
Jeg husker fra min tid i Bergen de gode sausene som man fikk til pastaen på Pasta sentralen. Slike sauser har jeg enda til gode å finne andre steder, men man kan jo enkelt prøve selv og det blir som oftest vellykket.
Pasta som middagsrett er kommet for å bli her i landet og hva er vel ikke bedre enn å diske opp med egenprodusert saus til denne. Og det er ikke så vanskelig som en tror. Og selvfølgelig passer ostesaus til andre retter også, feks til kylling er det godt.
I sin aller enkleste form er det kun snakk om en vanlig hvit saus tilsatt ost!
Om man lager den hvite sausen selv eller bruker pose er det samme. Og de fleste har noen osterester liggende i kjøleskapet.
Lag hvit saus etter oppskrift under eller fra pose. Tilsett så reven ost, det passer med ca 100 g til 3-4 dl saus. Bruker en vanlig hvit ost blir smaken nøytral, men bruker en en ost med mye smak blir smaken en helt annen. Tilsett også andre smakstilsetninger som røkt laks, strimlet bacon eller skinke, krydderurter, hvitløk og krydder. Og når en samtidig har kokt pastaen ferdig så er det klart til servering ganske fort.
Noen enkle oppskrifter.
Grønn ostesaus
4 porsjoner
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts hvit pepper
2 dl reven Jarlsberg
2 ss hakket persille
2 ss hakket gressløk
Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og smak til med salt og pepper, og rør til slutt inn revet ost og hakket kruspersille og gressløk. Passer til feks blomkål.
Ostesaus med hvitskimmelost
4 porsjoner
2 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
75 g blå- eller hvitskimmelost uten skorpe i terninger
1/2 ts sitronsaft
1 ts salt
nykvernet pepper
evt. revet pepperrot
Rør melet ut i melken og kok opp. Ha i osten og la sausen småkoke i et par minutter til osten har smeltet. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og eventuelt litt revet pepperrot. Passer til kylling.
Ostesaus
4 porsjoner
2 ss smør
1 1/2 ss hvetemel
1 ts fransk sennep
1 eggeplomme
6 ss melk
1 ts worcestersaus
150 g reven ost
Smelt smøret, rør i hvetemelet og bland i alle ingredienser til sausen unntatt osten. La sausen koke ved svak varme til den tykner.
Tilsett osten, men la ikke sausen koke etter at osten er hatt i.
Grønn ostesaus 2
4 porsjoner
1-2 grønne paprika eller 400 g dypfryst hakket spinat
2 ss smør eller margarin
3 ss hvetemel
4 dl melk
3 dl revet, vellagret ost
salt
pepper
1 krm hvitløkpulver eller revet muskatnøtt
Halver paprikaen, fjern kjernehuset, skyll den og skjær den i terninger. Fres dem myke i fettet i et kokekar. Eller tin spinaten i fettet.
Rør melet ut i litt av melken. Hell i jevningen og resten av melken. Kok opp sausen under omrøring og kok den 2-3 minutter.
Trekk kokekaret fra varmen og rør i osten. La ikke sausen koke lenger, da blir osten seig. Smak til med salt og pepper samt litt hvitløkpulver eller revet muskatnøtt.
Til kokte grønnsaker, pasta og som gratengsaus.
Blåmuggsaus med gressløk
3 porsjoner
3 dl lettrømme eller kesam
75 g norzola, royal blue eller
annen blåmuggost, moset
2 ss gressløk, finklippet
1 krm salt
1 krm hvit pepper
Rør sammen rømme eller kesam, eller bland halvparten av hver, sammen med moset ost og gressløk. Smak til med salt og pepper.
Gorgonzola saus med sjampinjong
2 ss. oliven olje
250 g. champinon i skiver
1 fedd hvitløk, presset
3 dl. Fløte
175 g. Gorgonzola
Varm oljen i en gryte og surr sjampinjongene i 5 min, tilsett hvitløk og surr ytterlig 5 min.
Rør inn fløte, kok opp og la koke i 1 minutt.
Rør i ost og varmes forsiktig opp til osten smelter. Må ikke koke.
Tilsett salt og pepper og serveres til pasta.
Dryss med persille og valnøtter
Norzola-saus
4 porsjoner
1 ss meierismør
1 ss hvetemel
2 ½ dl helmelk
ca. 100 g blåmuggost, Norzola, revet
2 dl crème fraîche eller seterrømme
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
¼ ts hvit pepper
Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med melken slik at det blir en tykk saus, la det koke i 5 minutter. Tilsett osten og la den smelte i sausen. Rør i crème fraîche eller rømme. Smak til med sitronsaft, sukker og pepper.
Grønn saus fra Genova
4 porsjoner
100 g smelteost
1 bunt kruspersille, finhakket
salt
pepper
2 fedd hvitløk
1 1/2 dl olivenolje
50 g hasselnøttkjerner
1 klype basilikum
2 dl reven Parmesanost
Varm smelteosten og rør den med salt og pepper. Press hvitløken over, tilsett litt av oljen, rør osten smidig og myk.
Finhakk nøttene, bland dem i osten sammen med finhakket persille og basilikum.
Tilsett resten av oljen i en tynn stråle, rør hele tiden i osteblandingen så den ikke skjærer seg. Til slutt vendes den revne Parmesanosten forsiktig i.
Et godt følge til denne sausen er spaghetti med reven ost over.
Blåmuggostsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.02.2022Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
80 g blåmuggost
3 dl fløte
så enkelt - så godt! Er du glad i blåmuggost, vil du garantert elske denne sausen. Server den til biff, lettkokte grønnsakereller bland den inn i rykende varm pasta.Fremgangsmåte
Smuldre osten i en liten kjele og hell i fløten. Kok opp og rør godt slik at osten smelter i fløten.
Blåmuggoster kommer i både milde og sterke utgaver, og styrken på osten vil påvirke sausen. Smak deg fram og tilsett mer ost eller mer fløte for å få sausen akkurat slik du vil ha den.
Har du osterester er dette en fin måte å bli kvitt dem på.
Litt finrevet sitronskall og litt sitronsaft setter en ekstra spiss på sausen.
Sausen kan også avkjøles og sereveres som dipp til grønnsaker eller chips.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
373,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
38,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sauser til salat med blåmuggost og fetaost
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
Vinagrette:
6ss olivenolje
2-3ss vineddik eller sitronsaft
1 kløft hvitløk
1 ts sukker
½ ts salt
1/8 ts pepper
Kulturdressing
3 dl kulturmelk
1½ dl lettrømme
Ca 5 ts sukker
2-3 ts eddik
eller
5 ts sitronsaft
Blå salat
Isbergsalat
Kalkun eller kylling
Rødløk
Pinjekjærner
Vannmelon
Norzola
Feta salat
Rapidsalat
Frisésalat
Fetaost
Tomat
Frisk basilikum
Erter
Fremgangsmåte
Dressinger:
Vinagrette:
Bland sammen alle ingrediensene og rist den litt opp før du har den over salaten.
Kulturdressing
Visp sammen melk og lettrømme til det blir en jevn røre. Smak til med eddik eller sitronsaft og sukker. Du kan lage din egen variant ved å tilsette ulike urter slik som frisk basilikum, persille og andre typer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
179,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ostesaus med tre oster
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2016Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Eva BrændIngredienser
2 ss smør
100 g parmesan
50 g blåmuggost
100 g kremost med krydder
1 ½ dl melk
3 ss frisk basilikum
Dette er en nydelig pastasaus, som også kan brukes til laks og kjøtt.Fremgangsmåte
Smelt smøret i en kjele. Riv parmesanen.Tilsett de tre ostene i kjelen sammen med melk.
Varm forsiktig under omrøring til alt er blandet og smeltet. Blandingen må ikke koke. Rør gjerne inn strimlet basilikum før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
269,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Ostesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.10.2002Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
1 ss smør /margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan evt. annen hvit ost
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
1/4 ts muskat
Denne ostesausen kan du bruke som pastasaus eller i lasagne.Fremgangsmåte
Ostesaus.
1. Smelt smør i en kjele og rør inn melet.
2. Spe med melken under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.
3. Ha i parmesan og la osten smelte. Smak til med krydder.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tortellini med ostesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.08.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
450 g fersk tortellini
125 g ricotta eller kremost
4-6 ss melk
50 g revet mozzarellaost
50 g revet parmesanost
2 hvitløksfedd, knust
2 ss friske blandede urter
salt
pepper
urtekvister til pynt
Tortellini med ostesaus er en rett som går fort å lage. Smaken her kan man justere med forskjellige ostetyper. Vi brukte ostene i oppskriften + noen skjeer blåmuggost. Dette kan og brukes som tilbehør til kjøtt, fisk ol. Fint med en enkel salat til.Fremgangsmåte
Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Rør om av og til.
Smelt i mellomtiden ricotta eller kremost forsiktig i melken i en stor kjele. Når det er blandet rører du inn mozzarellaost, halvparten av parmesanosten samt hvitløk og hakkede urter, som f.eks. persille, gressløk, basilikum eller oregano.
La den kokte pastaen renne av og ha den i sausen. Rør godt og la det småkoke i 1-2 minutter slik at osten smelter. Smak til med salt og pepper og pynt med urtekvister.
Serveres drysset med resten av parmesanosten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
157,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pasta og ostesaus med grønnsaker
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
17.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Denne sausen kan varieres ved å tilsette grønnsaker som brokkoli, grønne erter, hakket spinat, paprika og sopp.
300 g pasta
SAUS:
1 løk, hakket
1 gulrot, i tynne strimler
2 selleristilker, snittet
1 purre, snittet
2 ss margarin eller olje
1 1/2 ss hvetemel
3 dl melk
1-2 dl revet ost
salt, pepper
hakket persille
Denne sausen kan varieres ved å tilsette grønnsaker som brokkoli, grønne erter, hakket spinat, paprika og sopp.Fremgangsmåte
Kok pastaen. Mens pastaen koker, lages sausen. Surr løk, gulrot, stilkselleri og purre i margarin i en kjele. Rør inn hvetemel. Tilsett melk. Rør til sausen koker. La sausen koke i 5 minutter. Tilsett ost og smak til med salt og pepper. Hell sausen over nykokt pasta. Dryss persille over.
Skinkestrimler, stekt bacon, reker, blåskjell eller tunfisk kan tilsettes.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
147,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blomkål med ostesaus og bacon eller reker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.01.2010Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk blomkål
4 skive strimlet bacon
Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
½ ts malt hvit pepper
2 dl reven hvitost
Tilsett gjerne:
2 ss hakket frisk kruspersille
2 ss hakket frisk gressløk
Blomkål med ostesaus er en gammel klassiker som fortjener å bli børstet støv av! Det smaker ypperlig til middag, og baconet kan byttes ut med reker, om du ønsker det.Fremgangsmåte
Kok blomkålhodet så vidt mørt i lettsaltet vann. Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og smak til med salt og pepper og rør til slutt inn revet ost og evt. hakket kruspersille og gressløk.
Stek baconstrimlene. Legg blomkålhodet på et fat. Hell over rykende varm saus og dryss på bacon eller reker og kruspersille. Server gjerne nykokte poteter eller godt brød til.
Du kan gjerne bytte ut baconet med 200 g reker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pasta med reker og ostesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.06.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Esten BorgosIngredienser
200 g reker, uten skall
4 pors tagliatelle
200 g kremost med hvitløk og urter
2 ss vann
Tilbehør
En grønn salat
Du trenger bare reker, pasta, kremost og salat, så har du en smakfull middag på bordet. Denne oppskriften kan lett varieres ved å velge en annen kremost.Fremgangsmåte
Kok pasta etter anvisning på pakken.
Varm opp kremost og vann i en kasserolle til en myk konsistens.
Ha i rekene og la dem bli gjennomvarme i sausen, uten at den koker.
Server tagliatelle med sausen over, og med salat ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
62,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++LobNobs med fersk pasta og hjemmelaget pesto
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
10.01.2011Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
SibeliaBildet er tatt av
SibeliaIngredienser
1-2 pakker LobNobs
Ca. 250 g fersk tagliatelle
1 fedd hvitløk, finhakket
1-2 dl matfløte
2-3 ss pesto (se egen oppskrift)
50 g parmesan
Basilikumblader til pynt
En smårett som vi anbefaler på det varmeste!
Pasta med pesto liker de aller fleste barn, men ikke alle barn er glad i fisk. Prøv denne retten nesten gang du lager mat til familien (eller til deg selv) og kryss av for «har spist fisk i dag».Fremgangsmåte
Kok pasta som angitt på pakken.
Stek finhakket hvitløk i litt olivenolje – da kommer både den nydelige smaken og lukta godt fram.
Tilsett matfløte og kok dette litt inn.
Tilsett pastaen og 2-3 ss hjemmelaget pesto. Prøv deg fram og smak til med pesto og matfløte inntil du er fornøyd.
Ved servering legg rikelig med LobNobs på toppen og dryss litt revet parmesan over.
Ved siden av HUSK ekstra pesto.
Vår variant av hjemmelaget pesto (uten pinjekjerner) – superenkelt og passer til det meste:
En bunt fersk basilikum
½-1 fedd hvitløk
50 g parmesan i litt tynne skiver
1-2 dl nøytral olivenolje (som ikke er skarp på smak)
Litt salt
Her har vi kun brukt kun basilikumbladene, ikke stilken.
Slik gjør du det:
Putt basilikum, hvitløk, parmesan og olivenolje i en blender.
Miks til ønsket konsistens og smak til med salt.
Blir det for lite av enten olje, salt eller parmesan etter din smak – ja, da tilsetter du litt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
235,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pasta med rosa ostesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
500 g pasta , f eks gnocci
1 pk dypfryste erter
Saus
2 dl vann
1 stk (terning) italiensk krydderbuljong
5 ss tomatpuré
2 ss meierismør
2 dl matfløte
1 ts tørket estragon
1 båt hvitløk , presset
1 ts sukker
1 krm pepper
200 g revet sveitserost eller annen god ost
1 stk rød paprika
Pasta med en god vegetarsaus er en enkel og rask middag for travle dagerFremgangsmåte
Kok pastaen i rikelig saltet vann tilsett litt olje eller smør. Ertene kan gjerne dampes i en sikt over pastaen.
Bland vann, buljong og tomatpure i en kjele. Kok opp og tilsett smør og fløte. La koke et par minutter slik at den tykner noe. Ha i estragon, hvitløk og sukker og la koke videre et par minutter. Tilsett osten og smak til med salt og pepper.
Hell sausen over pastaen og server med oppkuttet paprika, dampede erter og litt tørket estragon.
Det er godt med brød til, særlig for å fange opp litt saus på tallerkenen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
208,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:365