Nyt sommeren og varmen med deilige. søte dessert fristelser.Oppdatertdato: 2014-07-20 Tema: Dessertpai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Synøve Dreyer, Aina C. Hole, Jarle Nyttingnes, Eva Brænd, Alf Børjesson


Når sommeren overtar hos oss er det på tide med fristende sommerdesserter. Bruk alle de fristende råvarene vi har her i Norge som jordbær, bringebær, blåbær og rabarbra. Husk at rabarbra bør være høstet så tidlig som mulig på sommeren, ellers blir de trevlete. Rabarbra kan fint fryses.

Ostekake med jordbær

12 porsjoner

Fråts i friske jordbær og server de med en smakfull ostekake!!

180 g havrekjeks med sjokoladeglasur
50 g smør

600 g kremost naturell
150 g crème fraîche
160 g sukker
160 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
2 egg
150 g jordbær

500 g jordbær (til pynting)

Bunn:
Smelt smøret. Knus kjeksen i en foodprosessor eller lignende og bland smøret i kjeksen. Blandingen trykkes jevnt ned i bunnen av en bakepapirkledd eller smurt springform 20 cm i diameter. Sett springformen inn i forvarmet stekeovn ved 180 grader. Stek bunnen i ca 7 minutter. Avkjøl.

Fyll:
Visp sammen kremost, crème fraîche, sukker, hvetemel, vaniljesukker og egg med en håndvisp på lav hastighet til ostemassen blir luftig og glatt. Hell massen i springformen og fordel oppdelte jordbær på toppen. Sett den inn i den forvarmede ovnen. Stek kaken i 40 minutter ved 180 grader. Kaken er ferdig stekt når den er stiv i kanten, men fortsatt litt dissende i sentrum. Slå av ovnen og la kaken bli stående i ovnen med døren på gløtt i ca ½ time før den tas ut og settes til avkjøling.

Pynt med friske jordbær på toppen av kaken.

Rabarbrapai med jordbær

6 porsjoner

En nydelig pai. Anbefales!

5 dl hvetemel
6 ss sukker
1 krm salt
2 små egg
1 ts bakepulver
185 g smør

1 dl sukker
1 ss potetmel
3 dl oppkuttet jordbær
8 dl oppkuttet rabarbra
sammenpisket egg til pensling

Ha hvetemel, sukker, salt, egg, bakepulver og smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10-15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Ha deigen ut på et bakebord og elt deigen raskt sammen.
Har du ikke foodprosessor, tilsetter du mel, sukker, bakepulver og salt i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smulet masse. Lag en grop i midten og tilsett eggene. Arbeid deigen raskt sammen.
Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minst 30 minutter. Kjevle vel halvparten av deigen ut til en rund leiv og kle bunn og kant på en smurt paiform, ca 26 cm i diameter. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel.

Vend sukker og potetmel i oppkuttet jordbær og rabarbra og fordel dette jevnt i paiformen.
Kjevle resten av deigen ut til et lokk og legg det over fyllet, eller skjær deigremser og legg som et gitter over fyllet. Prikk heldekkende lokk med en gaffel. Pensle med egg.

Stek paien i forvarmet ovn ved 225 ºC i ca 30 minutter.
Server paien lun med krem, vaniljeis, vaniljekesam eller vaniljesaus.

Sommerdrøm med rabarbra

12 porsjoner

½ sukkerbrødbunn eller 1 dessertkakebunn
melk til dynking

3 dl rabarbrasyltetøy eller aprikossyltetøy
2 mango
500 g jordbær
2 dl kremfløte eller lett dessertfløte
3 ss sukker
10 blader frisk sitronmelisse

Dynk kakebunnen med melk. Smør et jevnt lag med rabarbrasyltetøy utover kakebunnen.

Del mangoene i biter og legg dem på midten av kaken. Dander med jordbær rundt kanten av kaken. Visp kremfløte med sukker til luftig krem og sprøyt topper på kaken. Pynt med sitronmelisse.

Sommerkake med krem og bær

2 porsjoner

Skal du ha gjester eller selskap i helgen? Her er oppskriften på en kake som er kjempeenkel å lage når du ikke har lyst til å bruke mye tid på kjøkkenet.

2 dl kremfløte
1 ss vaniljesukker
1 ferdig marengsbunn
100 g jordbær
100 g bringebær
100 g blåbær
30 g høvlet hvit kokesjokolade

Visp fløte med vaniljesukker til luftig krem. Fordel kremen på den ferdiglagde marengsbunnen. Kutt jordbærene i to, og pynt kaken med jordbær, bringebær og blåbær. Dryss til slutt over høvlet hvit kokesjokolade.

Vannbakkelskrans

8 porsjoner

En fristende krans, med krem og bær. Vannbakkels kan man fylle med mye snadder. Her er det laget en krans, som er pyntet til fest.

125 g smør
2 ½ dl melk
2 ½ dl hvetemel
1 ss revet sitronskall
4 egg

Fyll
4 ss melis
2 eggeplomme
4 dl kremfløte
125 g kremost
Frukt og bær til pynt

Kok opp melk, sukker og smør. Tilsett melet og revet sitronskall og rør til deigen slipper kjelebunnen. Avkjøl litt og rør i ett egg om gangen. Bruk gjerne en håndvisper. Deigen skal være så tykk at den holder fasongen når den settes på platen med skje, eller sprøytes med sprøytepose.

Dekk stekeplaten med bakepapir og sprøyt deigen til en rund krans. Stek vannbakkelsene ved 200 grader i ca. 20 - 25 minutter. Vær forsiktig med å åpne ovnsdøren under stekingen og la gjerne den ferdigstekte kransen stå litt ekstra i ovnen med døren åpen. Avkjøl kakene helt på rist.
Pisk eggeplommer og melis til eggedosis. Visp kremfløten til luftig krem, og bland inn osten sammen med eggedosisen.

Del kransen i to og fyll den. Dryss melis på toppen. Del opp frukt og bær, og ha dette i midten av kransen.

Jordbærmisu

2 porsjoner

Denne desserten er en variant av den italienske 'Tiramisu'. 'Tiramisu' betyr direkte oversatt "plukk meg opp", mens meningen heller mer mot "noe som får deg til å føle deg bedre" - noe vi kan garantere at denne desserten vil få deg til å gjøre!

4 stk gelatinplater
2 dl mascarponeost
2 dl ekstra lett rømme (rømmekolle)
1 lime
16 jordbær
6 fingerkjeks

Bløtlegg gelatinplatene i kaldet vann i noen minutter og løs de opp i kokende vann. Bland mascarpone og rømmekolle. Visp blandingen sammen med oppløst gelatin, og ha det i et glass. La det stå og stivne i 1 time i kjøleskap. Skjær lime og jordbær i skiver, og ha det oppå den stive osteblandingen. Stikk deretter fingerkjeks ned i osteblandingen, og server.

Ostekake med bringebær og sjokolade

En enkel ostekake uten steking med bringebær og sjokolade som er en herlig blanding.

100 g digestive kjeks
40 g smør

100 g melkesjokolade
300 g kremost naturell
2 dl kremfløte
75 g sukker
150 g bringebær

smeltet sjokolade og friske bringebær til pynt

Bunn:
Smelt smøret. Knus kjeksen i en foodprosessor eller lignende og bland smøret i kjeksen. Blandingen trykkes jevnt ned i 6–8 porsjonsskåler eller bunnen av en bakepapirkledd liten springform. Sett porsjonsskålene til avkjøling i kjøleskapet, slik at bunnen setter seg mens du lager fyllet.

Fyll:
Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovn. Rør sammen kremost, kremfløte og sukker i en bolle til massen blir glatt og jevn. Bruk gjerne en håndvisp. Tilsett bringebær (friske eller frosne som er tint). Til slutt tilsettes den smeltede sjokoladen i en tynn stråle under omrøring.

Fordel ostemassen i porsjonsskålene eller en liten springform. Settes til avkjøling i kjøleskapet slik at ostemassen stivner. Ca 2 timer. Springformen vil trenge litt lengre nedkjølingstid.

Pynt med smeltet sjokolade og noen friske bringebær før servering.

Ananasparfait med bringebærsaus

4 porsjoner

Parfait er det som kalles "urørt is". Laget med kremost blir parfaiten rund og smakfull. Her har vi servert den med en deilig bærsaus

125 g kremost med mandarin/ananas
3 ss sukker
2 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
1 ss sitronsaft
1 liten boks hermetisk ananas i biter

Saus:
½ dl ananasjuice
2 ss sukker
200 g bringebær , friske eller frosne

Rør kremosten myk. Ha sukker og vaniljesukker i fløten og visp den til luftig krem. Bland kremost og krem forsiktig sammen. Tilsett sitron og finhakket ananas. (Sett ananasjuicen til side). Settes i fryser i minst 3 timer. Lag kuler eller skiver og server med bringebærsaus, frukt eller bær.

Bringebærsaus
Kok opp ananasjuice og sukker. Tilsett sukkerlake og bær i en hurtigmikser eller foodprosessor og kjør dette til en jevn saus.

Barnas sunne yoghurtis

1 porsjon

Superlett yoghurtis. Ypperlig å lagre i fryseboksen.

1 beger fruktyoghurt

Stikk en plastskje eller trepinne gjennom lokket på yoghurtbegrene og sett begrene i fryseboksen. Når de er helt stive, tas den nedfryste yoghurtisen ut av begrene.

Pina Coladais

4 porsjoner

Prøv Piña Colada og drøm deg langt av gårde til sydlige strøk.

1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks
3 ss kokosmasse
4 ss rom
5 dl kremfløte

Kjør ananasbiter og kraften fra boksen og kokos i en kjøkkenmaskin. Tilsett evt rom. Visp kremfløten stiv og vend den inn i ananasmassen. Settes i fryseren og røres opp to til tre ganger under innfrysingen. Serveres med frisk ananas og jordbær.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1650Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.