Nyttårsaften er en av de dagene i året man kan unne seg en skikkelig middag sammen med familie og venner. Jeg har satt sammen 5 forskjellige menyer for denne dagen, og de er alle tilpasset hverandre. Alle sammen er med 3 retter og de fleste er for 4 personer. De er også næringsbregnet og det er satt en ca pris på disse. Og for dere som har matallergi er det beregnet allergener. Disse menyene tar litt tid og er for den store festen med familie og venner. Jeg har og 2 alternative menyer som er raske og enklere.
Denne første nyttårsmenyen er en meny med helstekt oksefilet, hummer forrett og en isdessert. Først under her er hummeren, og så kommer oksefileten og dessert lenger nede.
Mine 5 + 2 nyttårsmenyer er følgende
Nyttårsmeny med oksefilet
Nyttårsmeny med kalkun
Nyttårsmeny med kveite
Nyttårsmeny med lammecarre
Nyttårsmeny med reinsdyr
2 enkle menyer
Enkel nyttårsmeny med biff
Enkel nyttårsmeny med laks
Hummer naturell som forrett
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.03.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BørjessonIngredienser
2 hummer á 350 - 400 g
majones
1 -2 sitroner
noen salatblad
ristet loff og smør
Fremgangsmåte
Anrett 1/2 hummer på hver tallerken med et salatblad og litt majones, en skive ristet loff, smør og et par sitronbåter.
Oppdeling av hummer:
Ta tak inntil klofeste og vri klørne av. Del hummeren langsetter på ryggsiden med en skarp kniv, start ved hodet og skjær bakover. Deretter snur du hummeren og deler hodet på langs.
Ta bort paven(magesekken) foran i hodet. Knekk hvert ledd på klørne så det blir lettere å få ut innholdet. En hummergaffel er velegnet til å ta ut kjøttet med.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 26,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
700 g indrefilet
2 ss hel sort pepper
2 ts salt
2 ss grovhakket salvie
2 ss olje til steking
Oksehale- og jordskokkragu
1 kg oksehaler i skiver
1 ss olje
1 gulrot
1/2 sellerirot
2 løk
1 laurbærblad
1 ts salt
1 ts hel sort pepper
ca. 2 l vann
4 sjalottløk
2 dl rødvin
4 stk mellomstore jordskokker evt. persillerøtter
1 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper
litt sitronsaft
1 ss hakket salvie
Rødvinsaus
5 dl rødvin
2 sjalottløk
5 dl redusert oksekraft
150 g usaltet smør
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
Braiserte poteter
4 mellomstore poteter
2 sjalottløk
4 båter hvitløk
4 stilker salvie
4 dl olivenolje
2 dl redusert oksekraft
2 ss salt
2 ss hel sort pepper
Aspargesbønner og bacon
300 g aspargesbønner
1 ts salt
8 skiver bacon
1 l vann
Fremgangsmåte
I noen anledninger er det verdt å koste på seg det aller beste, selv om det betyr dyre, lite tilgjengelige råvarer, og tidkrevende, avansert tilberedning. Denne har alt og en smak i verdensklasse!
1. Den ytre hinnen på indrefileten skjæres av med en spiss kniv. Sort pepper brennes i tørr og varm stekepanne 23 minutter, avkjøles og grovknuses. Krydre fileten med pepperet, salt og salvie.
2. Stek fileten i varm panne på alle sider, stikk så inn et steketermometer. Stekes i ovn på rist ved 160 °C i ca. 30 minutter til steketermometeret viser 55°C for rød filet og 60-65°C for medium stekt filet.
3. La så fileten hvile 15-20 minutter så kjøttsaften får satt seg.
Oksehale- og jordskokkragu
1. Brun oksehalene i en jerngryte, tilsett vann til det dekker halene, ha i salt, pepper, laurbærblad og kok opp. La halene småkoke i gryten med lokk på i ca. 1 time.
2. Grønnsakene skrelles og vaskes, kuttes grovt og tilsettes i gryten. Ha i mer vann hvis det ikke dekker alle ingrediensene. Kok under lokk til kjøttet er mørt, ca. 1 1/2 time.
3. Ta oksehalene opp til avkjøling. Halene er lettest å rense når de er lune. Kraften siles og kokes inn til halv mengde, 30-45 minutter uten lokk. Ta av 7 dl kraft til saus og poteter.
4. Sjalottløken skrelles og finhakkes. Kok den med rødvin uten lokk til marmeladekonsistens. Tilsett de rensede oksehalene og spe på med kraft. Skrell og del jordskokk i små terninger. Ha de i gryta. La det småkoke ca. 15 minutter og rør i gryta jevnlig.
Pass på så det ikke koker tørt og brenner seg. Smak til med salt, pepper, litt sitronsaft og hakket salvie.
Rødvinsaus
Sjalottløk skrelles og finkuttes. Ha i en gryte og tilsett rødvin, kok dette ned til en "marmelade" og tilsett kraft. Dette kokes inn til halv mengde, ca. 15 minutter. Sil og rør inn kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
Braiserte poteter
Potetene vaskes og skjæres i båter, brunes i en stekepanne. Sjalottløk og hvitløk skrelles og kuttes, salvie vaskes. Ha alt dette i en ildfast form med olivenolje og oksekraft.
Bak potetene i ovn ved
160 °C i ca. 45 minutter.
Aspargesbønner og bacon
Skjær av endene på bønnene og kok i ca. 5 minutter i lettsaltet vann. Avkjøles i kaldt vann. Del de i 8 buketter. Rull dem inn i en baconskive og stek i litt smør i 2-3 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
123,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Varm kjærlighet
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
09.06.2010Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
Iskrem
1 dl melk
3/4 dl kremfløte
2 pasteuriserte eggeplommer
1 ss glukose eller Lys Sirup
1/2 dl Sukker
1 ts vaniljesukker
Saus
100 g frosne bringebær
2 ss Rørsukker
Fremgangsmåte
Visp eggeplommer og sukker grundig. Kok opp melk, fløte og glukose (sirup). Visp eggene i den varme melkeblandingen og hell det hele gjennom en finmasket sil. Hell blandingen i en ismaskin eller sett den i en form i fryseren i minst 5 timer og rør i isen et par ganger.
Bland bringebær og rørsukker i en kasserolle og gi det et raskt oppkok.
Server den varme bringebærsausen til isen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
200,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3084