Julens smultkaker


Oppdatertdato: 2020-12-04 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Av våre kjære julekaker er det flere som stekes i smult. Dette er litt styrete, men ingenting er så godt som helt varme smultringer eller fattigmann. Og hjemme har vi så vidt prøvd oss på å frityrsteke smultringer, men dette er for de mer erfarne julekakebakere!
Vi bruker vanlig frityrkoker til disse, bare husk å ikke bruke samme fett til vårruller og smultringer, ellers får en smultringer med smak av vår! Men gryte kan og brukes her, men pass på fettet, det er varmt og brenner skikkelig på huden.
Her er det 7 gode og saftige julekaker som stekes i smult.


Annonse



Smultringer 6


Prøv også Smultringer 6.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2010
Denne retten tar ca 75 min + noen timer å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 stk egg
375 g sukker
3 dl seterrømme
2 dl matfløte
50 g smør
750 g hvetemel
½ ts malt kardemomme
2 ts hornsalt
1 kg smult til steking eller nøytral olje


Smultringer er i Norge en tradisjon å bake i adventstiden, men det er også en småkake som mang en bestemor gjerne lager i resten av året også.


Fremgangsmåte

1 porsjon gir ca 70 smultringer

Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett seterrømme, matfløte og smeltet smør. Sikt i hvetemel, kardemomme og hornsalt. Rør deigen forsiktig sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie og sett den kaldt i noen timer eller over natten.
Bak deigen ut til en 1 cm tykk leiv på en godt melet flate. Bruk en smultringstikke til å lage ringene. Varm smult eller nøytral olje i en gryte til 180 grader. Stek ringene lysebrune i smulten. Avkjøl smultringene på kjøkkenpapir på rist.

Tips:
De små rundingene som blir til overs etter at man har stanset ut smultringene kan også stekes i smulten. Fyll de gjerne med litt syltetøy som sprøytes inn og rull de i melis. Nydelig!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 365,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hjortetakk 4


Prøv også Hjortetakk 4.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

3 egg
200 g sukker
125 g smør
1 glass lys vin
400 g hvetemel
1/2 ts natron
smult



Fremgangsmåte

Visp eggedosis, ha i smeltet, avkjølt smør, vin, mel og natron. Elt deigen jevn, men ikke så mye at den blir seig. La deigen hvile til neste dag.

Trill fingertykke pølser. De skal være ca 11 cm lange. Legg sammen til ringer, trill skjøten godt sammen. Lag 4-5 hakk på skrå i ytterkanten av ringene og kok dem i smult til de er pent hevet, gulbrune og gjennomkokt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 350,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Berliner-boller (Berliner Pfannkuchen)


Prøv også Berliner-boller (Berliner Pfannkuchen).

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

500 g hvetemel
40 g gjær
2 1/2 dl melk
50 g sukker
skallet av 1/2 sitron
ørlite salt
2 egg
1 lite glass rom
FYLL:
Tykt syltetøy (aprikoser eller plommer)
-
250 g smult eller olje til frityr
2 ss sukker


Ekte berlinerboller. Dette er bare så utrolig godt og avhengighetsskapende. Vi brukte bringebærsyltetøy inni de, men dette er jo valgfritt.
Tips: Om du skal bruke frityrkokeren til vårruller ol og har ny olje i, lag berlinerboller først. Det er greit å fritere denne veien, men ikke med vårrull først og så berlinerboller. Vi har en stor frityrgryte og pleier alltid å lage de tingene som trenger helt ren olje først.


Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken melk og rør dette sammen med piskede egg. Tilsett salt, sukker, revet sitronskall og rom og bland det hele med siktet mel til en jevn deig. La deigen stå tildekket til heving ca 20 minutter på lunt sted.

Kna deigen opp og kjevle den ut på melet bakebord til ca 2 cm tykkelse. Stikk ut sirkler med et vannglass. Legg 1 liten skje syltetøy på halvparten av sirklene og legg de andre sirklene over. Sørg for at syltetøyet blir helt dekket. Klem deigen sammen rundt kantene. La så bollene stå til heving under et bakeklede i nye 20 minutter.

I mellomtiden varmer man frityren i en tykkbunnet gryte. Temperaturen er som den bør være når en loffterning blir gyllen i løpet av ett minutt.

Kok bollene gyllenbrune på begge sider. Ha bare to-tre stykker i gryten om gangen, ellers synker temperaturen for mye, slik at de øvrige bollene eventuelt blir tunge og grå. Ta bollene opp med hullsleiv etter hvert som de blir ferdige. La dem dryppe på et fettsugende papir ett øyeblikk før du ruller dem i sukker. De smaker best når de er lunkne.

PS: Det er kommet korrigering fra lesere her på at rom ikke brukes i ekte berlinerboller. Så ta det til etterretning om en vil være autentisk. Øk evt annen væske.
Det er og varianter som bruker glasur med rom.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 337,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Sprutbakkels


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.07.2002
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av

Ingredienser

3 egg
3 ss sukker
1/2 kopp tykk fløte
200 g hvetemel



Fremgangsmåte

Visp alt sammen.
Røren trykkes gjennom sprut rett ned i smultet. Kokes lysebrune.
Drysses med melis og serveres med syltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 293,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Krabbelurer fra gamle dager


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

150 g hvetemel
1 strøken ts bakepulver
135 g sukker
1 egg
3/4 dl melk
250 g smult til koking



Fremgangsmåte

Mel og bakepulver siktes. Sukker, egg piskes sammen. Alt blandes sammen.Smultet varmes. Med en stor teskje legges deigen som små boller ned i fettet og kokes lysebrune.

Tas opp, fettet dryppes av og så rulles kakene i melis. Serveres så nykokte som mulig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 514,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 38,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smultringer 3.

Smultringer 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 egg
120 g sukker
1 dl sur melk
25 g smeltet smør
250 g hvetemel
1 ts bakepulver



Fremgangsmåte

Pisk egg og 100 g sukker til tykk eggedosis. Den sure melken ( eller fløten) piskes med 20 g sukker. Bland dette sammen og sikt i mel og bakepulver vekselvis med det smeltede smør.

Deigen kan enten kjevles ut i 1 cm tykkelse og stikkes ut med smultring jern, eller du kan trille deigen ut i lengder så tykke som en vanlig blyant og forme dem til runde ringer. Kakene kokes i smult, og legges på brunt papir for at fettet skal renne av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 292,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fattigmann.

Fattigmann


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 eggeplommer
1 eggehvite
8 ss kremfløte
8 ss melis
1 ts kardemomme
1/4 ts kanel
1 ss konjakk
400 g hvetemel
smult til steking.


Fattigmann hører til blant de "sju slaga" som man må ha til jul. Lag gjerne fattigmann først og kok smultringer i smultet etterpå


Fremgangsmåte

Pisk eggeplommene med halvparten av melisen. Bland fløten med den andre delen av melisen og tilsett krydder og konjakk.
Tilsett så den stivpiskede hviten vekselvis med melet. Arbeid deigen lett på bakebordet, skal være løs. Kjevles ut ganske tynt og kuttes ut i spisser. Lag ett hull i spisen og tre spissen gjennom.

Sett over smult i en jerngryte/smultgryte. Varm opp langsomt. Når det stiger opp blålig røyk er den passe varm.
Legg kakene i og stek dem til de er pent gulbrune. Tas opp og tørkes på kjøkkenpapir.

Gammel norsk oppskrift.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 337,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 53,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:466
Julemat.Kjøttkaker.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.