
Plommer er en av høstens store goder. Deilige å bare nyte naturell. Men når det er sagt, så er bruksområdene mange: Plommekaker, plommedesserter, plommesyltetøy, plommechutney. Vi har en 300 år gammel tradisjon i å bruke plommer i norsk matlaging.
Plommer, prunus domestica, kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Over 2000 sorter plommer er registrert. Den såkalte europeiske plommevarianten antas å ha oppstått ved en naturlig krysning av tre ville arter. Dette skjedde trolig omkring Kristi fødsel. På den tiden var plommer ikke kjent i Romerriket.
Her i Norge har vi hatt plommedyrking siden 1700-tallet. Av et stort antall plommesorter, er sortene Edda, Mallard, Riis, Jubileum, Opal og Victoria de mest kjente her hjemme.
Plommer kan brukes til mye godt
Mange av oss har våre plommesyltetøy-, saft- og vinfavoritter. Plommesyltetøy er nydelig å servere ved siden av ost og kjeks. Det er også deilig å lage plommegrøt, kompott eller suppe av plommesyltetøy. Hermetiske plommer har til alle tider vært regnet som en fin festdessert med pisket krem til. Det kan være deilig å blande plommer og epler eller plommer og pærer til syltetøy. Plommer tåler å oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 uker.
Noen oppskrifter:
Sursyltede plommer
1 kg plommer
5 dl eddik
600 g sukker
litt frisk ingefær
14 stk hel nellik
Plommene skylles og legges over på et helt reint glass. Eddik, sukker og krydder kokes opp og helles varmt over plommene. Etter 7 dager helles eddik-laken av. Den kokes opp igjen noen få minutter og plommene kokes med i 1 minutt. Alt helles så tilbake på reine glass. Tett lokk skrus på. Oppbevares kjølig.
Plommesyltetøy med epler og pærer
1 kg plommer
1 kg epler
1 kg pærer
1 kg sukker
Frukten vaskes, renses og deles opp. Kokes opp til alt er gjennomkokt, ca. 15 minutter. Rør i sukkeret og gi det hele et nytt oppkok. Sukkeret må bli helt oppløst. Det ferdigkokte syltetøyet helles over på helt reine glass. Tett lokk skrus på. Oppbevares kjølig.
Plommechutney
500 g plommer
500 g epler
1 båt hvitløk
500 g tomater
500 g løk
Litt frisk ingefær
2,5 dl eddik
250 g sukker
Frukt og grønnsaker vaskes og renses og skjæres i mindre biter før de kokes møre i eddik. Tilsett sukker og kok til chutneyen blir tykk og fin i konsistensen. Fylles over på helt reine glass. Oppbevares kjølig.
Eple-, pære- og plommepai
Deig:
3 dl mel
150 g smør
1 ss sukker
2 ss iskaldt vann
Fyll:
100 g malte mandler
100 g melis
2 eggeplommer
100 g smør
Fruktfyll:
4 epler
2 pærer
8 plommer
2 ss kirsebærsyltetøy
Mel sukker og smør smuldres sammen. Deigen samles med vann og får ligge kaldt en stund.
Ingrediensene til fyllet blandes sammen. Deigen trykkes ut i en rund form, 24 cm. Fordel mandelfyllet i paiskalet.
Skrell eplene og pærene og fjern kjernehuset. Plommene skåldes og skinn og steiner fjernes. Frukten fordeles vakkert på paiskallet. Pensles med syltetøyet.
Stekes ved 200 grader i ca. 25 minuter. Serveres med lett pisket krem.
Mettes plommekake
10-15 plommer uten stener
50 g smør
2 egg
2 ts vaniljesukker
2 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 1/2 dl sukker
Rund form, gjerne paiform ca. 24 cm i diameter.
I stekeovnen: 175 °C, 35 – 40 minutter
Smelt smøret. Bland egg, de tørre ingrediensene og smøret. Smør formen godt og hell i røren. Del plommene i to og legg dem med den hele siden opp i røren. Stek kaken midt i ovnen. Server den lun eller kald med vispet krem.
Saftig plommekake
150 g smør
135 g sukker
3 egg
1 dl melk
240 g hvetemel
2 ts bakepulver
ca. 450 g plommer
2-3 ss perlesukker
Pisk smør og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett melken vekselsvis med mel iblandet bakepulver. Hell røren i en smurt form, ca. 24 cm i diameter. Del plommene og ta ut steinene. Dekk formen med halve plommer og fordel dem i formen. Dryss over perlesukker. Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 50-60 minutter. Kaken slipper kanten av formen når den er ferdig. Avkjøl kaken i formen eller server den lun med pisket kremfløte til.
Tips:
Plommene slipper litt væske etter at de har vært frosne. Skal kaken fryses kan det være lurt å dele plommene i litt mindre biter.
Plommer i vanilje
450 g plommer
75 g sukker
3 egg
3 dl melk
sitronskall av 1/2 sitron
1 ts ingefær
1 ts vaniljesukker
3 ss honning
Del plommene i to, ta ut steinene og legg de med kuttsiden ned i en bakefast form. Visp sammen de andre ingrediensene og hell over plommene. Sett formen i vannbad ved 150 C i ca 40 min, til massen har stivnet. Serveres med varm honning.
Hjemmelaget plommesyltetøy
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
28.08.2016Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grip’s verdenBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 kg plommer
½ dl vann
3-4 dl sukker
saften av 1 sitron
½ pose fruktpektin (Certo)
Dette syltetøyet blir bare nydelig. Vi hadde og ett eple i gryta + at vi denne gangen og brukte kanelstang. Juster sukkermengde etter hvor søte plommene er, vi brukte mindre. Dvs smak på det!
Våre viktoria plommer var midt i blinken.
Vi skrelte dem også, men det er jo valgfritt. Er litt arbeid.Fremgangsmåte
Skyll og del plommene, ta ut steinene og del i mindre biter. Has i kasserolle og tilsett vann. Kok opp og la det småkoke i ca. 15 minutter. Rør i sukkeret og kok opp under omrøring. Bland inn pektin som anvist på pakken.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eple- og plommemarmelade
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
30.07.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 kg plommer
1 kg epler
3 dl vann
2 kanelstenger
2 kvister timian
1 kg Dansukker Syltesukker
Godt tips for plommesesongenFremgangsmåte
Skold plommene, og fjern skallet og steinen. Skjær dem i biter. Skrell, ta ut kjernen og del eplene i båter. Ha plommer, epler, vann, kanelstenger og timian i en kasserolle og la koke under lokk i 5-10 minutter. Tilsett syltesukkeret og kok i 2 minutter til. Ta gryten av platen og skum godt av. Hell marmeladen over på varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevares kjølig.
Plommene kan byttes ut med blåbær eller bjørnebær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
153,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plommesyltetøy med kanel og anis
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.09.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1-1½ kg plommer
1 kg Dansukker Syltesukker
2 kanelstenger
4 stjerneanis
200 g mandler
Fremgangsmåte
Skold plommene, og fjern skallet og steinen.
Skjær plommene i mindre biter. Skold mandlene og fjern skallet. Rør plommene og krydderet sammen i en gryte, og kok i 10 minutter under omrøring. Tilsett syltesukker og mandler, og kok i ytterligere 2-3 minutter.
Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over i varme, rene glass.
Skru på lokket. Oppbevar kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
239,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Plommechutney 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.08.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kraft foodsBildet er tatt av
Kraft foodsIngredienser
1 kg plommer
1 stk eple
2 dl eplecidereddik
0,50 dl rosiner
2 dl sukker
2 stk hel ingefæ
r
1 ts chilipulver
0,25 ts salt
1 ss sukker, blandes med syltepulveret
1 pose Certo syltepulver
Plommechutney brukes som tilbehør til forskjellige middagsretter. Setter en god spiss på måltidet.Fremgangsmåte
Del plommene og ta ut stenene. Skjær eple i små biter. Kok opp frukten, rosiner, sukker, ingefær, chilipulver og salt i eddikvannet.
La det koke langsomt under lokk i ca. 1 time. Bland Certo Syltepulver med sukker og rør ned i blandingen. Kok i 1 min. Hell chutney i varme, rene glass. Legg på tette lokk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plommepai
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
26.08.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
bunn:
100 g meierismør
2 dl hvetemel
50 g sukker
1 stk egg
50 g kesam original, 8 %
fyll:
1 dl kompott plomme
1 ss sukker
2 ss smør
2 dl kesam vanilje, 7,4 %
Plommepai er passende på høsten. Forutsetter at man evt har lagd plommekompott først. Men denne kan også fylls med mye annet.Fremgangsmåte
Lag mørdeig ved å smuldre smør, mel og tilsett egg og kesam.
La deigen hvile en times tid før du bruker den.
Kjevle deigen flat og fyll den ene halvparten med plommekompott. Strø evt. litt sukker over.
Brett den syltetøyfrie halvdelen over den andre, og trykk deigen sammen i sidene. Stek paien i panne eller aluminiumsfolie i 20 min. Legg event. to smørklatter like før servering.
Vaniljekesam smaker godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
301,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plommekompott
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.08.2014Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
30 stk plomme
200 g sukker
1 dl hvitvin
2 ss potetmel
4 ss kaldt vann
Plommekompott er en fin måte å få brukt plommer på. Alle typer kan brukes.
Plommekompott er en herlig dessert som ofte vekker nostalgi hos oss.
Server den gjerne lun med litt vispet krem til.Fremgangsmåte
Del plommene, fjern steinen og del fruktkjøttet i biter.
Ha plommene i en kjele, hell på hvitvin og sukker og la det koke opp. Småkoke videre i 10 minutter til plommene er møre.
Rør ut potetmelet i vannet og hell det forsiktig i plomme under omrøring. Plommekompotten må ikke koke etter at jevningen er tatt i.
La kompotten avkjøles litt før servering.
Server med vispet krem eller fløtemelk til. Noen mandelflak på toppen gir litt sprøtt å tygge på.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
85,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plommepai med mandler
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
Deig
125 g romtemperert smør eller margarin
3 dl hvetemel
2 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss vann
Fyll
150 g skåldede mandler
1 1/2 dl Dansukker Sukker
2 egg
3 dl crème fraîche
revet skall av en halv ubehandlet sitron
1 liter friske plommer
Pynt
Dansukker Melis
Når plommesesongen starter er man klar med plommepai.Fremgangsmåte
Bland sammen matfett, hvetemel, sukker og vann til en jevn deig. Trykk deigen ut i en paiform, ca. 28 cm i diameter. Prikk med en gaffel. La deigen stå kaldt i 30 minutter.
Mal mandlene. Bland deretter alle ingrediensene til fyllet, og ha dette i paiskallet. Del plommene i to og fjern kjernene. Trykk de halve plommene ned i røren. Stekes i nedre delen av ovnen ved 225 °C i ca. 30 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus, is eller lettvispet krem. Sikt over litt melis like før servering.
Plommene kan byttes ut med andre frukter eller bær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
267,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Opp-ned plommekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.02.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
2 stk egg
2 dl sukker
100 g smør
1 dl melk
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3 stk store plomme eller flere mindre
Bruk høstens plommer til å lage en herlig og frisk opp-ned plommekake. Smaker best servert lun med litt vaniljesaus eller iskrem til.Fremgangsmåte
1. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
2. Smelt smøret og tilsett i røren sammen med melken.
3. Bland bakepulver og vaniljesukker sammen med hvetemelet, og vend det inn.
4. Fjern steiner i plommene og skjær i båter.
5. Legg bakepapir i bunnen på en 22 cm springform og smør sidene og bunnen.
6. Plasser plommebåtene i bunnen av formen i det mønstret du ønsker og hell over røren.
7. Steke kaken på nederste rille i ovnen 190° C i 35–40 minutter.
8. Avkjøl kaken på rist i formen. Vent minst 15 minutter før du skjærer langs kantene og snur den over på et serveringsfat.
Tips: Server gjerne kaken med vaniljesaus, krem eller is til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
288,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydret plommesyltetøy
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.09.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
500 g plommer uten kjerne
2 dl Dansukker Syltesukker
2 kanelstenger
1 ts malt kardemomme
1 ubehandlet sitron med skall og saft
Det er plommesesong nå og her er en variant av plommesylt.Fremgangsmåte
Skyll og rens frukten.
Bland plommer og sukker i en gryte. Tilsette de øvrige ingrediensene. Kok i 3–10 minutter, avhengig av konsistensen du ønsker.
Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
128,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,07.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plommepai med cottage cheese
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.08.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
Paibunn:
60 g myk margarin
2½ dl hvetemel
1 dl melis
100 g cottage cheese
Fyll:
1 l plomme
1½ dl sukker
2 stk egg
2 dl matfløte
2 ts vaniljesukker
Plommer passer perfekt til pai. Server paien lun, gjerne med vaniljeis eller vaniljesaus.Fremgangsmåte
Ha ingrediensene til paibunnen i en kjøkkenmaskin og kjør den raskt sammen til en smidig deig.
Klem eller klapp deigen ut i en paiform - 26 cm. i diameter. Sett den kjølig i 20 minutter.
Prikk paibunnen med en gaffel og stek bunnen i ca. 10 minutter på 200 grader C.
Avkjøl.
Fjern plommesteinene. Legg plommene tett i tett i bunnen av paiformen. Dryss på litt av sukkeret. Visp sammen egg, fløte, sukker og vaniljesukker og hell det over plommene.
Stek paien ferdig på 180 grader C i ca. 45 min.
Server paien lun, gjerne med vaniljeis eller vaniljekrem til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
177,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:359