PlommesesongOppdatertdato: 2012-08-27 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: frukt.no


Plommer er en av høstens store goder. Deilige å bare nyte naturell. Men når det er sagt, så er bruksområdene mange: Plommekaker, plommedesserter, plommesyltetøy, plommechutney. Vi har en 300 år gammel tradisjon i å bruke plommer i norsk matlaging.

Plommer, prunus domestica, kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Over 2000 sorter plommer er registrert. Den såkalte europeiske plommevarianten antas å ha oppstått ved en naturlig krysning av tre ville arter. Dette skjedde trolig omkring Kristi fødsel. På den tiden var plommer ikke kjent i Romerriket.
Her i Norge har vi hatt plommedyrking siden 1700-tallet. Av et stort antall plommesorter, er sortene Edda, Mallard, Riis, Jubileum, Opal og Victoria de mest kjente her hjemme.

Plommer kan brukes til mye godt

Mange av oss har våre plommesyltetøy-, saft- og vinfavoritter. Plommesyltetøy er nydelig å servere ved siden av ost og kjeks. Det er også deilig å lage plommegrøt, kompott eller suppe av plommesyltetøy. Hermetiske plommer har til alle tider vært regnet som en fin festdessert med pisket krem til. Det kan være deilig å blande plommer og epler eller plommer og pærer til syltetøy. Plommer tåler å oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 uker.

Noen oppskrifter:


Sursyltede plommer

1 kg plommer
5 dl eddik
600 g sukker
litt frisk ingefær
14 stk hel nellik

Plommene skylles og legges over på et helt reint glass. Eddik, sukker og krydder kokes opp og helles varmt over plommene. Etter 7 dager helles eddik-laken av. Den kokes opp igjen noen få minutter og plommene kokes med i 1 minutt. Alt helles så tilbake på reine glass. Tett lokk skrus på. Oppbevares kjølig.

Plommesyltetøy med epler og pærer

1 kg plommer
1 kg epler
1 kg pærer
1 kg sukker

Frukten vaskes, renses og deles opp. Kokes opp til alt er gjennomkokt, ca. 15 minutter. Rør i sukkeret og gi det hele et nytt oppkok. Sukkeret må bli helt oppløst. Det ferdigkokte syltetøyet helles over på helt reine glass. Tett lokk skrus på. Oppbevares kjølig.

Plommechutney

500 g plommer
500 g epler
1 båt hvitløk
500 g tomater
500 g løk
Litt frisk ingefær
2,5 dl eddik
250 g sukker

Frukt og grønnsaker vaskes og renses og skjæres i mindre biter før de kokes møre i eddik. Tilsett sukker og kok til chutneyen blir tykk og fin i konsistensen. Fylles over på helt reine glass. Oppbevares kjølig.

Eple-, pære- og plommepai

Deig:
3 dl mel
150 g smør
1 ss sukker
2 ss iskaldt vann

Fyll:
100 g malte mandler
100 g melis
2 eggeplommer
100 g smør

Fruktfyll:
4 epler
2 pærer
8 plommer
2 ss kirsebærsyltetøy

Mel sukker og smør smuldres sammen. Deigen samles med vann og får ligge kaldt en stund.
Ingrediensene til fyllet blandes sammen. Deigen trykkes ut i en rund form, 24 cm. Fordel mandelfyllet i paiskalet.
Skrell eplene og pærene og fjern kjernehuset. Plommene skåldes og skinn og steiner fjernes. Frukten fordeles vakkert på paiskallet. Pensles med syltetøyet.
Stekes ved 200 grader i ca. 25 minuter. Serveres med lett pisket krem.

Mettes plommekake

10-15 plommer uten stener
50 g smør
2 egg
2 ts vaniljesukker
2 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 1/2 dl sukker

Rund form, gjerne paiform ca. 24 cm i diameter. I stekeovnen: 175 °C, 35 – 40 minutter

Smelt smøret. Bland egg, de tørre ingrediensene og smøret. Smør formen godt og hell i røren. Del plommene i to og legg dem med den hele siden opp i røren. Stek kaken midt i ovnen. Server den lun eller kald med vispet krem.

Saftig plommekake

150 g smør
135 g sukker
3 egg
1 dl melk
240 g hvetemel
2 ts bakepulver
ca. 450 g plommer
2-3 ss perlesukker

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett melken vekselsvis med mel iblandet bakepulver. Hell røren i en smurt form, ca. 24 cm i diameter. Del plommene og ta ut steinene. Dekk formen med halve plommer og fordel dem i formen. Dryss over perlesukker. Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 50-60 minutter. Kaken slipper kanten av formen når den er ferdig. Avkjøl kaken i formen eller server den lun med pisket kremfløte til.

Tips:
Plommene slipper litt væske etter at de har vært frosne. Skal kaken fryses kan det være lurt å dele plommene i litt mindre biter.

Plommer i vanilje

450 g plommer
75 g sukker
3 egg
3 dl melk
sitronskall av 1/2 sitron
1 ts ingefær
1 ts vaniljesukker
3 ss honning

Del plommene i to, ta ut steinene og legg de med kuttsiden ned i en bakefast form. Visp sammen de andre ingrediensene og hell over plommene. Sett formen i vannbad ved 150 C i ca 40 min, til massen har stivnet. Serveres med varm honning.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:359Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.