Ostesaus for alle



Oppdatertdato: 2019-09-12 Tema: Ost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen


Jeg husker fra min tid i Bergen de gode sausene som man fikk til pastaen på Pasta sentralen. Slike sauser har jeg enda til gode å finne andre steder, men man kan jo enkelt prøve selv og det blir som oftest vellykket.
Pasta som middagsrett er kommet for å bli her i landet og hva er vel ikke bedre enn å diske opp med egenprodusert saus til denne. Og det er ikke så vanskelig som en tror. Og selvfølgelig passer ostesaus til andre retter også, feks til kylling er det godt.

I sin aller enkleste form er det kun snakk om en vanlig hvit saus tilsatt ost!
Om man lager den hvite sausen selv eller bruker pose er det samme. Og de fleste har noen osterester liggende i kjøleskapet.
Lag hvit saus etter oppskrift under eller fra pose. Tilsett så reven ost, det passer med ca 100 g til 3-4 dl saus. Bruker en vanlig hvit ost blir smaken nøytral, men bruker en en ost med mye smak blir smaken en helt annen. Tilsett også andre smakstilsetninger som røkt laks, strimlet bacon eller skinke, krydderurter, hvitløk og krydder. Og når en samtidig har kokt pastaen ferdig så er det klart til servering ganske fort.

Noen enkle oppskrifter.

Grønn ostesaus


4 porsjoner

2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts hvit pepper
2 dl reven Jarlsberg
2 ss hakket persille
2 ss hakket gressløk

Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og smak til med salt og pepper, og rør til slutt inn revet ost og hakket kruspersille og gressløk. Passer til feks blomkål.

Ostesaus med hvitskimmelost

4 porsjoner

2 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
75 g blå- eller hvitskimmelost uten skorpe i terninger
1/2 ts sitronsaft
1 ts salt
nykvernet pepper
evt. revet pepperrot

Rør melet ut i melken og kok opp. Ha i osten og la sausen småkoke i et par minutter til osten har smeltet. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og eventuelt litt revet pepperrot. Passer til kylling.

Ostesaus

4 porsjoner

2 ss smør
1 1/2 ss hvetemel
1 ts fransk sennep
1 eggeplomme
6 ss melk
1 ts worcestersaus
150 g reven ost

Smelt smøret, rør i hvetemelet og bland i alle ingredienser til sausen unntatt osten. La sausen koke ved svak varme til den tykner.

Tilsett osten, men la ikke sausen koke etter at osten er hatt i.

Grønn ostesaus 2

4 porsjoner 1-2 grønne paprika eller 400 g dypfryst hakket spinat
2 ss smør eller margarin
3 ss hvetemel
4 dl melk
3 dl revet, vellagret ost
salt
pepper
1 krm hvitløkpulver eller revet muskatnøtt

Halver paprikaen, fjern kjernehuset, skyll den og skjær den i terninger. Fres dem myke i fettet i et kokekar. Eller tin spinaten i fettet.

Rør melet ut i litt av melken. Hell i jevningen og resten av melken. Kok opp sausen under omrøring og kok den 2-3 minutter.

Trekk kokekaret fra varmen og rør i osten. La ikke sausen koke lenger, da blir osten seig. Smak til med salt og pepper samt litt hvitløkpulver eller revet muskatnøtt.

Til kokte grønnsaker, pasta og som gratengsaus.

Blåmuggsaus med gressløk

3 porsjoner

3 dl lettrømme eller kesam
75 g norzola, royal blue eller annen blåmuggost, moset
2 ss gressløk, finklippet
1 krm salt
1 krm hvit pepper

Rør sammen rømme eller kesam, eller bland halvparten av hver, sammen med moset ost og gressløk. Smak til med salt og pepper.

Gorgonzola saus med sjampinjong

2 ss. oliven olje
250 g. champinon i skiver
1 fedd hvitløk, presset
3 dl. Fløte
175 g. Gorgonzola

Varm oljen i en gryte og surr sjampinjongene i 5 min, tilsett hvitløk og surr ytterlig 5 min.
Rør inn fløte, kok opp og la koke i 1 minutt.
Rør i ost og varmes forsiktig opp til osten smelter. Må ikke koke.
Tilsett salt og pepper og serveres til pasta.
Dryss med persille og valnøtter

Norzola-saus

4 porsjoner

1 ss meierismør
1 ss hvetemel
2 ½ dl helmelk
ca. 100 g blåmuggost, Norzola, revet
2 dl crème fraîche eller seterrømme
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
¼ ts hvit pepper

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med melken slik at det blir en tykk saus, la det koke i 5 minutter. Tilsett osten og la den smelte i sausen. Rør i crème fraîche eller rømme. Smak til med sitronsaft, sukker og pepper.

Grønn saus fra Genova

4 porsjoner

100 g smelteost
1 bunt kruspersille, finhakket
salt
pepper
2 fedd hvitløk
1 1/2 dl olivenolje
50 g hasselnøttkjerner
1 klype basilikum
2 dl reven Parmesanost

Varm smelteosten og rør den med salt og pepper. Press hvitløken over, tilsett litt av oljen, rør osten smidig og myk.

Finhakk nøttene, bland dem i osten sammen med finhakket persille og basilikum.

Tilsett resten av oljen i en tynn stråle, rør hele tiden i osteblandingen så den ikke skjærer seg. Til slutt vendes den revne Parmesanosten forsiktig i.

Et godt følge til denne sausen er spaghetti med reven ost over.



Blåmuggostsaus


Prøv også Blåmuggostsaus.

Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

300 g blåmuggost
5 dl fløte



Fremgangsmåte

Smuldre osten i en kjele, tilsett fløten og la det småkoke i ca. 15 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 395,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 40,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sauser til salat med blåmuggost og fetaost


Prøv også Sauser til salat med blåmuggost og fetaost.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

Vinagrette:
6ss olivenolje
2-3ss vineddik eller sitronsaft
1 kløft hvitløk
1 ts sukker
½ ts salt
1/8 ts pepper

Kulturdressing
3 dl kulturmelk
1½ dl lettrømme
Ca 5 ts sukker
2-3 ts eddik
eller
5 ts sitronsaft

Blå salat
Isbergsalat
Kalkun eller kylling
Rødløk
Pinjekjærner
Vannmelon
Norzola

Feta salat
Rapidsalat
Frisésalat
Fetaost
Tomat
Frisk basilikum
Erter



Fremgangsmåte

Dressinger:

Vinagrette:
Bland sammen alle ingrediensene og rist den litt opp før du har den over salaten.

Kulturdressing
Visp sammen melk og lettrømme til det blir en jevn røre. Smak til med eddik eller sitronsaft og sukker. Du kan lage din egen variant ved å tilsette ulike urter slik som frisk basilikum, persille og andre typer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ostesaus med tre oster


Prøv også Ostesaus med tre oster.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2016
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Eva Brænd

Ingredienser

2 ss smør
100 g parmesan
50 g blåmuggost
100 g kremost med krydder
1 ½ dl melk
3 ss frisk basilikum


Dette er en nydelig pastasaus, som også kan brukes til laks og kjøtt.


Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele. Riv parmesanen.Tilsett de tre ostene i kjelen sammen med melk.
Varm forsiktig under omrøring til alt er blandet og smeltet. Blandingen må ikke koke. Rør gjerne inn strimlet basilikum før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 269,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tortellini med ostesaus.

Tortellini med ostesaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.08.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

450 g fersk tortellini
125 g ricotta eller kremost
4-6 ss melk
50 g revet mozzarellaost
50 g revet parmesanost
2 hvitløksfedd, knust
2 ss friske blandede urter
salt
pepper
urtekvister til pynt


Tortellini med ostesaus er en rett som går fort å lage. Smaken her kan man justere med forskjellige ostetyper. Vi brukte ostene i oppskriften + noen skjeer blåmuggost. Dette kan og brukes som tilbehør til kjøtt, fisk ol. Fint med en enkel salat til.


Fremgangsmåte

Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Rør om av og til.

Smelt i mellomtiden ricotta eller kremost forsiktig i melken i en stor kjele. Når det er blandet rører du inn mozzarellaost, halvparten av parmesanosten samt hvitløk og hakkede urter, som f.eks. persille, gressløk, basilikum eller oregano.

La den kokte pastaen renne av og ha den i sausen. Rør godt og la det småkoke i 1-2 minutter slik at osten smelter. Smak til med salt og pepper og pynt med urtekvister.

Serveres drysset med resten av parmesanosten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 175,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ostesaus.

Ostesaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.10.2002
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1 ss smør /margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan evt. annen hvit ost
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
1/4 ts muskat


Denne ostesausen kan du bruke som pastasaus eller i lasagne.


Fremgangsmåte

Ostesaus.
1. Smelt smør i en kjele og rør inn melet.
2. Spe med melken under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.
3. Ha i parmesan og la osten smelte. Smak til med krydder.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta og ostesaus med grønnsaker.

Pasta og ostesaus med grønnsaker


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 17.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Denne sausen kan varieres ved å tilsette grønnsaker som brokkoli, grønne erter, hakket spinat, paprika og sopp.
300 g pasta
SAUS:
1 løk, hakket
1 gulrot, i tynne strimler
2 selleristilker, snittet
1 purre, snittet
2 ss margarin eller olje
1 1/2 ss hvetemel
3 dl melk
1-2 dl revet ost
salt, pepper
hakket persille


Denne sausen kan varieres ved å tilsette grønnsaker som brokkoli, grønne erter, hakket spinat, paprika og sopp.


Fremgangsmåte

Kok pastaen. Mens pastaen koker, lages sausen. Surr løk, gulrot, stilkselleri og purre i margarin i en kjele. Rør inn hvetemel. Tilsett melk. Rør til sausen koker. La sausen koke i 5 minutter. Tilsett ost og smak til med salt og pepper. Hell sausen over nykokt pasta. Dryss persille over.

Skinkestrimler, stekt bacon, reker, blåskjell eller tunfisk kan tilsettes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 149,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også LobNobs med fersk pasta og hjemmelaget pesto.

LobNobs med fersk pasta og hjemmelaget pesto


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 10.01.2011
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Sibelia
Bildet er tatt av Sibelia

Ingredienser

1-2 pakker LobNobs
Ca. 250 g fersk tagliatelle
1 fedd hvitløk, finhakket
1-2 dl matfløte
2-3 ss pesto (se egen oppskrift)
50 g parmesan
Basilikumblader til pynt


En smårett som vi anbefaler på det varmeste! Pasta med pesto liker de aller fleste barn, men ikke alle barn er glad i fisk. Prøv denne retten nesten gang du lager mat til familien (eller til deg selv) og kryss av for «har spist fisk i dag».


Fremgangsmåte

Kok pasta som angitt på pakken.
Stek finhakket hvitløk i litt olivenolje – da kommer både den nydelige smaken og lukta godt fram.
Tilsett matfløte og kok dette litt inn.
Tilsett pastaen og 2-3 ss hjemmelaget pesto. Prøv deg fram og smak til med pesto og matfløte inntil du er fornøyd.

Ved servering legg rikelig med LobNobs på toppen og dryss litt revet parmesan over.
Ved siden av HUSK ekstra pesto.

Vår variant av hjemmelaget pesto (uten pinjekjerner) – superenkelt og passer til det meste:
En bunt fersk basilikum
½-1 fedd hvitløk
50 g parmesan i litt tynne skiver
1-2 dl nøytral olivenolje (som ikke er skarp på smak)
Litt salt
Her har vi kun brukt kun basilikumbladene, ikke stilken.

Slik gjør du det:
Putt basilikum, hvitløk, parmesan og olivenolje i en blender.
Miks til ønsket konsistens og smak til med salt.
Blir det for lite av enten olje, salt eller parmesan etter din smak – ja, da tilsetter du litt til.


Raskt næringsinnhold

Denne retten har 240,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,33.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:365







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.