Ingredienser
Fremgangsmåte:
Rakfisk er gjæret fisk. Til rakfisk er det best å bruke fet ørret, helst direkte fra fjellvann.
Rens ørreten som vanlig. Ta ut gjeller og innmat og fjern blodårer langs ryggen. Vask fisken og salt den med 80 g smørsalt pr. kg fisk.
Legg fisken litt på skrå med hodet ut mot kanten av butten, som må være helt ren og gjerne inngnidd med litt salt. Legg lokk over og press på så fisken blir klemt godt sammen.
Gjæringen skal skje uten luft, under væske og ved en temperatur på 4-6 C. Fisken er ferdig etter 5-6 uker.
Som regel må man helle på litt lake. Lag lake av 5 liter kokende vann og så mye salt som det lar seg gjøre å løse opp i vannet. Kok opp og tilsett 50 g sukker. Avkjøl laken og slå den over fisken.
Legger det seg mugg på fisken må det fjernes straks.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Matoppskrift.no
(Intern: 13924)
Kategori:
Røkt/gravet/saltet
Land:
Norge
Fylke:
Sør Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2003-05-22
Oppdatert dato:2003-05-22
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift