Norske epler er faste, og fine og har utsøkt aroma, derfor er de perfekt til eplekaker og desserter. Her er litt andre kaker og desserter siden vanlige eplekake oppskrifter er overalt.
Med epler som fyll blir kakene dessuten ekstra saftige. Og for å gi en riktig god smaksopplevelse har vi selvfølgelig inkludert både søte og syrnede meieriprodukter, enten som tilbehør eller som en ingrediens. Bak en kake eller lag en dessert. Her bør det være noe som frister!
Ostekake med epler og ingefær
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
28.07.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
250 g digestive kjeks
3 ts malt ingefær
100 g smør smeltet
Fyll:
4 stk. eple
130 g sukker
2 ss sitronsaft
2 ss sitronskall revet
500 g kremost naturell
130 g sukker
2 stk. egg
2 ss malt ingefær eller 3 ts frisk ingefær
300 g seterrømme
Dette er kaken du serverer hvis du ønsker rosende ord fra dine gjester. Ingredienser i en uvanlig kombinasjon og som gir en fortreffelig smak.Fremgangsmåte
Legg bakepapir i bunnen av en 24 cm springform.
Ha kjeks og ingefær i en food-processor og kjør til det blir en fin masse. Tilsett smør og kjør til det hele er godt blandet. Ha massen i formen og klem den på plass med baksiden av en spiseskje, først oppover sidene og deretter bunnen. Sett formen i kjøleskapet mens du forbereder resten av kaken.
Sett stekeovnen på 150 ºC.
Skrell eplene og fjern kjernehuset og skjær dem i tynne skiver. Ha eplene i en kjele med 3 dl vann, sukker, sitronsaft og sitronskall og kok til de er knapt møre. Ha eplene over i et dørslag og la de avkjøles noe.
Ha kremost, sukker, egg, ingefær og rømme i en food-processor og kjør det til en glatt masse. Fordel de avkjølte eplene i bunnen av formen og hell ostemassen over. Stek kaken midt i ovnen i ca. en time, til ostemassen er fast. La den avkjøles i formen og sett den i kjøleskapet natten over. Pyntes med topper av krem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
282,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Crêpes med epler og karamellsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.11.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
125 g hvetemel
2 stk. egg
2 ½ dl helmelk
30 g smør
Fyll:
1 kg eple
200 g sukker
revet 1 ts sitronskall
1 ts garam masala
1 ts malt kanel
½ ts revet muskatnøtt
Karamell saus:
60 g smør
45 g brunt sukker
70 g lys sirup
1 dl kremfløte
2 dl lettrømme
En liten kaloribombe av en dessert, men noen ganger må man bare unne seg noe himmelsk.Fremgangsmåte
Crêpes:
Ha hvetemel i en bolle. Bland egg og melk og visp det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør. Ha røren over i en mugge, dekk til og la stå i ca 30 min.
Mens røren sveller lages eplefyllet og karamellsausen.
Varm en liten teflonpanne over middels varme og smelt litt smør. Ha litt røre i pannen. Snu kaken med en stekespade når den har stivnet på overflaten. Lag ca. 10 crêpes. Smør pannen om nødvendig. Legg pannekakene på et rundt stort fat etter hvert som du steker og fordel litt av det varme eplefyllet oppå hver pannekake, slik at det blir en høy stabel av pannekaker med eplefyll i mellom. Oppå den siste pannekaken legges det 2 dl lettrømme og det hele toppes med karamellsausen.
Fremgangsmåte eplefyll:
Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver. Tilsett eplene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor tykkbunnet kjele. Kok dem over middels varme under stadig omrøring til de begynner å bli most, men at det fortsatt er en del biter. Tilsett krydderet og sukker etter smak.
Fremgangsmåte karamellsaus:
Ha alle ingrediensene til karamellsausen i en kjele og la det få et oppkok under stadig omrøring. La det småkoke i ca. 1 minutt under omrøring. Trekk kjelen til side.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
180,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Epletrifle
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
06.11.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
Eggekrem:
2 ½ dl helmelk
1 stk vaniljestang
2 stk eggeplomme
60 g sukker
20 g maisstivelse (maizena)
1 dl kremfløte
1 kg eple
200 g sukker
1 ts revet sitronskall
1 ts garam masala
1 ts malt kanel
½ ts malt muskat
8 stk fingerkjeks
1 dl kremfløte
1 ss melis
En nydelig og enkel søndagsdessert. Den kan lages i en stor bolle eller i porsjonsskåler.Fremgangsmåte
Hell melken i en liten kjele og tilsett en splittet vaniljestang. Varm melken opp til kokepunktet.
Pisk eggeplommer, sukker og maisenna i en bolle. Hell den varme melken oppi eggeblandingen litt etter litt samtidig som du rører med en visp.
Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt under konstant omrøring. Hell kremen over i en bolle og dekk den med plastfilm. Sett den i kjøleskapet til kremen er kald. Pisk kremfløten og rør den inn i den kalde kremen.
Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver.
Ha eplene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor, tykkbunnet kjele. Kok dem over middels varme under stadig omrøring til de begynner å bli most, men det er fortsatt en del biter.
Tilsett krydderet og sukker etter smak. Dekk bunnen av en dessertskål med fingerkjeks og hell den varme eplemosen over. Sett bollen i kjøleskapet til blandingen er kald. Hell eggekremen over eplemosen. Pynt med pisket krem, tilsatt melis, fra sprøytepose og litt kanel på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
162,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Epleostkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.10.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
3 dl hvetemel
125 g smør
3 ss sukker
1 stk eggeplomme
Fyll:
4 stk eple
2 stk egg
3 ss sukker
200 g kremost naturell
1 ts vaniljesukker
1 beger crème fraîche orginal, 35 %
Ostekaker finnes i hundrevis av varianter. Her er en supergod variant med biter av eple. Kjempegod som dessert eller til kaffen.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en foodprosessor og la maskinen gå til alt er samlet til en deig, eller bland det sammen med fingrene.
Legg deigen i plast i kjøleskap i en times tid.
Trykk deigen ut i en paiform og godt opp langs kanten.
Skrell og del eplene i biter. Legg eplebitene tett i tett i formen.
Stek bunnen og eplene på nederste rille på 200°C i ca. 20 minutter.
Visp sammen egg og sukker, tilsett osten, vaniljesukker og crème fraîche. Rør alt sammen og hell blandingen i paiformen over eplene.
Stek kaken videre til alt er stivnet, 30-40 minutter på 200°C.
Avkjøles.
Server kaken f.eks. med stivpisket kremfløte og eplebiter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
258,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Epleterte 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
07.11.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
185 g hvetemel
100 g kaldt smør
2 ss kaldt vann (2,5 ss)
2 stk. store eple
2 ss sukker
1 stk. egg
1 dl kremfløte
2 ss sukker
1 ss søt lys likør
En enkel og smakfull terte som kan lages i flere etapper. Serveres lun med vanilje eller vaniljekesam smakssatt med litt kanel.Fremgangsmåte
Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 2 ss vann i en food-processor og kjør deigen i ca. 10 – 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra.
Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding. Har du ikke food-processor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smuletmasse.
Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.
Legg bakepapir med litt mel på både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 26 cm terteform. Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter.
Sett deigen kaldt i 15 minutter.
Forvarm ovnen til 190 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek tertebunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.
Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del eplene i to før de skjæres i tynne skiver. Legg dem lett overlappet i et spiralmønster i tertebunnen. Dryss over 2 ss sukker og stek i 15 minutter. Mens terten stekes piskes egg, sukker, kremfløte og likør sammen. Hell blandingen over eplene og stek videre i ca. 30 minutter. Den er ferdig når eggemassen har stivnet og fått en gylden farge.
Server terten varm med vanilje yoghurt eller vanilje kesam smakssatt med litt kanel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
262,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Epler i skjul
Antall porsjoner =
10Dato lagt inn eller oppdatert
06.11.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
400 g butterdeig
5 epler
45 g brunt sukker
1 ts revet sitronskall
1 ts revet muskatnøtt
1 ts malt kanel
40 g rosiner
1 stk. sammenpisket egg
Imponer gjestene med nylaget terte til kaffen. Med butterdeig i fryseren og noen epler fra fruktfatet, er denne lekre terten laget i løpet av en halv time.Fremgangsmåte
Legg fire plater med butterdeig til tining mellom bakepapir, med et kjøkkenhåndklede over.
Skrell eplene og fjern kjernehuset og kutt de i terninger (ca. 1 x 1 cm). Smelt smør og sukker i en stekepanne, tilsett eplene, sitronskall og sitronsaft. La det surre på middels varme i ca. 10 minutter under jevnlig omrøring til eplene er møre og væsken er tykk og sirupsaktig. Rør inn krydderet og rosinene. Avkjøles helt.
Forvarm ovnen til 220 ºC.
Kutt bort ca. 2 mm av alle sidene på butterdeigsplatene. Legg langsidene på to og to butterdeigsplater sammen og trykk forsiktig kantene mot hverandre. Kjevle ut en av de to sammensatte platene på bakepapir med litt mel på, til et rektangel på 25 x 18 cm. Overfør deigplaten på bakepapiet til et stekebrett. Fordel epleblandingen over deigen, men la det stå igjen en kant på 2 cm rundt hele.
Kjevle ut den andre delen på et bakepapir med litt mel på, til samme størrelse som den første butterdeigen. Lag snitt på tvers av deigen med ca 1,5 cm mellomrom. Men la en kant på ca. 2 cm stå fri hele veien rundt. Pensle kantene på den deigen hvor epleblandingen ligger, med sammenpisket egg, Legg så deigen du har snittet i over epleblandingen og press kantene sammen med en gaffel. Skjær av overflødig deig i kantene. Skyv sidene av deigen litt opp med en kniv, så den hever seg under stekingen. Smør overflaten med lettpisket egg. Stekes i 20 – 25 minutter midt i ovnen til deigen er hevet og gylden.
Epler i skjul serveres lun med vanilje kesam eller vanilje yoghurt smakstilsatt med litt kanel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
194,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplerundstykker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.06.2009Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
5 dl lettmelk eller vann
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 stk eple (ca. 3 dl revet eple)
2 dl havregryn , lettkokte
250 g sammalt hvete, grov
ca. 700 dl hvetemel
vann til pensling og sesamfrø til pynt
Disse eplerundstykkene er ekstra saftige og naturlig søte, og kan lages med alle typer epler. Perfekt i piknikkurven.Fremgangsmåte
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.
Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
Pensle dem lett med vann, og dryss over sesamfrø. Stek rundstykkene på 220 °C i ca. 10 minutter . Avkjøles på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
207,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
33,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplemos
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 kg epler
Ca 100-400 g sukker pr kg mos
1 dl vann
Eplemos kan brukes til dessert, på brødskiva, som tilbehør osv. En av vår families favoritter er eplemos med melk og sukker til dessert.Fremgangsmåte
Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre. Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern.
Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse ned eplemos i små begre.
Brukes som for eksempel dessert med krem eller som tilbehør til andre retter.
Passer og på brødskiva.
Mosen kan også fryses. Da kan den lages helt uten sukker. For å få bedre holdbarhet bør man bruke konserveringsmiddel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
111,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1210