Julemat i November


Oppdatertdato: 2019-11-20 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Vi er kommet ett stykke ut i November og mange har begynt med planlegging av julen og maten til jul. Her hos oss blir det ikke så mye julestress enda, men vi pleier å lage noen småkaker litt tidlig slik at en har noe å småspise på frem mot jul. Samt at vi har tradisjon for tomatsild, lefser og stupøl:)
Men jeg tenkte meg om litt og kom frem til at det er en del annen mat en burde begynne allerede nå og forberede. Jeg tenker da på en del kjøttpålegg, lefser/flatbrød, sild, spekemat, rakfisk, lutefisk, juleøl og en julelikør. Flere av disse trenger en del tid på seg og noe er nok allerede for sent. Men om du er av den typen som ikke skal kjøpe alt ferdig og som syns det er en del av julestemningen å lage flatbrød, sylte, likør og rakfisk, så har jeg samlet noen aktuelle oppskrifter under her. Og da frem mot jul vil jeg legge ut flere aktuelle oppskrifter til dere.

Så her er oppskrifter på sylte, flatbrød, lefser, rakfisk, lutefisk, sild, litt spekemat, øl og likør



Tomatsild 3


Prøv også Tomatsild 3.

Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 25.11.2002
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

6 kryddersildfileter

Saus:
3 ss tomatpuré
2 ss 7% eddik
2 ss vann
4-6 ss sukker
1 klype pepper
3 ss olje
1 løk i tynne ringer
1 laurbærblad
dill


En gammel oppskrift av uviss opprinnelse.


Fremgangsmåte

Vann ut sildefiletene ca. 30 min. og tørk dem godt. Skjær filetene i 2 cm brede biter på skrå. Legg løk og sild lagvis i glass eller krukke og laurbærblad på toppen.
Pisk sammen alle ingrediensene unntatt olje til sausen. Oljen piskes inn til slutt i en tynn stråle. Hell sausen over silden og la den trekke noen timer, gjerne til dagen etter. Pynt med dill.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 160,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hardangerlefse


Prøv også Hardangerlefse.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.12.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 liter kefir
250 g margarin
2 kopper sukker
2 kg hvetemel
2 bs hjortesalt

Kling:

750 g margarin eller smør
1 pk melis
1 boks lettrømme
kanel eller vaniljesukker etter smak


Hardangerlevser av typen tykke. Disse kalles vel og tykklefser andre steder. Søte og gode.


Fremgangsmåte

(30 emner)

Varm melken litt, ha i myk margarin (noe smeltet). Bland sukker, mel og hjortesalt og ha det i. Elt forsiktig til jevn deig. Bak ut og stek på middels varm takke. Lite på første siden og litt mer på den andre.
Det skal bli lyse brune prikker. Legg de på hverandre med klede over etter hvert så de holder seg myke. Når de er kalde, smør på kling og brett de i to, og skjær i spisser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 347,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ribbesylte


Prøv også Ribbesylte.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.12.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Lasse Fløde

Ingredienser

1 kg ribbe med svor
1 ss salt
1 ts pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts allehånde
1/2 ts ingefær
5 ts gelatin pulver
1/2 finhakket løk (kan sløyfes)


Sylte er et klassisk norsk julepålegg. Lag en god og saftig sylte selv.


Fremgangsmåte

1. Ta ut bena med en skarp kniv. Skjær langs begge sidene på benet. Skjær så under, og vipp det ut. Eller be om hjelp i butikken.
2. Kok opp vann og legg ribba i. Den skal nå trekke ved kokepunktet i ca. 2 1/2 time.
3. Bland sammen krydder, gelatinpulver og løk. Kle en brødform med aluminiumsfolie.
4. Ta ribba opp og la den renne av seg. Skjær ribba i skiver på langs.
5. Legg svoren ned i formen først, ha på litt krydderblanding, og legg på neste lag med kjøtt. Fordel krydderblandingen mellom hvert lag.
6. Pakk aluminiums-folien rundt sylta, legg på 2 -3 kg press og sett den kjølig til neste dag.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 340,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 31,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Smalahove 4.

Smalahove 4


Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

1 hode av sau

Saltlake:
6 liter vann
1,5 kg salt
175 g sukker

Poteter
Kålrot



Fremgangsmåte

Dette er en spesiell rett som det nok er mange meninger om. Den brukes på vestlandet og regnes som en delikatesse av mange. Det er nok og mange måter å tilberede hodet på og flere typer tilbehør.

Her er en:
Sauehodet svis for hår og hud, deles i 2 på langs og vannes ut over natten. Legges så i saltlake i 3 døgn. Etterpå røkes hodet og tørkes så på ett luftig sted. Man kunne så koke suppe på hodet og så servere det med kraft, poteter, kålrot og flatbrød. Kjøttet er ferdig når kjøttet løsner fra kjevebenet. Ca 2,5 timer. Hver gjest kan da plukke ut kjøttet fra hodet og spise det rullet inn i flatbrød. Flatbrødet dyppes først i suppen. Øl og akevitt hører til.

Å spise smalahove:
Man starter med øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet. Man starter ved fremre del av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut, og da kommer en lett til og kan få tak i øyet. Øyet snittes varsomt opp og man skraper ut eplet. Det som da er igjen; øyemuskelen, regner mange som det beste på hele sauen. Men det må spises mens det er varmt. En annen delikatesse for mange er tungen. Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.

Variasjoner er: Det er forskjellige meninger om salting og utvanning. Ofte får man hodene ferdig saltet og da skal de evt bare vannes ut, men det kommer an på hvor salte de er.

Som en kuriositet kan det nevnes at dem som er tøffe nok til å spise øyet kan få en ekstra opplevelse ved å først marinere det litt i akevitt. Legg øyet i drammeglasset. La det ligge noen sekunder, for deretter å ta hele innholdet i drammeglasset i en engang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lutefisk i stekeovn.

Lutefisk i stekeovn


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 24.11.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser


3 kg lutefisk i stykker
3 ss salt


Mange liker lutefisk, men jeg må innrømme at jeg ikke er en av dem. Men jeg har respekt for de som liker dette og har mange forskjellige oppskrifter på lutefisk. Nå før jul er det mange lutefisklag rundt forbi.


Fremgangsmåte

Legg fiskestykkene i en vid ildfast form, for eksempel i en langpanne. Dryss salt over. Dekk formen med aluminiumsfolie. Stekes på nederste rille på 200 C i 30 minutter til fisken er gjennomvarm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 49,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rakfisk fra Tydal


Dato lagt inn eller oppdatert 22.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser






Fremgangsmåte

Rakfisk er gjæret fisk. Til rakfisk er det best å bruke fet ørret, helst direkte fra fjellvann.

Rens ørreten som vanlig. Ta ut gjeller og innmat og fjern blodårer langs ryggen. Vask fisken og salt den med 80 g smørsalt pr. kg fisk.

Legg fisken litt på skrå med hodet ut mot kanten av butten, som må være helt ren og gjerne inngnidd med litt salt. Legg lokk over og press på så fisken blir klemt godt sammen. Gjæringen skal skje uten luft, under væske og ved en temperatur på 4-6 C. Fisken er ferdig etter 5-6 uker.

Som regel må man helle på litt lake. Lag lake av 5 liter kokende vann og så mye salt som det lar seg gjøre å løse opp i vannet. Kok opp og tilsett 50 g sukker. Avkjøl laken og slå den over fisken.
Legger det seg mugg på fisken må det fjernes straks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lesja-øl.

Lesja-øl


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er NRK Hedmark/Oppland
Bildet er tatt av rawpixel

Ingredienser

50 g gjær
1 kg sukker
½ kg brunt sukker
1 fl vørterøl
1 fl lettøl
15 l vann



Fremgangsmåte

Tappes på flasker med en gang etter at det er rørt ut. La ølet stå ei uke før det drikkes.
Mari Flittie Utgård
Lesja

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 35,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Evas flatbrød.

Evas flatbrød


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2013
Denne retten tar ca Lang tid å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

7 dl melk
7 dl vann
500 g sammalt hvete, grov
ca. 1 ½ kg grovbakstmel (ferdigblanding av hvete og rug)
1 ts salt
1 ts sukker
byggmel til utbaking


Flatbrød er tradisjonsbakst på sitt beste. Brødet bakes uten gjær, og kjevles i millimeter tynne leiver som stekes på takke. Flatbrød er yppelig til spekemat eller til suppe og gryteretter.


Fremgangsmåte

Kok opp melk og vann. Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett den kokende væsken. Elt godt mens deigen ennå er varm. Tilsett eventuelt mer grovbaksmel til deigen er fast og slipper bollen.
Legg deigen i en plastpose og la den bli kald (minst 4 timer). La den gjerne ligge til neste dag.
Ta den opp på melet bakebord (bruk grovbakst eller grov sammalt mel). Elt deigen. Kjevle den ut til en 2 cm tykk leiv. Stikk ut runde emner med en ring, ca. 10 cm i diameter, og legg dem på melet plate. Dekk med fuktig håndkle.
Kjevle runde deiger, ca. 42 cm i diameter. Bruk godt med byggmel i begynnelse og lite mel mot slutten av kjevlingen. Bruk trinsen på slutten rundt kantene.
Legg leiven med kjevlesiden ned på takken. Bruk middels varme og prøv deg fram. Børst av melet når leiven har ”stivnet”. Dusj gjerne med lunkent vann over leiven, da forklistrer rester av mel seg og leiven blir finere.
Snu leiven og del den i to. Stek ferdig. Avkjøl flatbrødet på rist om det er helt tørt. Legg eventuelt leivene i stekeovnen ved 50°C til de er helt tørre.
Oppbevares tørt og kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 202,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Snarøl.

Snarøl


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.05.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av AgencjaAIAC

Ingredienser

6 l vann,
400 - 500 g kandissukker,
1 hel flaske vørterøl,
gjær (en klump som en hasselnøtt)



Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker. Sil det. Avkjøl det til 25 grader og ha i vørterøl og utrørt gjær. Fyll ølet straks i flasker. Lukk dem, og bind over korkene hvis det brukes vanlig kork.
I den kalde årstid bør flaskene stå lunt til neste dag, så ølet kommer i gjæring. Sett dem så i kjelleren. Sett dem i dem varme årstiden straks i kjelleren.
Dette ølet er best når det har stått 8 dager. Det er lite holdbart.

Har vi ikke kandissukker, kan vi bruke farin. Da bør vi brune ca. halvparten til karamell for å få farge på ølet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 28,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sursild hjemmelagd.

Sursild hjemmelagd


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

5 stk sildefilet, saltet
1 stk rødløk
2 stk vårløk
1 ts ingefær, frisk

Eddiklake
2 dl eplecidereddik
4 dl vann
3,5 dl sukker
1 ss pepper, hel sort
1 ss allehånde
1 ss nellik
1 ss sennepsfrø
2 stk laurbærblad


Sursild er en av de klassiske sildevariantene, og har lange tradisjoner i det norske kostholdet. Før tradisjonene videre med denne oppskriften på hjemmelaget sursild.


Fremgangsmåte

Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer om de er for salte.
Rens og skjær løken, vårløken og ingefær i tynne skiver. Skjær silden i ca. 2 cm brede strimler på tvers.

Eddiklake
Kok opp vann og sukker, og avkjøl. Tilsett eddikk, krydder og laurbærblad.
Legg sild, løk, vårløk og ingefær lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og la silden stå i kjøleskap i et døgn før bruk.
Etter tilberedning bør silden stå kjølig i et døgn før servering for at den skal trekke til seg smaken. Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 198,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kanellikør.

Kanellikør


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

Saft av 1 appelsin
6 kanelstenger
7 dl konjakk eller vodka
1 dl Dansukker Brun Farin



Fremgangsmåte

Bland appelsinsaft, kanelstenger og alkohol i et tett glass eller plastboks i 2 uker. Sil og tilsett brun farin. Smak til, dersom det ønskes søtere likør, tilsettes mer sirup. Hell likøren i en pen karaffel eller flaske.
Hyggelig julegave eller ”gåbort-presang”.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 221,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 30,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eggelikør.

Eggelikør


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.12.2007
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

10 eggeplommer
1 1/2-2 ss vaniljesukker
1 l melk
500 g sukker
4 dl 60 % sprit eller 1/2 l konjakk


Hjemmelaget eggelikør er god å drikke og perfekt som dessertsaus til is.


Fremgangsmåte

Rør sammen eggeplommer og vaniljesukker i en kjele. Tilsett melk og sukker. Varm opp under stadig omrøring til blandingen begynner å tykne fra bunnen.
Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan eggekremen ”sprekke”.
Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til fyldig konsistens. Sett kjelen i kaldt vann og avkjøl eggekremen. Rør i den også under avkjøling. Tilsett sprit og hell eggelikøren på flaske eller karaffel.
Oppbevar den hjemmelagede eggelikøren kaldt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 226,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3250







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.