Julekaker før jul


Oppdatertdato: 2019-11-13 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Selv om det er lenge til jul, kan det være gøy med noen kakebokser liggende i skapet som sakte men sikkert kan tømmes før jul. Erfaringen min viser at om man baker masse kaker like oppunder jul og ikke spiser dem opp, blir de ofte liggende til de kastes. Fordi at i Januar er de fleste lut lei av kaker og julemat. Mens noen bokser liggende i skapet eller kjelleren sakte vil bli tømt av barn og voksne. Men da er det noen kaker som tåler bedre lagring en andre uten å bli dårlige eller helt uspiselige, og her er en del av disse som jeg vet er populære hos leserne og i vår familie.

Ifra flere år siden har følgende kaker vært populære hos oss: Kakemenn, havremakroner og kokosmakroner, tørre vafler, brune pinner og pepperkaker i flere varianter. Disse er enkle kaker som også er ganske holdbare. Vi har holdt oss unna slike smultkaker som fattigmann og smultring.

Men her er ett enkelt og holdbart utvalg:

For de glutenfrie variantene henviser jeg til 2 artikler med glutenfrie julekaker. Videre oversikter og artikler om julekaker venter jeg ett par uker med.

De beste glutenfrie julekakene

Matallergi og julekaker




Brune pinner 2


Prøv også Brune pinner 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

250 g hvetemel
200 g sukker
200 g smør eller margarin
1 ss kakao
1 1/2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 stort egg


Brune pinner er av de mest lettvinte slagene å bake. Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smaken


Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene sammen og smuldre i smøret. Arbeid inn egget og kna deigen smidig. Trill den ut til tynne stenger. Trykk disse flate og ca 4 cm brede.

Legg dem på smurt bakeplate og sett den inn i 200 C ovn i midterste rille. Stek kakene til de har fått fin farge, pass på. Skjær dem opp i fingertykke stykker på skrå.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 451,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 53,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kakemenn 4


Prøv også Kakemenn 4.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Wenche Ulland
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

250 g margarin
6 kopper sukker
2 kopper melk
2 kopper vann
4 ts hjortetakksalt
1 ts bakepulver
Mel til passe deig



Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn det andre.
Tilsett mel til deigen er passe fast til å kjevles ut.
Ha mel på bakebordet og kjevl ut deigen. Ikke for tynt.
Stikk ut figurer.
Settes på smurt plate og stekes ved 200-225 grader til de er lysegule.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 276,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 52,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Krumkaker fra Sunnmøre


Prøv også Krumkaker fra Sunnmøre.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 egg
250 g sukker
250 g smeltet meierismør
2 1/2 dl vann
250 g hvetemel
250 g potetmel


Min mor lager disse, og i år var hun tidlig. Disse er bare kjempegode


Fremgangsmåte

Lag eggedosis av egg og sukker, tilsett smør vekselsvis med vann og melet. La svelle ca 15 minutter og stek i krumkakejern ved middels svak varme.
Det er litt vrient å bruke krumkakejern, men etter litt trening så funker det. Krumkakene må ikke være for mye stekte før de tas ut av jernet og krummes. Bruk ca en spiseskje med deig pr kake, og la den bli lysebrun.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 331,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tyske skiver 2.

Tyske skiver 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Regal
Bildet er tatt av Regal

Ingredienser

375 g smør
250 g melis
1 egg
1/2 kg mel
1 ts vaniljesukker 1/2 ts bakepulver 500 g Regal Siktet Hvetemel 150 g melis 375 g smør ½ ts bakepulver


Dette er julekakene for den som ønsker å bake en lettvint variant av julens favoritter. Tar litt tid da deigen skal stå over natten


Fremgangsmåte

Dag 1: 1. Smør og melis røres hvitt. Arbeid mel og bakepulver inn og rull deigen til en stor pølse uten sprekker. La deigen hvile over natten. Dag 2: 1. Pølsen skjæres så i tynne skiver og skivene stekes ved 180 grader til de er gylne. 2. Avkjøles på rist og oppbevares i boks. 3. Skivene kan godt pyntes før servering med melisglasur i ulike farger.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 352,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 71,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pepperkaker.

Pepperkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

250 g smør
2,5 dl sukker
2 dl sirup
4 dl melk
2 dl vann
2 ss kanel
1 ss malt nellik
1 ss natron
13 dl hvetemel
skåldede halve mandler


En god oppskrift på pepperkaker som vi bruker.


Fremgangsmåte

Smelt smøret sammen med sirupen i en kjele. Mål opp sukkeret og hell det i en stor bakebolle sammen med alle krydderne. Hell over det smeltede smøret med sirupen og bland godt. Hell i vannet og bland igjen. La blandingen avkjøles noen minutter slik at den får romtemperatur.

Bland melet godt med natronen og ha det oppi deigen, som blir ganske løs. Arbeid sammen deigen med en tregaffel eller lignende.

La nå deigen hvile i kjøleskapet i 1-2 døgn før den kjevles ut. Legg den enten godt tildekket i bakebollen eller i en stor plastpose. I hviletiden får melet tid til å svelle slik at deigen blir meget lett å kjevle. Deigen kan også eltes litt før den kjevles ut.

Smør stekebrettet med litt margarin, eller bruk bakepapir. Kjevle ut litt deig om gangen, og stikk ut kakene med pepperkakeformer. Stek kakene midt i ovnen ved 200-225 C i 4-6 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 300,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kokosmakroner fra Møre.

Kokosmakroner fra Møre


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 egg
1 1/2 dl sukker
4 ss potetmel
1/2 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker
225 g kokosmasse


Kokosmakroner er bare så gode, enkle å bake og noe av det undertegnede klarer å bake selv:) Og en ypperlig nybegynner julekake.


Fremgangsmåte

Visp eggedosis av egg og sukker. Sikt sammen mel blandet med bakepulver og vaniljesukker. Rør alt lett sammen. Sett kakene med skje på smurt bakeplate. Stek kakene lys gylne ved 180 C i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 454,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tørre vafler.

Tørre vafler


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.11.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 kopper sur rømme
4 egg
1/2 kopp sukker
200 g smør
sitron
2 ts kardemomme
2 ss hjortesalt
hvetemel


Julekaker for mange. Sprø vafler som mange bruker til jul. Og i år har vi enda en gang fått disse av min mor som er sjef for kakebakingen, og som gir rundhåndet ut julekaker fra kakeverkstedet.


Fremgangsmåte

Bland rømme, egg og sukker. Smuldre smøret i noe av melet og ha i kardemomme og hjortesalt. Bland alt forsiktig sammen, elt lite. Ha så i mel til deigen kan bakes ut. Stekes gyldenbrune i vaffeljern. Oppbevares tørt i kakeboks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 367,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Berlinerkranser.

Berlinerkranser


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
120 g sukker
250 g smør
350 g hvetemel
eggehvite
perlesukker


Berlinerkranser har en fyldig og aromatisk smak, og er manges favoritt til jul.


Fremgangsmåte

Mos de hardkokte eggeplommene godt med en gaffel og tilsett de rå. Ha i sukker og pisk til eggedosis. Bland inn siktet hvetemel og mykt smør vekselvis. Elt deigen minst mulig. La den stå kaldt en stund, men ikke så lenge at den blir hard og sprø.

Trill deigen til blyanttykke stenger. Form dem til kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle kransene med halvpisket eggehvite og dypp dem i perlesukker.

Det er en fordel om kakene kan bli avkjølt før vi pensler og dypper, da holder de bedre fasongen. Stek kakene lys gule ved 180 C i 10 min. De skal være meget sprø.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 479,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jødekaker 2.

Jødekaker 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 egg
125 g sukker
175 g smør eller margarin
revet skall av 1/2 sitron
300 g hvetemel
1 ts hornsalt
egg til pensling
mandelstrimler
sukker



Fremgangsmåte

Rør egg og sukker lyst og porøst. Ha i revet sitronskall. Bland i kaldt smør eller margarin vekselvis med hvetemel. Sikt hornsaltet sammen med melet. Er deigen bløt, bør den få hvile en halvtime.

Kjevl deigen tynn, og stikk ut med glass, 5-6 cm i diameter. Legg kakene på plate dekket med bakepapir. Pensle med sammenvispet egg, og strø på litt sukker og skåldede mandler skåret i tynne strimler på langs. Stek kakene lyst gylne i 12-15 minutter ved 180 C.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 439,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 51,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kakemenn.

Kakemenn


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2017
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

100 g margarin
3 1/2 dl sukker
1 ts hornsalt
2 1/2 dl melk
12 dl hvetemel



Fremgangsmåte

Smelt og avkjøl margarinen. Bland alt det tørre. Rør inn den smeltede, avkjølte margarinen og melken, og arbeid hurtig deigen sammen. Legg plast over deigen og la den stå kjølig 1-2 timer.

Elt deigen lett sammen og kjevl den til en 3-4 mm tykk leiv. Stikk ut kakemenn, kakekoner og andre figurer. Legg dem på smurt plate og stek dem ved 200 C i 7-10 minutter. De skal være hvite og porøse når de er ferdige.

Avkjøl kakene på rist og pynt dem med pensel dyppet i konditorfarge blandet med vann. Eller sprøyt på litt melisglasur, gjerne farget med kakao. Fest en tynn trådhempe i kakene hvis de skal henges på juletreet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 324,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 59,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Havremakroner 2.

Havremakroner 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

3 dl havregryn
1 dl hvetemel
1 1/2 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/4 ts nellik
150 g smeltet margarin
1 egg



Fremgangsmåte

Bland det tørre i en bolle. Hell over smeltet margarin og sammenpisket egg. Rør alt sammen. Sett deigen i topper med to teskjeer på smurt plate. Beregn god avstand, for kakene flyter ut under steking. Stek dem ved 175 C i 10-15 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 455,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Goro 1.

Goro 1


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

1 stk egg
75 g sukker
1 ¼ dl kremfløte
revet skall og saft av½ stk sitron
½ ts malt kardemomme
125 g smør
125 g smult (brukt kakesmult)
ca.350 g hvetemel


Goro er en av våre eldste julekaker, og er gjerne en kake en forbinder med bestemor. Kakene er tynne og sprø, og har et utpreget flott bladmønster. Goro er en kake med flere historier knyttet til seg. Enkelte mener de gamle gorojernene hadde mønster som var koblet opp mot ordspråk som gav gode råd. Andre sier goro kommer av det å ha god råd, siden flere gorooppskrifter både inneholder konjakk, kremfløte, egg og smør -som er kostbare godsaker. God er den i alle fall.


Fremgangsmåte

Visp eggedosis av egg og sukker. Visp fløten stiv og bland den med eggedosisen. Tilsett kardemomme og saft og skall fra sitronen.
Elt smøret og smultet sammen så det blir mykt. Tilsett mel - og smørblandingen vekselsvis i eggedosisen. Elt deigen til den blir jevn. Deigen skal ikke bli seig. La deigen stå tildekket og kaldt til dagen etter.
Kjevle deigen til en tynn leiv. Klipp mønster av papp etter gorojernet og skjær kakene ut etter mønstret.
Stek kakene lyse brune. Hvis det er nødvendig kan du klippe kantene rene mens de enda er varme. Avkjøles på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 459,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 31,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3177






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.