Vår nasjonalrett fårikål er en av de mest smakfulle retter vi kan tenke oss. Og nå som høsten setter inn er igjen fårikål aktuell på mange bord rundt i familiene her i Norge.
Fårikål ble både i 1972 og i 2014 utpekt til vår nasjonalrett, og det kan vel de fleste være enige i.
Men hvordan lager man den perfekte fårikål, hvor kommer den opprinnelig fra og finnes fårikål i andre land?
Først den perfekte fårikål
4-5 porsjoner, men lag gjerne mer da fårikål er bedre dagen etterpå og de påfølgende dager
1,5 kg fårikålkjøtt (lammekjøtt) Vi bruker alltid en miks av fårikålkjøtt og lårskiver fra lam. Evt og noe bog tas med.
1,5 kg hodekål. Den beste kombinasjonen er 50/50 kål og kjøtt
2 ts salt
Litt hvetemel om en ønsker sausen litt tykkere, men vi bruker ikke det
2-4 ts hel pepper. Disse kan evt legges i en gaspose og kokes med. Men noe av sjarmen er jo nettopp å spytte pepper mens man spiser.
1-3 dl vann, gjerne kokende, men kålen safter seg etter en stund så vann er bare for at det ikke skal svi seg i begynnelsen
4 porsjoner kokte poteter
Fremgangsmåte
Det er denne oppskriften vi bruker hjemme.
Del kål i båter/skiver. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, først kjøtt med fett nedover. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen som betyr at sausen blir tykkere.
Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Hell på vannet. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme (med lokk på) til kjøttet er mørt ca 1-2 timer. Pass på så det ikke brenner seg fast i bunnen, evt rør litt veldig forsiktig. Vannet skal såvidt boble. Kan gjerne stå litt etter den er ferdig.
Server rykende varm med nykokte poteter.
Litt næringsbregning pr porsjon beregnet fra oppskriften over:
Denne er beregnet ved at fårikålkjøtt har 30% bein og gjelder for en porsjon. Husk at disse porsjonene er skikkelig store og er beregnet på en storspist person.
Per porsjon
- Kcal - 869 kcal
- Fett - 47,12 gr
- Mettet Fett - 20,01 gr
- Protein - 54,98 gr
- Karbo - 50,23 gr
- Kostfiber - 12,33 gr
- Salt - 3,97 gr
- Pris - Kr 22.- pr porsjon. Dette er veldig avhengig av prisen på kjøttet som ofte varierer veldig. Og hodekål er jo nesten gratis i sesongen.
Per 100 gram ferdig fårikål som kanskje er lettere å sammenlikne med.
- Kcal - 99 kcal
- Fett - 5,46 gr
- Mettet Fett - 2,32 gr
- Protein - 5,34 gr
- Karbo - 5,56 gr
- Kostfiber - 1,43 gr
- Salt - 0,46 gr
- Pris - Kr 2,63 pr 100 gr. Dette er veldig avhengig av prisen på kjøttet som ofte varierer veldig. Og hodekål er jo nesten gratis i sesongen.
Jeg har mange variasjoner av fårikål på nettsidene, men nederst her i innlegget ligger de mest populære etter deres egen mening. Siden dere i mange år har hatt muligheten til å sette karakter på oppskrifter er det blitt titusenvis av karakterer satt.
Hete fårikåltips:
- Fårikål smaker best dagen etter. Kok fårikål og avkjøl så fort som mulig. Eller lag dobbel porsjon, spis halve og spar den andre delen til neste dag. Sett den kaldt natten over. Varm opp igjen og server.
- En gaspose til pepper gir like god smak i retten, men er vel for "pyser".
- Ikke rør for mye, da det fort blir grøt. Kålen skal helst serveres i hele biter ved første gangs servering.
- Mel mellom lagene er for tykkere saus. Vi bruker ikke det hjemme.
- Når en koker opp, legg kjøtt med fett nedover. Etter en stund vil vann fra kålen gi en saus slik at det ikke svir. Om det blir tørt så ha i litt ekstra vann. Det blir fort tørt om man har for høy varme. Man kan bruke mindre vann om en koker fårikålen sakte opp.
- Noe av fårikålkjøttet er ofte dårlig kvalitet med masse slingser, bein og fett. Vi lagde akkurat denne og brukte fårikålkjøtt fra Gilde og det var helt topp. Men sjekk pakningen nøye før du kjøper den.
- Og ang kjøtt. Vi pleier egentlig å bruke 50/50 med fårikålkjøtt og bog/lårskiver av lam. Fårikålkjøttet gir smak og skiver gir en del rent kjøtt.
Video fra matprat på fremgangsmåten
Fårikål historie
Først en artikkel om tilberedning av fårikål i gamle dager. Infoen her kommer fra ett gammelt blad jeg har hjemme.
Fårikål på alle bord i generasjoner
Fårikål har vært omtalt i norske kokebøker siden slutten av 1800-tallet, og ble virkelig populær fra rundt 1920.
Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker er en gammel tilberedningsmåte, kan man ikke finne ordet fårikål før på slutten av 1800 tallet.
Varianter av fårikål finnes i mange land og det er vel lite trolig at det er den norske fårikålen som er utgangspunkt. Mer om varianter vi har prøvd hjemme lenger nede.
Fårikålressurser
Først noen flere av andre lands versjoner av fårikål:
En reise i fårikålens verden
Fårikålens venner, som er en nettside fra matprat og Nortura.
Fårikålsøk på twitter
Fårikål på wikipedia
Fårikål på Facebook
Mine forskjellige fårikålartikler
Litt om matprat.no
Som dere ser over og på de fleste andre nettsider er ofte informasjon og oppskrifter hentet fra matprat.no. Jeg har fått noen spørsmål tidligere om dette siden det er kjøttbransjen som står bak dem. Og særlig ang at de promoterer kjøtt så mye. Men det er jo naturlig siden de har mest kompetanse, ressurser og selger kjøttvarer.
Men!
For meg og alle andre på nett har matprat i mange år vært en uvurderlig kilde til informajon og bilder. Jeg har vært på kjøkkenet til dem på Lørenveien og dette er professionelle mennesker som utvikler og lager opp matretter hele tiden. De har også veldig mye viktig og riktig informasjon om kjøttprodukter og annet, og har jo selvfølgelig en økonomi som oss andre bare kan drømme om. Og samtidig har de råd til å bruke fotografer til å ta proffe bilder som ikke alltid er så lett for oss andre. All denne informajonen deler de med alle oss andre nettsider og det er for oss andre veldig bra, og jeg ser ikke det som noe problem at det er kjøttbransjen som står bak.
Om du vil se mer om matprat organisasjonen,
les her.
Under her finner dere våre favoritter, varianter og andre lignende populære oppskrifter. Og alle med næringsinnhold og ca pris.
Fårikål
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
22.09.2019Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
750 g bog, bryst, side, kam
1 kg hodekål
2 ts salt
1 ts hel eller grovknust pepper
2 ss hvetemel
4-5 dl vann
persille
Fårikål som vi lager det. Norges nasjonalrett i mange år. Det er flere varianter av denne, men vi velger denne varianten uten mel.Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i serveringsstykker. Skjær kålen i skalker. Legg de feteste kjøttstykkene i bunnen av kjelen. Legg så kål, kjøtt, salt, peper og mel lagvis. Avslutt med kål.
Tilsett vann. Gi fårikålen et godt oppkok og la den trekke under lokk i ca 1 1/2 time til alt er mørt. Rist på kjelen av og til. Smak til med salt. Dryss persille over like før servering. Serveres med kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fårikålfest
Antall porsjoner =
12Dato lagt inn eller oppdatert
22.09.2019Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
4 kg fårikålkjøtt
4-5 kg hodekål
2 ss salt
ca. 4 ss hel pepper
ca. 1 l kokende vann
Fårikål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er aktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge.
De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.
Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen. En rykende varm gryte fårikål er verdens beste grunn til å samle familie og venner til fest.Fremgangsmåte
1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp-og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
98,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++God gammeldags norsk fårikål
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.09.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1½ kg fårekjøtt (lam eller sau)
1½ kg hodekål
2 ts salt
ca 4 ts hel pepper
ca 3 dl kokende vann
Fårikål er norges nasjonalrett, både ved avstemming i 1972 og nå i 2014. Her er en gammel oppskrift på fårikål.Fremgangsmåte
Del hodekål i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme (med lokk på) til kjøttet er mørt ca 1-2 timer. Pass på så det ikke brenner seg fast i bunnen.
Server rykende varm med nykokte poteter. Fårikål smaker best dagen etter. Kok fårikål og avkjøl raskt. Sett den kaldt natten over. Varm opp igjen og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Falsk fårikål
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.02.2011Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk hodekål - middels størrelse
500 g karbonadedeig
1 ts salt
½ ts pepper
1 stk egg
3 ss griljermel
1 dl vann
2 stk kjøttbuljongterning
smak til med salt og pepper
Falsk fårikål er enkel å lage og er populær for både store og små. Deilig middag når ting skal gå litt raskt.Fremgangsmåte
Rør karbonadedeigen sammen med salt. Tilsett pepper. Rør i egg og griljermel. Spe med kaldt vann til en smidig farse.
Form karbonadefarsen til boller, litt mindre enn kjøttkakestørrelse.
Del kålen i tynne båter. Legg kål og karbonadeboller lagvis i en kjele med salt og pepper mellom lagene. Ha i buljongterningene og fyll på vann så det dekker. La dette småkoke i ca. 30 min.
Om du ønsker, kan du jevne med litt hvetemel utrørt i vann.
Server den faske fårikålen med et dryss hakket kruspersille og kokte poteter. Flatbrød er godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Nilagang Baboy
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.04.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3/4 kilo svinekjøtt skåret i serveringsstykker
1 liter vann
1/2 ts sort pepper (hel)
1 løk (hakket)
En middels stor kål (delt i biter)
3 poteter (kuttet opp i fire biter hver)
1/2 ts salt
1 buljongterning med svinekraft
4 fedd hvitløk
Dette er en tradisjonell rett fra Filippinene. Grønnsaker varieres etter hva man har. Men grunnlaget er svinekjøtt. Vi brukte bare kål og løk.Fremgangsmåte
1. I en stor gryte, kok svinekjøtt med vann, hvitløk, løk, salt, pepper, buljongterning. Dekk til og la det koke til kjøttet er mørt.
2. Legg i poteter, la koke i 5 minutter.
3. Tilsett kål (evt andre grønnsaker) og kok til grønnsakene er kokt.
4. Serveres varm.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
53,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Irish stew- Irsk stuing
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
16.09.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
Ca. 1 1/2 kg lammebog i skiver
1/2 kålhode
8 poteter
2 neper
4 løk
ca. 6 dl vann
salt og pepper
hakket persille
Dette er en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere.
Vår matkultur er dynamisk og vi tar stadig opp nye råvarer og tilberedningsmetoder. Men på fest og helligdager spiser vi ofte tradisjonell mat. Irene har sin St. Patricks Day der man tradisjonelt spiser Irish Stew.Fremgangsmåte
1. Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.
2. Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler.
3. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter.
4. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jegerkål - Fårikål med viltpreg
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.09.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1,5 kg fårekjøtt / fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
2 ss smør eller olje
2 ss hel pepper
1 ts karve
1 ts einebær
4 dl vann
4 stilker frisk timian
Er du klar for en fårikål med smak av villmark? Einebær passer utmerket sammen med lam og gir denne fårikålen et annet preg enn den tradisjonelle utgaven.Fremgangsmåte
Del kålen i store terninger. Varm en stekepanne og ha i litt smør. Brun kjøtt og kål godt. Tilsett mer smør om nødvendig.
Legg kjøtt og kål lagvis med karve, einerbær og pepper i en leirgryte eller jerngryte. Dryss over litt salt og hell i vann.
Kok opp og sett på lokk.
Sett gryta på rist lavt i stekeovnen på 150 °C. La stå i minst 2-3 timer, til kjøttet er mørt og slipper beina. smak på kraften og juster smaken med mer salt om nødvendig. Dryss over litt hakket timian.
Server rykende varm med kokte poteter, flatbrød og tyttebær.
Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får istedet for lam. Beregn i så fall lengre koketid. Fårekjøtt trenger ca. 3 timers koketid.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
106,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fårikål med chili
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.09.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
11/2 kg fårikålkjøtt
11/2 kg hodekål
2 stk rød chili
3 ss frisk ingefær
2 dl soyasaus
3 ss hvetemel
2 ss hel pepper
3 dl vann
Den klassiske fårikålen er god nok som den er, men prøv denne med chili og ingefær. En vanedannende variant, med litt ekstra piff.Fremgangsmåte
Legg alle ingrediensene lagvis, dryss over mel, hell på soyasaus og vann.
Kok opp, og la det småtrekke i to timer, til kjøttet er mørt.
Server med frisk persille eller koriander på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2002Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
1 1/2 kg lammekjøtt m/ben
1 kålhode
3 store gulrøtter
3 poteter
1 løk, mellomstor
3 lange skarpe chilipepper i skiver
2 dl kraft/vann/buljong
2 ss smør
Både kål og lam er viktige råvarer i den makedonske matkulturen. Akkurat som i den norske. Her er en litt spicy variant av den norske fårikålen hentet fra Makedonia.. Aleksander den Store var fra Makedonia og hans imperium krysset mange matkuturelle områder. Senere ble Makedonia påvirket av tyrkisk matkultur. Både kål og lam er i dag en viktig råvare i makedonsk matkultur.Fremgangsmåte
1. Ha lammekjøttet i en støpjernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn.
2. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet.
3. Fordel chilipepper over og hell på kraft. Legg klatter med smør på både på grønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på
250 °C i ca. 2 timer.
Server med kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
71,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsake
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2002Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Kim HoltheIngredienser
800 g lammekjøtt uten ben
1/2 kg kål
1/2 kg neper
4 dl vann
2 ts salt
Saus:
2 ss smør/margarin
2 ss hvetemel
3 dl kraft fra koking evt. buljong
1 stilkselleri i tynne skiver
Islandsk matkultur er i nær slekt med den norske. Gjennom tiden har lam vært viktig. I Norge spiser vi fenalår og på den Islandske måten saltes og modnes lammelåret innpakket i lerret. Den røykes og like før den spises kokes den.
Fremgangsmåten til retten nedenfor skiller seg fra fårikål, men råvarene og resultatet ligner mye på hverandre. Til lammeretter pleier man å spise mørkt, torvrøykt rugbrød som ligner på sveler i utseende.Fremgangsmåte
1. Tørk kjøttet og skjær det i terninger. Ha vann i en stor gryte, tilsett salt og kok opp.
2. Ha i kjøttet og la det koke i 25 minutter. Fjern skummet etter hvert som det danner seg.
3. Rens kålen og skjær den i mindre biter. Vask og skrell nepene og del dem i fire. Ha kål og neper over i gryta og la det koke sammen med kjøttet til grønnsakene er møre.
4. Smelt smør i en kjele. Rør inn melet og spe med kraften, litt etter litt mens du rører hele tiden, til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper, og tilsett skivet selleri.
Anrett kjøtt og grønnsaker på et fat og hell sausen over. Serveres med kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
60,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2967