Juledesserten- den søte avslutning på det store måltid


Oppdatertdato: 2024-12-23 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bengt Wilson og Alf Børjeson


Det er nok mange forskjellige tradisjoner ute og går når det gjelder desserter i julen, men det er stort sett de kjente og kjære som går igjen over alt. De gamle, gode som riskrem, multekrem, karamellpudding og diverse fruktsalater. I de siste årene er det kommet til en del andre, men ofte er det de samme som går igjen.
Men hvordan lager man så disse?
Jeg har samlet de mest kjente (og ett par internasjonale) og presentert de under. Noen har bilde og beregnet næringsinnhold, men ikke alle, beklager! Velbekomme!


Annonse



Riskrem


Prøv også Riskrem.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 27.12.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 dl kald risgrøt
1 ts vaniljesukker
1 ss sukker
hakkede, skåldede mandler
2 dl kremfløte


Riskrem følger med i jula for mange. Den ble opprinnelig lagd av rester fra risgrøten som mange spiser tidligere på dagen. Det hører og med med en hel skoldet mandel som gjemmes i riskremen, og den som finner den får en gave. Hos oss er det en marsipangris.


Fremgangsmåte

Rør grøten med vaniljesukker, sukker og maandler.

Pisk fløten til krem og bland den lett med grøten.

Server riskrem med lunken rød saus, for eksempel kirsebærsaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Dronning Maud fromasj 2


Prøv også Dronning Maud fromasj 2.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 19.01.2014
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

5 stk gelatinplater
1 plate kokesjokolade
6 dl kremfløte
5 stk eggeplomme
5 ss sukker
2 ss kokende vann
½ dl portvin


Dronning Maud fromasj eller pudding er oppkalt til ære for Norges tidligere dronning. Desserten er også kalt for "Haugesunddessert".


Fremgangsmåte

Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter.
Visp fløten til luftig krem. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland eggedosis og krem. Klem ut vann av gelatinen og smelt de i ca 2 ss kokende vann.
Tilsett portvin og bland gelatinoppløsningen i fromasjkremen. Sett kremen et kjølig sted til kremen begynner å stivne. Riv sjokoladen fint. Legg fromasjkrem og sjokolade lagvis i husets fineste dessertbolle eller porsjonsvis i f. eks vinglass. La den stivne i kjøleskapet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 366,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kardemomme-pannacotta med ananas og granateple


Prøv også Kardemomme-pannacotta med ananas og granateple.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.12.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

5 dl kremfløte
1 ts kardemomme
1 dl Dansukker Gelésukker Multi

Gelé:
4 skiver ananas, frisk eller hermetisk
1 granateple, kjernene
1 dl ananasjuice
1 dl vann
2 dl Dansukker Gelésukker Multi



Fremgangsmåte

Bland kremfløte, kardemomme og gelésukker i en kjele.
Kok opp under omrøring og kok deretter i et halvt minutt. Hell opp i pene glass eller dessertskåler.
Sett dem i kjøleskap for å stivne. Skjær ananasen i biter og bland med granateplekjernene. Fordel blandingen oppå pannacottaen. Hell juice, vann og gelésukker i en kjele.
Kok opp og kok deretter i et halvt minutt. Avkjøl litt før det fordeles over frukten. Sett det kaldt frem til serveringen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 201,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fløterand.

Fløterand


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.05.2014
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 eggeplommer
2 ss sukker
3 1/2 plate gelatin
1/4 dl kokende vann
2 1/2 dl kremfløte
hermetisk frukt


Vi hadde ikke en randform, men brukte bare en vanlig liten form. Ble ikke så fin, men desserten er kjempeenkel og god.


Fremgangsmåte

Visp eggeplommene godt med sukkeret. Visp fløten stiv og bland den i eggedosisen. Skyll gelatinplatene og rør dem ut i kokende vann. Avkjøl litt før oppløsningen røres inn i kremen.
Fyll massen i rundform som først er skylt i kaldt vann og strødd med sukker. La stå kaldt til det stivner.
Hvelv på fat og fyll med hermetisk frukt, frisk frukt eller bær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 327,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Multekrem 2.

Multekrem 2


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 24.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Det norske kjøkken
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 dl kremfløte
2-3 dl sukrede multer



Fremgangsmåte

Pisk fløten til krem. Rør inn multene. Multekrem kan serveres med krumkaker eller sandkaker.

Multer som er dypfryst uten sukker må røres med sukker og så trekke en stund.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 241,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Plumpudding 2


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 29.10.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

2 fransk brød
5 dl melk
125 g sukker
125 g korinter
125 g rosiner
60 g mandler
30 g sukat
100 g talg
1 knivsodd kanel
1 knivsodd nellik
1/4 ts salt
0,5 dl rom
6 egg Saus
6 eggeplommer
1,5 dl flytende syltetøy
1,5 dl vann
40 g sukker



Fremgangsmåte

Skorpen skjæres tynt av brødene, disse skjæres i skiver, påhelles den kokte, lunkne melk, tilsettes den fint hakkede talg, sukkeret, de rensede korinter og rosiner, den finskårne sukat, de skåldede, finhakkede mandler, krydderiene, rommen og til sist de vispede egg. Fylles i smurt og strødd form, som overbindes med et klæde, opvridd i kokende vann; koker i en gryte med kokende vann 1,5 - 2 timer. Formen må være fylt til randen og vannet må hele tiden under kokingen stå over formen. Hvelves.

Puddingen kan lages flere dager før den skal brukes, men varmes da igjen på samme måte i formen og i kokende vann.

Saus:
Alt blandes i emaljert gryte og vispes over svak varme, ikke direkte over ilden, til sausen blir tykk og skummende.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 234,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Coughton Christmas Pudding


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

500 g demerarasukker
500 g hakket nyretalg eller 400 g margarin, smuldres i melet
500 g lyse rosiner
500 g korinter
200 syltet skall, sukat
250 g hvetemel
250 g strøkavring
200 g skåldede mandler, hakket
200 g hakkede valnøtter
revet skall av 2 sitroner
1 ss revet muskat
250 g epler, revet
100 g gulrøtter, revet
6 sammenpiskede egg
1 vinglass brandy
3 dl melk eller øl



Fremgangsmåte

(4 store puddinger)

Diss puddingene bør lages fire måneder før jul. Best blir de hvis de får stå et år.

Bland alt det tørre i en bolle. Rør inn egg, brandy og melk.

Fordel røren i godt smurte former eller boller. Dekk hver form med tre lag matpapir med en fold langs midten. Knyt med tråd. Legg en brettet foliestrimmel under formen, med endene et stykke over formen slik at formen lett kan løftes opp av vannet når den er ferdig.

Kok formene i vannbad i kjeler i 5-6 timer. Vannet skal hele tiden stå kant-i-kant med innholdet i formene.

Varm opp på nytt i vannbad i tre timer den dagen puddingen skal spises.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 364,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Himmelsk lapskaus fra Tuddal.

Himmelsk lapskaus fra Tuddal


Antall porsjoner = 7
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3 epler
3 pærer
3 bananer
3 appelsiner
100 g druer
3-4 kiwifrukter
saften av 1 appelsin
litt sukker


Dette er skikkelig sunt, enkelt og smaker nydelig. Den perfekte desserten.


Fremgangsmåte

Del epler og pærer i terninger. Skjær bananer i skiver. Del appelsiner i båter som deles i to. Skrell kiwifruktene og skjær i skiver. Del druer i to (fjern stener). Bland sammen med lett hånd i en stor bolle. Tilsett appelsinsaften og evt. sukker. Serveres kald med pisket krem eller rømme – og de gode sandkakene til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 52,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelaget karamellpudding 3.

Hjemmelaget karamellpudding 3


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 18.03.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grip’s verden
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 gr. sukker
1 vaniljestang
3 dl. kremfløte
4 1/2 dl. melk
5 egg
Pynt: kremfløte.



Fremgangsmåte

Brun sukkeret i en tykkbunnet kjele. Hell den over i i en form og glaser formen. Ha melken, fløten og vaniljestangen i en kjele og kok opp. La det småkoke i ca. 5 min. Avkjøles noe. Tilsett halvpiskede egg. Hell blandingen gjennom en sil i formen.

Sett puddingen i vannbad i ovnen ved 100 gr. La den stå til den er tyknet, ca. 2 1/2 time.

Avkjøl helt, og hvelv på fat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 182,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eksotisk fruktsalat.

Eksotisk fruktsalat


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 ananas (eller fra boks)
2 bananer
3 kiwi
2 røde epler
1 papaya
1 mango
100 g hasselnøttkjerner
ca. 3 dl sukkerlake
(eller saften fra ananasboksen)



Fremgangsmåte

Frukten renses og deles i mindre biter. Salaten blandes forsiktig og avkjølt sukkerlake (evt. ananas-kraft) helles over. Hakkede nøttkjerner strøs over til slutt. Tilbehør: Pisket krem.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 97,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelaget råkrem til eksotisk fruktsalat.

Hjemmelaget råkrem til eksotisk fruktsalat


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

Råkrem
2 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte



Fremgangsmåte

Bland forskjellige frukter, friske og hermetiske. Råkrem er en blanding av eggedosis og krem som passer godt ved siden av en fruktsalat.

Visp eggedosis av egg og sukker. Visp fløten stiv. Skjær eggedosisen inn i kremen og avkjøl blandingen. Råkrem passer godt til fruktsalat og gelé.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 315,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:64
Norsk mat.Kjøttdeig.
Lam.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.