Hvordan bake den beste eplekaka?



Oppdatertdato: 2018-10-15 Tema: Epler Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Rosemarie Pettersen


Halvparten av deigen med epler stukket ned
Eplekake er ett av sensommeren/høstens under og enhver som ferdes på kjøkkenet bør lære seg å bake en enkel eplekake. Det er en av de kakene hvor man ikke trenger noen rare ingredienser, vanskelige teknikker eller må streve med stivpisking av eggehviter ol. Og ingrediensene er noe de fleste har i huset + da selvfølgelig epler. På denne tiden av året er det og flere sorter norske epler i butikken, og de er etter min mening de beste. Særlig den typen som er litt harde med mye eplesmak. Men de fleste epler kan brukes samt feks pærer.

Jeg går her gjennom eplekaken steg for steg og har også noen bilder vi tok underveis. Selve oppskriften jeg beskriver ligger under og heter "Vår beste eple og pærekake" som vil si at vi brukte 50/50 epler og pærer. Men denne kan bakes med bare epler selvfølgelig.

Tekniske hjelpemidler

  • 2 boller eller store tallerkener
  • 1 liten kniv, 1 spiseskje og en teskje + noen sleiver/store plastskjeer og en slikkepott
  • 1 målebeger/litermål og en liten kjøkkenvekt
  • 1 liten kjøkkenmaskin, eller en håndmikser. Deigen er ikke så stor så en enkel håndmikser er nok.
  • 1 bolle som har plass til alt og som kan piskes i
  • 1 rund kakeform på ca. 24 cm i diameter. Helst en slik hvor bunnen kan tas ut, dvs springform.
  • 1 ark med bakepapir
  • 1 strikkepinne eller lignende lang spiss greie helst i metall.
  • 1 komfyr med stekeovn

Forberedelser og ingredienser

Denne kaken krever følgende ingredienser, så let deg frem i skapene eller evt ta en tur på butikken. Og så måler du opp alle ingrediensene før du setter i gang:
  • 4 stk epler eller 2 stk av hver(epler og pærer), middels størrelse. Skrell disse, ta ut kjernehus og skjær de i båter. Dvs hver frukt deles i 8-16 biter
  • 5 ss vanlig sukker til eplene
  • 2 ss. malt kanel til eplene
  • 200 gr meierismør som har stått på benken en time før bruk
  • 200 gr sukker til deigen
  • 4 egg som og har stått på kjøkkenbenken i en time
  • 170 gr hvetemel, dvs vanlig mel. Her må du ha en liten vekt eller så er dette drøye 3 dl med mel
  • 1 ts. bakepulver
  • Pynt: 2 ss. perlesukker eller mer kanel eller litt hakkede nøtter

Blanding av ingredienser

Denne deles inn i 4 sekvenser:
  • Først: Når epler og evt pærer er i båter, blandes de med 5 ss sukker og 2 ss kanel. Enten med alt i en liten plastpose eller du kan røre det lett sammen i en bolle. Settes til side.
  • Finn så frem kjøkkenmaskinen eller håndmikseren. Smør og sukker has i og piskes til det er lyst og luftig. Dvs minst i 3-4 minutter.
  • Eggene tilsettes så mens du pisker til disse og er jevnt blandet
  • Til slutt rører du inn mel og bakepulver, litt mindre speed og de skal bare så vidt blandes sammen.
Ferdig kake i formen med bakepapir

Steking

Steking forutsetter en stekeovn og tar 40-50 minutter.
  • Skru på stekeovnen på 180 c og sett en rist midt i ovnen
  • Ta en rund form/springform og dekk den med bakepapir inni. Man kan til nød om man ikke har bakepapir, spraye med fett og drysse semulegryn inni. Poenget med dette er at kaken ikke skal henge fast etter steking. Men med bakepapir får man ikke den fine jevne kanten.
  • Hell i halvparten av deigen. Dette er litt av kluet her for da blir hele kaka spekket med frukt, og den blir mye saftigere.
  • Ta så halvparten av eplene og stikk de ned i deigen
  • De 2 over gjentas med resten av deigen og eplene
  • På toppen strør man ut litt perlesukker, og evt kanel og nøtter.
  • Nå burde stekeovnen være 180 grader og du setter formen på en rist midt i ovnen og tar tiden. Har du vanlig stekeovn bruker du vanlig over/under varme. Har du varmluftsovn som vi har, bruker vi varmluft, men vanlig over/under har du mer kontroll på. Når varmluften sirkulerer rundt blir den fortere stekt.
  • Etter 35-40 minutter åpner du opp døra, stikker en pinne ned på det tykkeste av kaken og drar den opp med engang. Sitter det fuktig deig igjen på denne skal den steke mer. Gjør dette hvert 5 min til pinnen er tørr når du tar den ut. Ikke la kaken steke mer fordi den blir tørr og evt svidd da.
  • Når den er ferdig, tar du den ut og setter den noen minutter på en rist/plate ol. Så løsner du den spenna rundt (om du har brukt springform) og tar den vekk. Løft opp kaken og sett den på brett med bakepapiret på. Dekk med ett kjøkkenhåndkle. Når den er kald tas papiret vekk og kaken kan deles opp.
  • Kaken kan fryses.

Hvordan spise eplekake?

  • Eplekake kan selvfølgelig spises naturell, og med vår oppskrift er det bare nydelig.
  • Men har du gjester og f.eks. bruker dette som dessert, så kan du servere iskrem, vanlig krem eller vaniljesaus/krem ved siden av.
  • Eplekake er best lunken.
  • Kaffe hører til og ett lite glass likør eller hetvin
Ferdig kake på benken

Litt eplekake fakta.

  • Eplekake trenger ikke bare bestå av epler. Som vi brukte passer og pærer i + man kan og bruke feks rabarbra sammen med eplene.
  • Vi syns eplekake er best med norske litt faste epler, f.eks. Aroma, Discovery, Gravenstein, og Filippa om dere har++. Slike importepler som Granny Smith og Red delicious liker vi ikke men Pink Lady går an av importerte.
  • Eplekake er ypperlig å fryse. Eplene blir mer myke og litt vasne, men smaker like godt. Så hvorfor ikke bake flere kaker samtidig og frys de ned.
  • Eplekake bakes over hele verden i flere forskjellige varianter. Det varieres med mengde epler, hvordan de stikkes ned, størrelse på formen, meltyper og evt ekstra krydder som kardemomme ol. Rosiner kan og blandes i deigen.
  • Ikke bland eplekake med eplepai. En pai er som regel med hard bunn, fyll i midten og så deig over. Lenger ned er det en av disse også. + at det finnes slike opp/ned paier hvor deigen er over eplene.

Og her er selve oppskriften med linker til full versjon, næringsinnhold og allergener. + noen gode andre eplekaker



Vår beste eple og pærekake


Prøv også Vår beste eple og pærekake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2018
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 stk pærer
2 stk. eple syrlige
5 ss sukker
2 ss malt kanel
200 g smør romtemperert
200 g sukker
4 stk. egg romtemperert
1 ts bakepulver
170 g hvetemel
2 ss perlesukker


Utgangspunktet er en ren eplekake hvor vi byttet ut halvparten av eplene med pærer. Pærer er det en del av rundt i hager, men kanskje ikke så mye brukt. Her gir de en saftig og bare helt nydelig kake.


Fremgangsmåte

Skrell epler og pærer og fjern kjernehuset og del dem i tynne båter. Dryss over sukker og kanel

Forvarm ovnen til 180 ºC.

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Tilsette eggene mens du pisker videre. Etterpå rører du inn mel og bakepulver forsiktig i deigen

Legg bakepapir i en rund kakeform på ca 24 cm i diameter. Hell ut i denne halvparten av røra før du tar halvparten av epler/pære og stikker de ned i røra. Dette gjentas med resten av røra og så på toppen stikker du ned resten av frukten. Dryss over perlesukker + evt litt kanel eller nøtter.

Stek kaken midt i ovnen ved 180 ºC i ca. 45-50 min. Bruk en bakepinne for å sjekke om denne er ferdig. Det skal ikke være noe deig på pinnen når du drar den ut. Vår kake trengte ikke mer enn 40-45 min.

Serveres gjerne lunken med vispet kremfløte eller vaniljeis. Kaken kan fryses og holder seg godt

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 268,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Glutenfri eplekake


Prøv også Glutenfri eplekake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.12.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Semper
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 egg
3 dl sukker
4,5 dl semper glutenfri mix
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1,5 dl vann
150 g smeltet smør

Fyll:
2-3 epler i skiver
0,5 dl sukker
2 ts kanel



Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker luftig. Bland i mix, bakepulver, vaniljesukker, vann og det avkjølte fettet. Helles i en liten langpannemed bakepapir. Dekk med epler og strø med en blanding av kanel og sukker. Stek ved 200 grader i ca 40 minutter.
La kaken kjølne og skjær den i biter. Server med krem eller vaniljesaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 272,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Amerikansk eplekake


Prøv også Amerikansk eplekake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.08.2014
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

8 epler
12 ss hvetemel
12 ss sukker
1 ts kanel
125 g smør
1/2 ltr. kremfløte


Spesiell eplekake som er opp/ned, men blir veldig god. Vi pyntet med tyttebær!


Fremgangsmåte

Eplene skrelles, deles i båter og legges i godt smurt ildfast form.
Mel, sukker og kanel blandes. Smuldre inn smøret. Fordel deigen over eplene. Inn i ovn - 190oC - steketid 30-45min. Serveres varm eller lunken med pisket krem.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 224,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Eplepai 1.

Eplepai 1


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.10.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2-3 eple
1 ms sukker

Paideig:
1/2 dl kveitemjøl
1/2 dl havregryn eller sammale kveitemjøl
1 ts sukker
40 g mjuk margarin

Til forma: 1 ts margarin
Steikjetid: 10 minutt


Såkalt opp/ned smuldrepai med epler. Det er jo sesong for norske epler nå og vi brukte Filippa


Fremgangsmåte

1 Set omnen på 225 ºC.
2 Smør ei eldfast form med margarin.
3 Skyl epla og fjern kjernehuset. (Skrell dei.) Skjer dei i tynne skiver eller båtar.
4 Legg epleskivene i forma. Strø sukkeret over.
5 Ha mjøl, sukker og margarin i ein bolle.
6 Arbeid saman mjølblandinga med fingertuppane eller ein gaffel til det blir ein grynete masse.
7 Strø smuldredeigen over epla.
8 Set forma midt i omnen.
9 Steik til paien har fått lysebrun farge og epla er mjuke. Epla kan bytast ut med bær eller rabarbra.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 164,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplekake med cottage cheese.

Eplekake med cottage cheese


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.09.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g epler (4-6 stk)
5 g smør eller margarin (ca 1 ts)
30 g sukker (ca 2 ss)
2 ts kanel
2 dl Cottage Cheese
2 egg
1 dl skummet melk


Utradisjonell eplekake, som går utrolig fort å lage. Husk å bruke ildfast form som er helt tett, ikke kakeform. Opprinnelig er det skummet melk i denne, men vi brukte Biola naturell. Cottage cheese kan være vrient å få blandet, men dette er jo en grei måte å bli kvitt slikt fra kjøleskapet.


Fremgangsmåte

Skrell eplene, skjær dem i tynne båter og fjern alle rester av kjernhuset.

Smør et ildfast fat, ikke så stort og legg i eplene.

Dryss over en blanding av sukker og kanel.

Pisk sammen Cottage Cheese, egg og Biola, og hell blandingen over eplene.

Stek kaken ved 225 C i ca 25 minutter.

Server eplekaken lunken som dessert eller til en kopp kaffe.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Amerikansk eplepai (20cm paiform).

Amerikansk eplepai (20cm paiform)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.06.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

Paideig:
300 g mel
25 g Sukrin Gold
1 ts salt
2oo g smør (gjerne usaltet)
5-6 spiseskjeer kaldt vann

Fyll:
6 epler
60 g Sukrin Gold
Saft av 1 friskpresset sitron
1/2 ts muskat (valgfritt)
1/2 ts kanel
1 ts maisenna-mel
2 ts smør


Nydelig pai på amerikansk vis.


Fremgangsmåte

Paideig:
Ha mel, Sukrin Gold og salt i en bolle. Smuldre inn smøret til deigen får en grov konsistens. Rør inn 5 skjeer vann, slik at deigen blir fuktig. Hvis deigen fortsatt ser tørr ut, tilsetter du en skje til. Kna deigen ut med litt mel. Del deigen i to deler, den ene litt større enn den andre.
Trykk den største delen ut i en smurt paiform. Trykk den andre utover på en 20 cm stor tallerken (dette skal bli lokket på paien). Ha plastfolie over, og sett begge delene i kjøleskapet i minst en time (gjerne lengre).

Fyll:
Kutt opp 6 epler i tynne skiver. Ha skivene i en bolle og ha over saften fra en friskpresset sitron. Rør sammen Sukrin Gold, muskat, kanel og maisenna i en bolle, og strø det over eplene mens du rører.

Steking:
Paibunnen forstekes ved 200 grader i 5-10 min. Legg deretter på epleblandingen, og tilsett smøret. Legg den minste delen av deigen over som lokk. Stek hele paien i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter. Paien er ferdig når deigen har blitt gyldenbrun.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 208,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,33.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplekake med mørdeig.

Eplekake med mørdeig


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.04.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

250 g hvetemel/speltmel
50 g FiberFin
120 g Sukrin Gold
150 g smør
1 ss bakepulver
2 egg
2 epler
1 ts kanel

Vaniljekesam
Evt. Mynteblad


En god eplekake hører høsten til, og denne smaker nydelig servert lun med kald vaniljeis eller vaniljekesam til.


Fremgangsmåte

Smuldre mel og smør. Bland inn Sukrin og bakepulver.
Pisk eggene lett sammen, ha i bollen og kna deigen godt.Ha i litt mer mel dersom deigen er for bløt.Del deigen i to og klem den ene delen ut i en kakeform. Skrell epler og skjær i båter, ca 1 cm tykke og legg i deigen.
Dryss over kanel og etpar spiseskjeer Sukrin. Trill pølser av den andre halvdelen av deigen og lag rutelokk.
Stek i 30-40 minutter på 180 grader.Ha på en raus spiseskje kesam vanilje og evt et mynteblad.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 258,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3167







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.