best til spareribs…Fremgangsmåte
1. Bruk nøyaktige mål. Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.
Har du planer om å grille flere ganger i sommer, så kan du jo gange opp denne oppskriften og ha til flere gode grillopplevelser.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
248,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 23,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hot krydderolje
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.06.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 stk rød chili
2 båter hvitløk
1/2 ss malt spisskummen
1/2 ss paprikapulver
1 ts grovkvernet pepper
1/2 ts salt
1/2 dl olje
Hot krydderolje inneholder chili, hvitløk og malt spisskummen, smaker som gjør tacomåltidet ekstra spennende! Bruk oljen til marinering, eller pensle den på kjøttet under tilberedning.Fremgangsmåte
1. Kjør sammen alle ingrediensene i en blender eller med stavmikser.
Ønsker du en mildere krydderolje ta bort chilifrøene før du kjører ingrediensene sammen.
2. Ha oljen på et glass, oppbevar den i kjøleskapet.
Krydderoljen holder seg lenge så lag gjerne en større porsjon.
3. Bruk ca. 2 ss olje per 500 g kjøtt ved tilberedning.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
618,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
64,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydderblanding til fisk på grill
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 ss Dansukker Sukker
1 ts flaksalt
1 ts malt sort pepper
2 ts løkpulver
2 ts hvitløkspulver
½ ts malt kanel
½ ts malt muskatnøtt
1 ts tørket, støtt merian
2 ts tørket, støtt oregano
1 ts tørket, støtt timian
Kryddermiks til fisken på grillenFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn fisken med blandingen 15 minutter før den skal grilles.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
297,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
55,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 30,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydderblanding (rub) til det meste
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
3 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss flaksalt
2 ss revet mørk sjokolade
3 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
2 ss malt spisskummin
2 ss chilipulver
1 ss malt sort pepper
En rub som kan brukes til det meste av kjøtt.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle Gni inn kjøttet som skal grilles, med blandingen, og la stå i minst 10 minutter før det
skal grilles. Blandingen passer til kylling, biff, koteletter eller spareribs. Den kan også brukes som smakstilsetning i
for eksempel chili con carne, gulasjsuppe og kjøttgryter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
320,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
48,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 17,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3032