Her er en oppdatering av en guide til julebakst for de som har matallergi. Det være seg glutenfritt, melkefritt eller andre aktuelle oppskrifter. Fordi at selv om en har en eller annen matallergi, er det ikke sagt at man ikke kan spise julekaker. Det finnes i dag så mange alternativer og nå er det fullgode råvarer som kan erstatte glutenmel, melk osv.
Flere store produsenter har både glutenfritt mel eller alternativer til melk i sin produksjon. Vi her hjemme bruker glutenfritt mel innimellom, ikke fordi vi har cøliaki, men fordi det fungerer veldig bra ved baking av kaker, pannekaker eller vafler ol. Jeg har lagt ut produktene til de fleste store produsenter og disse blir hele tiden oppdatert. Det samme med alternativer til melk. Når produktene ligger i min base med innhold, vil da de aktuelle oppskrifter komme opp automatisk med næringsinnhold og allergener.
Bortsett fra å eksperimentere litt selv, kan man prøve noen av oppskriftene under. Jeg har og lagt inn noen tips under hver gruppe for erstatninger til råvarene. Og helt nederst ligger de beste med beregnet næringsinnhold.
Glutenfrie julekaker
Som erstatning for vanlig mel fins det flere merker glutenfrie mikser som man kan bruke her. Jeg nevner at semper, finax og toro har erstatninger. Se ellers på mine
glutenfrie sider for mer informasjon og linker.
Glutenfrie pepperkaker fra Finax
75 g usaltet smør
0,5 dl sukker
0,5 dl lys sirup
0,5 dl vann
1 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
0,5-1 ts malt nellik
0,5-1 ts malt kardemomme
0,5 ts bikarbonat (natron)
ca 4 dl Finax lavprotein melmix
Rør smør, sukker og sirup smidig. Tilsett alt det andre. Arbeid sammen til en jevn deig.
La deigen hvile over natten tildekket med plast.
Arbeid så deigen smidig og kjevle ut på melet bakebord så tynt som mulig. Trykk ut kaker med former.
Legges på papirkledd plate og stekes ved 225 grader i midten av ovnen i ca 5 minutter.
Glutenfrie pepperkaker
200 g smør eller margarin
2 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
1 1/2 ts malt nellik
1/2 ts støtt kardemomme
2 dl sukker
1 dl lys sirup
1/2 dl PO-fiber
1 ts natron
7 dl fin glutenfri melblanding
Skjær matfettet i biter og legg bitene i en bakebolle. Tilsett ingefær og det øvrige krydderet. Kok opp sukker og sirup i en kjele og hell det straks over fettet og krydderet i bakebollen. Rør til alt er godt blandet og la det avkjøles.
Bland PO-fiber, natron og mesteparten av melblandingen, men spar litt mel til utbaking. Rør blandingen ned i den kalde krydderrøren. Arbeid sammen til en glatt og smidig deig. Form deigen til pølser og legg dem kaldt noen timer hvis du velger den lettvinte måten med å skjære pepperkakene i stedet for å kjevle dem.
Hvis du skal kjevle, bør deigen først hvile i ca 1 døgn i kjøleskap, dekket med plastfolie.
Arbeid deigen smidig på lett melet bakebord. Del deigen i mindre biter og kjevl hver del mellom plastfolie.
Trykk ut figurer med former, eller skjær med kniv. Legg dem på bakepapir på platen.
Stek midt i ovnen ved 200 C i 6-7 minutter. La de ferdige pepperkakene avkjøles på flatt underlag.
Krumkaker
2 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl smeltet smør
1 1/2 dl potetmel
1 1/2 dl maizenamel
1 1/2 dl vann
Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn avkjølt, smeltet smør og potetmel blandet med maisennamel. Tilsett vannet og stek i krumkakejern.
Glutenfrie mandelflarn
100 g smør
100 g hakkede mandler
1 dl sukker
1 ss sirup
2 ss kremfløte
2 ss Semper glutenfri mix
1 ts bakepulver
1 egg
Smelt smør og rør inn alle ingrediensene.
Sett deiegn med en teskje på bakepapir kledd plate.
Legg ikke for tett. Stek ved 175 grader i ca 6 minutter.
Kokoskaker glutenfrie
100 g smør
1 dl sukker
1 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 dl kokosmasse
3 dl Semper glutenfri mix
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn egget. Bland det tørre og tilsett det til deigen. Dele deigen i jevne biter og rull de til boller.
Legg de på bakepapir kledd plate.
Stek ved 200 grader i ca 10 minutter.
Krydderkake glutenfri
3 egg
2 dl sukker
2 ss olje
2 dl vann eller melk
150 g Jyttemel
2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts kardemomme
1/2 ts ingefær
Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland alle de tørre ingrediensene, rør dem inn i eggedosisen vekselvis med væsken.
Stek kaken i en godt smurt, avlang form ved 170ºC i ca 45 minutter. NB! Ikke bruk semulegryn! Det er glutenholdig!
Kilde: Forbrukerrådet
Melkefrie julekaker
Her er det flere alternativer som kan brukes istedenfor melk. Man kan og bruke standard oppskrifter og erstatte melken med soyamelk eller andre melkeerstatninger. Les og mine artikler om melkeerstatninger. Jeg vil senere komme med en test av de forskjellige erstatningene som er å få kjøpt. Se også mine sider om
melkefri mat.
Brune pinner uten melk, egg og gluten
200 g melkefri margarin
200 g sukker
1 ss lys sirup
1/2 - 1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
5-6 dl Toro Fin brød- og kakemix.
Dersom man tåler gluten, kan man bruke vanlig hvetemel, disse er fine som julebakst.
Rør smør og sukker hvitt.
Bland inn resten.
Sett deigen kalt minst en time.
Trill pølser, klapp dem flate.
Pensle med vann og strø med perlesukker.
Stekes gylne ved 200 grader
Skjæres opp i 1 ½ - 2 cm tykke ”pinner” med en gang de tas ut av ovnen.
Mandelkjeks uten melk og egg (uten mandler)
150 g blå melange eller annen melkefri margarin
2 dl sukker
2 dråper mandelessens
4 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
Disse kjeksene kan lages slik beskrevet under, men for dem som tåler det, kan de gjerne pensles med egg, og man kan pynte kjeksene med en mandel.
1. Sett ovnen på 175 grader
2. Rør margarin hvitt og mykt (bruk kjøkkenmaskin). Tilsett sukker og mandelessens og fortsett å røre kraftig til blandingen blir kremaktig.
3. Tilsett ca. halve melmengden, litt etter litt mens det røres inn. Tilsett bakepulver i den andre halvdelen av melet, før dette blandes inn i deigen.
4. Trill deigen til en pølse, og del denne i skiver med en skarp kniv. Skivene bør være rundt 1 cm tykke.
5. Kjeksene legges på bakepapirkledt stekeplate, og stekes ca. 15 minutter på 175 grader. Kjeksene flyter ut noe, så ikke legg dem for tett.
Fin honningkake
8 egg
500 g sukker
500 g honning
1/2 ts pepper
1 ss støtt pomeranskall
eller appelsinmarmelade
500 g hvetemel
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Rør inn pepper og pomeranskall. Varm opp honningen til den er flytende og bland den med eggedosisen. Rør inn mel, og hell røren i godt smurte former. Stek kaken nederst i stekeovnen ved 150 °C i 30-40 minutter, litt avhengig av størrelsen på formene. Avkjøl i formen. Pakk honningkaken inn i aluminiumsfolie eller en tett kakeboks. Sett kakene mørkt og kjølig i 2-3 måneder til de er ferdig modnet.
Kokosmakroner
4 eggehviter
180 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
250 g kokosmasse
Pisk eggehviter og sukker til stiv marengsmasse - tilsett helst sukkeret i tre omganger. Bland lett inn kokosmassen.
Legg røren i topper med to teskjeer på bakepapirkledd plate.
Stek dem fint gylne ved 170 C i 10-15 minutter.
Peppernøtter melkefri
1 dl sirup
75 g melkefri margarin
75 g sukker
1 dl vann
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts hjortetakksalt
1/2 ts natron
250 g mel
Sirup, margarin og sukker smeltes og de øvrige ingredienser blandes i. Deigen eltes godt, den skal være fast, og trilles til kuler på størrelse med en hasselnøtt. Peppernøttene legges på en bakeplate og bakes ved 180 grader i ca. 10 min.
Søtt julebrød
1 l vann
50 g gjær
1 ts salt
5 dl mørk sirup
2 dl rosiner
1 l siktet rugmel
2 l hvetemel
Varm vann og sirup til det er fingervarmt. Smuldre gjær i en bakebolle. Tilsett salt, lunken væske, rosiner og elt inn mel til en passe fast deig som knapt slipper bakebollen. Sett deigen til heving på et lunt sted ca 1 time.
Ta deigen opp på bakebordet og kna den godt. Form til 4 små runde brød som legges på bakeplate. Etterhev ca 30-40 minutter.
Stek ved 200 C ca 30-40 minutter på nederste rille i ovnen. Blir overflaten mørk, dekk med litt matpapir
Julekaker for diabetikere
Det fins idag flere typer søtningsmiddel som kan erstatte sukker i kaker, og hvis man i tillegg ikke bruker det feteste fettet kan man tilpasse flere oppskrifter til en diabetes diett. Bruk gjerne vegetabilsk lettmargarin og skummet melk i oppskrifter. se og mine
diabetessider for mer informasjon
Krydderkake
2 egg
3 ts flytende søtningsstoff
1 dl melk
75 g margarin
1 1/2 ts kanel
1 ts nellik
1 ts ingefær
evnt. revet appelsinskall
2 ts bakepulver
3 1/2 dl hvetemel
Pisk eggene godt. Tilsett melk, søtningsstoff og smeltet margarin. Ha i krydder, bakepulver og hvetemel. Rør til røra er jevn.
Helles i en smurt og strødd formkakeform og stekes ved 175 C i 30 minutter
Krydderkjeks
0,75 dl myk margarin
0,6 dl Fruktose
1/2 ts brun sukker erstatning
2,5 dl mel
1/2 ts bakepulver
1 ts kanel
1 krm salt
1 ts vaniljesukker
Bland margarin, fruktose, og brunt sukker erstatning i en stor bolle. Rør til det er lett og luftig.
Ha i mel, bakepulver, kanel og salt. Miks godt.
Bland inn vanilje.
Form små kaker som legges på bakepapir. Trkk de flate med en gaffel.
Stek ved 190 grader i ca 8-10 minutter.
Kjøl ned på rist.
Julekaker uten egg
Her er det mange kaker som i utgangspunktet ikke inneholder egg og eggeallergikere har det lettere her. Husk og at egg kan erstattes med flere ting, som feks banan. Se ellers mine
eggallergisider.
Goro
100 g smør
100 g smult
3 ss melis
300 g hvetemel
1 krm ingefær
1 dl rømme
Myk smør og smult, og rør det sammen med melis. Tilsett det andre og arbeid til en jevn deig.
Strø litt mel over og la stå over natten kjølig.
Kjevles tynt ut og skjær ut emner som passer til gorojernet.
Varm jernet og stek kakene til de er lysegule på begge sider.
Legg de ferdige på en fjel og renskjær dem. Avkjøl på rist.
Juledrømmer
6 1/4 dl hvetemel
1/2 ts hjortetakksalt
250 g smør eller margarin
3 dl sukker (ca 250 g)
evt 2 ss kakao
smør eller margarin til stekeplaten
Dette er en gammel oppskrift på lettlagde småkaker. Blander du kakao i halvparten av deigen får du to kakesorter av samme deig.
Bland hjortetakksalt i melet.
Smuldre smør og mel.
Tilsett sukker. Arbeid alt godt sammen til en jevn deig. Del deigen og tilsett kakao i halvparten om så ønskes.
Rull deigen ut til lengder. Del dem i mindre biter og form små boller.
Sett bollene på smurte plater. Lag en fordypning i hver bolle med tommelfingeren.
Stek kakene ved 150 C ca 20 minutter.
Julevørterbrød
75 g gjær
1 flaske vørterøl
2 ts salt
1 dl mørk sirup
1 ts nellik
1 ss anis
1 dl rosiner
500 g rugmel
500 g hvetemel
Varm opp vørterølet til det er lunkent, ca 35 C, og løs opp gjæren i dette. Tilsett salt og sirup og rør til det er oppløst. Bland krydder og rosiner i rugmelet og arbeid dette inn. Tilsett nok hvetemel til at det blir en fast deig. Dekk til og la deigen heve ca 1 time.
Kna deigen kraftig, del den i 8 emner og form dem til brød. Etterhev brødene og stek dem i 20 minutter ved 200 C, eller til de er brune og gjennomstekt.
Krumkaker
75 g smør
75 g sukker
3 dl skummet kulturmelk
ca 150 g byggmel
Smelt smør og ha i sukker, melk og rør så i melet.
La røren svelle en stund.
Stekes pene i krumkakejern og kjøles ned etter krumming på rist.
Det er greit å være 2 ved baking.
Sirupssnipper
1 1/2 dl fløte
150 g sirup
150 g sukker
100 g smør
450 g hvetemel
1/4 ts pepper
1/4 ts ingefær
1/4 ts anis
1/4 ts kanel
3/4 ts hornsalt
3/4 ts natron
mandler, skåldet
Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smøret og avkjøl til blandingen er lunken. Sikt i det tørre. Elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag. Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg dem på smurt plate. Legg en halv skåldet mandel på hver kake.
Snippene blir blanke hvis de pensles med eggehvite. Stek dem ved 175 C i ca. 5 minutter.
Julen uten gjær
Nå blir det ikke brukt gjær i de fleste julekaker, så det byr ikke på noe problem, men skal man til med julekake ol er det verre, men prøv denne under:
Julekake
350 g hvetemel
150 g sammalt hvete
2 ss bakepulver
50 g mandler
1/2 ts salt
650 g honning
3 dl melk
1 ts ingefær
1/2 ts anis
1 ts kanel
1 ts koriander
2 nellikspiker
skallet av 1 appelsin
skallet av 1/2 sitron
Knus mandler. Riv sitron og appelsinskall på et rivjern, få ikke med det hvite. Knus krydderne i en morter.
Hell melk i en liten gryte og varm opp til nesten kokepunktet og sett til side.
Bland inn honningen. Sett gryta kaldt, gjerne i et kaldt vannbad. Ha i krydderne og sitron- og appelsinskallet og la røren bli kjølig. Ha mel, knuste mandler, salt og bakepulver i en kjøkkenmaskin, eller en bolle. Hell oppi røren og bland godt, enten med kjøkkenmaskinen eller for hånd. Det hele skal bli en ganske løs masse, uten klumper.
Hell deigen i 2 godt smurte former. La det heve ca 30 min. på et lunt sted. Stek ved 175 C i ca 45 min. Legg bakepapir oppå formene mens de steker, så brødene ikke blir brent.
Honningbrød
3 1/4 dl vann
1 ts knust anisfrø
400 g honning (ca 2 1/2 dl)
200 g sukker
1 ss dobbelt kullsurt natron
1/4 ts grovt salt
1 ts malt kanel
1/2 ts revet muskat
1/2 dl hakket sukat
1/2 dl hakket pomeranskall
675 g hvetemel
(1 stort brød)
Ha vann og anisfrø i en gryte og la det koke opp. Kok under lokk på svak varme i 3-4 minutter.
Ha honning og sukker i en bolle. Hell det kokende anisvannet over og rør til honning og sukker er oppløst.
Bland natron, salt, kanel, revet muskat, sukat og pomeranskall i melet. Tøm det søtete anisvannet i melblandingen og rør til det er jevnt.
Hell røren i en brødform på ca 2 liter.
Sett formen midt i kald ovn. Sett ovnen på 175 C og stek brødet i 1 time. Prøv om det er ferdig ved å stikke i det med en strikkepinne. Er pinnen tørr når du trekker den ut er brødet ferdig. Slå av varmen og la brødet stå i ytterligere 20 minutter.
Del brødet i fire og pakk det i folie. Skjær brødet i skiver etter et døgn.
Andre interessante oppskrifter
Scones uten gjær og melk
5 dl grov sammalt hvete
5 dl hvetemel
ca. 5 ss smør (100 g) smuldres i melet
1/4 ts salt
5 ts bakepulver
4 dl soya- eller rismelk
Linfrø og karve etter smak og behag
Rør ingrediensene godt sammen. Trill ut til 4 emner. Legg dem på plate og klapp dem ned. Stekes i 10 min. i 200-250 grader. Prøv deg frem. Kan fryses.
Ris mel kjeks(melk, egg og glutenfrie)
2,5 dl rismel
1,25 dl olivenolje
4 ss honning
1/4 ts rent vanilje ekstrakt
1 egg replacer
Bland alt godt sammen. La det stå kjølig over natten. Eltes ut til små baller som presses flate med ett glass. Stek i 12 minutter ved 176°C. Blir ca 20-25 stk. Glutenfritt, melkefritt og eggfri.
Aprikos biter
4,8 dl havre gryn
2 ss sirup
1 ss melkefri margarin
1 ss brunt sukker
10 tørkede aprikos finhakket
Smelt sukker, sirup og margarin i en panne. Når det er smeltet røres grynene inn sammen med aprikosene. Ha alt i en smurt bakeform 18-20 cm. Stekes ved 190°C i ca 10-20 minutter, skal begynne å bli brun. Tas ut og lag streker i kaken mens den er varm. Kjøl ned og brekk den i biter etter strekene.
Fruktkake
1 glass tørket frukt
1/4 glass sukker
1/2 glass vann
1 glass hvetemel
1 ss. olje
1/2 ts. bakepulver
1 ss. soyamel
1 ss. hvetekim
Kok frukten, sukkeret og vannet i en kjele i 4-5 minutter. Tilsett melet, oljen, bakepulveret, soyamel og hvetekim. Bland ingrediensene godt sammen, og stek fruktkaken ved middels varme i tre kvarter.
Marsipan (candida)
3 store ferske dadler
7 tørkede usvovlede aprikoser - kok frukten i et par minutter
125 g skåldede mandler. Tørkes i ovnen på 75 grader i noen minutter. Males.
Ev. et par dråper bittermandelessens fra apoteket.
Litt brunere enn vanlig marsipan, men den smaker godt.
Kjør frukt og malte mandler i kjøkkenmaskinen til blandingen begynner å smule seg, kna den så sammen for hånd til den er en jevn masse. Trill som kuler som pyntes med en halv valnøtt. Oppbevares kaldt.
For flere oppskrifter så besøk mine
diett og allergisider, eller bruk avansert søk for å finne det som passer akkurat deg. God Jul og lykke til.
Under her er ett par andre allergivennlige kaker som ikke akkurat er til jul, men kan passe for det.
Krumkaker glutenfrie
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl smeltet smør
1 1/2 dl potetmel
1 1/2 dl
maizena mel
1 1/2 dl vann
Krumkaker er bare utrolig godt. Her med en miks av potetmel og maizena slik at den blir glutenfri.Fremgangsmåte
Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn avkjølt, smeltet smør og potetmel blandet med maisennamel. Tilsett vannet og stek i krumkakejern.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
325,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
40,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Delfia kake liten Alf´s spesial
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Wenche UllandBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 plater kokesjoklade 250 g
1 pakke delfiafett 250 g
2 egg
2-3 ss sukker
4 ss kaffe
Tørre kjeks
Geletopper
Marsipan
Evt annet etter ønske.
Spesial delfiakake dedikert til Alf!
Bilde viser hvor mye forskjellig pynt man kan bruke etter at en unge gikk amok, og da ble det problem med å dele den opp, beklager!Fremgangsmåte
Smelt delfiafettet og sjokoladen.
Visp eggedosis av egg og sukker.
Ha sjokoladen og fettet i eggedosisen.
Rør inn litt kaffe. Legg litt pynt inni kaken og resten på toppen. Marsipan er fint inni.
Hell i avlang form dekket med matpapir eller folie, og stikk ned kjeks, gele og marsipan.
Dekk til og kjøl ned i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
547,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
44,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kokosmakroner 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
07.12.2014Denne retten tar ca
20-25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 eggehviter
180 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
250 g kokosmasse
Om marengsen ikke blir så stiv vil kokosmakronene "flate ut" ved steking. De smaker jo det samme men ser ikke fine ut. Du kan ordne dette ved å tilsette litt ekstra kokosmasse om du ser at marengsen ikke er skikkelig stiv.
Jeg har og erfart at det lønner seg med varmluftsovn, da luftsirkulering tørker ut overflaten på kakene og dermed blir de ikke flate så fort.Fremgangsmåte
Pisk eggehviter først lett og så tilsett sukker/vaniljesukker mens vispen går. Tilsett i flere omganger til du får en marengsmasse. Bland lett inn kokosmassen.
Legg røren i topper med to teskjeer på bakepapirkledd plate. Lag de som små topper med fingrene.
Stek dem fint gylne ved 170 C i 10-15 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
426,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
34,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
28,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Glutenfrie brownies
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
11.04.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
FinaxBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
75 g smør
1,5 dl brunt sukker
1 dl råsukker
1 egg
100 g nøttekjerner
2 ms kakao
1 ts vaniljesukker
1,5 dl finax glutenfri melmix
1 ts bakepulver
Vi lagde disse men hadde ikke Finax melmis, så det ble Toro sin istedenfor. Skulle vel ikke ha noe å si. Ble nydelige for det. Og det er viktig med brunt sukker som og kan erstatte råsukker.Fremgangsmåte
Smelt smør og rør i sukker, råsukker og egg i en bolle. Hakk nøttene grovt og tilsett de sammen med alt det andre.
Arbeid sammen til en jevn deig.
Bre den ut i en liten langpanne (20x28) med bakepapir i.
Stekes i midten av ovnen ved 200 grader i ca 15 minutter.
Skjæres i ruter mens den er varm.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
461,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
27,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kokosboller 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.11.2003Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
450 g sukker,
1 1/2 dl vann
8 plater
gelatin ,
2 ts vaniljesukker
Glasur:
125 g kokesjokolade
75 g kokosfett
ca. 125 g kokosmasse
Kokosboller kvalifiserer vel ikke helt til betegnelsen konfekt, men gode er de ihvertfall.Fremgangsmåte
1. Bland sukker og vann i en kjele og la det koke i ca. 15 minutter. Tilsett mer vann hvis det koker tørt.
2. La gelatinplatene ligge i kaldt vann ca. 10 minutter. Kryst gelatinplatene og løs dem opp i varm sukkerlake. Rør til gelatinen er helt oppløst og ha i vaniljesukker. Avkjøl massen under kraftig røring til blandingen er stiv og luftig.
3. Sett gelatinmassen med skje på smurt papir og la bollene stå kjølig til neste dag.
4. Smelt sjokolade og fett over vannbad. Dypp bollene ved hjelp av to gafler i glasuren og rull dem i kokos. La kokosbollene stivne på bakepapir eller i muffinsformer. Kan oppbevares i tett boks på et kjølig sted.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
425,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
56,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mandel-kokoskake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.10.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
4 store egg
200 g sukker
200 g malte mandler uten skall
200 g kokos
Glasur:
200 g kremost, naturell
100 g smør
150 g melis
revet skall av 1-2 lime
Fremgangsmåte
Denne kaken holder seg godt hele uken og lages helt uten hvetemel.
Skill eggene i plomme og hvitte, og pisk eggeplommer og sukker godt sammen. Ha mandlene i en hurtigmikser og kjør til det er finkakket. Bland mandler og kokos og ha det i eggedosisen.
Stivpisk eggehvitene og bland dem forsiktig inn i deigen.
Hell kakeblandingen i en smurt, bakepapirkledd springform (24 cm). Stek kaken ved 200 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken i formen.
Rør sammen ost, smør og melis til en bløt krem. Smør kremen over kaken og dryss over limeskall. Server gjerne med litt jordbær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
426,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
30,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Risboller 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
30.11.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
250 g delfiafett
200 g kokesjokolade
2 stk. egg
2 dl sukker
3 ss kaffe, gjerne litt sterk
ca. 100 g puffet ris
Risboller er en gjenganger i norske barneselskaper, og de er dessuten en favoritt blant mange voksne i forbindelse med julen.Fremgangsmåte
Smelt delfiafett og sjokolade sammen. Avkjøl.
Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe og delfiafett/sjokolade. Elt lett inn puffet ris. Sett boller med skje på matpapir eller fyll risbollene i papirformer. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
520,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
42,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
36,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kokosbiter 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
17.12.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
50 g smør
1 dl Sukker
2 dl kremfløte
200 g kokosmasse
Trekk
200 g lys sjokolade
25 g kokosfett
Fremgangsmåte
Bland smør, sukker og fløte i en gryte og kok i 5 minutter. Tilsett kokosmasse. Hell massen ut på bakepapir og sett den kaldt.
Skjær ut små biter.
Smelt sjokolade og olje i vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovn. Dypp kokosbitene i sjokoladen og la dem stivne på et nytt ark bakepapir.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
531,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
43,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sukkerbrød med Mandelmel, Sukrin og Fiberfin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.11.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
4 egg
100 gram Sukrin
80 gram Mandelmel
20 gram Fiberfin
4 ss eplejuice (evt. vann)
Fremgangsmåte
Piske egg og Sukrin til det blir hvitt. Ha i eplejuice. Bland sammen Fiberfin og Mandelmel, og vend forsiktig inn i eggedosisen.
Hell over i en rund kakeform som er godt smurt, og fordel røren jevnt.
Stekes i ca 20-25 minutter ved 180 grader.
Del kakebunnen i 2 eller 3 deler før den blir helt kald, og legg et fuktig håndkle over. La håndkledet ligge på til kakebunnen skal brukes. Skal du lage bløtkake, er det lurt å dynke bunnen med litt melk eller juice.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
86,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kransekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter
2 eggehviter (neste dag)
smeltet smør og semulegryn til pensling av formen
Kransekake er skikkelig norsk tradisjonsbakst. Den brukes ved flere forskjellige høytider, men særlig 17 mai og til jul. Her i huset er det foreldregenerasjonen som lager og spiser disse, men en ring i ny og ne er jo ikke galt. Det er en kake som tar litt tidFremgangsmåte
Bruk skåldede mandler. Mal disse en gang på mandelkvern og bland dem med melis og eggehviter (upiskede). Elt deigen godt. Sett en kjele over svak varme og varm deigen under elting til den blir så varm at du nesten brenner fingrene. Ikke la deigen svi i bunnen. Sett kjelen til side og la deigen stå til neste dag.
Da stivpiskes 2 eggehviter som vendes inn i mandelmassen. Nå skal deigen hvile minst 2 timer. Smør formene godt: Smelt smør eller margarin, la det bli nesten kaldt og tyktflytende. Smør formene og la dem stå ca. 15 minutter. Smør en gang til og dryss etter hvert med semulegryn. Sprøyt deigen ut i formene med en kakesprøyte med rund tyll eller bruk den største stjerneskiven på kjøttkvernen. Fest deigendene godt sammen.
Stek ringene midt i stekovnen ved 180 C i 12-15 minutter. Flytt platen til nederste rille og stek videre 3-4 minutter. La kakene bli kalde i formene. Hvelv ringene når de er avkjølt ved å løsne dem forsiktig. Før kaken skal serveres, lager du en melisglasur av 100 g melis og eggehvite. Glasuren fylles i små kremmerhus av papir med et lite hull i spissen. Sprøyt glasuren på ringene og legg disse oppå hverandre. De kan festes sammen med karamell. Til slutt pyntes kaken med sløyfer, norske flagg og bonboner.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
431,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Baileys kuler
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.03.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Ukjent FotografIngredienser
200 g marsipan masse
1/2 dl baileys
Mørk kokesjokolade
O'boy
Fremgangsmåte
Elt marsipan og baileys godt sammen. Evt smak til med mer likør. Trill ut kuler som glaseres i smeltet sjokolade. Trilles i sjokoladepulver mens de er fuktige.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
473,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gulrotkake fra kanton Aargau
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Peter Pfister MartinsenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 eggeplomme
200 gr sukker
250 gr gulrøtter (revend)
125 gr mandel (malt)
125 gr hasselnøtter (malt)
50 gr potetmel
1 revet skall fra en sitron
4 eggehviter
Dette er en litt spesiell gulrotkake med nøtter og mandler. Men smaken er veldig god og det forekommer meg at den er ganske sunn. Vi pisket eggehvitene halvstive før de ble blandet inn rett før steking. Her kan man og bruke glasur på kaken. Melis og sitronsaft er en enkel kombinasjon.Fremgangsmåte
Lag en eggedosis med eggeplommer og sukker.
Bland alle ingridiensene med eggedosisen. Til slutt bland i halvstiv eggehvite.
Dette er nok for en springform 26 diameter eller 28 diameter.
Stek ved 160 grader i 40-50 minutter.Avhengig av ovnen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
298,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:87